Bevezető | 7 |
Az italfelszolgálás eszközei | 9 |
Poharak | 9 |
Egyszerű poharak | 9 |
Különleges poharak | 10 |
Italkeverés és kiszolgálás eszközei | 16 |
Söntés - kármentő - italpult | 29 |
Éttermi italkocsik, hűtőládák és felszentelésük | 32 |
A bárpult és felszerelése | 35 |
Italok | 49 |
Aperitifek | 49 |
Hazai, külföldi aperitifek és felszolgálásuk | 50 |
Sörök | 51 |
Hazai sörfajták | 52 |
Nevesebb külföldi sörök | 53 |
Sörök kezelése és felszolgálása | 54 |
Borok | 55 |
Borfajták | 55 |
Borminősítés és borjellemzők | 57 |
Magyarországon termelt szőlőfajtákból készített borok általános jellemzői | 61 |
Magyarország borvidékei és azok természetes borai | 63 |
Hazai és külföldi likőrborok | 82 |
Hazai és külföldi szénsavas borok | 87 |
Borok és pezsgők felszolgálása | 93 |
Égetett szeszesitalok | 94 |
Égetett szeszesitalok leggyakrabban felhasznált nyersanyagai | 94 |
Hazai és külföldi pálinkák és rumok | 96 |
Hazai és külföldi borpárlatok | 98 |
A whisky | 102 |
Hazai és külföldi likőrök | 103 |
Az égetett szeszesitalok felszolgálása | 106 |
Kevert italok | 107 |
Kevert ital készítésének néhány alapszabálya | 109 |
Egyes kevert italok készítése és felszolgálása | 110 |
Italok elnevezése a felszolgálás módja szerint | 126 |
Alkoholmentes italok | 126 |
A tej és tejitalok | 127 |
A feketekávé | 127 |
A kakaó | 128 |
A tea | 128 |
Alkoholmentes üdítőitalok | 129 |
Az italajánlás általános szempontjai | 131 |
Az egyes ételekhez ajánlható italok | 131 |
Hideg előételekhez | 131 |
Levesekhez | 132 |
Meleg előételekhez | 132 |
Halételekhez | 133 |
Borjúhúshoz | 133 |
Marhahúshoz | 133 |
Sertéshúshoz | 134 |
Bárányhúshoz | 134 |
Ürühúshoz | 134 |
Fehérhúsú házi szárnyashoz | 134 |
Barnahúsú házi szárnyashoz | 134 |
Vadhúshoz és vadszárnyashoz | 134 |
Melegkonyhai tésztákhoz | 134 |
Cukrászsüteményekhez | 135 |
Gyümölcsökhöz | 135 |
Sajtokhoz | 135 |
Az alkalom szerinti ételkínálat általános szempontjai | 135 |
Az étvágygerjesztő italok - aperitifek | 136 |
Az étrendhez illő italok | 138 |
Fogadásokon kínálható italok | 141 |
Koktélpartikon kínálható italok | 142 |
Délutáni programok italai | 144 |
Éjszakai programok italai | 145 |
Borkóstolók italsora | 145 |
Szabadban rendezett étkezések italai | 146 |
Szállodai mini-bár italkínálata | 148 |
Ital- és árlapszerkesztés | 149 |
Itallapszerkesztés szempontjai | 149 |
Osztályon felüli - I. oszt. étterem itallapmintája | 149 |
"Paracelsus" melegkonyhás söröző itallapmintája | 155 |
"Vén Huszár" borozó itallapmintája | 156 |
Eszpresszók, cukrászdák | 157 |
"Nefelejts" cukrászda italkínálat mintája | 157 |
"Véndiák" eszpresszó italkínálat mintája | 158 |
Szállodai drinkbárok és éjszakai mulatók | 159 |
Egy szállodai dringbár árlapmintája | 160 |
Egy éjszakai mulató árlapmintája | 162 |
Büfék, falatozók, italboltok | 164 |
Egyes nemzetek italfogyasztási szokásai | 165 |
Közép- és Kelet-Európa | 165 |
Nyugat-Európa | 166 |
Skandináv államok | 167 |
Dél-Európa és a Balkán-félsziget | 167 |
Közel-Kelet és Afrika | 168 |
Távol-Kelet és Ázsia | 168 |
Amerikai kontinens | 169 |
Mellékletek | 171 |
A Nemzetközi Mixer Szövetség 50 standard kevert italreceptje | 171 |
Országos Mixerversenyek és bemutatók sikeres receptjei | 176 |
Kubai kevert italbemutató sikeresebb receptjei | 180 |
Felhasznált irodalom | 183 |