1.067.349

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A sertés termelőképességének vizsgálata

Témadokumentáció

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Károlyi Mihály Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 75 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Készült 200 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A sertés termékei iránti keresletnek különösen Európában észlelhető növekedése a sertéstenyésztés egyre gyorsabb ütemű fejlesztését követeli. Ebben a munkában már nem lehet gyors eredményjavulást... Tovább

Előszó

A sertés termékei iránti keresletnek különösen Európában észlelhető növekedése a sertéstenyésztés egyre gyorsabb ütemű fejlesztését követeli. Ebben a munkában már nem lehet gyors eredményjavulást elérni a hagyományos tenyésztési és takarmányozási eljárásokkal, hanem egyrészt olyan merőben új módszereket kell kidolgozni, másrészt pedig az alkalmazásban lévőket továbbfejleszteni, hogy ezáltal az előállított végtermék - a tényészállomány volumenének .jelentősebb növelése nélkül - mennyiségben és minőségben kielégíthesse a fokozott fogyasztói igényeket. Ebben a programban különösen nagy és biztos eredményt ígér a termelőképesség javítása, amely hazánkban egészen a legutóbbi időkig eléggé elhanyagolt volt. Amíg -a tartási és takarmányozási feltételek javításával elérhető eredményjavulásnak, amelyben nálunk még mindig sok a tennivaló, határt szab az állomány, ill. a fajta örökletes alapja, addig éppen ennek a genetikai alapnak a javítása hosszú időn át reális lehetőséget ígér. Ennek a munkának azonban együtt kell haladni a külső feltételek optimálissá tételével. A kísérleti adatok és a gyakorlati tapasztalatok egyaránt azt bizonyítják, hogy hiába nagy teljesítményű, korszerű hasznosítási típusú az állomány, ha értékes tulajdonságait a környezeti feltételek nem engedik teljes mértékben kibontakozni. "Viszont egyedül a környezeti viszonyok javítása csak ott jár jelentős kezdeti eredménnyel, ahol ebben a tekintetben sok a tennivaló. Bizonyos idő után azonban a tartási és I takarmányozási feltételek javítását célzó többletkiadások már nem állnak arányban a teljesítmények növekedésével. Ez az összeállítás éppen ebben a kettős munkában kíván a tenyésztőknek segítséget nyújtani azzal, hogy számbaveszi az utóbbi néhány év fontosabb kutatási eredményeit a sertések termelőképességének javítása területén. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS............................................1
A SERTÉS GAZDASÁGILAG FONTOS ÉRTÉKMÉRŐ TULAJDONSÁGAI 3
1. Tenyésztési tulajdonságok és azok javításának lehetőségei .......................3
a/ Szaporaság ..........................3
b/ Malacnevelőképesség ......................4
c/ Kocák hasznos élettartama és életteljesítménye
2. Hízási és vágási tulajdonságok és azok javításának lehetőségei ...........6
a/ Növekedési erély......................6
b/ Takarmányértékesítőképesség ........ ..7
c/ Vágóértéket kifejező tulajdonságok és azok összefüggései ......8
B/ A TERMELÉSI EREDMÉNYEKET KIALAKÍTÓ OKOK ....... 13
1. A környezet hatása a termelési eredményre .... 13
a/ A felnevelés "befolyása a sertések későbbi teljesítményére ................. . 13
b/ Az ivar, illetőleg az ivartalanítás hatása a hízási és vágási eredményre ........... .15
c/ A takarmányozás színvonalának befolyása a tenyészkocák teljesítményére.......16
d/ A takarmányozás színvonalának befolyása a hizlalás eredményére és a vágási minőségre........17
e/ A takarmányozási technika befolyása a hizlalás
eredményére és a vágási minőségre........22
f/ Az elhelyezés és a mikroklimatikus viszonyok befolyása a tenyésztési és a hízási eredményekre.........24
g/ A tenyésztési technika befolyása a termelési eredményre .............28
1./ A tenyésztésbevétel ideje és a fialások időpontja..............28
2./ Sertések mesterséges termékenyítése...............29
2. Az örökletes alap és annak befolyása.................33
C/ A TULAJDONSÁGOK ÖRÖKLŐDHETŐSÉGE ...........36
D/ A TERMELŐ ÉS ÁTÖRÖKÍTŐKÉPESSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA.............40
A törzskönyvi rendszer és annak fejlődése.................40
2. Ivadékvizsgálati módszerek és az ezekkel elért,
illetve elérhető eredmények ..... ............40
A saját termelés vizsgálatának jelentősége ... 4-5
a/ Az élő sertés vágási minőségének megállapítása
ultrahanggal ................ 48
b/ Az élősertés vágási minőségének megállapítása
egyéb módszerekkel .... ............. 49
SZELEKCIÓS TERV ÖSSZEÁLLÍTÁSA..............51
1. A szelekciós munka feltételei a sertéstenyésztésben .................................51
2. A szelekciós index szerkesztésének genetikai és
gazdasági vonatkozásai ..................52
IRODALOM ........................................54

Dr. Csire Lajos

Dr. Csire Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Csire Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem