kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 413 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-230-667-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
Bevezetés (Holdas) | |
A nyúltenyésztés népgazdasági jelentősége | 13 |
Az egyes országok nyúltenyésztésének helyzete | 15 |
A magyar nyúltenyésztés jelenlegi helyzete | 20 |
A nyúl elnevezése ivar és életkor szerint | 22 |
A házinyúl rendszertani helye | 23 |
A házinyúl őse és rokonai | 24 |
A nyúl háziasítása | 27 |
A háziasítás során bekövetkezett változások | 33 |
Dedomesztikáció | 35 |
A házinyúl szerepének fölépítése (Csikváry) | |
A nyúl testtájai | 36 |
A nyúl csontos váza és izomzata | 39 |
Az emésztőrendszer | 41 |
A légzőszervek | 42 |
A vér- és nyirokkeringés | 43 |
A kiválasztószervek rendszere | 44 |
A szaporítószervek rendszere | 44 |
Az idegrendszer | 45 |
A belső elválasztású mirigyek | 45 |
A köztakaró | 46 |
A hőszabályozás | 47 |
Az öröklődés alapjai (Csikváry-Holdas) | |
Az örökletesség anyagi hordozói. Kromoszómák, gének | 49 |
A kromoszómák száma | 50 |
Az ivar öröklése | 52 |
A gének keveredése | 53 |
A megtermékenyülés | 54 |
Homozigóta és heterozigóta öröklődés | 55 |
A domináns és a recesszív gének | 56 |
A modifikáció, a kombináció és a mutáció | 58 |
Az öröklődés Mendel-féle szabályai | 59 |
Az atavizmus | 60 |
A nyúlprém minőségének öröklődése | 61 |
A szőrzet színének öröklődése | 64 |
A karom színének megítélése | 71 |
Genetikai terheltségek | 71 |
Az öröklődés és a környezet viszonya | 72 |
Az örökléstan és a nyúltenyésztői gyakorlat | 74 |
A fontosabb nyúlfajták (Szikora) | |
A fajták csoportosítása (az egyes fajták helyét a betűrendes jegyzék is mutatja) | 76 |
Óriás és nagy testű nyúlfajták | 77 |
Belga óriás szürke és változatai | 77 |
Birjulinszki sötétbarna nyúl | 79 |
Buszkáti fehér nyúl | 79 |
Magyar óriás nyúl | 80 |
Nagy csincsilla nyúl | 84 |
Német kosorrú nyúl | 86 |
Szovjet nagy csincsilla nyúl | 90 |
Szovjet ezüst nyúl | 90 |
Szovjet nagy ezüst nyúl | 90 |
Szovjet óriás szürke nyúl | 91 |
Szovjet óriás fehér nyúl | 91 |
Szovjet óriás kék nyúl | 91 |
Német óriás szürke nyúl | 92 |
Német óriás tarka nyúl | 94 |
Középnagy testű nyúlfajták | 96 |
Alaszka nyúl | 96 |
Angol kosorrú nyúl | 97 |
Bécsi kék nyúl | 100 |
Bécsi szürke nyúl | 103 |
Bécsi kékesszürke nyúl | 103 |
Bécsi fehér nyúl | 104 |
Bécsi fekete nyúl | 105 |
Belga vitás nyúl | 105 |
Burgundi vörös nyúl | 106 |
Cseh tarka nyúl | 108 |
Dán fehér nyúl | 109 |
Francia ezüst nyúl | 110 |
Francia kosorrú nyúl | 111 |
Havanna nyúl | 112 |
Hototi fehér nyúl | 113 |
Japán nyúl | 114 |
Kaliforniai nyúl | 115 |
Magyar fehér nyúl | 118 |
Meisseni kosorrú nyúl | 118 |
Német nagy ezüst nyúl | 119 |
Német világos vagy ezüst nyúl | 121 |
Pilzeni tarka nyúl | 123 |
Rajnai tarka nyúl | 123 |
Thüringiai nyúl | 124 |
Új-zélandi fehér nyúl | 125 |
Új-zélandi vörös nyúl | 127 |
Új-zélandi fekete nyúl | 129 |
Vendée-i fekete nyúl | 129 |
Zsanett fekete nyúl | 130 |
Kis testű nyúlfajták | 130 |
Angol tarka nyúl | 130 |
Cser nyúl | 132 |
Gyöngymókus nyúl | 133 |
Hollandi tarka nyúl | 134 |
Kis csincsilla nyúl | 135 |
Kis ezüst nyúl | 136 |
Lux (Luchs) nyúl | 138 |
Marburgi mókusnyúl | 139 |
Orosz nyúl | 140 |
Szász arany nyúl | 142 |
Törpe nyúlfajták | 143 |
Hermelin nyúl | 143 |
Törpe színes nyúl | 144 |
Egyéb nyúlfajták | 145 |
Angóra nyúl | 145 |
Nyestnyúl | 148 |
Oposszum nyúl | 150 |
Rex nyúl | 150 |
Szovjet rex nyúl | 151 |
Rókanyúl | 152 |
Hibrid nyulak | 152 |
A nyúl tenyésztése (Holdas9 | |
Tenyésztési alapfogalmak | 155 |
Az anyanyúl kiválasztásának szempontjai | 160 |
Termékenység és szaporaság | 160 |
Tejtermelés, nevelőképesség | 162 |
Növekedési esély | 166 |
Takarmányértékesítés | 168 |
Húsformák, hústermelő képesség | 169 |
A prém minősége | 172 |
Szervezeti szilárdság, ellenállóképesség, életteljesítmény | 172 |
Igénytelenség | 173 |
Vérmérséklet, rossz szokások | 173 |
Az apaállat kiválasztásának szempontjai | 173 |
Termékenység, szaporaság, nevelőképesség | 174 |
Növekedési esély | 175 |
Takarmányértékesítés | 175 |
Hústermelő képesség, vágási minőség | 175 |
Szelekciós módszerek | 176 |
A szelekciós index | 178 |
Ivadékvizsgálat | 178 |
Központosított ivadékvizsgálat és teljesítményvizsgálat | 180 |
A szelekciótól várható genetikai előrehaladás | 181 |
Tenyésztési módszerek | 182 |
Hibrid-előállítás a nyúltenyésztésben | 185 |
Küllemi bírálat | 189 |
A törzskönyvezés | 198 |
Pároztatás, vemhesség, ellés | 202 |
A szaporodás | 202 |
Az ivarzást kiváltó hormonális helyzet | 202 |
Az ivarzás külső jelei | 203 |
Peteleválás, ovuláció | 204 |
Ondóképződés | 204 |
Fedeztetés | 204 |
Ivararány | 205 |
Termékenyülés | 206 |
A magzat fejlődése | 207 |
Vemhesség | 208 |
A vemhes anyanyúl tartása és takarmányozása | 208 |
Ellés | 210 |
Rendellenességek a termékenyülésben és az ellésben | 210 |
Mesterséges termékenyítés | 212 |
A nyúl fölnevelése | 214 |
A növekedés és fejlődés fogalma | 214 |
Kompenzálóképesség | 215 |
Növekedés és fejlődés szopós korban | 216 |
Dajkaságba adás | 218 |
Mesterséges fölnevelés | 219 |
Az ivar meghatározása | 219 |
Megfigyelések a szoptatás alatt | 220 |
Mérés a 21. napon, egyedi jelölés | 221 |
A szopós fiókák elválasztása | 221 |
Az elválasztás módszerei | 222 |
Ivarérettség, tenyészérettség | 226 |
Tenyészállat-nevelés | 227 |
A házinyúl takarmányozása (Holdas) | |
A nyúl szervezetének kémiai összetétele | 229 |
A takarmányok összetétele | 230 |
A víz és a szárazanyag | 231 |
Zsírok és zsírnemű anyagok | 232 |
A nyersrost és a nitrogénmentes kivonható anyagok | 233 |
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai | 235 |
Vitaminok | 236 |
Zsírban oldódó vitaminok | 237 |
Vízben oldódó vitaminok | 239 |
A nyúl vitaminigénye | 240 |
Ásványi anyagok | 241 |
Mikroelemek | 243 |
Antibiotikumok | 244 |
Hormonok | 245 |
Enzimek | 246 |
Antioxidánsok és kokcidiosztatikumok | 246 |
A nyúl emésztésének élettana | 247 |
A táplálóanyagok kihasználtsága | 250 |
A takarmányok táplálóértéke | 252 |
A nyúl táplálóanyag-szükséglete | 255 |
Takarmányismeret | 260 |
Zöldtakarmányok | 268 |
Gyökér-, gumós és kobakos takarmányok | 274 |
Szénafélék | 275 |
Magvak és termések | 278 |
Ipari melléktermékek | 282 |
Állati eredetű takarmányok | 285 |
Egyéb takarmányok | 286 |
Kiegészítő anyaogk | 286 |
A nyúltápok | 288 |
A takarmányok előkészítése | 293 |
A takarmányozás technológiája | 294 |
A nyulak itatása | 297 |
A nyulak elhelyezése, tartása (Holdas) | |
A nyúltelep elhelyezése | 298 |
Zárt tartás és szabadban tartás | 301 |
A nagyüzemi és kisüzemi tartásmódok közötti eltérések | 303 |
A házinyúl tartásának biológiai követelményei | 304 |
Világítás a nyúlistállókban | 310 |
A nyúlketrecekről | 311 |
A ketrecek anyagai | 312 |
A ketrecek méretei | 313 |
A ketrecek fontosabb alkotórészei | 314 |
A ketrecblokkok szerkesztése | 317 |
A ketrecek fölszerelési tárgyai | 326 |
Etetők | 326 |
Itatók | 331 |
Elletőláda | 336 |
Egyéb fölszerelési tárgyak | 339 |
Szállítóketrecek | 339 |
Takarmányos kocsi | 339 |
Anyaváltós rotációs rendszer | 341 |
Kisüzemek zárt teleprendszerben | 342 |
A házinyúl termékeinek értékesítése | |
A házinyúlhús-fogyasztás (Szikora) | 344 |
A pecsenyenyúl-fölvásárlás (Szikora) | 345 |
A pecsenyenyúl forgalmának szervezete (Holdas) | 350 |
Az angóragyapjú (Szikora) | 352 |
Az angóragyapjú hasznosítása | 352 |
Az angóragyapjú termelése egyes országokban | 353 |
Az angóragyapjú szerkezete és minősége | 354 |
A gyapjú minőségét befolyásoló tényezők | 355 |
A gyapjú nyírása és fésülése | 355 |
A nyúlbőr hasznosítása (Szikora) | 356 |
A nyúlbőr minőségét befolyásoló tényezők | 357 |
A nyúlbőr kezelése és minősítése | 359 |
A házinyúl egészségvédelme (Csikváry) | |
A környezeti hatások befolyása | 262 |
A stresszhatás és az ellenállóképesség | 362 |
A házinyúl vizsgálata | 365 |
Megelőző állategészségügyi intézkedések és szabályok | 368 |
A fertőzés megelőzése | 368 |
A nem fertőző betegségek megelőzése | 369 |
Állategészségügyi intézkedések járványos betegségek fellépésekor | 369 |
Karantén istálló | 370 |
Beteg állatok istállója | 370 |
Vágóhelyiségek és dögtér | 371 |
A házinyúl szállítása | 371 |
Baktériumok okozta betegségek | 371 |
A házinyúl pasteurellózisa | 371 |
Rosszindulatú ragadós nátha | 373 |
Listeriózis | 376 |
Álgümőkór (pszeudotuberkulózis) | 377 |
Tularaemia | 378 |
Sztafilomikózis | 379 |
Szőrtüszőgyulladás (Akne) | 380 |
Streptomikózis | 380 |
Fertőző kötőhártya- és szaruhártya-gyulladás | 381 |
Paratífusz | 381 |
Fertőző difteroid bélgyulladás | 381 |
Coli enterotoxaemia (Kóli hasmenés) | 382 |
Véglények okozta betegségek | 383 |
Toxoplazmózis | 383 |
Spiropheták okozta betegségek | 383 |
Spirophetózis (nyúlszifilisz) | 383 |
Vírusok okozta betegségek | 384 |
Fertőző hólyagos szájgyulladás | 384 |
Myxomatózis | 385 |
Gombák okozta betegségek (Mikózisok) | 389 |
Tarlósömör | 389 |
Kosz (favus) | 389 |
Nem fertőző eredetű betegségek, bántalmak | 390 |
Fogrendellenességek | 390 |
A gyomor- és bélcsatorna betegségei | 390 |
Hőguta | 392 |
Kötőhártya-gyulladás | 392 |
Méhgyulladás | 393 |
Ellési rendellenességek | 393 |
Magzatfalás | 394 |
Mérgezések | 394 |
A bőr parazitás betegségei | 395 |
Rühösség | 395 |
Bolhásság | 397 |
Tetvesség | 397 |
A szervek parazitás betegségei | 398 |
Kokcidiózis | 398 |
Májmételykór | 401 |
Borsókakór | 401 |
Gyomorbélférgesség (fonálférgesség) | 402 |
A fertőtlenítés általános szabályai | 403 |
Függelék (Holdas) | |
A nyúltenyésztő szakcsoportok | 407 |
A nyúlfajták és változatok betűrendes mutatója | 410 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.