Az élelmiszer-termelés vállalatainak rendszere | |
A vállalatok jellemzői | 9 |
A vállalat általános fogalma és jellemzői | 9 |
A szocialista vállalatok ismérvei | 10 |
A magyar élelmiszer-termelés vállalatainak jellemző vonásai | 11 |
Az élelmiszer-termelés vállalatai Magyarországon | 13 |
A mezőgazdasági vállalatok | 19 |
Az állami gazdaságok | 19 |
A termelőszövetkezeti közös és háztáji gazdaságok | 22 |
Az egyszerűbb szövetkezetek és a halászati szövetkezetek | 27 |
A kisegítő, az egyéni és az egyéb kistermelő gazdaságok | 28 |
Az élelmiszeripari vállalatok | 29 |
Az ellátó és a szolgáltató vállalatok | 32 |
Az élelmiszer-termelés vállalatközi szervezeteinek fejlődése | 35 |
A gazdasági társulások | 35 |
Az iparszerű termelési rendszerek, a kombinátok és az agráripari egyesülések | 38 |
A specializáció és a koncentráció alakulása | 42 |
A specializáció és a szervezeti keretek változása | 42 |
A koncentráció, a centralizáció és a specializáció összefüggései a mezőgazdasági vállalatokban | 43 |
Koncentráció az élelmiszeriparban | 49 |
A területi munkamegosztás fejlesztése | 51 |
A vállalatok erőforrásai | |
A munkaerő helyzete az élelmiszer-termelés vállalataiban | 59 |
A munkaerő foglalkoztatásának és hatékony felhasználásának sajátosságai | 60 |
A munkaerő létszámának és összetételének változása | 62 |
A munkaerő-gazdálkodás feladatai | 68 |
A termőföld és a termőhelyi tényezők szerepe | 69 |
A természeti tényezők komplex hatásai | 70 |
A termőföld hasznosítása | 72 |
Eszközfelhasználás az élelmiszer-termelés vállalataiban | 76 |
Az állóeszközök | 77 |
A forgóeszközök | 79 |
Az eszközellátottság fejlesztése | 80 |
Az élelmiszer-termelés vállalatainak gazdasági környezete | 85 |
A gazdasági szabályozók egyes kérdései | 86 |
Az érdekazonosság közelítése | 88 |
A vállalatok gazdálkodása | |
A vállalati döntések | 94 |
A vállalati döntések folyamata és alapelvei | 94 |
A döntés és az információk kapcsolata | 100 |
A döntések megvalósításának folyamata és szervezése | 105 |
A gazdálkodási tevékenység elemzése | 107 |
Az elemzés tartalma, célja és köre | 108 |
Az elemzés módszerei, technikai feltételei és adatigénye | 109 |
Az adatok feldolgozása és a következtetések megfogalmazása | 113 |
A gazdálkodás eredményessége | 114 |
A vállalati gazdálkodás célrendszere és a vállalati magatartás összefüggései | 115 |
A ráfordítások hatékonysága | 117 |
Tervezés az élelmiszer-termelés vállalataiban | 119 |
A vállalati tervek típusai és tartalmuk | 121 |
A vállalati tervkészítés folyamata és módszerei | 124 |
A továbbhaladás lehetőségei és feltételei a vállalati tervezésben | 127 |
Forrásmunkák jegyzéke | 132 |