1.062.486

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer és vegyiáru áruismeret I.

A kereskedelmi szakképzés számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 294 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-16-1944-3
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21003/I/1. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az élelmiszerek általános ismertetése
Az élelmiszerek ismertetése5
Az élelmiszerek fogalma és forgalmazásuk jellemzői5
Az élelmiszerek összetétele és energiaértéke9
Az élelmiszerek értéke31
Élelmiszer-fogyasztás és egészség32
Korszerű élelmiszerek és táplálkozási irányzatok33
Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek37
Géntechnikai eljárásokkal előállított élelmiszerek37
Összefoglaló kérdések41
Az élelmiszerek tartósítása43
A tartósítás feladata és rövid története43
Élelmiszerromlást okozó mikroorganizmusok44
A mikroorganizmusok hatóanyagai47
A mikroorganizmusok életfeltételei48
Az élelmiszer-tartósítás fizikai módszerei49
Az élelmiszer-tartósítás fizikai-kémiai módszerei56
Az élelmiszer-tartósítás kémiai módszerei57
Az élelmiszer-tartósítás biotechnológiai módszerei58
A élelmiszerek szennyezettsége61
Élelmiszerromlás61
Élelmiszer-fertőzés61
Élelmiszer-mérgezés62
Mérgező növények64
Az élelmiszerek radioaktív szennyezettsége64
Összefoglaló kérdések66
Növényi eredetű élelmiszerek
Gabona-, malom-, tészta- és sütőipari áruk71
Gabonafélék és étkezési gabonamagvak71
Malomipari termékek79
Száraztészták93
A száraztészták minőségi követelményei97
Sütőipari termékek101
Sütőipari termékek csomagolása115
Összefoglaló kérdések116
Édesítőszerek119
Az édesítőszerek édességi ideje119
A méz és méhészeti termékek119
A cukor124
Egyéb természetes eredetű édesítőszerek128
Mesterséges édesítőszerek128
Összefoglaló kérdések130
Édesipari áruk133
Az édesipari áruk története133
Cukorkák133
Kakaó és csokoládéáruk139
Nugátok143
Kakaó-, csokoládé- és nugátáruk forgalomba hozatala144
Édesipari lisztesáruk145
Kekszek145
Ostyák146
Teasütemények147
Mézes sütemények147
Babapiskóta148
Félkész édesipari lisztesáruk148
Az édesipari lisztesáruk értékesítése148
Cukrászati áruk151
A cukrászati rövid története151
Rétesek151
Felvert tészták152
Desszertek153
Minyonok154
Csemegék154
Marcipán sütemények154
Krémesek, tejszínes sütemények155
Égetett tészták155
Cukrászsütemények minőségi követelményei és forgalomba hozataluk156
Összefoglaló kérdések158
Gyümölcs-zöldségáruk162
A gyümölcs-zöldségáruk választéka162
A gyümölcs-zöldségáruk általános ismertetése163
Gyümölcsök167
A gyümölcsök összetétele167
A gyümölcsök minőségét meghatározó tényezők169
A gyümölcsök csomagolása172
A gyümölcsök tárolása, raktározása172
Almatermésű gyümölcsök174
Csonthéjas gyümölcsök181
Héjas gyümölcsök182
Bogyós gyümölcsök185
Déligyümölcsök188
Zöldségfélék195
A zöldségfélék összetétele195
A zöldségfélék minőségét meghatározó tényezők196
A zöldségfélék csomagolása, tárolása, raktározása200
Burgonyafélék202
Káposztafélék207
Gyökérzöldségek211
Hagymafélék213
Kabakosok214
Hüvelyesek216
Levélzöldségek218
Egyéb zöldségfélék220
A vásárlók érdeklődésének felkeltése a zöldségnövények iránt225
Összefoglaló kérdések227
Tartósított gyümölcs-zöldségáruk229
Gyorsfagyasztott gyümölcs-zöldségáruk229
Vízelvonással tartósított áruk233
Cukrozással tartósított áruk236
Sózással tartósított áruk236
Savanyítással tartósított áruk236
Sterilezéssel tartósított áruk238
Gyümölcsízek242
Dzsemek243
Gyümölcssajtok244
Összefoglaló kérdések245
Gyakorlatok
1. gyakorlat: Új táplálkozási szokásokat kielégítő élelmiszerek249
2. gyakorlat: Diétás élelmiszerek választéka és áruforgalma250
3. gyakorlat: A kereskedelem szerepe az élelmiszerek tisztaságának megőrzésében251
4. gyakorlat. Egyéb malomipari termékek bolti választéka és keresettsége252
5. gyakorlat: A malomipari termékek csomagolása és forgalmazása253
6. gyakorlat: Száraztészták csomagolása, minőségi követelményei, vizsgálata, forgalmazása254
7. gyakorlat: Kenyérfajták a kereskedelemben255
8. gyakorlat: A kenyér minősítése259
9. gyakorlat: Sütőipari fehértermékek a kereskedelemben262
10. gyakorlat: Méz a kereskedelemben266
11. gyakorlat: A cukor vizsgálata269
12. gyakorlat: A cukorkák vizsgálata269
13. gyakorlat: Gyümölcsök érettsége271
14. gyakorlat: Zöldségfélék érettsége272
15. gyakorlat: Gyümölcs-zöldségáruk tárolhatósága273
16. gyakorlat: Gyümölcs-zöldségáruk csomagolása275
17. gyakorlat: Befőttek érzékszervi vizsgálata276
Melléklet
1. Melléklet: Az élelmiszerek kereskedéshez kapcsolódó legfontosabb intézmények, intézetek, szervezetek281
2. Melléklet: Az élelmiszerek jelenleg vonatkozó legfontosabb törvények, jogszabályok, rendeletek282
Kislexikon283

Dr. Buzás Gizella

Dr. Buzás Gizella műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Buzás Gizella könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem