1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános áruismeret I-II.

Főiskolai jegyzet/Minőség/Minőségvédelem jogi eszközei/Minőségtanúsítás és tájékoztatás/Csomagolás/Az áruk rendszerezése/Áruvédelem

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 251 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A jegyzet elsődlegesen a főiskola kereskedelem szakos hallgatóinak készült azzal a szándékkal, hogy akik ezt alaposan áttanulmányozzák betekintést nyernek az áruk tulajdonságait vizsgáló és elemző... Tovább

Előszó

A jegyzet elsődlegesen a főiskola kereskedelem szakos hallgatóinak készült azzal a szándékkal, hogy akik ezt alaposan áttanulmányozzák betekintést nyernek az áruk tulajdonságait vizsgáló és elemző tudományágba. Az árukínálat az utóbbi években rendkívüli módon megnövekedett, így ezen tárgy keretében nem az egyes áruk részletes megismerése a cél, hanem az általános, egyes áruktól független, generális ismereteket tárgyaljuk. Ez azonban nem zárja ki, hogy a gyakorlati, praktikus ismeretekre is építsünk, éppen a szemléltetés, jobb megértés érdekében.
A jegyzet főbb témakörei a tantárgy hosszú évek alatt jól bevált alapismereteit tartalmazzák - minőség, termékfelelősség, szabványosítás, tájékoztatás a minőségről, csomagolás, árunyilvántartás és áruvédelem - azonban ezeket jelentős mértékben átdolgoztuk, hogy megfeleljenek a kor követelményeinek. Számos új témakör is szerepel jegyzetünkben, mely korábban egyáltalán nem, vagy nem ilyen mértékben került tárgyalásra. Pl.: csomagolás környezeti hatása, öko-címkézési rendszer, vonalkód speciális védelmi funkciója stb. A "Megjegyzés" rovatban kiemeljük a lényeges pontokat. Ugyanitt adunk lehetőséget a tananyag mélyebb elsajátítását elősegítő saját jegyzetek készítésére, ill. egyéb információk gyűjtésére (pl. a "Fogyasztói tájékoztatási formák" c. fejezetben címkegyűjtemény készítésére). Abban a reményben bocsátjuk útjára ezen jegyzetet, hogy jelentős mértékben hozzájárul a hallgatóink áruismereti szemléletmódjának a kialakításához, mivel meggyőződésünk, hogy tartós piaci sikert csak jó minőségű áruval lehet biztosítani.
A tananyag további fejlesztéséhez szívesen vesszük minden kolléga és hallgató észrevételeit, javaslatait. Vissza

Tartalom

I. kötet
Bevezetés 3
I. TANULÁSI EGYSÉG - MINŐSÉG 4
1. A MINŐSÉG 5
1.1. A minőség fogalma 6
1.2. Az áruk minőségének összetevői 11
1.3. Az áruk minőségét meghatározó tényezők 12
1.3.1. A belső (vállalati) tényezők 12
1.3.2. A külső (környezeti) tényezők 13
1.3.3. A menedzsment felelőssége 14
1.3.4. Minőségköltségek 16
1.3.5. A minőség piaci értéke 22
1.4. A marketing szerepe a minőségben 25
2. MINŐSÉGI JELLEMZŐK 27
2.1. Objektív minőségjellemzők 27
2.1.1. Az élettartam 28
2.1.2. A megbízhatóság 30
2.1.3. A gazdaságosság 36
2.2. Egyéb minőségi jellemzők 37
2.3. Szubjektív minőségi jellemzők 40
3. SZOLGÁLTATÁSOK MINŐSÉGI JELLEMZŐI 40
4. A MINŐSÉGSZABÁLYOZÁS ÉS BIZTOSÍTÁS ELVI ALAPJAI 42
5. MINŐSÉGÉRTÉKELÉS 46
6. A KERESKEDELEM SZEREPE AZ ÁRU MINŐSÉGÉNEK A MEGŐRZÉSÉBEN 50
7. AZ ÉRTÉKELEMZÉS MINŐSÉG SZEMLÉLETE 51
8. INFORMÁCIÓK AZ INTERNETEN 55
9. A PIACON SIKERES ÁRU 59
9.1. A siker titkai 59
9.2. A sikeres áru árképzése 63
9.3. Minőség díjak a nagyvilágban és itthon 65
Önellenőrző kérdések 67
Felhasznált és javasolt irodalom 69
II. TANULÁSI EGYSÉG - A MINŐSÉGVÉDELEM JOGI ESZKÖZEI 70
I. TERMÉKFELELŐSSÉG 71
1.1. A termékfelelősség alapfogalmai 71
1.2. A termékfelelősségi kockázat csökkentési lehetőségei 73
1.2.1. Kockázati csökkentés tervezési gyártáselőkészítési eljárásokkal: 73
1.2.2. Kockázatcsökkentés gyártás közbeni eljárásokkal 76
1.2.3. Kockázatának csökkentése a termék kibocsátását kővetően 76
1.2.4. Kockázatcsökkentés termékfelelősségi biztosítással 77
1.3. A magyar termékfelelősségi törvény 78
2. A SZABVÁNYOSÍTÁS ÉS A SZABVÁNY 80
2.1. A szabványosítás története 80
2.2. A szabványosítás és a szabvány fogalma 82
2.3. A szabványosítás céljai és feladatai 84
2.4. Harmonizált szabványok, direktívák 87
2.5. A szabványosítás rendszere 90
2.5.1. Vállalati szabványosítás 91
2.5.2. Szakmai szabványosítás 92
2.5.3. Nemzeti szabványosítás 93
2.5.4. Nemzetközi szabványosítás 95
2.5.5. Regionális szabványosítás 96
2.6. Szabványügyi kiadványok 100
Önellenőrző kérdések 102
Felhasznált és javasolt szakirodalom 104
III. TANULÁSI EGYSÉG - MINŐSÉGTANÚSÍTÁS ÉS TÁJÉKOZTATÁS 105
1. MINŐSÉGTANÚSÍTÁS 106
2. A MINŐSÉGÜGY JELENLEGI HELYZETE HAZÁNKBAN 106
3. A MINŐSÉGTANÚSÍTÁSI RENDSZER 107
3.1. Rövid külföldi áttekintés 109
3.2. A hazai rendszer alapelvei 111
3.2.1. Termékminősítés 113
3.2.2. Akkreditálás 113
3.2.3. Egyéb jellegzetességek 115
4. FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÁSI FORMÁK 117
4.1. Összehasonlító áruteszt 117
4.2. A tájékoztató címkézési rendszer 121
4.3. Megkülönböztető minőségi jel 124
4.4. Védjegy 127
4.5. A környezetre kevésbé ártalmas áruk jelölése 130
4.6. A fogyasztói tájékoztatás gazdasági hatásai 137
5. FELELŐSSÉGI JOGSZABÁLYOK ÉS AZ AZOKBAN FOGLALT JOGOK 138
5.1. Szavatosság 138
5.2. Jótállás - garancia 140
6. A FOGYASZTÓVÉDELEM LEGFONTOSABB SZERVEZETEI 142
Önellenőrző kérdések 146
Felhasznált és javasolt szakirodalom 147
II. kötet
IV. TANULÁSI EGYSÉG CSOMAGOLÁS 1
1. CSOMAGOLÁS FOGALMA ÉS JELLEMZŐI 4
2. A KORSZERŰ CSOMAGOLÁS KÖVETELMÉNYEI 5
2.1. Az áruvédelem követelménye 6
2.2. A logisztika követelményei 7
2.3. Marketing és kereskedelmi követelmények 7
2.4. Hatósági követelmények 8
3. A CSOMAGOLÁS KÖRNYEZETI HATÁSA 9
4. A CSOMAGOLÁS GAZDASÁGOSSÁGA 12
5. AZ OPTIMÁLIS CSOMAGOLÁS 16
5.1. A csomagolás védő funkciója 17
5.2. A csomagolás alkalmasság funkciója 19
5.3. A csomagolás információ-hordozó funkciója 19
5.4. A csomagolás vevőbarát funkciója 20
6. A CSOMAGOLÁS FORMÁI 21
7. CSOMAGOLÓANYAGOK 25
7.1. Papír alapú csomagolás 25
7.2. A műanyagok mint csomagolóanyagok 27
7.3. A fém mint csomagolóanyag 29
7.4. Az üveg, mint csomagolóanyag 32
7.5. Egyéb csomagolóanyagok 34
7.6. Kombinált (társított) csomagolás 34
8. CSOMAGOLÁSI SEGÉDANYAGOK 36
9. SPECIÁLIS CSOMAGOLÁSOK 39
9.1. Aszeptikus csomagolás 39
9.2. Szelepes védőcsomagolás 40
9.3. Vákuum és védőgázas csomagolás 41
9.4. Aeroszolos csomagolás 41
9.5. Mikrohullámú sütőkhöz alkalmas csomagolás 43
9.6. Veszélyes áruk csomagolása 43
9.7. Egyéb csomagolási rendszerek és jellegzetességek 45
10. CSOMAGOLÁS NEMZETKÖZI SZABÁLYOZÁSA 47
11. A FOGYASZTÓI CSOMAGOLÁSON ALKALMAZOTT JELÖLÉSEK 48
Önellenőrző kérdések 52
Felhasznált irodalom 54
V. TANULÁSI EGYSÉG - AZ ÁRUK RENDSZEREZÉSE 55
1. AZ ÁRURENDSZEREZÉS CÉLJA ÉS ALAPELVEI 56
2. HAGYOMÁNYOS ÁRURENDSZEREK 57
3. KATALÓGUS TÍPUSÚ NYILVÁNTARTÁS 58
4. KÓD TÍPUSÚ ÁRURENDSZEREK 59
4.1. Európai Áruazonosító Kódrendszer 62
4.1.1. Az EAN Társaság felépítése és működése 62
4.1.2. Az EAN-rendszer szerkezete 63
4.2. Egységes Termék Kód (ETK) rendszer 65
4.3. Belföldi Termék Osztályozás 67
4.4. Kereskedelmi Vámtarifaszám 68
4.5. A vonalkód és kereskedelmi alkalmazása 69
4.5.1. Vonalkód leolvasó berendezések jellemzői 73
4.5.2. A vonalkód elhelyezése a csomagoláson 76
4.5.3. A vonalkódtechnika előnyei 77
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem