1.054.484

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó gazdálkodási ismeretek

A vendéglátóipari szakközép- és szakmunkásképző iskolák tanulói számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Képzőművészeti Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 174 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-336-854-5
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
A vállalkozások gazdasági környezete7
A gazdaság intézményrendszere7
Államhatalmi szervek8
Államigazgatási szervek10
Érdekképviseleti szervek13
A gazdaságirányítás14
Fogalma14
Fajtái14
Az állami beavatkozás eszközei18
A gazdaságpolitika és főbb területei18
Költségvetési politika19
Pénzintézetek, pénzforgalom25
A bankrendszer25
A magyar bankrendszer elemei26
Az infláció32
A vállalkozások pénzforgalma34
Fizetési módok41
Bankszámlák közötti elszámolások41
Csekk42
Fizetési biztosítékok43
A banki szolgáltatások44
Készpénzfizetés, házipénztár44
Hitelezés49
A hitelezés szempontjai49
A hitelképesség49
Hiteltípusok52
Vállalkozások által igénybe vehető hitelek53
Az értékpapírok főbb formái és a tőzsde55
Az értékpapírok fogalma55
Az értékpapírok csoportosítása55
Az értékpapírok főbb fajtái Magyarországon56
A tőzsde59
Fajtái59
Működése60
Ügyletek60
Árfolyamok61
A vállalkozás vagyona63
A vagyon fogalma63
Eszközök csoportosítása63
Amortizáció fogalma, elszámolása, ezzel kapcsolatos számítások65
Értékvesztés67
Selejtezés67
Források csoportosítása68
A saját és idegen források szerepe, bevonásuk szempontjai68
A vagyonérdekeltség72
A vagyonalap változása73
Az eszközök fejlesztése73
A fejlesztés módjai74
A beruházások fogalma, beruházás-hatékonyság75
A fejlesztés forrásai76
A fejlesztés különleges formái: llízing, franchising, know-how, licencia79
Beruházás-gazdaságossági mutatók és számítások79
A készletgazdálkodás fogalma84
A készleteket meghatározó tényezők85
A készletek fajtái87
A készletek elemzése, mutatói89
A vállalkozás munka- és bérügyei95
A munkaerő-gazdálkodás95
Milyen előírásokat kell figyelembe venni a dolgozók alkalmazásakor98
Üzleti létszámgazdálkodás109
A munkaerő-hullámzás vizsgálata110
Munkabeosztási formák111
Az alkalmazható munkaidőrendszerek111
A termelékenység számítása, naturális mutatói, elemzése111
A bérgazdálkodás113
Alapfogalmak113
A bérek nagyságát meghatározó tényezők115
A vendéglátás dolgozóinak bérezése115
A bérköltséggel kapcsolatos gazdasági számítások117
A vállalkozás eredményessége119
Az eredményesség és a jövedelmezőség119
A számviteli és a közgazdasági eremény119
Az eredmény kimutatása, ezzel kapcsolatos előírások120
Az eredményesség elemzésének szempontjai121
Az eredményesség, a fizetőképesség, és a pénzgazdálkodás124
A jövedelemszabályozás: a társasági adó126
A vállalkozások beszámolási kötelezettsége127
Az éves beszámoló127
A leltár130
Elszámoltatás134
Indexek, az indexek fajtái, jelentőségük141
A szállodai gazdálkodás sajátosságai, az ezzel kapcsolatos mutatók147
Az üzleti terv151
Az üzleti terv szükségessége156
Induló vállalkozás üzleti terve158
A vállalkozás vezetése163
A vezető szerepe, a vállalkozó és a menedzser163
A vállalkozás szervezeti felépítése166
A belső ellenőrzés168

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem