kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 240 oldal |
Sorozatcím: | Az egészségnevelés szakkönyvtára |
Kötetszám: | 7 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 18 cm x 12 cm |
ISBN: | 963-240-790-3 |
Előszó (Dr. Marton Tibor) | 5 |
A helyes táplálkozás élettani alapjai (Dr. Zsinka Ágnes) | 9 |
Táplálkozás, táplálékfelvétel; tápanyagok és jelentőségük | 9 |
Zsírok | 13 |
Szénhidrátok | 15 |
Ásványi anyagok | 16 |
Makroelemek | 16 |
Mikroelemek (nyomelemek) | 17 |
Vitaminok | 18 |
Zsírban oldódó vitaminok | 19 |
Vízben oldódó vitaminok | 20 |
A tápanyagok emésztése és felszívódása | 21 |
A tápanyagszükségletet befolyásoló tényezők (Dr. Dworschák Ernő) | 25 |
Tápanyagszükségleti javaslatok (Dr. Bouquet Dezső) | 28 |
A táplálkozási ritmus (Dr. Bouquet Dezső) | 33 |
A legfontosabb élelmiszereink összetételének jellemzése tápanyagsűrűségük segítségével (Dr. Dworschák Ernő) | 36 |
Az étrend-összeállítás módja és főbb szempontjai (Dr. Gouquet Dezső) | 64 |
Tárolás és konyhatechnológiai feldolgozás közben keletkező veszteségek | 74 |
Étrendminta bemutatása | 75 |
Az étrend kalória- és tápanyagtartalmának ellenőrzése a felhasznált élelmiszerek alapján való számítással | 77 |
A különböző életkorúak táplálkozása (Dr. Zsinka Ágnes) | 83 |
A csecsemő táplálása | 83 |
Az óvodások táplálása | 86 |
A kisiskolások táplálása | 88 |
A serdülőkorúak táplálása | 89 |
Az időskorúak táplálkozása (Dr. Zajkás Gábor) | 92 |
A fizikai igénybevétel és a táplálkozás (Dr. Zsinka Ágnes) | 95 |
A szabad idő és a táplálkozás (Dr. Bouquet Dezső) | 97 |
Táplálkozás különböző fiziológiás állapotokban (Dr. Zsinka Ágnes) | 101 |
Terhesség és szoptatás | 101 |
Táplálkozási tanácsok enyhe, múló betegségek esetében (Dr. Zajkás Gábor) | 106 |
A gyomor-bélhurutok | 106 |
A lázas állapot diétája | 112 |
A táplálkozás és a tápláltsági állapot összefüggése (Dr. Zajkás Gábor) | 115 |
A tápláltsági állapot megítélése és mérése | 116 |
Az ideális testsúly, kövérség, soványság és ezek befolyásolása táplálkozással | 126 |
A szakszerűtlen "diéták" | 136 |
Az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos higiénés tudnivalók (Dr. Marton Tibor) | 140 |
A hús higiénés tudnivalói | 142 |
A tej higiénéje | 144 |
A kenyér higiénés kezelése | 146 |
A tojás higiénéje | 149 |
Élelmiszer-vásárlás piacon, üzletben (Dr. Marton Tibor) | 151 |
Az élelmiszerek tárolása (Dr. Marton Tibor) | 154 |
Tárolás hűtőszekrényben | 154 |
Hűtőszekrényen kívüli tárolás | 158 |
Az élelmiszerek rovar és rágcsáló elleni védelme | 159 |
A vegyszerek tárolása az éléskamrában | 160 |
Általános háztartási higiénés tanácsok (Dr. Novotny Tibor) | 161 |
Edények, eszközök | 161 |
A nyersanyagok előkészítése és az ételkészítés | 163 |
Az étkezés körülményei | 167 |
Mosogatás | 169 |
A mérgező élelmianyagok | 171 |
Ételmérgezések, ételfertőzések | 172 |
A családi rendezvények | 175 |
Az élelmiszerek házi tartósítása | 176 |
A disznóölés | 178 |
Kirándulás, túristaút | 179 |
Mellékletek | 183 |