1.062.261

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ásványvizek, gyógyvizek (dedikált példány)

Szerző
Fordító
Lektor
Fotózta
,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 107 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-550-583-3
Megjegyzés: Dr. Borszéki Béla György szerző által dedikált példány. Fekete-fehér ábrákkal és színes fotókkal illusztrálva. Angol és német nyelvű összefoglalókkal.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Világviszonylatban egyre komolyabb gondot okoz a jó minőségű ivóvíz biztosítása. Az elmúlt évtizedekben fokozódott a kémiai anyagok felhasználása és növekszik a felszíni vizek ártalmas kémiai és... Tovább

Előszó

Világviszonylatban egyre komolyabb gondot okoz a jó minőségű ivóvíz biztosítása. Az elmúlt évtizedekben fokozódott a kémiai anyagok felhasználása és növekszik a felszíni vizek ártalmas kémiai és biológiai anyagokkal való szennyeződése.
A következő évezred elején már nem csak gazdasági érdekek fogják rákényszeríteni az emberiséget az ésszerű ivóvíz gazdálkodásra, hanem a sokcélú vízfelhasználás már a lét- vagy nemlét kérdését fogja érinteni. A jó minőségű ivóvízellátás biztosítása során feltétlenül támaszkodni kell az ásványvizek felhasználására, mivel a szervezet folyadékigényének kielégítésére (szomjúságoltás), az eredeténél fogva tiszta ásványvíz különösen alkalmas.
Az elmúlt néhány évtized sok változást hozott úgy politikai, mint gazdasági életünkben. A megváltozott élet táplálkozási szokásainkra is kiterjedt. A „bambi korszakot" felváltotta az üdítőital és gyümölcslé választék sokasága, az egyre rosszabb ízű kommunális víz fogyasztása helyett, a világon mindenütt a palackozott természetes ásványvíz felé fordult az érdeklődés.
Magyarországon az 1960-as évek 2,3 literes egy főre eső évi ásványvíz fogyasztása 1997-re közel 18 literre nőtt, 1998 évvégére meghaladva a 20 litert a trend továbbra is meredeken emelkedik.
Az egyre növekvő fogyasztást azonban nem követte az ásvány- és gyógyvizekkel kapcsolatos ismeretek gyarapodása.
A fogyasztók egy része az ásványvizet azért issza, mert a csapból folyó ivóvíz számukra élvezhetetlen, míg mások a gyógyító hatást keresik a természetes vizekben. A „természetes ásványvizek" és a „gyógyvizek" szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Keletkezésük azonos, de nem csupán összetételükben, fiziológiai hatásukban és jogi elismertetésükben van közöttük különbség, hanem abban is, hogy amíg a természetes ásványvizet, amely élelmiszernek tekintendő, a biológiai vízigény (szomjúságoltás) teljes vagy részleges kielégítése érdekében fogyasztjuk, addig a gyógyvíz (amely általában erre rossz íze miatt is alkalmatlan) elsősorban a prevenciót illetve a gyógyítást szolgálja. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Az ásványvíz hasznosítás rövid története 9
A víz szerepe az élő szervezetben 30
Mennyi víz van a Földünkön és abból mennyit tudunk hasznosítani 31
Néhány gondolat az ivóvízről 32
Az ásványvizek keletkezését meghatározó tényezők és folyamatok 33
Az ásványvizek eredete 35
Hazánk ásványvíz-tároló kőzetei 38
Az ásvány- és gyógyvizek összetétele és a geológiai adottságok közötti összefüggések 42
Hazánk földtani felépítése, ásványvíz típusok 42
Hogyan csoportosíthatjuk a vizeket eredetük, származásuk alapján 43
A hasznosnak mondott ásványvizek csoportosítása 44
Az ásványvizek osztályozása az eredet szempontjából fontos makro-ionok előfordulási aránya alapján 45
A mikroorganizmusok életfeltételei az ásványvizekben 48
Az ásvány és gyógyvizek élettani hatása 50
Milyen értékes ásványi anyagokat találhatunk az ásvány és gyógyvizekben 53
Igen fontos kiegészítői táplálkozásunknak az ásványvizekben található mikro-elemek is 57
Nyelvújítás a kémiában 62
Az ásványvizek jogi megítélése 65
Irodalom 69
Mellékletek 70
• Hazai előírások, törvények, rendeletek 70
• A hazai előírásokhoz kapcsolódó nemzetközi előírások 71
• Engedélyezési eljárások 71
• Mikrobiológiai paraméterek 72
• Gyártelepítés. Palackozási technológia 73
• Csomagolás 74
A palackozott ásványvizek összes oldott szilárd ásványianyag tartalma (Táblázat) 75
Magyarország csomagolt (palackozott) ásvány- és gyógyvizei 76
• A palackozott természetes ásványvizek összetétele 76
• A palackozott gyógyvizek összetétele 94
• Az ásvány és gyógyvízkutak törzskönyvi adatai 96
Függelék 102
Elismert palackozott természetes ásványvizek 102
Elismert palackozott természetes gyógyvizek 106

Dr. Borszéki Béla György

Dr. Borszéki Béla György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Borszéki Béla György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem