A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdasági állataink betegségmegelőzése

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 243 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-329-1
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A sertés- és szarvasmarhatartók célja a gazdaságos termelés, melynek egyik alapfeltétele a termékek piacképessége. Mindkettő szorosan összefügg az állatállomány egészségi állapotával.
Melyek a gazda teendői a tenyésztés, szaporítás, tartás, takarmányozás, állategészségügy területén ahhoz, hogy megőrizzük állataink egészségét? Erről szól a könyv, mely a betegségeket is közérthetően, a gazdateendők tükrében tárgyalja.

Tartalom

Előszó 9

Az állat és környezete 11
Honnan tudjuk, hogy sikerült-e állataink környezeti igényeit kielégíteni? 12
Milyen a jó állattartó épület? 15
Az állattartó épület helye 16
Járványvédelmi szempontok 16
Zártállattartó épületek 17
Az istálló levegőminősége 19
Gyakoribb épülethibák okozta magatartásváltozások, következmények 21
Viselkedés hidegben 21
Viselkedés melegben 22
Az állatok viselkedése, ha nem megfelelő nedvességtartalmú
(páratartalmú) az istállólevegő 23
Viselkedés, ha szennyezett az istállólevegő 24
Viselkedés rossz padozatú, rossz pihenőterű istállókban 26
A takarmány, mint az állat legfontosabb környezeti tényezője 31
Keveréktakarmányok (tápok) 34
A takarmányok minősége 39
Tárolás, szavatosság 40
Laboratóriumi vizsgálat, mintavétel 43
Penészesedés 44
Magvak (abrak-, szemes- és erőtakarmányok) 47
Gabonamagvak 47
Hüvelyes magvak 49
Egyéb magvak 49
Zöldtakarmányok 50
Fűfélék 50
Pillangós virágú zöldtakaramányok 51
Leveles zöldtakarmányok 51
Szénák 52
Szilázsok (erjesztett takarmányok, szenázsok) 54
Gyökér- és gumós takarmányok 56
Szalmafélék 58
Legelők 58
Melléktermékek 62
Az ivóvíz 64
Amíg a takarmányból tej, hús, tojás, gyapjú lesz 68
A táplálék útja 68
Gyakoribb takarmányozási hibák 70
A hiányos táplálás 70
A túltáplálás (luxusfogyasztás) 73
Átmenet nélküli takarmányváltoztatás 73
Az etetési idők be nem tartása 74
Nem megfelelő minőségű takarmány etetése 74
Állattartás és környezetvédelem 75
Az állati hullák eltávolítása 75
A kártevők irtása 76
Trágyakezelés 77
A legyek irtása 78
Az egészséges, a csökkent termelőképességű és a beteg állat 80
Mikor forduljunk állatorvoshoz? 82
A fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei 82
A fertőző betegségek jellemzői 82
A fertőző betegségek elleni védekezés 84
A sertésbetegségek megelőzése 88
Az egészséges sertés 88
Nagy létszámú telepek 90
A fertőző betegségek új vonatkozásai 91
Ragadós száj- és körömfájás 91
A sertés hólyagos betegsége (SVD) 92
Klasszikus (európai) sertéspestis 92
Afrikai sertéspestis 93
Tescheni-betegség (fertőző sertésbénulás) 94
Aujeszky-féle betegség 94
Brucellózis 95
Leptospirózis 96
Trihinellózis 96
Parvovirózis, a mai sertéstartás szaporítási zavarainak gyakori okozója 97
A sertés reprodukciós és légzőszervi szindrómája (PRRS) 98
Milyen legyen a sertésünk? 101
A sertés jó hústermelő képességű legyen 106
Hogyan válasszunk tenyészanyagot, hogy minél több
és jobb malacot nyerjünk? 110
A tenyészsertések gyakoribb betegségei, szaporodási problémái 112
Minden felnőtt sertés potenciális atkahordozó. Rühösség 112
Sertésorbánc, az időjárási frontok betegsége 114
Orsóférgesség, a teljesítmény „rontója" 115
Miért nem ivarzik süldőkocánk? 116
A tenyészsüldők felkészítése a későbbi jó teljesítményre 117
Mikor és hogyan kell búgatni vagy termékenyíttetni? 120
A koca búgatása, termékenyíttetése 124
Honnan tudjuk, hogy vemhes lett-e a kocánk? 125
Hogyan takarmányozzuk a vemhes kocát, hogy minél több
és életképesebb malac szülessen? 126
Amire a tenyészállat-vásárláskor figyelni kell! Torzító orrgyulladás 129
Teendőink közvetlenül ellés előtt, elléskor és ellés után 130
Hogyan takarmányozzuk a szoptató kocát? 133
Malacnevelési ABC 135
Dajkásítás (malacáthelyezés) 136
Mesterséges malactáplálás 137
Malactáplálás kéthetes kortól választásig 138
A leggyakoribb megbetegedések megelőzésének lehetőségei születéstől választásig 141
Vírusos hasmenés (TGE) 141
A malacok fertőző elhalásos bélgyulladása (FEB) 142
Kólihasmenés 142
Újszülött malacok eléhezése 143
A malacok reszketőkórja 144
A malacok ún. fehér hasmenése 144
Vashiány 145
A malacok kenőcsös bőrgyulladása 147
(Exsudatív bőrgyulladás) 147
Mikoplazma okozta tüdőgyulladás 148
A malacok sztreptokokkózisa 148
Választás 149
Ödémabetegség 149
A választott malacok kólihasmenése 153
A választott malacok circovírus okozta sorvadása (PMWS) 153
Mikor ivartalaníttassunk? 154
Ketreces (battériás) malactartás 154
Mit tegyünk, hogy sertéshizlalásunk gazdaságos legyen? 155
Hogyan etessünk? 157
Öreg sertések, kiselejtezett kocák nagy tömegre hizlalása 161
Az étvágytalanságról 161
Miért fontos a bélsár állapota? 162
A hizlalóistálló egyszerre töltésének, egyszerre ürítésének elve 162
A hizlalás közben leggyakrabban előforduló betegségek 163
Sertésdizentéria 163
Mikoplazma (enzootiás) pneumonia 165
Sertések hizlalási tüdővizenyője 166
A sertés tartásának állatvédelmi szabályai 167
A szarvasmarha-betegségek megelőzése 170
Egészség, betegség 170
Egyed-nyilvántartási azonosítási rendszer (ENAR) 173
Járványvédelem 175
A vemhesítés kérdései 180
Melyek az ivarzás jelei? 180
Hogyan neveljük és takarmányozzuk üszőinket, hogy egészséges, életképes borjút elljenek? 181
Hogyan készítjük elő ellésre tehenünket? Elapasztás 184
A tehén egészségvédelme elléskor 186
Mikor és hogyan segítsünk elléskor? 188
Mit tegyünk magzatburok-visszatartás esetén? 190
Az ellési bénulás 190
A borjak tartásának állatvédelmi szabályai 194
A borjak kólihasmenése 195
A borjú emésztőszervi betegségeinek megelőzése szakszerű takarmányozással 197
Az egészség és a jó tejtermelés alapja a termelésarányos takarmányozás 206
A tőgybetegségek megelőzése szakszerű fejéssel 211
Tőgyvizsgálat 215
Tőgygyulladások alkalmi okai 216
A tőgy vizenyője 220
A szarvasmarha emésztési zavarai 221
Egyszerű emésztési zavar 221
Bendőacidózis 223
Bendőalkalózis 225
Bőtejelő tehenek anyagforgalmi zavarai 226
Ketózis 226
Zsírmobilizációs betegség 229
A felfúvódás 232
Hegyes tárgyak okozta recésátfúródás („Szeges" szarvasmarha) 237
A csülök betegségei 240
Irodalom 243

Dr. Böő István

Dr. Böő István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Böő István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem