kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó Kft |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 223 oldal |
Sorozatcím: | Házunk táján |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-234-457-X |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
A betegségek megelőzésének általános szempontjai | 7 |
Betegségmegelőzés jó környezettel | 7 |
Honnan tudjuk, hogy sikerült-e állataink környezeti igényeit kielégíteni? | 8 |
Milyen a jó állattartó épület? | 8 |
Az állattartó épület helye | 9 |
Járványvédelmi szempontok | 9 |
Betegségmegelőzés zárt állattartó épületben | 10 |
Betegségmegelőzés jó takarmánnyal és szakszerű takarmányozással | 21 |
Keveréktakarmányok (tápok) | 22 |
Magvak (abrakok, szemestakarmányok, erőtakarmányok) | 28 |
Zöldtakarmányok | 31 |
Szénák | 34 |
Szilázsok (erjesztett takarmányok, silózott takarmányok, szenázsok) | 37 |
Gyökér- és gumós takarmányok | 40 |
Szalmafélék | 41 |
Legelők | 42 |
Melléktermékek | 45 |
Az ivóvíz | 47 |
Mi a különbség az egészség, a csökkent termelőképesség és a betegség között? | 51 |
A fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei | 53 |
A fertőző betegségek jellemzői | 53 |
A sertésbetegségek megelőzése | 61 |
Az egészséges sertés viselkedése | 61 |
Hogyan válasszunk tenyészanyagot? | 63 |
Életerős utódokat! | 66 |
Miért nem ivarzik kocasüldőnk? | 66 |
Mik az ivarzás külső jelei? | 69 |
Mikor és hogyan búgassunk vagy termékenyíttessünk, hogy kocánk vemhes legyen? | 70 |
Honnan tudjuk, hogy vemhes lett-e a kocánk? | 72 |
A vemhes koca egészségvédelme | 72 |
Teendőink a fialás körül | 75 |
A fialás legfontosabb környezeti feltételei | 78 |
Mikor hívjunk fialáskor vagy fialás után állatorvost? | 80 |
Hogyan takarmányozzuk szoptató kocánkat, hogy elegendő teje legyen? | 81 |
Hogyan őrizzük meg malacaink egészségét? | 82 |
A kisüzemi malacállomány leggyakoribb betegségei választásig, azok megedződésének lehetőségei | 84 |
Vírusos hasmenés | 84 |
Malacok fertőző elhalásos bélgyulladása | 84 |
Újszülött malacok kólihasmenése | 85 |
Újszülött malacok eléhezése | 87 |
A malacok reszketőkórja | 88 |
Fiatal malacok ún. fehér hasmenése | 88 |
Vashiány okozta malacvérszegénység | 89 |
Malacok kenőcsös bőrgyulladása | 91 |
Malacok hurutos-gennyes tüdőgyulladása ("cemenbetegség", "betonköhögés") | 92 |
Malacok sztreptokokkózisa | 92 |
Ödémabetegség | 93 |
Választott malacok kólihasmenése | 98 |
Battériás (ketreces) malactartás | 98 |
Mikor ivartalaníttassunk? | 99 |
Mit tegyünk, hogy sertéshizlalásunk gazdaságos legyen? | 99 |
Hogyan etessünk? | 101 |
Öreg sertések, kiselejtezett kocák nagy tömegre hizlalása | 103 |
A hízlalás közben leggyakrabban előforduló betegségek | 103 |
Sertésdizentéria | 103 |
Hízósertések idült légzőszervi betegsége | 104 |
Értékesítés, szállítás | 105 |
A szarvasmarha-betegségek megelőzése | 107 |
Az egészséges szarvasmarha viselkedése | 107 |
Mire figyeljünk, ha jól tejelő tehenet akarunk választani? | 109 |
A vemhesítés és a vemhes tehén egészségvédelme | 110 |
Mikor termékenyíttessünk, hogy üszőink biztosan vemhesek legyenek | 110 |
Az ivarzás jelei | 110 |
Miért nem ivarzik? | 111 |
Hogyan neveljük és takarmányozzuk üszőinket, hogy egészséges, életképes borjút elljenek? | 111 |
Hogyan készítjük elő tehenünket? | 113 |
Teendőink az ellés körül | 116 |
A közelgő ellés jelei, az ellés szabályos lefolyása | 116 |
Elléskori teendőink | 120 |
Mikor és hogyan segítsünk elléskor? | 120 |
Teendők az újszülöttel | 123 |
Mikor hívjunk az elléshez állatorvost? | 126 |
A korai borjúmegbetegedések megelőzése, különös tekintettel a kólihasmenésre | 126 |
A tehén egészségvédelme ellés után | 128 |
Az ellésre való rossz előkészítés következményei | 129 |
Anyagforgalmi betegségek | 129 |
Ellési bénulás | 129 |
Ketózis | 131 |
A leggyakoribb emésztőszervi borjúbetegségek (hasmenés, felfúvódás) megelőzése szakszerű táplálással | 131 |
Hogyan takarmányozzuk, hogyan fejjük tehenünket, hogy minél kevesebb legyen a tőgygyulladás és minél több legyen a tej? | 136 |
A fejés alapszabályai | 137 |
Miről vesszük észre a tőgygyulladást? | 140 |
A hízlalási mód, a gazdaságosság és a betegségmegelőzés néhány gyakorlati összefüggése | 141 |
Néhány speciális hízlalási mód | 142 |
A hízlalási folyamán leggyakrabban előforduló rendellenességek és megelőzésük | 143 |
A juhbetegségek megelőzése | 147 |
Az egészséges juh viselkedése | 147 |
Életerős bárányokat! | 149 |
Mikor vemhesíthetők jerkéink? | 149 |
Mik az ivarzás jelei? | 149 |
Mikor és hogyan pároztassunk? | 150 |
Az anya egészségvédelme a vemhesség alatt | 150 |
Gyakoribb betegségek | 151 |
Teendőink az elés körül | 152 |
A korai báránybetegségek megelőzése | 153 |
Az anya egészségvédelme ellés után | 154 |
Néhány "fogás" nagyobb juhászatok szaporodási eredményeinek javítására | 154 |
Hogyan takarmányozzuk bárányainkat, hogy fejlődésük zavartalan legyen? | 156 |
Gyakoribb megbetegedések | 158 |
Néhány hízlalási mód | 158 |
A juhásza gazdaságosságának és a parazitás betegségek megelőzésének alapja a szakszerű legeltetés | 160 |
Minden évben végrehajtandó, betegségmegelőző teendők | 161 |
A házinyúl betegségeinek megelőzése | 165 |
Az egészséges nyúl viselkedése | 165 |
Betegségmegelőzés jó tartással | 166 |
Milyen legyen a nyúlketrec? | 168 |
Betegségmegelőzés szakszerű takarmányozással | 170 |
Néhány gyakorlati takarmányozási tanács | 171 |
Hogyan alakítsuk ki tenyészetünket? | 174 |
Életerős kisnyulakat! | 175 |
Mikor pároztassunk? | 175 |
Gyakoribb ivarzási rendellenességek | 176 |
Honnan tudjuk, hogy vemhes lett-e nyulunk? | 177 |
A vemhes anya egészségvédelme | 177 |
Teendőink fialáskor | 178 |
Egészségesek-e nyúlfiókáink? | 179 |
Választás utáni teendők | 179 |
A leggyakoribb betegségek és megelőzésük | 179 |
Szopós korban előforduló betegségek | 181 |
Választási korban előforduló betegségek | 181 |
A felnőttkor betegségei | 182 |
A pecsenyecsirke és a tojótyúk betegségeinek megelőzése | 185 |
Az egészséges és a beteg csirke, tyúk viselkedése | 186 |
A termelés és az egészségi állapot néhány összefüggése | 187 |
Az istállótípusok és a betegségek | 188 |
Mélyalmos istálló | 188 |
Trágyaaknás istálló | 190 |
Rácspadlós istálló | 191 |
Ketreces istálló | 191 |
Hogyan előzzük meg a környezeti ártalmak miatt fellépő betegségeket pecsenyecsirke-hizlaláskor? | 193 |
A naposcsibék fogadása | 193 |
Az árutojás-termelés környezeti feltételei | 197 |
A tojóállományokban előforduló gyakoribb problémák | 199 |
A lúd betegségeink megelőzése | 201 |
A termelés és az egészségvédelme néhány összefüggése | 201 |
Az előnevelés alatti kiesések csökkentése | 201 |
Az utónevelés alatti kiesések csökkentése | 206 |
Tömőalapanyag-előállítás (hízlalás) és az egészségvédelem | 209 |
A tömés "fortélyai" | 211 |
A tömés technikája | 213 |
A hús- és toll-liba kiesések csökkentése | 214 |
Irodalom | 217 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.