1.062.261

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozástani gyakorlatok

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Állatorvostudományi Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 266 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Utánnyomás. Megjelent 135 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A takarmányozástan nagy, és egyre növekvő gyakorlati jelentősége nemcsak a legkorszerűbb elméleti ismeretanyag oktatását követeli meg, hanem a tantárggyal való elmélyültebb gyakorlati foglalkozást... Tovább

Előszó

A takarmányozástan nagy, és egyre növekvő gyakorlati jelentősége nemcsak a legkorszerűbb elméleti ismeretanyag oktatását követeli meg, hanem a tantárggyal való elmélyültebb gyakorlati foglalkozást is megkívánja. A jegyzet anyagának összeállításakor ezt véve figyelembe két célt tartottunk szem előtt. Egyrészt részletesen leírtuk az állatorvosi munkában is mind gyakrabban igényelt és már ma is sok gazdaságban elvégezhető egyszerűbb takarmányanalitikai vizsgálatokat, másrészt néhány, a gyakorlati takarmányozás során felmerülő alapfogalom ismertetése mellett, olyan konkrét gyakorlati feladatokat állítottunk össze, amelyek megoldásával hallgatóink a takarmányreceptúrák összeállításában és ellenőrzésében megfelelő rutinba tehetnek szert. Reméljük, hogy a munkafüzet anyaga segíteni fogja hallgatóinkat mind a vizsgára való felkészülésben, mind a későbbi gyakorlati munkában.
A munkafüzet jelenlegi formájában nem törekedhettünk a teljességre. Tudatában vagyunk annak is, hogy helyenként az többet és részletesebb adatokat tartalmaz, mint amennyit a cím sejtet, ezt azonban a megfelelő tankönyv és jegyzet hiánya miatt szükségesnek tartottuk. Az anyag összeválogatását nem tekintjük véglegesnek, ezért köszönettel veszünk minden olyan észrevételt, amit a következő kiadásban felhasználhatunk. Vissza

Tartalom

Előszó 1
I. RÉSZ. ÁLTALÁNOS TAKARMÁNYOZÁSTAN
1. Takarmány-vizsgálat ... 2
1.1. Bevezetés ... 2
1.2. Altalános fogalmak, megjegyzések ... 3
1.2.1. A szabvány fogalma és szerepe ... 3
1.2.2. A mintavétel szabályai ... 4
1.3. Makroszkópos és mikroszkópos elővizsgálat .. 4
1.3.1. Makroszkópos elővizsgálat /küllemzés/ ... 4
1.3.2. Mikroszkópos elővizsgálat ... 5
1.4. A minta előkészítése kémiai vizsgálathoz .. 6
1.4.1. Átlagminta készítése ... 6
1.4.2. Konzerválás ... 7
1.4.3. Előszárítás ... 8
1.4.4. Darálás ... 8
1.4.5. Tárolás ... 8
1.4.6. Bemérés ... 9
1.5. A takarmányok összetételének /beltartalmának/ a vizsgálata Weendei-analizissel 9
1.5.1. A szárazanyag- és a víztartalom meghatározása 11
1.5.2. A nyersfehérje meghatározása ... 16
1.5.2.1. A meghatározás makro-Kjeldahl módszerrel ... 17
1.5.2.2. Meghatározás makro-Kjeldahl-Winkler bórsavas módszerrel ... 21
1.5.2.3. Meghatározás Wagner-Parnas-féle mikro Kjeldahl módszerrel ... 23
1.5.3. A valódi /igazi/ fehérje meghatározása .. 26
1.5.4. Az emészthető fehérje meghatározása mesterséges emésztés útján ... 27
1.5.5. A nyerszsír meghatározása Soxhlet szerint 30
1.5.6. A peroxid- és a savszám meghatározása 34
1.5.7. A nyersrost meghatározása Henneberg és Stohmann szerint ... 38
1.5.7.1. Meghatározás szűréssel selyem, vagy bronzszitán ... 40
1.5.7.2. Meghatározás azbeszten ... 44
1.5.8. N-mentes kivonható anyag meghatározása ... 47
1.5.8.1 Meghatározás számítással 47
1.5.8.2 A keményítőtartalom meghatározása Ewersszerint ... 47
1.5.8.3. A keményitőtartalom meghatározása Lintner szerint ... 50
1.5.8.4. A takarmány- és cukorrépa nádcukortartalmának meghatározása ... 52
1.5.8.5. A melasz cukortartalmának meghatározása .. 54
1.6. A nyershamu- és a homoktartalom meghatározása. 55
1.6.1. A nyershamu meghatározása ... 55
1.6.2. A homoktartalom meghatározása ... 56
1.7. A szárított répaszelet vízfelvevő-képességének meghatározása .. 56
1.8. Az össz-karotin meghatározása ... 57
1.9. A-vitamin meghatározása ... 58
1.10. Az E-vitamin meghatározása ... 60
1.11. A takarmányfehérjék minősítése ... 62
2. Takarmányismeret, takarmányozási alapfogalmak 65
2.1. A takarmány fogalma ... 65
2.2. A takarmányok felosztása és csoportosítása... 65
2.2.1. A tömegtakarmányok ... 65
2.2.2. Abraktakarmányok ... 66
2.2.3. A takarmányok további csoportosításai ... 66
2.2.3.1. A takarmányok felosztása a fehérjetartalom alapján ... 66
2.2.3.2. A takarmányok felosztása a zsírtartalom alapján ... 67
2.2.3.3. A takarmányok felosztása eredet szerint .. 67
2.2.3.4. A takarmányok felosztása a nyersrosttartalom alapján ... 68
2.2.3.5. A takarmányok csoportosítása vegetációs víztartalmuk alapján ... 68
2.2.3.6. A takarmányok csoportosítása a takarmánytáblázatokban ... 69
2.3. Néhány alapfogalom a takarmányismeret tárgyköréből ... 70
2.3.1. Zöldtakarmányok ... 70
2.3.2. Savanyított /silózott/ takarmányok ... 70
2.3.3. Szénák ... 71
2.3.4. Szalmák ... 71
2.3.5. Törek, pelyva és terméshéjak ... 72
2.3.6. Magvak ... 72
2.3.7. Ipari eredetű takarmányok ... 72
2.3.8. Állati eredetű takarmányok ... 73
2.4. Ipari keveréktakarmányok ... 74
2.4.1. Ipari abrakkeverék... 74
2.4.2. Koncentrátumok ... 75
2.4.3. Takarmánykiegészítők ... 76
2.4.4. Tápszerek ... 76
2.5. Néhány a takarmány-tárolással,-tartósítással kapcsolatos számítás... 77
2.5.1. Májusi morzsolt kukoricával való számítás .. 77
2.5.1.1. Feladat ... 79
2.5.2. Számítás a kukoricaszár silózásához ... 80
2.5.2.1. Feladatok ... 81
2.6. A tápok és koncentrátumok makroszkópos felismerése ... 82
2.6.1. Feladatok ... 85
3. A takarmányok táplálóanyagainak kihasználása.. 86
3.1. A kihasználási együttható és annak kiszámítása egyetlen takarmány etetésekor ... 86
3.2. A kihasználási együttható kiszámítása két takarmány egyidejű etetésekor ... 88
3.2.1. Feladatok ... 91
4. Takarmányértékelési rendszerek ... 95
4.1. Az energia forgalomra vonatkozó ismeretek .. 95
4.1.1. Égési hő ... 96
4.1.2. Energiamérleg 96
4.2 A főbb takarmányértékelési rendszerek csoportosítása 97
4.2.1 Etetési kísérletekre alapozott helyettesítési értékek... 97
a/ Szénaérték; b/ Régi skandináv takarmányegység; c/ Kleiber-fele helyettesítési szám
4.2.2. A takarmányok emészthetőségére alapozott értékek 98
a/ TDN-rendszere; b/ Összes táplálóanyag;
c/ Emészthető szerves anyag; d/ Emészthető energia
4.2.3. Átalakítható energiára alapozott rendszerek 98
a/ Átalakítható energia Axelsson-szerint; b/ A baromfiban átalakítható energia; c/Indirekt módszer; d/ Szovjet takarmányegység; e/ Átalakítható energia Blaxter szerint; f/ Blaxter-féle AHC-rendszer
4.2.4. Az állati-termelésre alapozott takarmányértékelési módszerek 100
a/ Keményítőérték /Feladatok/; b/ Armsbyféle nettoenergia; c/ Szovjet zab-egység;
d/ új skandináv takarmányegység; e/ irpaegység; f/ Tejtermelő érték; g/ Leroy-féle
árpa-egység; h/ Produktiv energia; i/ Produktív energia a sertés test-analizise alapján; j/ Möllgaard-fele nettó kalória zsírrendszere; k/ Netto-Energia-Zsir /rostocki/
rendszer.
4.2.5. Feladatok
5. A fehérje és a kalorikusan ható táplálóanyagok aránya ... 116
5.1. A táplálóanyag-arány fogalma ... 116
5.1.1. Feladat... 118
5.2. A keményítőérték-arány fogalma ... 119
5.2.1. Feladat ... 120
5.3. Fehérjekoncentráció ... 121
5.3.1. Feladat ... 122
5.4. A kalória-fehérje arány /k/f;CPR/ ... 123
5.4.1. Feladat ... 125
6. Ásványi anyagok ... 126
6.1. A különböző fajú, típusú, korú és termelésű állatok ásványielem-igénye ... 127
6.1.1. Kalcium- és foszfor-szükséglet ... 127
6.1.1.1. A szarvasmarha Ca- és P-szükséglete /MTA ajánlás/ ... 127
6.1.1.2. A szarvasmarha Ca-és P-szükséglete /Külföldi adatok/ 128
6.1.1.3. A juh Ca- és P-szükséglete ... 129
6.1.1.4. A sertés Ca- és P-szükséglete ... 131
6.1.1.5. A baromfi Oa- és P-szükséglete ... 131
6.1.2. A Magnézium-igény ... 132
6.1.3. A konyhasó /NaCl/-igény ... 133
6.1.4. Az ásványielem pótlására forgalmazott néhány hazai és külföldi készítmény 134
6.1.4.1. Ca pótlásra ... 134
6.1.4.2. Ca- és P pótlásra ... 134
6.1.4.3. P pótlásra ... 135
6.1.4.4. Külföldi készítmények ... 135
6.1.5. Mikroelem ellátás ... 136
6.1.5.1. Néhány állatfaj mikroelem-szükséglete... 137
6.1.5.2. A gazdasági állatok mikroelem igényére
és azok toxikus adagjára vonatkozó irányszámok ... 138
6.1.6. Az ásványielem ellátással kapcsolatos számításokat
megkönnyítő gyakorlati számok .. 139
6.1.7. Feladatok ... 141
7. Vitaminok . . 150
7.1. A vitaminellátás jelentősége a nagyüzemben ..
7.2. A háziállatok vitaminszükséglete tak.sza.kg-ra ... 154
7.3. Vitaminadag naponként és állategyedenként .. 155
7.4. Néhány takarmánynövény karotintartalma ... 156
7.5. A technológiák hatása a vitaminok stabilitására ... 158
7.6. Feladat ... 159
II.RÉSZ.
RÉSZLETES TAKARMÁNYOZÁSTAN
A/ Általános szempontok a fajok takarmányozásához ... 160
1. A takarmánykészlet és a takarmánymérleg fogalma,
alkalmazásuk a nagyüzemekben ... 160
1.1. Takarmánykészlet, takarmányalap, takarmánybázis ... 160
1.2. A takarmánymérleg ... 160
1.2.1. Feladat ... 161
1.3. Legeltetési terv készítése kérődzők részére.. 162
1.3.1. Feladat ... 163
1.4. Egy sertéstelep évi abrakszükségletének a tervezése ... 165
1.4.1. Feladat ... 166
2. A takarmánytáblázat és annak használata ... 167
3. A takarmányadagok összeállításának főbb szempontjai ... 169
a/ Un.megnevezési rész ... 169
b/ A tápláló- és ásványianyag-szükséglet megállapítása ... 169
c/ A takarmányok számbavétele, kiválasztása és a fejadag feltüntetése ... 169
d/ Az un. értékelő rész ... 169
4. A tehenek tejelő pótabrakjának, valamint a sertés és a baromfifélék abraktakarmányának
az összeállítása ... 176
4.1. Feladat ... 182
III.RÉSZ.
AZ EGYES FAJOK TAKARMÁNYOZÁSA
A/ A szarvasmarha takarmányozása ... 183
1. A tehén takarmányozása ... 183
1.1. Takarmányozás-élettani szempontok ... 183
1.2. A tehén legfontosabb takarmányai ... 184
1.3. A tehén és a tejtermelés táplálóanyag-, Ca- és P-szükséglete ... 186
1.4. Feladatok ... 187
1.4.1. Feladatok tejelési pótabrak összeállítására ... 187
1.4.2. Feladatok napi takarmányadagok összeállítására ... 189
2. A hizómarhák takarmányozása ... 195
2.1. Takarmányozás-élettani szempontok ... 195
2.2. A hizómarhák legfontosabb takarmányai ... 196
2.3. A hizómarhák táplálóanyag- és néhány ásványielem szükséglete ... 197
2.4. A hazánkban elterjedt hizlalási módok ... 198
2.4.1. Növendékbika hizlalás ... 198
2.4.2. Esetleges növendéküsző hizlalás ... 199
2.4.3. Kifejlett szarvasmarhák följavítása ... 199
2.5. Feladatok ... 200
3. A borjú takarmányozása ... 202
3.1. Takarmányozás-élettani szempontok ... 202
3.2. A borjú takarmányozásának módjai ... 203
3.2.1. Hagyományos borjúnevelés és takarmányozás .. 205
3.2.2. Itatásos borjúnevelés ... 205
3.3. Az itatásos borjúnevelés gyakorlati kivitelezése tejzsír-, illetve tejpótló tápszerek
felhasználásával ... 207
3.3.1. A "Laktin" tejzsírpótló felhasználása ... 208
3.3.2. Feladatok ... 211
3.3.3. A starter és nevelő borjútápszer felhasználása ... 212
3.3.4. Feladatok ... 214
B/ A juh takarmányozása ... 215
1. Takarmányozás-élettani szempontok ... 215
2. A juh legfontosabb takarmányai ... 215
3. A juh táplálóanyag- és konyhasó-szükséglete .. 216
4. Feladatok ... 217
0/ A sertés takarmányozása ... 220
1. Takarmányozás-élettani szempontok ... 220
2. A sertés legfontosabb takarmányai ... 221
3. A sertés táplálóanyag-, Ca- és P-szükséglete .. 224
3.1. Irányszámok a koca takarmányadagjának az összeállításához ... 224
3.2. A malactápszerek felhasználása ... 225
4. Feladatok ... 226
D/ A ló takarmányozása ... 228
1. Takarmányozás-élettani szempontok ... 228
2. A ló legfontosabb takarmányai ... 229
3. A ló tápláló-, ásványi- és-hatóanyag-szükséglete ... 230
3.1. A ló táplálóanyag igénye /sza., nyersrost, energia, fehérje/ ... 231
3.2. A ló táplálóanyag igénye /ásványianyag, vitamin/ 232
4. Feladat ... 233
E/ A baromfifajok takarmányozása ... 234
1. Takarmányozás-élettani szempontok ... 234
2. A baromfi legfontosabb takarmányai ... 235
3. A baromfi fajok tápláló- és ásványianyag szükséglete ... 236
3.1. A növekedő baromfi táplálóanyag szükséglete .. 236
3.2. Irányszámok a növekedő baromfi ásványianyag szükségletéhez ... 238
3.3. A tojástermelő baromfi táplálóanyag szükséglete 238
3.4. Irányszámok a tojástermelő baromfi ásványianyag
szükségletéhez az abrakkeverék %-ában ... 239
4. Feladatok ... 240
F/ A nyúl takarmányozása ... 245
1. Takarmányozás-élettani szempontok ... 245
2. A nyúl legfontosabb takarmányai ... 245
3. A nyál tápláló, ásványi és hatóanyag szükséglete, valamint vízigénye ... 247
3.1. A nyúl energia, fehérje és nyersrost szükséglete ... 247
3.2. A nyúl ásványianyag szükséglete ... 248
3.3. A nyúl vitaminszükséglete ... 248
3.4. A nyúl vízszükséglete ... 248
4. Néhány nyúltáp %-os összetétele ... 249
5. A nyúl napi granulátum-fogyasztásának irányszámai ... 250
6. Feladatok ... 250
G/ A kutya takarmányozása 252
1. Takarmányozás-élettani szempontok ... 252
2. A kutya legfontosabb takarmányai ... 252
3. A kutya tápláló-, ásványianyag és vitamin szükséglete ... 254
3.1. Táplálóanyag igény ... 254
3.2. Ásványianyag igény ... 255
3.3. Vitaminigény ... 255
4. Irányszámok a kutya gyakorlati takarmányozásához ... 256
4.1. A napi takarmányfölvétel mértéke ... 256
4.2. A fejadagban felhasználható élelmiszerek és takarmányok főbb összetevői 257
5. Feladatok ... 258
H/ Függelék /Takarmánytáblázat/

Dr. Bokori József

Dr. Bokori József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Bokori József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem