A takarmányok kémiai összetétele és a táplálóanyagok sorsa az állati szervezetben | 5 |
A szárazanyag- és víztartalom (Dr. Fekete Lajos) | 5 |
A fehérjék | 7 |
A N-tartalmú anyagok csoportosítása | 7 |
Az aminosavak takarmányozási jelentősége és értékesülésüket meghatározó tényezők | 9 |
Az NPN anyagok felhasználása a kérődzők takarmányozásában | 16 |
A fehérjék bendőbeli lebonthatósága | 17 |
A zsírok | 18 |
A nyerszsír felosztása | 18 |
A zsírok szerepe a takarmányozásban | 20 |
A zsírok avasodása | 22 |
A nyersrost | 24 |
A nyersrost összetétele | 24 |
A nyersrost szerepe a takarmányozásban | 24 |
A nitrogénmentes kivonható anyagok | 33 |
Ásványi anyagok | 35 |
Makroelemek | 35 |
Mikroelemek | 37 |
Vitaminok (Dr. Bokori József) | 41 |
A vitaminok jellemzése és a vitaminellátás jelentősége | 41 |
Zsírban oldódó vitaminok | 43 |
Vízben oldódó vitaminok | 48 |
A takarmányok egyéb biológiailag aktív anyagai (Dr. Kakuk Tibor) | 57 |
Ismeretlen Növekedési Faktor (UGF) és Állati Protein Faktor (ÁPF) | 57 |
Antinutritív anyagok | 58 |
A háziállatok emésztésének sajátosságai (Dr. Bokori József) | 65 |
A kérődzők emésztésének takarmányozás-élettani sajátosságai | 65 |
A szénhidrátemésztés | 67 |
A fehérjeemésztés | 68 |
A zsíremésztés | 69 |
A ló emésztésének sajátosságai | 70 |
A sertés emésztésének sajátosságai | 71 |
A nyúl emésztésének sajátosságai | 73 |
A baromfi emésztésének sajátosságai | 74 |
A takarmányok emészthetősége (Dr. Schmidt János) | 76 |
Az emészthetőség megállapítás | 77 |
Az emészthetőséget befolyásoló tényezők | 79 |
A takarmány emészthetőségének szerepe a gyakorlati takarmányozásban | 82 |
Az intermedier anyagforgalom (Dr. Vincze László) | 83 |
Energiaforgalom | 83 |
Energetikai alapfogalmak | 83 |
Energiatermelő, disszimilációs (katabolikus) folyamatok | 84 |
A szénhidrátok intermedier anyagcseréje | 84 |
A zsírok intermedier anyagcseréje | 88 |
A fehérjék intermedier anyagcseréje | 91 |
A takarmányenergia átalakulása a szervezetben | 94 |
A szénforgalom | 95 |
A respirációs vizsgálatok | 96 |
A respirációs vizsgálatok adatainak felhasználása az energiaforgalom mérésére | 98 |
N-forgalom | 100 |
A fehérjék biológiai értéke | 101 |
Az aminosavak emészthetőségének és hasznosíthatóságának megállapítása | 103 |
Vízforgalom | 104 |
A takarmányok táplálóértékének mérése (Dr. Kakuk Tibor) | 107 |
A táplálóérték mérése az emészthető táplálóanyag-tartalom alapján | 108 |
Az emészthető energia (DE) és az emészthető össztápanyag (TDN) | 108 |
Lehmann-féle össztápanyag (GN) | 109 |
A táplálóérték mérése a metabolizálható energiatartalom alapján | 110 |
A metabolizálható energia használata a monogasztrikus állatok takarmányozásában | 110 |
A metabolizálható energia használata a kérődzők takarmányozásában | 112 |
A táplálóérték megállapítása nettó energiatartalom alapján | 115 |
Keményítőérték | 115 |
NDK energetikai takarmányegység | 118 |
Az USA nettóenergia-rendszere a kérődzők takarmányozásában | 119 |
Nyugat-európai nettőenergia-értékelési rendszerek | 124 |
Hazai takarmányértékelési rendszer a kérődzők takarmányozásában | 124 |
Az állati termelés takarmányozási alapjai (Dr. Schmidt János) | 126 |
A gazdasági állatok takarmányfelvétele | 126 |
Éhség, étvágy, jóllakottság, étvágytalanság | 126 |
A takarmányfelvétel szabályozása | 126 |
Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete | 131 |
Az életfenntartás energiaszükséglete | 132 |
Az életfenntartás fehérjeszükséglete | 140 |
Az életfenntartás ásványianyag-szükséglete | 142 |
Az életfenntartás vitaminszükséglete | 143 |
A növekedés és hústermelés táplálóanyag-szükséglete | 143 |
A fejlődés és növekedés törvényszerűségei | 143 |
A növekedő állatok táplálóanyag-szükséglete | 145 |
A takarmányozás hatása a húsminőségre | 151 |
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 153 |
A takarmányozás hatása a gyapjútermelésre | 153 |
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 153 |
A szaporodási folyamatok táplálóanyag-szükséglete | 155 |
A takarmányozás hatása a nőivarú állatok szaporodási folyamataira | 155 |
A takarmányozás hatása a hímek nemi aktivitására | 162 |
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete | 163 |
A tej táplálóanyagainak képződése | 164 |
A tejelő állatok táplálóanyag-szükséglete | 167 |
A takarmányozás hatása a tej- és tejtermékek minőségére | 172 |
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 174 |
A nemi érés és a takarmányozás | 174 |
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 175 |
A takarmányozás hatása a tojás minőségére | 178 |
A munkavégzés táplálóanyag-szükséglete | 179 |
Az izommunka kémiai alapjai | 179 |
Az izommunka táplálóanyag-szükséglete | 180 |
Takarmányismeret | 182 |
Zöldtakarmányok (Dr. Bokori József és dr. Kovács Gábor) | 183 |
A legelő | 183 |
Szántóföldi zöldtakarmányok | 190 |
Gyökér és gumós takarmányok | 198 |
Silózott takarmányok | 199 |
Szénák | 201 |
A fűfélék szénái | 202 |
A pillangósok szénái | 203 |
A keverék zöldtakarmányok szénái | 204 |
Szénalisztek és forró levegővel szárított zöldlisztek | 204 |
Cséplési melléktermékek | 206 |
Szalmafélék | 206 |
Pelyva- és törekfélék, egyéb növényi maradványok | 207 |
Magvak (Dr. Fekete Lajos) | 208 |
A gabonamagvak | 208 |
A hüvelyes magvak | 211 |
Az olajmagvak | 212 |
Egyéb magvak | 213 |
Élelmiszeripari melléktermékek (Dr. Fekete Lajos) | 213 |
Malomipari melléktermékek | 213 |
Növényolaj-ipari melléktermékek | 215 |
Cukoripari melléktermékek | 217 |
Szeszipari melléktermékek | 218 |
Sörgyári melléktermékek | 219 |
Keményítőgyári melléktermékek | 220 |
Konzervgyári melléktermékek | 220 |
Állati eredetű takarmányok | 221 |
Egyéb takarmányok (Dr. Fekete Lajos) | 225 |
Takarmánykiegészítők (Dr. Kakuk Tibor) | 226 |
Hozamfokozók | 226 |
Egyéb takarmánykiegészítők | 228 |
A takarmányok tartósítása | 233 |
A takarmányok tartósítása erjesztéssel (Dr. Schmidt János) | 233 |
A silózás során lejátszódó mikrobiológiai és biokémiai folyamatok | 234 |
A takarmányok erjeszthetőségét befolyásoló tényezők | 239 |
Az erjedés szabályozásának módszerei | 243 |
A silózás veszteségei | 252 |
Silótípusok | 254 |
A silózás gyakorlati végrehajtása | 256 |
A szemeskukorica tartósítása erjesztéssel | 258 |
A takarmányok tartósítása szárítással (Dr. Herold István és dr. Vincze László) | 260 |
A szálastakarmányok szárítása (Dr. Herold István) | 260 |
Szemestakarmányok szárítása (Dr. Vincze László) | 271 |
Szemestakarmányok tárolása (Dr. Vincze László) | 273 |
Szemestermények hűtve tárolása (Dr. Vincze László) | 275 |
A vágóhídi melléktermékek energiatakarékos tartósítása (Dr. Schmidt János) | 276 |
Gyökér- és gumós takarmányok eltartása (Dr. Herold István) | 276 |
A takarmányok előkészítése | 278 |
A tömegtakarmányok előkészítése (Dr. Herold István) | 278 |
Szeletelés | 278 |
Szecskázás | 278 |
Pépesítés | 279 |
Pácolás | 279 |
Brikettálás, pogácsázás | 279 |
A szálastakarmányok őrlése | 280 |
Szalmafeltárás | 280 |
Az abraktakarmányok előkészítése (Dr. Vincze László) | 281 |
Fizikai előkészítési módszerek | 282 |
Egyéb takarmány-előkészítési eljárások | 284 |
Ipari abrakkeverék-gyártás (Dr. Vincze László) | 285 |
Receptúrakészítés | 287 |
Az alapanyagok tisztítása | 287 |
Az alapanyagok aprítása | 288 |
Őrlés | 288 |
Darálás | 289 |
Zúzás (roppantás) | 289 |
Bemérés | 289 |
Keverés | 289 |
Granulálás | 290 |
A felhasznált fontosabb forrásmunkák | 292 |
Takarmányozási táblázatok | 293 |