A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növénytermesztéstan II.

Különleges növénytermesztéstan/Vezérfonal a felsőbb oktatáshoz

Szerző
Budapest
Kiadó: Országos Magyar Gazdasági Egyesület Könyvkiadó-Vállalata-"Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 272 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
A gabona kifejezést úgy a szakirodalomban, mint a nép nyelvén is különböző - majd szűkebb, majd tágabb - értelemben használják. Vannak írók, akik minden keményítőtartalmú, emberi... Tovább

Előszó

Részlet:
A gabona kifejezést úgy a szakirodalomban, mint a nép nyelvén is különböző - majd szűkebb, majd tágabb - értelemben használják. Vannak írók, akik minden keményítőtartalmú, emberi tápláléknak szolgáló lisztet adó növényt ide sorolnak, tekintet nélkül azok növénytani jellegére, tehát a búzát, rozsot, árpát, zabot, kukoricát, kölest, rizst, pohánkát stb. Mások a gabona kifejezést csak a lisztes magjuk végett termelt fűfélékre (gramineák) tartják fenn, sőt még ezek sorából is kihagyják némelyek a tengerit. A köznép sok vidéken csak azt a növényt hívja gabonának, amelynek lisztjét főként kenyérsütésre használja, így az Alsó-Tisza vidékén csak a búzát, a Nyírságben csak a rozsot, vannak külföldi országok, ahol csak az árpát vagy csak a zabot hívják gabonának. Vissza

Tartalom

I. Fejezet
A gabonafélék 3
A búza 8
Az őszi búza 11
A tavaszi búza és a járóbúza 21
A rozs 22
Tavaszi rozs 27
Kétszeres 27
Az árpa 27
A tavaszi árpa terelése 30
Őszi árpa termelése 34
A zab 34
Őszi zab 38
Tengeri 38
A köles 52
Rizs 52
Pohánka 56
II. fejezet
Hüvelyesek 57
A borsó 58
A paszuly 63
A lencse 66
A lóbab 68
A szójabab 70
A csillagfürt 71
Bükköny 74
A szegecsbükköny 75
Egyivarú lencse 75
Cicorlencse 76
A csicseri borsó 76
III. fejezet
Olajnövények 77
A káposztarepce 78
Tavaszi káposztarepce 96
A réparepce 97
Tavaszi réparepce 98
A gomborka 98
A fehér mustár 100
A fekete mustár 102
A mák 102
A napraforgó 109
A tök 112
A len 115
A kender 117
A ricinus 117
Egyéb olajnövények 118
Gyapot, földi dió, fehér szezám, földi mandula, fekete szezám (lalemancia), olajfélék, olajos madia 118
IV. fejezet
Gyökér- és gumósnövények 119
Burgonya 119
A csicsóka 135
Helianti, batát, taró, dasheen, stachis aftinis 138
A répa 138
A cukorrépa 138
A takarmányrépa 153
A murokrépa 158
A pasztinákrépa 159
A karórépa 160
Kerekrépa 160
A cikória 160
V. fejezet
Szálastakarmánynövények 162
Pillangósvirágú takarmánynövények 165
Lucarnafélék 165
Közönséges lucerna 166
A sárkereplucerna 171
A homoki lucerna 172
A komlós lucerna 172
Herefélék 172
A vöröshere 173
A fehérhere 178
A korcshere 179
A bíborhere 179
Mézkerep, somkóró 180
A görögszéna 181
A szarvaskerep 181
A nyúlszapulka 182
A baltacim 183
A villogó sülbige 187
A szeradella 187
Az erdei bükköny 188
A tarkavirágú koromilla 188
Pázsitfélékhez tartozó takarmánynövények 188
A csalamádé 188
Cirokcsalamádé 192
(Napraforgó-csalamádé) 193
A mohar 193
A köles 195
Takarmánynak vetett kalászos gabonák 195
Takarmányrozs 195
A mágocsi rozsnok 197
Olasz perje 197
Az angol perje 197
A francia perje 197
A csomós ebir 197
A réti csenkesz 198
Egyéb növényi családokba tartozó takarmánynövények 198
A csibehúr 198
A fehér mustár 199
A pohánka 199
A marhakáposzta 199
A nadálytő (Comfrey) 200
A facélia 200
Takarmányújdonságok 200
Takarmánykeverékek 200
A zabosbükköny 200
Zabosborsó 203
Őszi takarmánykeverékek 203
Rozsos borsó és rozsos bükköny 203
Szöszösbükkönyös rozs vagy búza 203
Rozsos bíborhere 204
Keszthelyi keverék 205
Borsós csalamádé 205
A megfelelő takarmánynövény kiválasztása 205
VI. fejezet
Kereskedelmi növények 209
Rostnövények 209
A kender 209
A len 214
A csalán 222
A dohány 222
A komló 244
A seprőcirok 253
Fűszernövények 257
A paprika 257
Kömény 257
Az ánizs 258
A koriander 258
Az édes ánizs 258
A hagyma 259
A vöröshagyma 259
A foghagyma 260
A torma 260
Gyógynövények 261
Festőanyagokat tartalmazó növények 262
Függelék 262
A fejeskáposzta 263
A görögdinnye 263
A sárgadinnye 263
Műveleti növényeink termelési adatainak áttekintése 264
Felhasznált forrásmunkák jegyzéke 268
Értelemzavaró sajtóhibák és egyéb kiigazítások 269

Dr. Bittera Miklós

Dr. Bittera Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Bittera Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem