1.056.278

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növénytermesztéstan II.

Különleges növénytermesztéstan

Szerző

Kiadó: Országos Magyar Gazdasági Egyesület Könyvkiadó-Vállalata
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 312 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második, bővített kiadás. Vezérfonalul a felsőbb oktatáshoz írta Dr. Bittera Miklós m. kir. gazdasági akadémia-tanár. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. A "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
A gabonafélék.
A gabona kifejezést úgy a szakirodalomban, mint a nép nyelvén is különböző - majd szűkebb, majd tágabb - értelemben használják. Vannak írók, akik minden keményítőtartalmú,... Tovább

Előszó

Részlet:
A gabonafélék.
A gabona kifejezést úgy a szakirodalomban, mint a nép nyelvén is különböző - majd szűkebb, majd tágabb - értelemben használják. Vannak írók, akik minden keményítőtartalmú, emberi tápláléknak szolgáló lisztet adó növényt ide sorolnak, tekintet nélkül azok növénytani jellegére, tehát a búzát, rozsot, árpát, zabot, kukoricát, kölest, rizst, pohánkát stb. Mások a gabona kifejezést csak a lisztes magjuk végett termesztett fűfélékre (gramineae) tartják fenn, sőt némelyek a kukoricát még ezek sorából is kihagyják. A köznép sok vidéken csak azt a növényt mondja gabonának, amelynek lisztjét kenyérsütésre főként használja, így az Alsó-Tisza vidékén csak a búzát, a Nyírségben csak a rozsot; vannak külföldi országok, ahol csak az árpát vagy csak a zabot nevezik gabonának.
E különböző felfogás az oka annak, hogy az újabb szakírók a "lisztet adó növények" csoportjába foglalják össze, növénytani hovatartozásra való tekintet nélkül mindazokat a növényeket, amelyek emberi élvezetre alkalmas, főként keményítőtartalmú lisztet adnak. Vissza

Tartalom

A gabonafélék 3
A búza 7
Az őszi búza 12
A tavaszi búza és a járóbúza 26
A rozs 27
Tavaszi rozs 33
Kétszeres 33
Az árpa 33
A tavaszi árpa termesztése 36
A zab 45
Őszi zab 51
Kukorica 51
A köles 70
Rizs 73
Pohánka 75
Hüvelyesek 77
A borsó 78
A paszuly 83
A lencse 86
A lóbab 88
A szójabab 90
A csillagfürt 91
Bükköny 94
A szegesbükköny 95
Egyviratú lencse 95
Cicorlencse 95
A csicseri borsó 96
Olajnövények 98
A káposztarepce 99
Tavaszi káposztarepce 117
A gomborka 119
A fehér mustár 121
A fekete mustár 123
A mák 124
A napraforgó 130
A tök 134
A len 136
A kender 138
A ricinus 139
Egyéb olajnövények 140
Gyapot, földi dió, fehér sézám, földi mandula, fekete sézám (lalemancia), olajretek, olaos madia
Gyökér- és gumósnövények 141
Burgonya 141
A csicsóka (Helianti, batát, taró, dasheen, stachis affinis) 165
A répa 167
A cukorrépa 168
A takarmányrépa 185
A murokrépa 191
A pasztinákrépa 192
A karórépa 193
Kerekrépa 193
A cikória 195
Szálastakarmánynövények 195
Pillangósvirágú takarmánynövények 198
Lucernafélék 198
Közönséges lucerna 198
A sárkerep-lucerna 204
A homoki lucerna 205
A komlós lucerna 205
Herefélék 205
A vöröshere 206
A fehérhere 211
A korcshere 212
A bíborhere 213
Mézkerep, somkóró 213
A görögszéna 214
A szarvaskerep 215
A nyúlszapuka 216
A baltacim 217
A villongó sülbige 221
A szeradella 221
Az erdei bükköny 221
Pázsitfélékhez tartozó takarmánynövények 222
A csalamádé 222
Cirokcsalamádé 226
(Napraforgó-csalamádé) 227
A mohar 228
A köles 229
A szudáni fű 230
Takarmánynak vetett kalászos gabonák 231
Takarmányrozs 231
A mágocsi rozsnok 233
Olasz perje 233
Az angol perje 233
A francia perje 233
A csomós elbír 233
A réti csenkesz 233
Egyéb növényi családokba tartozó takarmánynövények 234
A csibehúr 234
A fehér mustár 235
A pohánka 235
A marhakáposzta 235
A nadálytő (Comfrey) 236
A facélia 236
Takarmánykeverékek 236
A zabosbükköny 236
Zabosborsó 239
Zabosborsó 239
Őszi takarmánykeverékek 239
Rozsos borsó és rozsos bükköny 240
Szöszösbükkönyös és pannonbükkönyös rozs vagy búza 240
Rozsos bíborhere 241
Keszthelyi keverék 241
Borsós csalamádé 241
A megfelelő takarmánynövény kiválasztása 242
Kereskedelmi növények 245
Rostnövények 245
A kender 246
A len 251
A csalán 259
A dohány 259
A komló 280
A seprőcirok 289
Fűszernövények 293
A paprika 293
Kömény 295
Az ánizs 295
A koriander 296
Az édes ánizs 296
A hagyma 296
A vöröshagyma 296
A foghagyma 298
A torma 298
Gyógynövények 299
Festőanyagokat tartalmazó növények 300
Függelék 301
A fejeskáposzta 301
A görögdinnye 301
A sárgadinnye 301
Míveleti növényeink termesztési adatainak áttekintése 302
Felhasznált forrásmunkák jegyzéke 306
A mágocsi rozsnok 233

Dr. Bittera Miklós

Dr. Bittera Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Bittera Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem