kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Integra-Projekt Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 219 oldal |
Sorozatcím: | Termelők Kiskönyvtára |
Kötetszám: | 11 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-7812-46-6 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. |
Bevezetés Dr. Horváth György | 10 |
A fűszerpaprika-őrlemény gyártásának helyzete Dr. Horváth György | 11 |
A fűszerpaprika-növény | 11 |
A paprikanövény eredete | 11 |
A fűszerpaprika termesztésének és feldolgozásának története | 12 |
A fűszerpaprika előfordulása a világon | 14 |
A fűszerpaprika-őrlemény felhasználása | 16 |
A fűszerpaprika-őrlemény forgalmazása | 17 |
A vállalkozás elhatározása Dr. Bíró Oszkár | 18 |
A vállalkozóvá válás indítékai | 18 |
A vállalkozás jogi formái | 20 |
Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák | 21 |
Az 1990. évi V. törvény az egyéni vállakozókról | 22 |
Az 1992. évi korszerűsített I. szövetkezeti törvény | 25 |
A működtetés időbelisége | 25 |
Az élelmiszer-előállítás feltételrendszere az elképzeléstől a megvalósulásig Dr. Horváth György | 27 |
Az elképzelés kialakítása | 27 |
A gyártás megvalósításának feltételei | 28 |
Az üzembe helyezés, a termelés és a forgalmazás indításának feltételei | 32 |
A fűszerpaprika-őrlemény jövedéki ellenőrzése Nákovics László | 34 |
Fűszerpaprika-őrlemény jövedéki termékké minősítése | 34 |
Jövedéki törvény, ellenőrző szervek | 34 |
Fűszerpaprika-őrlemény termelésének (termeltetésének) engedélyezése (Jövedéki engedély) | 36 |
Fűszerpaprika-őrlemény termelésének feltételei | 38 |
Általános érvényű feltételek | 38 |
Különös (speciális) feltételek | 38 |
Zárjegy alkalmazása | 39 |
Fűszerpaprika-őrlemény termelőinek (termeltetőinek) jövedéki nyilvántartás-vezetési kötelezettsége | 41 |
Fűszerpaprika-üzem termelői jövedéki nyilvántartása | 41 |
Vevőnyilvántartás | 41 |
Fogyasztási adólevonás, adóvisszaigénylés | 42 |
Fűszerpaprika-őrlemény termelésének jövedéki ellenőrzése | 42 |
Jogkövetkezmények | 44 |
A fűszerpaprika-őrlemény gyártásának kémiai és mikrobiológiai alapjai Dr. Horváth György | 46 |
A fűszerpaprika-bogyó szerkezete | 47 |
A termésrészek jellemzése és hatása az őrlemény minőségére | 48 |
Az őrlemény kémiai összetétele és szerepe a minőség kialakulásában és megőrzésében | 49 |
A víz | 49 |
A színezékek | 51 |
A kapszaicin | 55 |
A kapszicidin | 56 |
A cukrok | 56 |
Egyéb szénhidrátok | 57 |
A fehérjetartalom | 57 |
Az illatanyagok | 58 |
Zsírsavak, zsíros olajok | 58 |
A vitamintartalom | 58 |
Az antioxidánsok | 58 |
Az enzimek | 59 |
Az ásványianyag-tartalom | 59 |
Egyéb anyagok | 60 |
A tárolás alatt fellépő hibák | 60 |
A fűszerpaprika-őrlemény előállításának mikrobiolóbiai alapjai Dr. Nagy József | 61 |
A fűszerpaprika-őrlemény mikrobiológiai előírásai | 61 |
A fűszerpaprika-őrlemény mikroflórája | 62 |
A nyers fűszerpaprika romlása | 64 |
A fűszerpaprika-őrlemény mikrobiológiai szennyezettségének okai és eredete | 65 |
A feldolgozási technológia hatása a fűszerpaprika-őrlemény mikrobiológiai minőségére | 68 |
A fűszerpaprika-őrlemény gyártásának technológiája | 76 |
A fűszerpaprika-nyersanyag Dr. Márkus Ferenc | 76 |
A termesztésre ajánlott fajták | 76 |
Termésérés | 84 |
Szedés | 86 |
Tárolás, utóérlelés | 86 |
A féltermék előállítása Dr. Horváth György | 90 |
A nyersanyag előkészítéséhez kapcsolódó néhány minőségi kérdés | 90 |
Mosás | 91 |
Szárítás | 92 |
A féltermék kezelése | 96 |
Az őrlemény előállítása | 100 |
Előkészítő műveletek | 100 |
Paprikaőrlő berendezések Göbölös László | 102 |
Kézi őrlők | 102 |
Köves malmok | 103 |
Hengerszékek | 107 |
Kalapácsos darálók | 108 |
Az őrlés kiegészítő műveletei Dr. Horváth György | 111 |
Néhány szempont az őrlemény csomagolásának előkészítéséhez | 112 |
A fűszerpaprika-őrlemény csomagolása Gerely Péter | 113 |
A minőséget befolyásoló környezeti hatások | 114 |
A csomagolással szemben támasztott követelmények | 115 |
A szárított fűszerpaprika-hüvelyk csomagolása | 116 |
A fűszerpaprika-őrlemény csomagolása | 116 |
Csomagolási módok | 117 |
Csomagolási, jelölési előírások | 121 |
A fogyasztói tömegek töltőtömegsorai | 121 |
Jelölés | 121 |
Betűméretek, a jelölés elhelyezése | 123 |
A fűszerpaprika-őrlemény minősége Dr. Horváth György | 124 |
A fűszerpaprika minőségét szabályozó előírások | 124 |
A nyers fűszerpaprika minőségi irányelvei | 124 |
Az utóérlelt fűszerpaprika minőségi irányyelvei | 126 |
A fűszerpaprika-őrlemény minőségi követelményei | 127 |
A fűszerpaprika-őrlemény tisztasági előírásai | 128 |
Csomagolási előírások | 129 |
A nyersanyag, a féltermék és az őrlemény minősítő vizsgálata | 129 |
A nyers fűszerpaprika vizsgálata | 130 |
Mintavétel | 130 |
Érzékszervi vizsgálat | 130 |
Fizikai vizsgálatok | 131 |
Összes színezéktartalom meghatározása | 132 |
A fűszerpaprika-féltermék vizsgálata | 132 |
Érzékszervi vizsgálat | 132 |
Laboratóriumi vizsgálatok | 132 |
A fűszerpaprika-őrlemény vizsgálata | 133 |
Érzékszervi vizsgálat | 133 |
Az összes színezéktartalom meghatározása | 134 |
A hamutartalom meghatározása | 135 |
A víztartalom meghatározása | 135 |
Az őrlési finomság meghatározása | 135 |
A zsiradéktartalom meghatározása | 135 |
A kapszaicintartalom meghatározása | 135 |
Egyéb vizsgálatok | 136 |
A gazdaságosság, a költség és a jövedelmezőség Dr. Deák István | 137 |
A nyersanyag-előállítás költségelemzése | 137 |
A féltermék-előállítás költségeoi | 141 |
Az őrlemény-előállítás költségei | 143 |
A fűszerpaprika-minőség biztosítása Sósné Dr. Gazdag Mária | 147 |
A minőségbiztosítás célja, általános feladatai | 147 |
A minőség fogalma | 147 |
Az Élelmiszerkönyv | 147 |
A terméktanúsítás | 148 |
A minőségbiztosítási rendszerek jelentősége (a Minőségi Kézikönyv és a HACCP-rendszer) | 149 |
A minőségbiztosítási rendszerelemek kapcsolata | 151 |
A HACCP-rendszer alkalmazása és helye az élelmiszer-előállítás jogszabályozásában | 153 |
Az ISO 9000 (MSZ EN 29000) szabványsorozat | 154 |
Total Quality Management (Teljeskörű minőségirányítás - TQN) | 155 |
A Rendszeresen Ellenőrzött Kiváló Magyar Termék Védjegy) | 156 |
Ételízesítők | 160 |
Ételízesítők gyártása Dr. Horváth György | 160 |
Mustárok | 161 |
Tormakészítmények | 162 |
Majonéz | 163 |
Paprikakészítmények | 167 |
Fűszerezett paradicsomos ételízesítők | 169 |
Vöröshagyma- és fokhagymakrém | 170 |
Salátadresszingek (öntetek) | 171 |
Fehérjehidrolizátumok | 172 |
Instant jellegű termékek | 172 |
Ételízesítők csomagolása Gerely Péter | 174 |
Paprikamag és egyéb olajos magvak hidegen sajtolása Kurucz Józsefné dr. | 178 |
Olajos magvak hidegen sajtolásának helye a hazai növényi olajok gyártásában | 178 |
A hidegúti sajtolásos olajkinyerés előkészítő műveletei | 179 |
Az olajos magvak tisztítása, tárolásra való előkészítése, szárítása | 179 |
Az olajos magvak hajlása, rostálása, szélfajtázása | 181 |
Az olajos magvak aprítása | 184 |
Az olajos magvak sajtolása | 185 |
A sajtolt olaj kezelése | 190 |
A nyersanyag, az olajkinyerési tehcnológia és a berendezések megválasztása | 192 |
Irodalomjegyzék | 195 |
Függelékek | |
Hatályos jogszabályok jegyzéke az 1995. dec. 31.-i állapot szerint Dr. Horváth György és Nákovics László | 197 |
Élelmiszer-előállító kisüzem létesítését és működtetését engedélyező szervek címlistája Kiss Lászlóné | 198 |
Vám- és Pénzügyőrség megyei Parancsnokságai (jövedéki engedélyt kiadó hatóságok) Nákovics László | 201 |
A vámhivatalok listája megyénként és a fővárosban Nákovics László | 202 |
Zárjegynyilvántartás (minta) Nákovics László | 205 |
Zárjegyelszámolás (minta ) Nákovics László | 206 |
Fűszerpaprika-üzem termelői jövedéki nyilvántartása (minta) Nákovics László | 207 |
Adatszolgáltatás a fűszerpaprika-őrlemény termelésének és értékesítés-elszámolásról (minta) Nákovics László | 208 |
Fűszerpaprika őrlemény import-export jövedéki nyilvántartásának tartalma Nákovics L. | 209 |
Vevőnyilvántartás fűszerpaprika őrlemény belföldi értékesítéséről (minta) Nákovics L. | 209 |
Fűszerpaprika gyártásellenőrző laboratórium felszerelése Dr. Horváth György | 210 |
ASTA 20.1. analitikai módszer Dr. Horváth György | 212 |
Akkreditált vizsgáló laboratóriumok Sósné dr. Gazdag Mária | 213 |
Gyártmánylap (minta) Dr. Horváth György | 216 |
A minőségbiztosítással kapcsolatos legfontosabb alapfogalmak és jellemzők Sósné dr. Gazdag Mária | 219 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.