1.061.872

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségek, gyümölcsök tartósítása savanyítással, tejsavas erjesztéssel

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 163 oldal
Sorozatcím: Termelők Kiskönyvtára
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN: 963-7812-32-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A vállalkozás elhatározása - Bíró Oszkár7
A kis- és középméretű élelmiszeripari üzemek múltjáról7
A vállalkozóvá válás indítékai10
A vállalkozás jogi formái12
Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák12
A működtetés időbelisége17
A kisüzemmel kapcsolatos engedélyezések18
Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése - Kiss Lászlóné18
Berendezések, gépek élelmezésegészségügyi alkalmassága, higiéniai minősítése - Simon József és Mikhely István20
Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések - Kiss Lászlóné22
Egészségügyi alkalmasság, képzettség - Simon József24
A savanyúságok készítése26
A savanyúságok nyersanyagai26
A nyersanyagtermesztésről röviden - Szenes Endréné26
A főbb nyersanyagfajták és minősítésük szempontjai - Bognár Vidné31
Uborka31
Fejeskáposzta32
Vöröskáposzta33
Paprika33
Paradicsom35
Dinnye36
Patisszon36
Cékla37
Sárgarépa37
Vöröshagyma39
Gyümölcsfélék40
A nyersanyagok hulladékai - Szenes Endréné40
A savanyúságok gyártásának tartósítási eljárásai41
A tejsavas erjesztés43
A tejsavas erjesztés alapjai - Juhászné Román Mariann43
A tejsavas erjesztés folyamán végbemenő változások44
A tejsavas erjedés lefolyása50
Romlási jelenségek, erjedési hibák50
Tejsavas erjesztéssel előállítható savanyúságok - Bognár Vidné52
Idénysavanyúságok52
Hosszabb ideig tárolható savanyúságok54
A kémiai tartósítás56
A kémiai tartósítás alapjai - Juhászné Román Mariann56
Kémiai úton tartósított savanyúságok - Bognár Vidné57
Ecetes uborka - Hordós ecetes paprika - Paprikahüvely előtartósítása - Káposztával töltött ecetes paprika - Ecetes zöld paradicsom - Hordós-hagyma - Ecetes cékla - Ecetes dinnye - Vágott vegyes savanyúság (csalamádé)
A hordók előkészítése, kezelése61
Tartósítás hőkezeléssel62
A savanyúságok hőkezeléses tartósításának alapjai - Szenes Endréné62
A pasztőrözés mikroorganizmus-pusztító hatása62
A pasztőrözés gyakorlati kivitelezése63
Hőkezeléssel tartósított savanyúságok - Bognár Vidné64
Csemegeuborka - Csemege zöld paradicsom - Uborkasaláta - Patisszonsavanyúság - Ecetes paprika - Paprikasaláta - Marinált paprikaszelet - Marinált paprikahüvely - Balatonsaláta - Káposztával töltött paprika - Csemege céklasaláta - Bébicékla - Csemegehagyma - Ecetes szilva - Különleges savanyúságok
A savanyúságok fogyasztói csomagolása - Szenes Endréné75
Csomagolás üvegbe75
Üvegformák, méretek, záróelemek75
Üvegek előkészítése töltésre77
Az üvegek töltése, zárása79
Pasztőrözés utáni ellenőrzés80
Az üvegek címkézése, jelölése80
Csomagolás műanyag csomagolóeszközökbe83
Polietilén fólia, tasak, zacskó83
Merev falú műanyag csomagolóeszközök85
Gyűjtő- és szállítási csomagolás86
Minőségvizsgálatok87
Saláták készítése tartósított savanyúságok, zöldségfélék felhasználásával - Sárosiné Tánczos Erika88
Öntetek, dresszingek89
Saláták tartósított savanyúságok felhasználásával91
Savanyúkáposztával - Kovászos uborkával - Patisszonból - Céklából
Saláták tartósított zöldségfélék felhsználásával94
Gombából - Karfiolból - Morzsolt csemegekukoricából - Zöldborsóval - Zöldbab- és szemes babból - Spárgából
Vegyes saláták98
Zöldborsó-, zöldbab-, karfiol - Brazil s. - Burgonya-zeller-zöldbab - Argentin babs. - Gundel s. - Francia s. - Francia hagymas. - Mexikói s. - Őszi vegyes - Spárgás vegyes - Téli tarka - Tiroli s. - Káposztás hering s. - Kerti s. - Kukorica zöldborsóval - Kukorica tartárral, karfiollal
A savanyúságok minőségbiztosítása102
Mit értünk az élelmiszerek minőségbiztosításán? - Fábri Ilona102
Az élelmiszer-minőség fogalma102
Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága103
Az élelmiszerek romlásos jelenségei és tartósításuk103
Az élelmiszerek mikrobiológiai minőségbiztosítása104
A mikroorganizmusok jellemzése104
A termék mikroflóráját meghatározó tényezők105
A jó gyártási és jó higiéniai gyakorlat109
A savanyúságok gyártásának mikrobiológiája110
A savanyúságok mikroflórája110
A savanyúsággyártás kritikus pontjai110
Mikrobiológiai ellenőrző vizsgálatok111
A savanyúságok mikrobiológiai minősítése112
Az élelmiszer-termelés higiéniai gyakorlata113
A késztermék minősége iránti követelmények - Sósné Gazdag Mária114
Gyümölcsök és zöldségek savanyításának élelmezéstoxikológiai vonatkozásai - Sohár Pálné118
Ételfertőzések, ételmérgezések - Simon József123
Irodalomjegyzésk a 3. és 4. fejezethez127
A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői - Bíró Oszkár128
Telepítés, a telephely megválasztása128
A gyártási (tevékenységi) profil megválasztása130
A piac szerepe és a verseny hatása130
A piaci kapcsolatok szerepe a vállalkozás jövedelmezőségének megalapozásában130
Az élelmiszert gyártó vállalkozáshoz szükséges paci ismeretek131
A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők131
A tárgyi eszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők131
A forgóeszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők133
Az egyéb költségek134
A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre136
Beszerzési piac136
Értékesítési piac137
Az állami szabályozás hatása a vállalkozás jövedelmezőségére137
A savanyítás (savanyúsággyártás) kereskedelmi és gazdasági sajátosságai138
FÜGGELÉK
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem