Kell-e beszélnünk a táplálkozásról? | 7 |
Hogyan táplál a táplálék? | 10 |
Mi történik a fehérjékkel? | 12 |
A fő energiaszolgáltatók a zsírok | 16 |
A szénhidrátok sorsa | 19 |
A megoldott rejtély: a vitaminok | 23 |
Zsírban oldódó vitaminok | 26 |
Vízben oldodó vitaminok | 28 |
A vitaminok sorsa az élemiszerekben, ételekben | 34 |
A "jó" vitaminokból is megárt a sok! | 35 |
És amire még szükségünk van: ásványi anyagok | 38 |
A konyhasó és a kálium | 39 |
A csontokat építő anyagok: kalcium, foszfor és magnézium | 40 |
Amiből mindig kevés van: a vas | 41 |
A vas társa. a réz | 43 |
...és még sokan mások | 43 |
A tápanyagok arányának szabálya | 47 |
Miért leszünk éhesek? | 53 |
Miért leszünk szomjasak? | 60 |
A lényegi kérdés: étrendünk összeállítása | 62 |
Mi befolyásolja a tápanyag- és energiaszükségletet? | 62 |
Hogyan számítható ki a kívánatos testtömeg? | 71 |
Mi befolyásolja még az energiaszükségletet? | 78 |
Néhány szó az étkezések ritmusáról | 80 |
Mit jelent a kiegyensúlyozott táplálkozás? | 82 |
A kiegyensúlyozott táplálkozás gyakorlata | 84 |
Az 1-3 éves gyermekek táplálkozása | 84 |
Mit egyen a gyermek 4-6 éves korában? | 86 |
A 7-18 évesek táplálkozás | 89 |
Az időskorúak táplálkozása | 91 |
A táplálkozás és a gyógyszerek | 97 |
Ismerjük meg a tápanyagnyelvet! | 100 |
Kiegyensúlyozottan - de hogyan? | 108 |
Mire kell még gondolnunk étrendünk összeállításánál? | 122 |
Az ételkészítés tudománya | 123 |
A fűszerek: a táplálkozástudomány mostohagyermekei | 126 |
Tekintsük át a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveit | 128 |
Italok az étrendben | 130 |
Alkoholtartalmú italok: lehet-e határvonalat húzni? | 130 |
Miért kell tárgyalnunk az alkoholmentes italok ügyét? | 131 |
És a dohányzás? | 135 |
A kiegyensúlyozatlan táplálkozás következményei | 137 |
A hiányos táplálkozás | 137 |
A mérleg a másik oldalra billen: az elhízás | 146 |
A cukorbaj és a táplálkozás | 153 |
Érrendszeri betegségek | 155 |
A táplálkozás és a rosszindulatú daganatok | 166 |
Táplálkozás és a fogszuvasodás (káriesz) | 174 |
Hitek és tévhitek a táplálkozásban | 178 |
Vegetarianizmus | 178 |
A reform táplálkozás | 183 |
Makrobiotika | 184 |
Bioélelmiszerek, biotáplálkozás | 185 |
Új nyersanyagforrások | 188 |
Néhány szó az ételekkel szembeni túlérzékenységről és intoleranciáról | 194 |
Táplálkozási kisszótár | 197 |