A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A veteményes kert

Gyakorlati tanácsadó kisebb konyhakertek mívelésére és a kerti vetemények fontosabb betegségei ellen való védekezésre

Szerző
Budapest
Kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 277 oldal
Sorozatcím: Gazdasági Tanácsadó
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: 109 fekete-fehér szövegképpel illusztrált. Az Athenaeum r.-t. könyvnyomdája, Budapest nyomása. Harmadik, lényegesen bővített kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
A veteményes kert nagysága és termőképessége.

A szükségelt terület nagyságát a 10. lapon közölt táblázat alapján számíthatjuk ki. A kiszámítás alkalmával az utakra,... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
A veteményes kert nagysága és termőképessége.

A szükségelt terület nagyságát a 10. lapon közölt táblázat alapján számíthatjuk ki. A kiszámítás alkalmával az utakra, pihenőhelyre, kútra, víztartányokra, esetleg az eszközök és termények ideiglenes raktározására szolgáló egyszerű kis épületre is gondoljunk. Ha virágot, gyümölcsfát vagy díszfát is ültetni akarunk, annak is helyet biztosítsunk, tekintettel arra, hogy a veteményes ágyak be ne árnyékoltassanak.
Azt is vegyük számításba, hogy mennyi munkaerővel rendelkezünk. Inkább kisebb területet míveljünk meg és használjunk ki jól, mint nagyobb területet rosszul. Ha a talajt alaposan felássuk, kellőképen meggereblyézzük, a gyomot belőle kellő pontossággal kiirtjuk, helyesen trágyázunk, száraz időben bőségesen öntözünk, egészséges és csiraképes jó vetőmagot vagy palántát használunk, vetésforgót alkalmazunk és kellő időben mindig utánaültetünk, - többet termelhetünk, mint akár kétszer akkora, de rosszul mívelt területen.
A táblázatból kiderül, hogy az egész évi szükségletre való termelés céljából egy kisebb (3-5 tagra terjedő) családnak legalább 200-250 négyszögölnyi területre van szüksége, az utakat, vízmedencéket, melléképületeket, kutat, stb.-t bele nem számítva. Vissza

Tartalom

A veteményes kert nagysága és termőképessége9
Táblázat annak kiszámítására, hogy mekkora területre lesz szükségünk10
Kerítés11
Milyen növény való élő sövénynek?12
Vándorkerítés12
Éghajlat13
Mikor számíthatunk éjjeli fagyra?14
Fekvés15
Talaj16
Talajmívelés18
Trágya19
Istállótrágya21
A legolcsóbb és legjobb trágya26
Az istállótrágya, a kerti nvöények és a háziállatok betegségei közötti kapcsolatról26
Keverék- vagy komposzttrágya27
Szabad-e kertben szerves hulladékot, trágyát, ürüléket sokáig hevertetni?28
Műtrágya29
A különböző trágyafélék becsértéke31
Mi olcsóbb, istálló- vagy pedig műtrágya?32
A mész fontossága33
Mész fontos elemek34
Folyékony trágya35
Talajoltás baktériumokkal36
Zöldtrágyázás38
Kerti eszközök46
Munkaerő48
Öntözés50
Az eredményes öntözés alapfeltételei51
A legolcsóbb öntözési módszer52
Talajárnyékolás53
Vetésforgó és váltórendszer54
A vetőmag és palánták beszerzése és megválasztása54
A vetőmag hamisításáról szóló törvény57
Vetőmag- és palántaszükséglet58
A vetőmag- és palántaszükséglet kiszámítására szolgáló táblázatok61
A vetőmag súlya61
A vetőmag csiraképességének megállapítása62
Magvetés szabad földben63
Palántanevelés szabadföldi ágyban64
Vetés és palántázási naptár65
Palántaültetés66
A palántázás legjobb módja67
Melegágy67
A palántatermelés célja és lényege69
Olcsó melegágy70
A rendes melegágy71
Kisebb melegágy palántanevelési naptára74
Mi az az elő-, utó-, fő- és köztes termény?74
Káposztafélék75
Káposztafélék76
Káposzta77
Vörös káposzta77
Marhakáposzta77
Kel, olasz kel77
Téli, leveles, barna, kék és fodros kel78
Karfiol vagy virágos kel78
Pálmakel78
Brokkoli vagy spárgakel79
Bimbós vagy rózsakel80
Fehér, kerek- teltowi és tarlórépa80
Karó- vagy tövisrépa81
A káposzta termelése81
Hanyag eljárás83
Korai káposzta termelése83
Vörös káposzta termelése83
Kel és karalábé termelése84
Leveles és fodros kel termelése87
Karfiol termelése87
Bimbós kel termelése91
A káposztafélék és más kerti vetemények gyakrabban előforduló kártevői és betegségei91
Földi bolha91
Lótetű92
Drótféreg és pattanó bogár93
Káposztapoloska, bodobács, suszterbogár93
Káposztalégy94
Káposztalepkék és hernyók95
Levéltetű96
Fekete rothadás96
Golyvásodás97
Káposztabogár98
Spenótfélék98
Paraj, laboda vagy spenót98
Újzélandi paraj100
Kertilibatopp101
Angol évelő spenót101
Sóska101
Salátafélék102
Fejessaláta103
Cikóriasaláta106
Fodros endívia és Escariol-saláta107
Sarkantyúka107
Vízi saláta vagy zsázsa107
Kertisaláta108
Fehér mustársaláta108
Répafélék108
Sárgarépa és karotta108
Petrezselyem112
Paszternák112
Zeller113
Halványított zeller116
Turbolyarépa vagy baraboly116
Pozdor vagy feketegyökér117
Aranygyökér118
Fehér pozdor118
Kínai cukorgyökér118
Rapontika, Önotera vagy estike118
Raponcrépa118
Cékla118
Cukorrépa119
Retek119
Torma123
Uborkafélék124
Uborka124
Az uborkafélék betegségei129
Tök132
Tök, uborka, és dinnye palántázása135
A töknövény betegségei138
Sütőtök140
Tökfajták141
Dinnye142
Miről ismerjük meg az érett dinnyét?145
Ecet való zöld dinnye146
Burgonya146
Korai burgonya termelése156
A burgonya elfajzása és betegségei158
Paradicsom174
Paprika179
A paprika a magyar konyhában181
Tojásgyümölcs vagy tojáscsucsor187
Physalis187
Hüvelyesek189
Borsó189
Zsizsik195
Zsizsik és apró csirke196
Csicseriborsó201
Spárgaborsó201
Bab202
A »szárazbab« fajtái202
A »zöldbab« fajtái204
Nagyvirágú befutó bab208
A bab fekélykórsága208
Lóbab vagy disznóbab210
Szójabab210
Lencse211
Csillagfürt vagy »gyöngyösi kávé«212
Hagymafélék213
Vöröshagyma213
Póréhagyma216
Salotta216
Fokhagyma218
Rokambol-hagyma218
Metélőhagyma219
Spárga, nyúlárnyéka vagy csirág219
A spárga betegségei227
Asztali vagy csemegekukorica231
Üszög és kukoricamoly233
Mák238
A mák legveszedelmesebb kártevője240
Mákbogár és apró csirke240
Napraforgó240
A napraforgó legveszedelmesebb kártevői241
Csicsóka242
Articsóka244
Kardli244
Rebarbara244
Tengeri kel245
Mángold245
Seprűfű245
Csiperkegomba245
Kapor246
Kömény247
Édes kömény248
Ánizs249
Koriandrom249
Majoránna249
Tárkony vagy Estragon249
Üröm249
Rozmaring, zsálya és levendula250
Turbolya250
Borágó251
Csombor vagy borsfű251
Bazsalikom251
Sáfrány251
A védekező szerekről252
Hazai kertészeti intézmények, egyesületek, szövetkezetek, iskolák, folyóiratok, konyhakerti telepek és beszerzési források256
Külföldi beszerzési források259
Az őszi termények raktározása261
Raktározás prizmákban270
Vermelés272
Konyhakerti növényeink latin, magyar és német nevei, a természetes rendszer szerint felsorolva273

Dr. Bernátsky Jenő

Dr. Bernátsky Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Bernátsky Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem