A veteményes kert nagysága és termőképessége | 9 |
Táblázat annak kiszámítására, hogy mekkora területre lesz szükségünk | 10 |
Kerítés | 11 |
Milyen növény való élő sövénynek? | 12 |
Vándorkerítés | 12 |
Éghajlat | 13 |
Mikor számíthatunk éjjeli fagyra? | 14 |
Fekvés | 15 |
Talaj | 16 |
Talajmívelés | 18 |
Trágya | 19 |
Istállótrágya | 21 |
A legolcsóbb és legjobb trágya | 26 |
Az istállótrágya, a kerti nvöények és a háziállatok betegségei közötti kapcsolatról | 26 |
Keverék- vagy komposzttrágya | 27 |
Szabad-e kertben szerves hulladékot, trágyát, ürüléket sokáig hevertetni? | 28 |
Műtrágya | 29 |
A különböző trágyafélék becsértéke | 31 |
Mi olcsóbb, istálló- vagy pedig műtrágya? | 32 |
A mész fontossága | 33 |
Mész fontos elemek | 34 |
Folyékony trágya | 35 |
Talajoltás baktériumokkal | 36 |
Zöldtrágyázás | 38 |
Kerti eszközök | 46 |
Munkaerő | 48 |
Öntözés | 50 |
Az eredményes öntözés alapfeltételei | 51 |
A legolcsóbb öntözési módszer | 52 |
Talajárnyékolás | 53 |
Vetésforgó és váltórendszer | 54 |
A vetőmag és palánták beszerzése és megválasztása | 54 |
A vetőmag hamisításáról szóló törvény | 57 |
Vetőmag- és palántaszükséglet | 58 |
A vetőmag- és palántaszükséglet kiszámítására szolgáló táblázatok | 61 |
A vetőmag súlya | 61 |
A vetőmag csiraképességének megállapítása | 62 |
Magvetés szabad földben | 63 |
Palántanevelés szabadföldi ágyban | 64 |
Vetés és palántázási naptár | 65 |
Palántaültetés | 66 |
A palántázás legjobb módja | 67 |
Melegágy | 67 |
A palántatermelés célja és lényege | 69 |
Olcsó melegágy | 70 |
A rendes melegágy | 71 |
Kisebb melegágy palántanevelési naptára | 74 |
Mi az az elő-, utó-, fő- és köztes termény? | 74 |
Káposztafélék | 75 |
Káposztafélék | 76 |
Káposzta | 77 |
Vörös káposzta | 77 |
Marhakáposzta | 77 |
Kel, olasz kel | 77 |
Téli, leveles, barna, kék és fodros kel | 78 |
Karfiol vagy virágos kel | 78 |
Pálmakel | 78 |
Brokkoli vagy spárgakel | 79 |
Bimbós vagy rózsakel | 80 |
Fehér, kerek- teltowi és tarlórépa | 80 |
Karó- vagy tövisrépa | 81 |
A káposzta termelése | 81 |
Hanyag eljárás | 83 |
Korai káposzta termelése | 83 |
Vörös káposzta termelése | 83 |
Kel és karalábé termelése | 84 |
Leveles és fodros kel termelése | 87 |
Karfiol termelése | 87 |
Bimbós kel termelése | 91 |
A káposztafélék és más kerti vetemények gyakrabban előforduló kártevői és betegségei | 91 |
Földi bolha | 91 |
Lótetű | 92 |
Drótféreg és pattanó bogár | 93 |
Káposztapoloska, bodobács, suszterbogár | 93 |
Káposztalégy | 94 |
Káposztalepkék és hernyók | 95 |
Levéltetű | 96 |
Fekete rothadás | 96 |
Golyvásodás | 97 |
Káposztabogár | 98 |
Spenótfélék | 98 |
Paraj, laboda vagy spenót | 98 |
Újzélandi paraj | 100 |
Kertilibatopp | 101 |
Angol évelő spenót | 101 |
Sóska | 101 |
Salátafélék | 102 |
Fejessaláta | 103 |
Cikóriasaláta | 106 |
Fodros endívia és Escariol-saláta | 107 |
Sarkantyúka | 107 |
Vízi saláta vagy zsázsa | 107 |
Kertisaláta | 108 |
Fehér mustársaláta | 108 |
Répafélék | 108 |
Sárgarépa és karotta | 108 |
Petrezselyem | 112 |
Paszternák | 112 |
Zeller | 113 |
Halványított zeller | 116 |
Turbolyarépa vagy baraboly | 116 |
Pozdor vagy feketegyökér | 117 |
Aranygyökér | 118 |
Fehér pozdor | 118 |
Kínai cukorgyökér | 118 |
Rapontika, Önotera vagy estike | 118 |
Raponcrépa | 118 |
Cékla | 118 |
Cukorrépa | 119 |
Retek | 119 |
Torma | 123 |
Uborkafélék | 124 |
Uborka | 124 |
Az uborkafélék betegségei | 129 |
Tök | 132 |
Tök, uborka, és dinnye palántázása | 135 |
A töknövény betegségei | 138 |
Sütőtök | 140 |
Tökfajták | 141 |
Dinnye | 142 |
Miről ismerjük meg az érett dinnyét? | 145 |
Ecet való zöld dinnye | 146 |
Burgonya | 146 |
Korai burgonya termelése | 156 |
A burgonya elfajzása és betegségei | 158 |
Paradicsom | 174 |
Paprika | 179 |
A paprika a magyar konyhában | 181 |
Tojásgyümölcs vagy tojáscsucsor | 187 |
Physalis | 187 |
Hüvelyesek | 189 |
Borsó | 189 |
Zsizsik | 195 |
Zsizsik és apró csirke | 196 |
Csicseriborsó | 201 |
Spárgaborsó | 201 |
Bab | 202 |
A »szárazbab« fajtái | 202 |
A »zöldbab« fajtái | 204 |
Nagyvirágú befutó bab | 208 |
A bab fekélykórsága | 208 |
Lóbab vagy disznóbab | 210 |
Szójabab | 210 |
Lencse | 211 |
Csillagfürt vagy »gyöngyösi kávé« | 212 |
Hagymafélék | 213 |
Vöröshagyma | 213 |
Póréhagyma | 216 |
Salotta | 216 |
Fokhagyma | 218 |
Rokambol-hagyma | 218 |
Metélőhagyma | 219 |
Spárga, nyúlárnyéka vagy csirág | 219 |
A spárga betegségei | 227 |
Asztali vagy csemegekukorica | 231 |
Üszög és kukoricamoly | 233 |
Mák | 238 |
A mák legveszedelmesebb kártevője | 240 |
Mákbogár és apró csirke | 240 |
Napraforgó | 240 |
A napraforgó legveszedelmesebb kártevői | 241 |
Csicsóka | 242 |
Articsóka | 244 |
Kardli | 244 |
Rebarbara | 244 |
Tengeri kel | 245 |
Mángold | 245 |
Seprűfű | 245 |
Csiperkegomba | 245 |
Kapor | 246 |
Kömény | 247 |
Édes kömény | 248 |
Ánizs | 249 |
Koriandrom | 249 |
Majoránna | 249 |
Tárkony vagy Estragon | 249 |
Üröm | 249 |
Rozmaring, zsálya és levendula | 250 |
Turbolya | 250 |
Borágó | 251 |
Csombor vagy borsfű | 251 |
Bazsalikom | 251 |
Sáfrány | 251 |
A védekező szerekről | 252 |
Hazai kertészeti intézmények, egyesületek, szövetkezetek, iskolák, folyóiratok, konyhakerti telepek és beszerzési források | 256 |
Külföldi beszerzési források | 259 |
Az őszi termények raktározása | 261 |
Raktározás prizmákban | 270 |
Vermelés | 272 |
Konyhakerti növényeink latin, magyar és német nevei, a természetes rendszer szerint felsorolva | 273 |