Bevezetés | 9 |
A gyógy- és aromanövények jelentősége | 9 |
A gyógynövény-ágazat kialakulásának hazai előzményei | 11 |
A történelmileg kialakult termelési körzeteink | 12 |
A hazai gyógynövénytermesztés és gyűjtés néhány jellemző adata | 15 |
Ellenőrző kérdések | 15 |
A növényi drogok és felhasználásuk | 16 |
A drog fogalma és nevezéktana | 16 |
A drog kémiai anyagai | 18 |
A hatóanyagok biogenetikai csoportosítása | 18 |
A drogok fontosabb felhasználási területei | 27 |
Balneológia és ásványterápia | 28 |
Aromaterápia | 28 |
Homeopátia | 29 |
Fitoterápia | 29 |
Étrend-kiegészítők | 33 |
Élelmiszeripari felhasználás - fűszerek | 34 |
Ellenőrző kérdések | 46 |
A gyógy- és fűszernövények gyűjtésének és termesztésének általános szempontjai | 47 |
Növények gyűjtése | 47 |
A termesztés általános szempontjai | 50 |
A termelés üzemi formái | 50 |
A biológiai háttér jelentősége, fajtahasználat | 51 |
Ellenőrző kérdések | 55 |
Elsődleges feldolgozás - minőségi drogelőáéllítás | 56 |
A gyógynövények feldolgozási szintje | 56 |
Az elsődleges feldolgozást előkészítő műveletek | 56 |
Gyógynövények szárítása | 57 |
Szárítási alapfogalmak | 57 |
Szárítási módok és berendezései | 58 |
Az illóolajok kinyerése | 62 |
Az illóolajok kinyerésének főbb formái | 62 |
Az illóolaj-lepárlás és berendezései | 64 |
A gyógy- és fűszernövények tisztítása és aprítása | 65 |
Magtisztítás | 65 |
Tisztító- és aprítóberendezések | 65 |
Drogok tárolása, csomagolása | 66 |
Ellenőrző kérdések | 67 |
Minősítés, minőségbiztosítás, minőségtanúsítás | 68 |
Minősítés | 68 |
A minősítés célja | 68 |
Szárított növényi drogok minősítése | 69 |
Illóolajok minősítése | 70 |
Minőségbiztosítás | 70 |
Minőségbiztosítás a drogelőállításban | 70 |
Minőségbiztosítás a drogfeldolgozásban | 72 |
Minőségtanúsítás | 73 |
Ellenőrző kérdések | 74 |
A gyógy- és fűszernövények kereskedelme | 75 |
Belkereskedelem | 75 |
Külkereskedelem | 76 |
Ellenőrző kérdések | 76 |
A drogelőállítás ökonómiai kérdései | 77 |
A termelési költséget meghatározó tényezők | 77 |
A piaci elhelyezés lehetőségét meghatározó tényezők | 79 |
Ellenőrző kérdések | 81 |
Fontosabb gyűjtött fajok | 82 |
Virágdrogot adó fajok | 82 |
Fekete bodza | 82 |
Galagonyafajok | 83 |
Hársfajok | 85 |
Szöszös ökörfarkóró | 87 |
Herbadrogot adó fajok | 88 |
Aranyvesszőfajok | 88 |
Fehér fagyöngy | 91 |
Közönséges orbáncfű | 92 |
Mezei cickafark | 94 |
Mezei zsurló | 96 |
Levéldrogot adó fajok | 98 |
Csattanó maszlag | 98 |
Nagy csalán | 99 |
Útifűfajok | 101 |
Kéregdrogot adó fajok | 102 |
Közönséges kutyabenge | 102 |
Tölgyfajok | 104 |
Termésdrogot adó fajok | 105 |
Közönséges boróka | 105 |
Vadgesztenye | 106 |
Vadrózsafajok | 108 |
Gyökérdrogot adó fajok | 109 |
Buglyos fátyolvirág | 109 |
Orvosi ziliz | 111 |
Pongyola pitypang | 112 |
Fontosabb termesztett gyógynövények | 114 |
Ajakosak növénycsaládjába tartozó fajok | 114 |
Egyéves növényfajok | 114 |
Kerti bazsalikon | 114 |
Kerti majoránna | 118 |
Évelő növényfajok | 121 |
citromfű | 121 |
Kerti kakukkfű | 124 |
Levendulafajok | 126 |
Mentafajok | 131 |
Orvosi zsálya | 136 |
Közönséges szurokfű | 139 |
Ernyősök növénycsaládjába tartozó fajok | 141 |
Egyéves fajok | 141 |
Egy- és kétéves fajok | 151 |
Évelő fajok | 155 |
Fészkesvirágzatúak növénycsaládjába tartozó fajok | 161 |
Egyéves fajok | 161 |
Évelő fajok | 173 |
Ipari hasznosítású gyógynövények | 179 |
Mák | 179 |
Gyapjas gyűszávirág | 184 |
Orvosi macskagyökér | 188 |
Kerti borágó | 191 |
Mustárfajok | 194 |
Maghéj nélküli tök | 198 |
Importból forgalmazott fontosabb gyógy- és fűszernövények | 204 |
Orvosi aloé | 204 |
Szennafajok | 207 |
Fekete bors | 210 |
Fahéjfajok | 212 |
Ginszengfajok | 215 |
Közönséges gyömbér | 218 |
Páfrányfenyő | 221 |
Szegfűszeg | 224 |
Szerecsendió | 227 |
Vaníliafajok | 230 |
Eukaliptuszfajok | 233 |
Növénynevek, növénycsaládok, drogok latin listája | 239 |
Fogalmak, növénynevek, drogok magyar listája | 245 |