1.061.968

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Népi ételek a Jászságból

Pányvás pulyka, Lábatlan tyúk, Rézpogácsa...

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta
Jászberény
Kiadó: Jász Múzeumért Alapítvány
Kiadás helye: Jászberény
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 152 oldal
Sorozatcím: Jászsági füzetek
Kötetszám: 47
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-711-334-5
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hiánypótló munka feldolgozására vállalkozott a Jász Múzeumért Alapítvány, amikor 1999-ben megjelentette a Népi ételek a Jászságból című könyvét. Ez volt az első olyan munka, amely bemutatta a... Tovább

Előszó

Hiánypótló munka feldolgozására vállalkozott a Jász Múzeumért Alapítvány, amikor 1999-ben megjelentette a Népi ételek a Jászságból című könyvét. Ez volt az első olyan munka, amely bemutatta a Jászság népi táplálkozásának jellegzetességeit, szokásait, s egyben gazdag recepttárát vonultatta fel a régi jász ételeknek, süteményeknek.
A könyv sikerét bizonyította, hogy nagyon hamar elfogyott, s 2003-ban egy újabb, bővített kiadásban látott napvilágot. A második kiadás óta kilenc esztendő telt el, s a könyv már csak antikváriumból volt beszerezhető. Ezért a Jász Múzeumért Alapítvány úgy határozott, hogy ebben az évben ismét megjelenteti a jászok szakácskönyvét harmadik, javított, bővített kiadásban. A könyv megjelentetésével kezdettől fogva kettős célunk volt. Összegyűjteni, és az utókornak megőrizni azokat az ételeket, amelyeket szüleink, nagyszüleink, dédszüleink főztek. Ugyanakkor szeretnénk, ha a mai háziasszonyok is kedvet kapnának, és megpróbálkoznának az itt közölt ételek elkészítésével. A receptekből világosan kitűnik, hogy nagyanyáink, dédanyáink néhány alapanyagból (liszt, tojás, zsír, tejtermékek, krumpli, bab, borsó) milyen változatos, ugyanakkor mégis egyszerű ételeket tudtak főzni. A jász ember a táplálkozásban is mértéktartó volt, s mindig a hasán spórolt. Étrendjében főként a levesek, a tésztafélék, valamint a könnyen és gyorsan elkészíthető egytálételek kaptak nagyobb hangsúlyt, míg húsétel leginkább csak hétvégeken és egyéb ünnepnapokon került az asztalra. Fűszerek közül legtöbbször sót, borsot, paprikát, köménymagot, babérlevelet, fahéjat, ritkábban szegfűszeget, majorannát használtak.
Könyvünk elsősorban gyűjtésen alapuló néprajzi munka, de a közölt gazdag receptgyűjtemény által szakácskönyv is. Természetesen nem tudjuk bemutatni a Jászság valamennyi ételét, csupán egy válogatást kívánunk adni a legjellegzetesebb és a leggyakrabban főzött ételekből. Bízunk benne, hogy könyvünk elnyeri majd az olvasók tetszését, s talán néhány régi étel helyet kaphat a mai étrendünkben is.
E könyvvel emlékezünk dr. Draveczky Balázs gasztronómiai szakíróra, a közismert Balázs mesterre, aki értékőrző munkánknak kezdettől fogva egyik fő támogatója, segítője volt.
A könyvet ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék megismerni, és maguk is kipróbálni a jászok régi, közkedvelt ételeit: a Bagóca levest, a Macokot, a Lábatlan tyúkot, a Pányvás pulykát, a Vajalját és még sok más különleges nevű étket. Könyvünk ajándék lehet születésnapra, névnapra, karácsonyra, de csak úgy alkalom nélkül is.
Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató Vissza

Tartalom

Előszó 5
A Jászság népi táplálkozásának rendje 6
A hétköznapok táplálkozása 6
Az étkezések száma, időpontja 6
Az étkezések színtere és módja 7
Heti étrend 8
Vasárnap 9
A táplálkozás éves rendje 9
Munkaalkalmak táplálkozása 12
Aratás 12
Cséplés 12
Házépítés 13
A fonó 13
Kenyérsütés 13
Disznóölés 16
Piaci nap 19
Az ünnepek táplálkozása 20
Az emberi élet fordulóinak
ünnepi táplálkozása 20
Keresztelő, komaétel 20
Leánykérés 21
Kézfogó 21
Lakodalmi előkészületek 22
A lakodalom ételei 24
Kínálási alkalmak a lakodalomban 27
Halotti tor 30
Az esztendő ünnepei 31
Vendel-nap 31
Mindenszentek és Halottak napja 31
András-nap 31
Luca-nap 32
Karácsony 32
Szilveszter - Újév 34
Farsang 35
Nagyböjt 35
Nagypéntek 36
Húsvét 36
Úrnap 36
Pünkösd 37
Összegzés 37
Kéziratos irodalom 40
Rövidítések magyarázata 41
Ételreceptek 42
Levesek 42
Cibereleves 42
Cibereleves másképpen 42
Kiszi 42
Kiszi másképpen 43
Kiszi másképpen 43
Aszaltszilva leves 43
Aszaltszilva- vagy Ázalékleves 43
Koldustáska leves 44
Kötött táskaleves 44
Táskaleves másképpen 44
Tüdőtáska leves 44
Kanálszaggatott leves 45
Kanálvert tésztaleves 45
Kanalas galuskaleves 46
Kukoricagombóc leves 46
Sárgarigó 46
Gölődin vagy Nagyhaluska leves 47
Nagyhaluska leves másképpen 47
Csörgős gombócleves 48
Csipkedett leves 48
Reszelt leves 48
Pirított tészta leves 49
Pergelt leves 49
Hurkatészta leves 49
Csóré leves 50
Tejleves 50
Tejleves másképpen 50
Tej leves rizzsel 50
Vakhal leves 50
Tojásos leves 51
Macskajaj leves 51
Árpakása leves 51
Bagócaleves - Puttyogó borsó vagy Csicseri borsóleves 52
Lófogú borsóleves 52
Borsóleves 52
Tejbableves 53
Tejbe bableves 53
Tejbe bableves másképpen 53
Habart bableves 53
Törve bableves 53
Savanyú bableves 54
Krumplileves 54
Áttört krumplileves 54
Paradicsomos krumplileves 54
Halcsíkleves 55
Halászlé 55
Orjaleves 56
Csúszós vagy Füstölthús leves 56
Csülökleves 57
Pecsenyeleves 57
Birkaleves 57
Galambhúsleves 57
Jászsági becsinált leves 58
Tyúkhúsleves 58
Főzelékek 59
Tökfőzelék hagyományosan (Tökkáposzta) 59
Pányvás pulyka 59
Töklecsó 59
Paradicsomos káposzta 59
Savanyú krumpli 60
Savanyú krumpli másképpen 60
Savanyú szíve - nyelve 60
Savanyú babfőzelék 61
Savanyú tojás 61
Karalábé főzelék 61
Sárgarépa csuszpajz 61
Kisdinnye főzelék 62
Lencsefőzelék 62
Szeder-(Seder)szósz 62
Egytálételek 63
Kukoricakása 63
Krumplikása 63
Krumpliterc 63
Pirított krumpli 63
Hajában sült krumpli 64
Tepsis krumpli 64
Tepsis krumpli másképpen 65
Majoránnás krumpli 65
Karikás pite 65
Rakott krumpli 66
Rakott krumpli másképpen 66
Pirított rizs 66
Sült álla káposztával vagy
Sült káposzta állaszalonnával 67
Böjti takart 67
Böjti töltött káposzta 68
Töltött káposzta hús nélkül 68
Töltött káposzta 68
Húsos káposzta 69
Káposztás faszuly (paszuly) 69
Öreglebbencs 70
Öreglebbencs másképpen 70
Gulyás tarhonya 70
Ludaskása 70
Ludaskása másképpen 71
Törvebab (keménybab) 71
Tojásos lecsó 71
Rizses lecsó 72
Kolbász bundában 72
Dinsztelthús 72
Disznó vére sülve 72
Disznó töke tojással 73
Sertéskocsonya 73
Rántott tejbegríz 73
Pörköltek 74
Pörkölt szárnyasból
(csirke, galamb, liba, pulyka) 74
Birgetokány 74
Juhhúsos kása 74
Birkapörkölt 75
Birkapörkölt másképpen 75
Disznópörkölt 76
Borsópörkölt 76
Vadételek 77
Varjúpörkölt 77
Őzpörkölt 77
Fácánleves 77
Fácánsült falusi módra 78
Fogoly tanyai módra 79
Mezei nyúl vadasan 79
Főtt tészták 80
Rongyos tészta 80
Rongyos tészta másképpen 80
Kompéros tészta 80
Krumplis tészta másképpen 80
Tojásos galuska 81
Krumpli ganca - Nyögvenyelő vagy Krumpli szuszogó 81
Cukorrépás tészta 82
Angyalbögyörő 82
Lekváros derelye 82
Barátfüle 82
Káposztás haluska 83
Kacsanyak 83
Keménytarhonya 83
Sült tészták 84
Vízi pite 84
Vékony pite 84
Keletlen pite 84
Keletlen pite másképpen 84
Dósai tejes pite 85
írós pite 85
Pecpite 85
Öntött pite 86
Kukoricás kőttpite 86
Vízityúk 86
Lábatlan tyúk 86
Lábatlan tyúk másképpen 87
Tarkedli 87
Vajalja 87
Kukoricamálé 88
Kukoricamálé másképpen 88
Finom málé 88
Csíramálé 89
Bocskoros málé 89
Kukoricalisztes kisült 90
Kukoricagörhe vagy Rézpogácsa 90
Kukoricagörhe másképpen 90
Kukoricagörhe másképpen 90
Macok I. 91
Macok II. 91
Macok III. 91
Macok IV. 92
Pirított tarhonya 92
Zsíros cipó 92
Tejfölös lángos 93
Lángos 93
Vakaró 93
Sótalan 93
Laska 94
Kelt kalácsok 95
Vínasszony 95
Kalács 95
Kelt kalács 95
Foszlós bélű házi kalács 96
Kakaós kelt kalács 96
Fényszarui rostélyos kalács 97
Magyar béles 98
Magyar béles másképpen 98
Magyar béles másképpen 99
Kötött béles 99
Édes bukta 100
Krumplis bukta 100
Rétesek 101
Jászberényi rétes 101
Jászkiséri rétes 101
Szárított rétes 102
Ostoros rétes 102
Sütemények 103
Pampuska 103
Pampuska másképpen 103
Herőce vagy Csöröge 104
Vízen kullogó 104
Vízen kullogó másképpen 105
Vízen kullogó másképpen 105
Szalagór vagy Szalagória 105
Öntött szalagória 106
Szalagória másképpen 106
Meggyes pite 106
Almáslepény 107
Krumplis pogácsa 107
Cukorpogácsa vagy Estike 107
Zsíros bogácsa (pogácsa) 108
Sós pogácsa 108
Aludttejes töpörtyűs pogácsa 108
Leveles tepertős pogácsa 108
Leveles tepertős pogácsa másképpen 109
Disznótoros pogácsa 109
Hájas tészta 109
Hájas tészta másképpen 110
Hájas tészta másképpen 110
Hájas kifli másképpen 111
Hájas pogácsa másképpen 111
Vajas kifli 112
Mákos rácsos 112
Diós kifli 112
Diós erszény 113
Mézespuszi 113
Mézes krémes 113
Mézescsók 114
Mézescsók másképpen 114
Mézes sütemény 114
Sári mézes 114
Mézes pogácsa 115
Krumplis lepény 115
Lekváros linzer 116
Égetett vagy Pörkölt torta 116
Tökmagos perkelt torta 117
Eper dióból (sütés nélkül) 117
Saláták 118
Tejfölös saláta 118
Dinsztelt saláta 118
Dinsztelt káposzta 118
Édeskáposzta 119
Csalamádé 119
Gyümölcsök
Dióval aszalt szilva 120
Cukros kukorica 120
Sült alma 120
Bundás alma 120
Egy jászsági specialitás
Koha Csaba mesterszakácstól 123
Pandúrgulyás (4 személyre) 123
Dr. Draveczky Balázs,
az asztali örömök historikusa 124
A Jász Múzeum és a Jász Múzeumért Alapítvány
kiadványai, hangzó anyagai 125
Névmutató 128
Előfizetők 132
Receptjeim 144
Tartalomjegyzék 149

Dr. Bereczki Ibolya

Dr. Bereczki Ibolya műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Bereczki Ibolya könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem