1.067.691

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kereskedelem-technika

Kereskedelmi szakközépiskolai tankönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 226 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 21802. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kereskedelemnek épületekre, gépekre, berendezésekre, felszerelésekre, szállítóeszközökre van szüksége ahhoz, hogy az árut forgalomba hozza.
Agyárak, a mezőgazdasági és kisipari szövetkezetek a... Tovább

Előszó

A kereskedelemnek épületekre, gépekre, berendezésekre, felszerelésekre, szállítóeszközökre van szüksége ahhoz, hogy az árut forgalomba hozza.
Agyárak, a mezőgazdasági és kisipari szövetkezetek a különböző árukat nagy tömegben állítják elő, amelyeket ilyen formában a boltok nem tudnak átvenni. Erre a célra a nagykereskedelem raktárakat tart fenn. Ezek alkalmasak az áruk átmeneti tárolására és kisebb szállítmányokba csoportosítására. Ezután az üzletek rendeléseinek megfelelően innen bonyolítják le kiszállításukat. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Kereskedelmi hálózat3
A bolt épülete és helyiségei7
A boltok telephelye7
A bolthelyiségek rendszere, arányai8
A bolt külső képe13
A boltépület külső képének hatása a vevőre és a technológiára13
A kirakat 14
A boltépület nap és betörés elleni védelme19
Üzletfeliratok21
A be- és kijárat21
Az elárusítóhelyiség belső képe26
A padló26
Falfelületek28
Színek használata28
A színek keletkezése és rendszere29
Színtervek készítése31
Világítás32
Fűtés38
Üzemi helyiségek43
Az áruátvevő elyiség43
A bolt raktára44
Irodák és személyzeti helyisége46
Egészségügyi követelmények50
A boltok berendezése51
Hagyományos módon árusító üzletek berendezése51
Faliállvány51
Eladóasztal53
Önkiszolgáló boltok berendezései55
Faliállványok55
Középállványok58
Összerakható berendezések58
Kiegészítő állványok60
Állványfelszerelések62
Önkiválasztó boltok berendezése64
Pénztárasztal70
Bolti raktárak berendezése74
Kereskedelmi gépek75
A gépek jelentősége a kereskedelemben75
Aprítógépek76
Szeletelőgépek76
Darálók77
Mérlegek79
Mérlegtípusok79
Gyorsmérleg80
Árszámolós gyorsmérleg83
Raktári mérleg86
Mérlegelés és mérlegkezelés szabályai88
Kereskedelmi hűtőberendezések89
A hűtés folyamata89
A hűtóberendezések részei és működésük90
Hűtőbútorok95
Zárt hűtőbútorok98
Nyitott hűtőbútorok101
Mélyhűtő bútorok105
Fagylaltgépek106
Hűtőlánc107
Hűtőbútorok használata108
Hűtőbútorok karbantartása110
Pénztárgépek110
Pénztárgéptípusok110
Billentyűmező112
Számmutató (indikátor)114
Forgalommutató115
Tételszámláló116
Nyomdaszerkezet117
A gép áramellátása119
Fiókok120
Kulcsok121
Árusító automaták122
Az automaták működése122
Az automaták szerkezete123
Automatatípusok123
Az automaták elhelyezése126
Anyag- és árumozgató gépek127
A gépi árumozgatás feladata127
A vízszintes árumozgatás eszközei127
Rakodólapos anyagmozgatás129
A függőleges árumozgatás eszközei133
Egyéb kereskedelmi gépek, berendezések és felszerelések135
Az árueladás segédeszközei135
A hálózati egységek felépítése és elrendezése139
Üzletek felépítése139
Gazdasági előkészítés139
Műszaki tervkészítés140
A kivitelező vállalat munkája143
Hagyományos élelmiszerboltok elárusítóhelyiségének elrendezése144
A belső arányokat meghatározó tényezők144
Hagyományos élelmiszerboltok belső elrendezése144
Élelmiszer szakboltok sajátos technológiai igényei148
Berendezések elhelyezési formái151
Önkiszolgáló élelmiszerüzlet elárusítóhelyiségének elrendezése153
Elrendezési formák153
Pénztárak kialakítása156
Üzemi terek158
Az ABC-áruházak technikája160
Iparcikküzletek szakmai sajátosságai162
Áruházak technikája164
Tűzvédelem167
Tűzrendészeti előírások167
Kézi tűzoltó készülékek168
Raktárépületek és berendezések171
Raktártípusok171
Raktárépületek173
Raktárak helyiségeinek rendszere174
Tárolóhelyiségek176
Az áruforgalom technológiai követelményei178
Raktárak berendezése180
Áruk csomagolása183
A csomagolás fogalma és jelentősége183
Szállítási (gyűjtő-) csomagolás184
Szállítási csomagolás fogalma184
A szállítási csomagolás fajtái185
Göngyölegforgalom187
Védőcsomagolás189
Fogyasztói csomagolás191
A fogyasztói csomagolás anyagai, eszközei191
Bolti csomagolás194
Munka- és egészségvédelem201
Munka- és egészségvédelem alapfogalmai201
Egészségvédelem és balesetelhárítás szervezése202
Megelőző egészségvédelem204
Ruházat, védőöltözet205
Az egészségvédelem szabályai206
A baleset- és egészségvédelem munkahelyi előírásai208
Munkavédelmi és óvórendszabályok208
Védőberendezések használata211
Villamosság mint balesetveszély213
Szakmai szabályok214
Az élelmiszerkereskedelem óvó rendszabályai214
Iparcikküzletek balesetvédelme217
Vegyi szakma szabályai219
Az étel- és italkészítés óvó rendszabályai220
Áruszállítás222
Forrásmunkák, irodalom225

Dr. Bánrévi István

Dr. Bánrévi István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Bánrévi István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem