1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia I.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 286 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 101 fekete-fehér ábrával. 840 példányban jelent meg. Tankönyvi száma: 49560.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mikrobiológia a csak mikroszkóppal látható élőlényekkel foglalkozó tudomány (mikrosz = kicsin, biozs = élet, logosz = tudomány).
(...)
A mikroorganizmusok kicsinységük miatt csak mikroszkóppal... Tovább

Előszó

A mikrobiológia a csak mikroszkóppal látható élőlényekkel foglalkozó tudomány (mikrosz = kicsin, biozs = élet, logosz = tudomány).
(...)
A mikroorganizmusok kicsinységük miatt csak mikroszkóppal tanulmányozhatók, azonban az egyszerű fénymikroszkópok használata nem elégséges, nagyobb feloldóképességű mikroszkópok is szükségesek, főleg a részletek tanulmányozására. Ezek közül a legfontosabb az elektronmikroszkóp, mely a fénymikroszkóp 2000-szeres nagyításával szemben 100000 szeres nagyítást is lehetővé tesz. A mikroszkópok használata elengedhetetlen a mikroorganizmusok tanulmányozásához, de nem elégséges. a mikroorganizmusok a természetben mindenütt jelen vannak, így a levegőben is, ezért minden eszköz, minden táptalaj fertőződhet velük, éppen ezért alapvető művelet a mikrobiológiában ezek csirátlanítása. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A mikrobiológia tárgya és felosztása3
A mikrobiológia vázlatos története6
A magyar mikrobiológusok12
A mikroorganizmusok helye az élők világában13
A mikroorganizmusok alaktana16
A baktériumok alaktana16
A baktériumok alakja16
A baktériumok mérete18
A baktériumsejt felépítése19
A baktériumok sejtfala19
A citoplazma20
A sejtmag23
A baktériumok toja23
A baktériumok csillangói és mozgásuk25
A baktériumok fimbriái27
A baktériumok spórája28
A baktérium-tenyészetek formái34
A baktériumok festése (Gram-festés és Ziehl-Neelsen-festés)37
A baktériumok L-formái40
A gombák alaktana42
A gombák jellemzése42
A "penészek" (és más fonalas alsóbbrendű gombák) felépítése42
Az alsóbbrendű gombák ivartalan szaporodása44
Az alsóbbrendű gombák ivaros szaporodása47
A tömlősgombák ivaros szaporodása49
A bazidiumos gombák ivaros szaporodása52
Az élesztőgombák alakja és mérete53
Az élesztősejt szerkezete53
Az élesztők szaporodása54
A mikroorganizmusok rendszertana56
Általános alapelvek56
A baktériumok rendszere58
A baktériumok rendszerezésének története59
A Bergey-féle baktérium rendszer62
A vírusok76
Felfedezésük története76
A vírusok alakja, mérete és felépítése77
A vírusok elnevezése80
A vírusok rendszere81
A gombák rendszertana85
A nyálkagombák86
Az igazi gombák87
A moszatok rendszertana111
Az állati véglények rendszertana113
A mikroorganizmusok vegyi összetétele116
A mikroorganizmusok anyagcseréje118
Az anyagcsere általában118
Az anyagcsere fogalma118
Az anyagcsere folyamatai119
A mikroorganizmusok anyagcsere-típusai119
Táplálkozás, tápanyagok121
A mikroorganizmusok tápanyagigénye121
A mikroorganizmusok tápanyagai123
Tápanyagok felvétele131
Energia források137
Fényenergia137
A fényenergia elnyelése138
A fényenergia átalakítása kémiai energiává138
A fotottróf baktériumok csoportjai142
Kémiai energia143
Szervetlen vegyületek oxidációja143
Szervetlen vegyületek redukciója146
Heterotróf mikroorganizmusok energianyerése148
Szénhidrátok lebontása152
Légzés152
Szénhidrátok közvetlen oxidációja161
Erjedés165
Zsírok lebontása184
Fehérjék lebontása186
Oxidatív dezaminálás187
Reduktív dezaminálás187
Hidrolitikus dezaminálás180
Hidrolitikus dezaminálás és dekarboxilálás180
Transzaminálás189
Energiaviszonyok az anyagcserében192
A kémiai energia felszabadítása192
Az energia átvitele197
Az energia átalakításai200
A kémiai energia átalakítási típusai200
Fényenergia és kémiai energia203
Az energiatermelés gazdaságossága204
Energiaigénylő reakciók206
Szénhidrátok szintézise207
Zsírok szintézise222
Nitrogéntartalmú vegyületek szintézise222
Szervetlen nitrogén asszimilálása223
Aminosavak szintézise226
Purin- és pirimidin nukleotidák szintézise240
Fehérjék és nukleinsavak szintézise244
Az anyagcserével kapcsolatos jelenségek252
Hőtermelés252
Biolumineszcencia (Világító baktériumok)253
Az anyagcsere egysége és szabályozása254
A mikroorganizmusok szaporodása258
A baktériumok szaporodása258
A szaporodás szakaszai259
A mikroorganizmusok változékonysága és öröklődése261
A mikrobiális genetika története261
A genetikai alapfogalmak263
A környezet hatására bekövetkező változások266
Enzim-indukció267
A mikroorganizmusok mutációja268
A baktériumok s-R mutációja269
Csillós baktériumok H-O mutációja270
Mutációk a tápanyag-felhasználásban270
Vegyszerekkel szemben rezisztens mutánsok272
Nagy antibiotikum-termelő képességű törzsek előállítása mutációval273
A mikroorganizmusok rekombinációja275
Transzformáció275
A baktériumok konjugációja276
Transzdukció277
Lizogénis és lizogén konverzió278
Heterokariózis279

Dr. Bánhegyi Jób

Dr. Bánhegyi Jób műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Bánhegyi Jób könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mikrobiológia I. Mikrobiológia I. Mikrobiológia I. Mikrobiológia I.

A borító enyhén elszíneződött és tulajdonosi bejegyzés látható rajta.

Állapot:
1.840 Ft
920 ,-Ft 50
5 pont kapható
Kosárba