kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Világirodalom Könyvkiadóvállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői vászonkötés |
Oldalszám: | 280 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Nyomatott Heller K. és Társa könyvnyomdájában Budapesten. Írta: Dr. Ballenegger Róbert Műegyetemi magántanár, a m. kir. kertészeti tanintézetben a mezőgazdasági vegytan és talajtan tanára. |
Előszó | |
Tartalomjegyzék | |
A szén és égési termékei | |
A szén. A szén természetes előfordulásai. A szén különböző alakjai. A szén vegyi sajátságai. A szén mint tüzelőanyag | 9 |
A szén égési termékei. A széndioxid. A széndioxid asszimilációja. A szénmonoxid | 15 |
A szénsav és sói. A szénsav. Nátriumkarbonát vagy szóda. Nátriumhidrokarbonát. Káliumkarbonát. Ammoniumkarbonátok | 22 |
A szénsavas sók (folytatás). Kalciumkarbonát. Kalciumoxid. Magnéziumkarbonát | 27 |
A levegő és alkotórészei | |
A levegő. Az oxigén. Az ózon. A hidrogénszuperoxid | 32 |
A nitrogén. A salétromsav és sói. A nitrogén. A salétromsav. Káliumnitrát. Nátriumnitrát. Kalciumnitrát. A salétromsav és sói | 39 |
Az ammonia és vegyületei. Az ammonia. Ammoniumchlorid. Ammoniumnitrát. Ammoniumszulfát | 46 |
A ciánvegyületek. A cián. Ciánhidrogén vagy kénsav. A ciánvegyületek a növényvédelemben. Kálciumciánamid. A nitrogénkérdés összefoglalása | 51 |
A víz | |
A hidrogén. Redukció. Chemiai egyensúly. Katalízis | 59 |
A víz fizikai sajátságai. A víz színe, sűrűsége, fajhője. A jég. A vízgőz. Hidroszkópos nedvesség | 65 |
Ivóvíz, öntözővíz. Keménység. Keserűvizek | 70 |
Víznyerés. Esővíz. Folyók és tavak vize. Földalatti vizek. Forrásvizek. Budapest vízellátása | 75 |
Az oldatok törvényei (I). Ozmózisnyomás és plazmolizis. Diffuzió. Féligáteresztő hártyák. Ozmózisnyomás. Turgor. Plazmolizis. Izotonoldatok | 81 |
Az oldatok törvényei (II). A fagyáspontcsökkenés. Elektrolites diszszociáció. Ionok | 86 |
Az oldatok törvényei (III). A hidrogén és hidroxil ionok, hidrolizis. A hidrogén ion. A hidroxil ion. A sók ionjai. A hidrolizis | 90 |
A hamualkotórészek | |
A chlor és vegyületei. A chlor. Az alchlorossav és sói. A sósav és sói. Nátriumchlorid vagy konyhasó. Káliumchlorid. Kalciumchlorid. Magnéziumchlorid. Báriumchlorid. Ezüstchlorid. A jód | 96 |
A kén és vegyületei. A kén. A kén mint védekező szer. A kénhidrogén és sói. A mészkénlé. A szénkéneg. A szénkéneg mint védekező szer. | 101 |
A kén oxigénvegyületei. A kénessav sói. A kénsav és sói. A kénsav. Kálciumszulfát. Nátriumszulfát vagy glaubersó. Kalciumszulfát vagy gipsz. Magnéziumszulfát vagy keserűsó. Báriumszulfát. Vasszulfát vagy zöld gálic. Rézszulfát vagy kékgálic | 106 |
A réztartalmú védekezőanyagok. Bordói lé. Azurin. Burgundi lé. Rézkénpor | 112 |
Az arzéntartalmú védekezőanyagok. Az arzén. Arzéntrioxid vagy fehér arzenikum. Arzénessavas nátrium. Arzénessavas rázacetát vagy schweinfurti zöld. Ólomarzenát. Veszedelmesek-e az arzénes védekező szerek a közegészségügy szempontjából | 116 |
A foszfor és vegyületei. A színfoszfor. A foszforsav és sói. A kalciumfoszfátok. Szuperfoszfát. Thomas-salak. Műtrágyák foszforsavtartalma | 121 |
A fémes hamualkotórészek. A kálium és vegyületei. A színkálium. Káliumtartalmú műtrágyák. A nátrium és vegyületei. A színnátrium. A konyhasó mint műtrágya | 127 |
A fémes hamualkotórészek (folytatás). A kalcium és vegyületei. Mésztartalmú műtrágyák. A magnézium és vegyületei. A vas és vegyületei. Az aluminium és vegyületei. A mangán és vegyületei | 132 |
A szilicium vegyületei. Kovasav. A kovasavas ásványok mállása. A kőzetek | 136 |
A szénhidrogének és származékaik | |
A szénhidrogénekről általában. Izoméria. Telített és telítetlen szénhidrogének | 143 |
A metánsorozat szénhidrogénei és a petroleum. A metán. A petroleum. Paraffin (aszfalt). A petroleum mint védekező szer | 148 |
Az aromás szénhidrogének. A kőszén száraz desztillációja, Benzol. Anilin. Toluol. Xylol. Karbolsav. Krezol. Naftalin. Antracén. Alizárin. A kőszénkátrány és származékai a növényvédelemben. Karbolineum | 153 |
A hidroaromás vegyületek. Éteres olajok és terpének. Ciklohexán. Cymol. Menthén. Menthol. Terpentinolaj. Kámfor. Iron. Jonon. Az éteres olajok előállítása | 158 |
A szénhidrogének oxigénszármazékai. Egyvegyértékű alkoholok. Metilalkohol. Etilalkohol. Propilalkohol. Butilalkohol. Amilalkohol. Miricilalkohol. Telítetlen egyvegyértékű alkoholok. Allilalkohol. Geraniol. Többvegyértékű alkoholok. Glicerin. Mannit. Fenolok. Thymol | 163 |
Éterek, aldehidek és ketonok. Etiléter. Hajtatás éterrel. Formaldehid. A formaldehid a növényvédelemben. Magasabb aldehidek. Telítetlen aldehidek. Aceton | 168 |
A szerves savak. Zsírsava. Hangyasav. Ecetsav. Vajsav | 174 |
A zsírok. Palmitinsav, sztearinsav, olajsav. Viaszok. Fontosabb növényi olajok és zsírok | 178 |
Több bázisú savak és oxisavak. Kétbázisú szerves savak. Oxálsav. Borostyánkősav. Oxisavak vagy alkoholsavak. Tejsav. Almasav. Borkősav. Citromsav. Aromás szerves savak. Benzoesav. Szalicilsav. Kumarin. Gallussav. A cserzőanyagok. Tannin | 180 |
Szénhidrátok. Manózok. Arabinóz. Facukor. Szöllőcukor. Gyümölcscukor. Mannóz. Galaktóz. A glükozidek. Az enzümek | 186 |
Poliózok. A nádcukor csoportja. A nádcukor. Cukorgyártás. Malátacukor. Tejcukor | 192 |
A magasabb poliózok. A keményítőcsoport. Keményítő. Glükogén. Inulin. A cellulózcsoport. Valódi cellulózok. Cellulóz. Hemicellulózok. Pektinek és mézgák | 196 |
A szénhidrátok, zsírok és savak képződése és átalakulása a növényben | |
Az asszimiláció. A chlorofill. Xantofill. Karotin. Az antoküánok. Az asszimiláció kísérleti tanulmányozása | 203 |
Az asszimiláció feltételei. Hőmérséklet. Fény. Levegő szénsavtartalma. A növény víztartalma. Mérgek hatása. A keményítő képződése | 209 |
Az asszimiláció chemiai folyamatai. A cukor és a keményítő képződése. Az olajok és zsírok képződése. Az asszimiláció mint energiaforrás | 213 |
A légzés. Az aeroblégzés. A légzés intenzitása. A légzést befolyásoló külső tényezők | 219 |
A légzés chemiai folyamatai. A légzési enzümek. Alkohol mint légzési termék. A zsír mint légzési anyag. A növényi savak mint légzési anyagok | 225 |
Az erjedés. A szeszes erjedés. Az ecetes erjedés. A tejsavas erjedés. A vajsavas erjedés | 228 |
A must erjedése. A must összetétele. Az erjedés feltételei. Az újbor. A borvirág. A pincekezelés. Fejtés. Derítés. A bortörvény | 235 |
A nitrogéntartalmú szerves vegyületek | |
Ciánvegyületek, nitrilek. Ként és nitrogént tartalmazó anyagok. Mustárolaj. Allilszulfid. Amidok. Ciánamid. Karbamid. A purincsoport. Xanthin. Kaffein. Theobromin | 241 |
Aminok és aminosavak. Metilamin. Cholin. Lecitin. Muszkarin. Betain. Aminosavak. Glicin. Alain. Leucin. Aszparaginsav. Aszparagin. Aromás gyököket tartalmazó aminosavak. Fenilalanin. Tirozin. Kéntartalmú aminosavak. Cisztin. Diaminosavak. Aminoaldehidek. Glükózamin. Polipeptidek. Glicilglicin | 245 |
A fehérjék. Kolloid sajátságok. Fehérjék osztályozása. Proteinek. Albumin. Globulin. Nukleoalbumin. Sikér. Proteidek. Nukleoproteidek. Nukleinsav. Glükoproteidek. A proteinek bomlási termékei. Albumózik és peptonok. A fehérjék bakteriális elbomlása. Indol. Indigo | 251 |
A fehérjék keletkezése és átalakulása a növényben. A salétrom redukciója. Az aminosavak képződése. A fehérje vándorlása. Proteolites enzümek. Az aszparagin szerepe a csírázásnál | 256 |
Az anyagcsere végtermékei, alkaloidok. Nikotin. Atropin. Cocain. Lupanin. Cytisin. Morfin. Codein. A tejnedv. A hulladékanyagok eredete | 261 |
A növény fejlődése és a benne végbemenő vegyfolyamatok közti összefüggés | |
A fejlődés szakai. A növekedés szaka. Pihenési időszak. Utóérés. Virágzás | 266 |
Egyes szervek chemiai kifejlődése. A mag csírázása. A csíra továbbnövekedése. A húsos gyümölcsök érése | 271 |
Irodalom | 276 |
Tárgymutató | 277 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.