kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 191 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-063-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Előszó | 5 |
A gyümölcstermelés népgazdasági jellemzői | 6 |
A termelés mérete | 6 |
Területi arányok és a gyümölcsfák száma | 6 |
A természetszerkezet várható változása | 11 |
A felhasználás alakulása | 12 |
Az egy főre jutó termésmennyiség | 12 |
A gyümölcsfogyasztás | 12 |
A gyümölcskivitel | 13 |
Az ágazat termelési értéke | 15 |
A különböző szektorok szerepe a gyümölcstermelésben | 17 |
A koncentráció és a szakosodás | 19 |
A gyümölcstermelés területi elhelyezkedése | 19 |
A vállalati és a vállalaton belüli koncentráció és szakosodás | 20 |
A koncentráció és a termelési rendszerek | 24 |
A beruházások | 27 |
A beruházások tervezésének alapkérdései | 28 |
A gyümölcságazatok társításának tervezése | 29 |
Lineáris programozás kézi úton | 30 |
A gyümölcs tervezés számítógéppel | 32 |
A telepítés tervezése | 37 |
A terület előkészítése | 37 |
A tábla mérete | 38 |
A beruházás lebonyolítása | 38 |
Az ültetvényberuházás feltételei | 42 |
A beruházás megtérülése és hatékonysága | 43 |
Az ültetvények élettartama, selejtezése és rekonstrukciója | 46 |
A technológiai folyamatok szervezése | 49 |
A technológia kialakításának alapkérdései | 49 |
Kézimunka-igény | 49 |
Gépimunka-igény | 49 |
A termelési rendszerek szerepe a technológia korszerűsítésében | 58 |
A metszés szervezése és költségei | 59 |
Kézi metszés | 59 |
Metszés gépi ollókkal | 61 |
Mechanikus gépi metszés | 62 |
Metszés utáni gallyeltakarítás | 63 |
A tápanyag-utánpótlás szervezése és gazdaságossága | 65 |
A talajművelés és a vegyszeres gyomirtás | 71 |
Az öntözés ökonómiai kérdései | 75 |
Az öntözés módja | 75 |
Az öntözés költsége és jövedelme | 76 |
Öntözés a termelési rendszerekben | 76 |
A növényvédelem szerezése és gazdaságossága | 80 |
Az alternancia és a termésszabályozás ökonómiája | 88 |
Az alternancia csökkentésének módszerei az almatermelésben | 90 |
Az alma vegyszeres termésszabályozásának kockázati modellje | 94 |
A gyümölcsbetakarítás ökonómiai és szervezési kérdései | 98 |
A betakarítás szervezésének alapkérdései | 98 |
A bogyósgyümölcsűek betakarítása | 101 |
A csonthéjas gyümölcsök betakarítása | 105 |
Az almatermésűek betakarítása | 120 |
A hűtőtárolás és a gyümölcsfeldolgozás ökonómiai vonatkozásai | 139 |
A hűtőtárolás üzemgazdasági kérdései | 139 |
A hűtőtárolók hasznosítása | 140 |
A betárolás és a tárolótér kihasználása | 140 |
A tárolás költség- és jövedelemviszonyai | 142 |
A gyümölcsfeldolgozás üzemgazdasági kérdései | 145 |
A feldolgozás módjai és jelentősége | 145 |
A feldolgozás gazdaságossága | 146 |
Az értékesítés kérdései | 148 |
Az értékesítés lehetőségei | 148 |
A szerződéses értékesítés | 148 |
A szabadpiaci értékestés | 150 |
A felvásárolt friss gyümölcs mennyisége | 150 |
Az árrendszer | 151 |
Az értékesítés | 152 |
A gyümölcstermelés jövedelmezősége és hatékonysága | 158 |
Termelési költségek | 158 |
Jövedelmezőség | 165 |
Az almatermésűek termelésének jövedelmezősége | 166 |
A csonthéjasok és a bogyósgyümölcsűek termelésének jövedelmezősége | 167 |
A termelés jövedelmezőségét befolyásoló tényezők | 173 |
A hatékonyságot befolyásoló tényezők | 177 |
Irodalom | 185 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.