Ajánlom | 5 |
Az előkészítő munkákról, a gyümölcstermesztő szerszámairól és anyagairól | 7 |
A kert helye: a telek | 9 |
A kert mérete | 10 |
Készítsünk vázrajzot | 12 |
A telek mint termőterület | 14 |
Domborzat | 16 |
Kitettség | 16 |
Éghajlat | 18 |
Talaj | 19 |
Talajvíz | 20 |
Talajtípusok | 30 |
Telepítés előtt | 21 |
Talajvizsgálat a helyszínen | 21 |
Laboratóriumi talajvizsgálat | 22 |
Talajjavítás | 23 |
Vízgazdálkodás | 25 |
Kell-e kerítés? | 26 |
Milyen legyen a kerítés? | 28 |
Sövénykerítés | 28 |
Támberendezés | 38 |
Jó szerszámmal könnyű a munka | 30 |
Talajműveléshez | 30 |
Faápoláshoz | 33 |
Növényvédelemhez | 36 |
Szállításhoz | 42 |
Öntözéshez | 42 |
Szüreteléshez | 43 |
Egy kis anyagismeret | 45 |
Szerves trágyák | 45 |
Műtrágyák | 47 |
Növényvédő szerek | 49 |
Permetezőszerek | 49 |
Nedvesítőszerek | 53 |
Porozószerek | 53 |
Gyomirtó szerek | 54 |
Csalétkek és riasztószerek | 55 |
Egyéb anyagok | 55 |
Mennyi termésre számíthatok? | 57 |
A gyümölcsöskert növényeiről | 61 |
A kert szerves egész | 63 |
A gyümölcsök világa | 65 |
Honos gyümölcsfajok | 66 |
Idegen gyümölcsök | 67 |
Mennyi gyümölcs terem a világon? | 70 |
Hogyan alakul a gyümölcsfogyasztás? | 72 |
A gyümölcstermő növény | 75 |
Ismerjük meg a gyümölcsfacsemetét! | 76 |
A gyökérzet | 77 |
A gyökérnyak | 78 |
A törzs | 79 |
A rügyek | 82 |
A hajtások | 84 |
A vesszők | 87 |
A termőgallyak | 87 |
Kialakul a korona | 88 |
A virág | 88 |
A megtermékenyítés | 91 |
Gyümölcstípusok | 92 |
A termés ritmusa | 93 |
Miből milyen alakú fát, cserjét neveljünk? | 94 |
Alma | 96 |
Körte | 97 |
Birs | 97 |
Cseresznye | 97 |
Meggy | 97 |
Kajszi | 98 |
Szilva | 98 |
Őszibarack | 98 |
Dió | 98 |
Mandula | 100 |
Gesztenye | 101 |
Szőlő | 101 |
Piros ribiszke | 102 |
Fekete ribiszke | 102 |
Köszméte | 102 |
Málna | 102 |
Szamóca | 102 |
Mi legyen a kertben? | 104 |
Pillantás a fajták világába | 105 |
Almafajták | 106 |
Körtefajták | 109 |
Birsfajták | 110 |
Cseresznyefajták | 111 |
Meggyfajták | 112 |
Szilvafajták | 112 |
Kajszifajták | 113 |
Őszibarackfajták | 114 |
Mandulafajták | 115 |
Diófajták | 116 |
Köszmétefajták | 116 |
Pirosribiszke-fajták | 116 |
Feketeribiszke-fajták | 117 |
Málna-, málnaszeder-, szederfajták | 117 |
Szamócafajták | 117 |
Gyümölcsöskertünk mostohái | 118 |
Naspolya | 118 |
Berkenye | 119 |
Som | 119 |
Mogyoró | 119 |
Eper | 120 |
Szeder | 120 |
Déli vendégeink | 121 |
Citrom | 121 |
Füge | 124 |
Egyéb déligyümölcsök | 126 |
Mi ne legyen a kertben? | 127 |
A gyümölcsöskert berendezéseiről | 129 |
A tenyészterület | 131 |
Távolságtartás a telekhatártól | 133 |
A fülemüleügy | 134 |
A törpefák dícsérete | 135 |
Készítsük elő a fák helyét! | 139 |
A gödörásás | 139 |
A csemeték beszerzése | 141 |
Amit magunk is előállíthatunk | 143 |
Az alapkő letétele: az ültetés | 144 |
Gyümölcsfák ültetése | 144 |
Jobb az őszi ültetés | 145 |
De tavasszal is lehet | 147 |
Gyümölcscserjék ültetése | 148 |
A szőlő ültetése | 149 |
Egy korszakalkotó újítás: a tenyészedény | 149 |
Telepítés után | 150 |
A gyümölcstermő növények átültetése | 151 |
A gyümölcstermő növények felnevelése | 153 |
Gyümölcsfák felnevelése | 153 |
Termőkaros orsó | 153 |
Sövények | 154 |
Karcsú orsó | 157 |
Katlan alakú korona | 158 |
Természetes korona | 160 |
"Faortopédia" | 162 |
Cserjék felnevelése | 163 |
A szőlő felnevelése | 164 |
A gyümölcsöskert gondozásáról | 167 |
Messem vagy ne messem? | 169 |
Általános szabályok | 169 |
A metszés módjai | 171 |
Termő gyümölcsfák metszése | 173 |
Gyümölcscserjék metszése | 176 |
Az őszibarack metszése | 177 |
A szőlő metszése | 179 |
Metszés után | 182 |
Metszés helyett | 183 |
Metszési KRESZ | 185 |
A gyümölcsfák törzsének ápolása | 186 |
Roncsolt sebek kezelése | 186 |
Törzstisztogatás | 187 |
Hajtások eltávolítása | 187 |
Nyúlrágott törzs kezelése | 188 |
Odvas törzsek kezelése | 189 |
Köpölyözés | 189 |
A törzs meszelése | 189 |
A törzs gyógyítása | 190 |
A gyümölcsfák koronaritkítása | 191 |
Idősebb gyümölcsfák ágainak alátámasztása, ifjítás és átoltás | 194 |
A szamócatermesztés kiskátéja | 197 |
A szamóca múltja | 197 |
Hol termeszthetünk szamócát? | 199 |
A szamóca szaporítása | 200 |
A szamóca ültetése | 201 |
A szamóca gondozása | 203 |
A szamóca védelme | 204 |
A szamóca szüretelése | 204 |
Fóliás szamócatermesztés | 205 |
Szamóca - több szinten | 208 |
Az én specialitásom | 209 |
Egy kis növénynemesítés | 210 |
Oltás és szemzés | 212 |
Oltásmódok | 213 |
A szemzésről | 215 |
Szőlőtőkék fás oltása | 220 |
A szőlő zöldoltása | 221 |
Tőosztás, dugványozás, bujtás | 223 |
Magvetés | 225 |
Műveljük kertünk talaját! | 226 |
Talajművelés gyepes gyümölcsösben | 226 |
Művelt talajú gyümölcsös | 228 |
Őszi talajmunkák | 228 |
Kora tavaszi talajmunkák | 229 |
Nyári talajművelés | 230 |
Nemcsak kapával lehet | 230 |
Tarack - a gyümölcsöskert hínárja | 232 |
A fákat táplálni kell | 233 |
A trágyázás néhány alapszabálya | 233 |
Milyen tápelemekre van szükség? | 234 |
Makrotápanyagok | 235 |
Mikrotápanyagok | 237 |
A trágyaanyagok felhasználása | 239 |
Alaptrágyázás | 239 |
Szervestrágyázás | 240 |
Műtrágyázás | 241 |
Több víz - szebb gyümölcs | 242 |
Mikor öntözzünk? | 243 |
Milyen vízzel öntözzünk? | 244 |
Az öntözés hatása | 244 |
Milyen módszerrel öntözzünk? | 245 |
Az egyes gyümölcsfajok öntözése | 247 |
A növényvédelem | 249 |
A vegyszeres védekezés innen és túl | 249 |
Vegyszeres védekezés | 251 |
Betegségek és kártevők felismerése | 254 |
Almafán | 254 |
Körtefán | 257 |
Birsfákon, -bokrokon | 261 |
Naspolyabokron | 263 |
Őszibarackfán | 264 |
Kajszifán | 267 |
Mandulafán | 270 |
Cseresznye- és meggyfákon | 271 |
Szilva- és ringlófákon | 274 |
Diófán | 277 |
Mogyoróbokron | 278 |
Szőlőben | 279 |
Ribiszke- és köszmétebokron | 283 |
Málnatövön | 285 |
Szamócán | 287 |
Betegségek és kártevők leírása | 289 |
Vírusos betegségek | 289 |
Baktériumos betegségek | 289 |
Elhalást okozó baktériumok | 289 |
Golyvásodást okozó baktériumok | 290 |
Foltosodást okozó baktériumok | 291 |
Gombás betegségek | 292 |
Peronoszpórafélék | 292 |
Lisztharmatfélék | 293 |
Levélfodrosódást okozó gombák | 296 |
Varasodást okozó gombák | 297 |
Levélfoltosságot okozó gombák | 298 |
Vesszőfoltosságot okozó gombák | 304 |
Rozsdagombák | 305 |
Ágelhalást okozó gombák | 305 |
Gyümölcsrothadást okozó gombák | 306 |
Rovarok | 310 |
Szipókás rovarok | 310 |
Bogarak | 316 |
Lepkék | 334 |
Kétszárnyúak | 337 |
Hártyásszárnyúak | 341 |
Atkák | 344 |
Csigák | 344 |
Emlősök | 344 |
Mit mivel, hogyan keverhetünk? | 345 |
Növényvédelmi tízparancsolat | 348 |
Ősi ellenségünk: a rossz időjárás | 349 |
Fagykárok | 349 |
A téli csapadék kártétele | 352 |
Jégeső | 352 |
Szélkárok | 352 |
Vízkárok | 354 |
A gyümölcsöskert barátai | 355 |
A biológiai növényvédelem | 355 |
Hasznos rovarok | 357 |
Védjük a hasznos madarakat | 357 |
A méhek hasznáról | 360 |
Néhány további hasznos segítőtársunk | 361 |
Termeljünk még szebb gyümölcsöt! | 363 |
Miért van szükség gyümölcsritkításra? | 363 |
A szebb szőlőfürtökért | 367 |
A zacskózásról | 368 |
A termés betakarítása | 368 |
A szüret néhány általános szabálya | 368 |
Az alma és a körte szüretelése | 371 |
A nyári gyümölcsök szüretelése | 372 |
Az őszibarack szüretelése | 373 |
A bogyósok szüretelése | 375 |
Diószüret | 376 |
Mandulaszüret | 376 |
A csemegeszőlő szüretelése | 377 |
A gyümölcsök házi tárolása | 379 |
Az alma és a körte tárolása | 379 |
A dió és a mandula tárolása | 381 |
A csemegeszőlő tárolása | 381 |
Felkészülés a télre | 382 |
A gyümölcsfák téli védelme | 382 |
A szőlőt védeni kell | 383 |
Olvasnivalót ajánlunk | 385 |
Tárgymutató | 387 |