1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés az áruismeretbe

A II. évf. délelőtti, esti, levelező áruforgalmi és a III. évf. tanár C szak számára/Kézirat

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 358 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 320 példányban. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. rész Általános árutan
1. Bevezetés 5
2. Az áruk mint az "egyéni elsajátítás", a fogyasztás tárgyai. A termékek és szolgáltatások minősége (dr. Kerekes Sándor) 7
2.1. Az áruk használati értékének és minőségének viszonya 8
2.2. A termékminőség termelési szemlélete 10
2.2.1. A minőségi osztályok 12
2.2.2. Az előírás szerinti minőség gazdaságossága 14
2.3. A fogyasztási irányzat minőség szemlélete 16
2.4. A termékminőség népgazdasági szemlélete 18
2.4.1. A piaci életciklus görbe és szakaszai 21
3. A termékminőség összetevői. A termékminőség jellemzése (dr. Bóc Imre) 23
3.1. A termékminőség jellemzése műszaki paraméterekkel 24
3.2. A termékminőség jellemzése a használat körülményeit utánzó vizsgálatokkal 24
3.3. A termékminőség jellemzése érzékszervei vizsgálatokkal 27
3.4. A termékminőség összetett jellemzése 28
3.5. A termékminőség jellemzése a használattal közvetlenül összefüggő tulajdonságokkal 29
3.5.1. Élettartam 32
3.5.2. Műszaki megbízhatóság (dr. Kerekes Sándor) 36
3.5.2.1. Elemek műszaki megbízhatósága 37
3.5.2.1.1. A műszaki megbízhatóság számítása 39
Az áruk minőségének értékelése (dr. Kerekes Sándor) 45
4.1. Termékek minőség szerinti rangsorolása 45
4.2. A közvetett minőségszabályozás alapjai 50
5. A minőségvédelem rendszere (dr. Bóc Imre) 57
5.1. A minőségvédelem szükségessége és alapelvei 57
5.2. A minőségvédelmi rendszer eszközei 58
5.2.1. A minőségvédelmi rendszer közvetlen eszközei 58
5.2.2. A minőségvédelmi rendszer közvetett eszközei 65
5.2.2.1. Összehasonlító áruvizsgálatok (árutesztek) (dr. Balázs Géza) 65
5.2.2.1.1. A vizsgálat előkészítése, megszervezése 67
5.2.2.1.2. A vizsgálat elvégzése 69
5.2.2.1.3. A vizsgálati eredmények értékelése 69
5.2.2.1.4. A tesztvizsgálatok elterjedésének hazai feltételei 71
5.2.2.2. Tájékoztató címkézési rendszer 73
5.2.2.3. Az áruk megkülönböztető minősítő jele 74
5.2.3. A vásárlók tájékoztatásának gazdasági hatásai 75
6. A szabványosítás és a szabvány (dr. Bisztriczky József) 78
6.1. A szabványosítás célja és tárgya 78
6.2. A szabványok rendszere 81
6.2.1. A szabványok hatálya 82
6.2.2. A szabványok rendszerezésé a kibocsátó szervezetek hatásköre szerint 83
6.2.2.1. Nemzetközi szabványok 84
6.2.2.2. Regionális szabványok 85
6.2.2.3. Nemzeti szabványok 86
6.2.2.3.1. Állami szabványok 86
6,2.2.3,1. Nem állami szabványok 87
6.2.3. A szabványok rendszerezése tárgykörük szempontjából 88
6.3. A szabványosítás funkciói 90
6.4. A szabványosítás és a tipizálás 92
6.5. A szabvány, a termékminőség és az ár kapcsolata 93
6.6. A szabványosítás szerepe a műszaki fejlesztésben 94
7, Az áruk rendszerezése (dr. Balázs Géza) 96
7.1. Az árurendszerezés alapelvei 97
7.2. Az árukódszám szerepe és jelentősége a termékforgalomban 99
7.2.1. A hagyományos kódszámok tulajdonságai 99
7.2.2, Egymástól független azonosító és osztályozó kódrendszerek tulajdonságai és felhasználásuk 99
7.3, Áruinformációs rendszerek a nemzetközi gyakorlatban 101
7.3.1. Katalógus típusú rendszerek 101
7.3.2. Kódtípusú rendszerek 102
7.3.3. A KGST országok nemzetközi termékosztályozó rendszerei 104
7.3.4. Nemzetközi kereskedelmi statisztikák árurendszertana 105
7.4. Hazai termékosztályozási és kódolási törekvések 107
7.4.1. Ipari termékek jegyzéke 107
7.4.2. ITJ-re épülő és ITJ-től független vállalati azonosító kódrendszerek 108
8. Csomagolás és áruelosztás (Kulifai József)
8.1. A csomagolás helye a térbeli elosztásban 111
8.2. A csomagolás feladata és jelentősége 113
8.2.1. A csomagolás, mint az áruvédelem eszköze 116
8.2.2. A csomagolás, mint szállítási, rakodási egység 117
8.2.3. A csomagolás, mint a tárolási egység 117
8.2.4. A csomagolás, mint értékesítési egység 117
8.3. Az áruk csomagolásának rendszere 118
8.4. A csomagolás gazdaságossága 120
8.4.1. A csomagolási költségek, a csomagolás optimálása 122
8.5. A csomagolás várható igénybevételei 124
8.5.1. Mechanikai igénybevételek 124
8. 5.1.1. A nyomás 125
8.5.1.2. Az ejtés 126
8.5.1.3. A rázás 128
8.5.1.4. A buktatás, görgetés 128
8. 5.1. 5. Az ütés 128
8.5.1.6. Az ütközés 128
8.5.2. Klimatikus igénybevételek 130
8. 5.2.1. A klímatényezők és hatásaik 130
8.5.2.1.1. A léghőmérséklet 130
8.5.2.1.2. A levegő páratartalma 132
8.5.2.1.3. A légköri szennyeződés 132
8.5.2.1.4. Az ultraibolya sugárzás 133
8.5.2.1.5. Az állati kártevők 133
8.5.2.1.6. A növényi kártevők 133
8.5.2.2. A mikroklímák csomagolástechnikai szerepe 134
8.5.2.2.1. Szállítási mikroklímák 334
8.5.2.2.2. Tárolási mikroklímák I34
8.6. Csomagolószerek (dr. Balázs Géza) I35
8.6.1. A papír mint csomagolóanyag 135
8. 6.1.1. Papírfajták 137
8.6.1.1.1. Merev falú papír csomagolóeszközök 137
8.6.2. Fém csomagolóeszközök 138
8.6.2.1. Acél alapú csomagolóeszközök 138
8.6.2.2. Alumínium csomagolóeszközök 138
8.6.3. Műanyag alapú csomagolóeszközök 141
8.6.3.1. Hajlékony műanyag csomagolóeszközök 144
8.6.3.2, Merev falu műanyag csomagolóeszközök 146
8.6.4. Üveg alapú csomagolóeszközök 150
8.6.5. A fa, mint csomagolóanyag 151
8.6.6. Textil csomagolóeszközök 153
8.7. Csomagolási segédanyagok 153
8.7.1. Rögzítőanyagok 154
8.7.2. Párnázóanyagok 156
8. 7. 3. Páralekötőanyagok 159
9. Raktározás és tárolás (Kulifai József) 161
9.1. A raktárak fajtái 161
9.2. A kereskedelmi raktárak csoportosítása
9.3. A raktározás és tárolás során előforduló leggyakoribb károsodások és megelőzési módjai 166
9.3.1. Fizikai jellegű károsodások 166
9.3.2. Kémiai jellegű károsodások 166
9.3.3. Mechanikai jellegű károsodások 167
9.3.4. Biológiai (szerves) eredetű károsodások 167
9.3.5. A raktározási veszteségek okai, megszüntetésük előfeltételei 168
9.3.6. Káros illathatások és az ellenük való védekezés 170
9.3.7. A fény, mint károkozó tényező 170
9.3.8. A korrózió és a korrózió elleni védekezés 171
9.3.9. A raktári kártevők és kórokozók elleni védelem 171
9.4. Raktártechnológia fejlesztésének fő irányai 172
9.5. Szállítás és anyagmozgatás 174
9.5.1. Az anyagmozgatás tárgya 174
9.5.2. A mozgatandó anyag jellemzése 176
9.5.3. Szállítási láncok kialakítása 178
II. rész Fogyasztási cikkek áruismerete és kereskedelmi jellegzetességeik 181
10. Háztartási vegyiáruk (Nótás Erika, Táncsics Marietta)
10.1. A háztartási vegyiáruk fogalma, csoportosításuk, termelésük 183
10.2. A szappanok és szintetikus mosószerek mosóhatása 185
10, 2.1. Felületaktív anyagok 185
10.2.2. A felületaktív anyagok, a szappanok és mosószerek mosóhatását biztosító hasznos
tulajdonságai 187
10.2.3. A mosás részfolyamatai 190
10.3. A szappan 190
10.3.1. A szappanok termelése és fogyasztása 190
10.3.2. A szappanok kémiai összetétele, szerkezete 192
10.3.3. A szappangyártás 192
10.3.4. A pipereszappanok forgalombahozatala 196
10.3.5. A pipereszappanok minőségét meghatározó tényezők 196
10.3.6. A pipereszappanok csomagolása 198
10.3.7. A pipereszappanok szállítása 198
10.3.8. A pipereszappanok tárolása 199
10.3.9. A pipereszappanok hazai választéka 199
10.3.10 A választék fejlesztésének fő irányai 200
10.4. Szintetikus áztató-, mosó-, öblítő- és mosogatószerek 201
10.4.1. A szintetikus áztató-, mosó-, öblítő- és mosogatószerek fogalma, termelése és
fogyasztása 201
10.4.2. A szintetikus áztató-, mosó-, öblítő és mosogatószerek felépítése 202
10.4.3. A szintetikus áztató-, mosó-, öblítő és mosogatószerek csoportosítása 205
10.4.4. Korszerű mosóporgyártó eljárás 207
10.4.5. Az áztató-, mosó-, öblítő- és mosogatószerek csomagolása 208
10.4.6. Szállítás, raktározás 208
10.4.7. Az áztató-, mosó-, öblítő- és mosogatószerek minőségét meghatározó mutatók 209
10.4.8. Az áztató-, mosó-, öblítő- és mosogatószerek áruválasztéka 210
11. Kozmetikai áruk (Nótás Erika) 211
11.1. Kozmetikai áruk rendszere, termelése és fogyasztása 211
11.2. Fogkrémek 213
11.2.1. A fogkrémek kereskedelmének hazai alakulása 214
11.2.2. A fogkrémek felépítése 216
11.2. 3. A fogkrémek gyártása 219
11.2.4. A fogkrémek csomagolása 219
11.2.5. A fogkrémek raktározása 220
11.2.6. A fogkrémek minőségét meghatározó mutatók 220
11.2.7. A fogkrémek áruválasztéka a hazai kereskedelemben 222
11.3. Az arckrémek, a kéz- és a testápolószerek 224
11.3.1. Az arckrémek kéz és testápolók feladata 225
11.3.2. Az arckrémek kéz és testápolók felépítése 225
11.3.3. A kozmetikai emulziók gyártása 228
11.3.4. A kozmetikai emulziók csoportosítása 228
11.3.5. Az arckrémek, kéz- és testápolószerek csomagolása 229
11.3.6. A kozmetikai emulziók tárolása 230
11.3.7. Arckrémek, kéz- és testápolószerek minőségét meghatározó tulajdonságok 230
11.3.8. Az arckrémek, kéz- és testápolószerek áruválasztéka 231
11.3.9. A hazai választék fejlesztésének fő irányai 232
12. A műanyagok (dr. Balázs Géza) 234
12.1. A műanyagok rendszerezése 234
12.2. A világ műanyagtermelése 236
12.3. A műanyagok, az olaj és energia 238
12.4. Fontosabb műanyagfajták 240
12.4.1. Polietilén 240
12.4.2. A polipropilén 243
12.4.3. A polisztirol 245
12.4.4. A poli-vinil-klorid 246
12.4.5. Polluretánok 249
12.4.5.1 Polluretánhabok 249
12.4.5.2. PU elasztomerek 251
12.4.5.3. PU szálak 251
12.4.5.4. PU bevonatok 251
12.4.5.5. PU ragasztók 252
12.5. A műanyagok és műanyagtermékek felhasználása 252
13. Fotoáruk (Kulifal József) 256
13.1. A felvételkészítés eszközei 257
13.1.1. A fényképezőgép 257
13.1.2 Filmfelvevők 267
13.2. Felvételi segédeszközök 270
13.2.1. Felvételi segédeszközök a fényképezésben 270
13.2.2. Filmfelvételi segédeszközök 277
13.2.3. Filmösszeállítás eszközei 278
13.3. Vetítők 279
13.3.1. Dianézők, diavetítőgépek 279
13.3.2. Filmvetítőgépek 280
13.4. Fényérzékeny anyagok 282
13.4.1. A fényérzékeny anyagok fotográfiai jellemzői 283
13.4.2. A fényérzékeny anyagok csoportosítása. . . . 287
13.4.2.1. Fekete-fehér felvételi anyagok 287
13.4.2.2. Színes felvételi anyagok 289
13.4.2.3. Fotopapírok 289
13.4.2.4. A filmfelvételek készítéséhez szükséges filmfajták csoportosítása 292
13.5. A felvételek kidolgozásának eszközei 292
14. Háztartási villamos felszerelések (dr. Pataky Balázs) 295
14.1. Fényforrások 295
14.2. Villamos fűtő, főző és sütőkészülékek 303
14.3. Villamos ruhakarbantartó készülékek 306
14.4. Villamos lakáskarbantartó készülékek 308
14.5. Villamos konyhagépek 309
14.6. Háztartási hűtőgépek és klímakészülékek 310
15. Híradástechnikai fogyasztási cikkek 314
15.1. Rádió vevőkészülékek 314
15.2. Televíziós vevőkészülékek 318
15.3. Lemezjátszók 324
15.4. Magnetofonok 327
16. Gépjárművek (Gáspár Tibor, dr. Török Sándor) 330
16.1. A gépkocsik felépítése és főbb műszaki jellemzők 330
16.2. Közúti járművek 334
16.2.1. Személygépkocsik 334
16.2.2. Főbb műszaki jellemzőik 335
16.3. Autóbuszok 338
16.4. Tehergépkocsik 340
16.5. Alkatrészexport és vevőszolgálat 341
16.6. Vasúti járművek 342
Felhasznált és tanulmányozásra ajánlott irodalom 345
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Bevezetés az áruismeretbe Bevezetés az áruismeretbe

Könyvtári könyv volt. A borító kopott, elszíneződött.

Állapot: Közepes
1.940 Ft
1.550 ,-Ft 20
8 pont kapható
Kosárba