1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer anyagismeret II.

Állati termékek/Tankönyvpótló jegyzet

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 337 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 580 példányban. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: KG-3. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmi-anyagismeret keretében ebben a félévben az állati eredetű nyersanyagokkal foglalkozunk. Ezek közül elsősorban a nagy vágóállatok husával és azokból gyártott készitményekkel, valamint... Tovább

Előszó

Az élelmi-anyagismeret keretében ebben a félévben az állati eredetű nyersanyagokkal foglalkozunk. Ezek közül elsősorban a nagy vágóállatok husával és azokból gyártott készitményekkel, valamint egyéb, kisebb mértékben fogyasztott hushasznu állatok - baromfiak, halak, vadak, stb. - termékeivel ismerkedünk meg. Ezek után az állati eredetü élelmi-anyagok többi csoportját, a tojást, a tejet, és a különféle tejkészitmények vesszük át. Ezek táplálkozásélettani jelentőségét már megismertük. Tudjuk, hogy sok és élettanilag teljesértékü fehérjét tartalmaznak, amelyek jól kiegészitik, sőt pótolják is a növényi termékek hiányos fehérjéit. Ezen kivül több egyéb biologiai szempontból értékes vegyületet tartalmaznak, amelyek ugyancsak jól kiegészitik a növényi nyersanyagok vitaminjait, ásványi anyagait. /Az állati termékek közé tartoznak egyes zsiradékok és a méz is, azonban ezek összetétele eltér a most tanult állati termékektől, ezért ezekkel a következő félévben foglalkozunk./ Vissza

Tartalom

Hus- és huskészítmények5
Hazai állatfajták rövid ismertetése5
Sertés6
Szarvasmarha8
Juh10
Vágóhidi technológia11
Állatszállások11
Vágóállat minősítés12
Vágóvonal15
Az állatok vágóhidi feldolgozása16
A husok vágóhidi minősítése25
Husok hütése, fagyasztása28
Előhütés28
Hütőtárolás29
Fagyasztás31
A husok fagyasztó tárolása37
A husok visszamelegitése37
A hütött, fagyasztott husok szállitása38
A hus jellemzői39
A husok szövetszerkezete39
A különféle szöveti részek kémiai összetétele42
A hus jelentősége a táplálkozásban48
A hus változása vágás után és tárolás közben54
Egyes husrészek és vágási termékek értékelése konyhatechnikai szempontból60
A szarvasmarha bontása60
A borju darabolása67
A sertés bontása69
A juh bontása71
A huskészitmények gyártásának elmélete 72
Apritás72
Sózás73
Száritás77
Főzés80
A pácolt füstölthus és szalonnakészítémények előállitása82
Füstölt főtt huskészitmények82
Szalonnafélék87
Töltelékes huskészitmények92
Vörösáruk92
Felvágottfélék95
Sajtfélék96
Májasok96
Hurkafélék96
Szárazkolbászok97
Szalámifélék98
Dobozolt huskészitmények99
Konzerv készitmények101
Félkonzervek103
A huskészitmények jellemzői, táplálkozási jelentőségük105
A nyersanyag jellemzőinek, tápértékének változása feldolgozás közben105
A készitmények fagyaszthatóságot megszabó jellemzői107
A készitmények sajátságait megszabó jellemzők108
A huskészitmények tárolása, szállitása111
Tárolás111
Szállitás112
Egyéb állatok husa115
A baromfi115
A baromfi fajták ismertetése118
A baromfi minőségére ható tényezők126
Az élő baromfi minőségi jellemzői129
Vágott baromfi minőségi jellemzői133
A vágott baromfi tárolása139
Egyéb baromfiipar termékek140
Az élő baromfi és a baromfiipar termékek szállítása151
Baromfifélék konyhai hasznositása155
Halak156
A halak szervezete157
Fontosabb édesvizi halak ismertetése és minőségi jellemzői164
A tengeri halak ismertetése és minőségi jellemzői170
Rákok, kagylók, csigák és békák ismertetése181
Rákok181
Ehető kagylók185
Csigák186
Békák187
Teknősbékák187
Halkészitmények188
Időlegesen tartósitott készitmények188
Valódi vagy teljeskonzervek191
Szállitás, tárolás, elkészités191
Elváltozások és élelmezésegészségügyi megitélésük197
A halak és egyéb hidegvérüek konyhai hasznositása201
Vadfélék202
Apróvadak203
Nagyvadak206
Szállitás, tárolás és feldolgozás207
Elváltozások és élelmezésegészségügyi megitélésük209
A vadfélék konyhai hasznositása210
A tojás213
A tojás szerkezete213
A tojás összetétele216
A tojás feldolgozása, szállitása, tárolása217
A tojás minőségi jellemzői221
A tojás hibái és élelmezésegészségügyi megitélése227
A tojás konyhatechnikai hasznositása231
Tej és tejtermékek235
A tej összetétele és táplálkozástani értéke235
A tej tulajdonságai és összetétele235
A tej táplálkozástani értéke254
A tej feldolgozása257
A tej kezelése és szállitása a termeléstől a feldolgozó üzemig258
A fogyasztási tej263
Savanyitott és izesitett tejtermékek273
Tejszinkészitmények277
A vaj282
Tejkonzervek/süritett tej, tejpor289
Fehérjedus termékek294
A tej és a tejtermékek romlása és védekezés a romlás ellen310
A tej és a tejtermékek hamisitása és a hamisitások felismerése312
A tej és a tejtermékek szerepe néptáplálkozásunkban és a hazai tej- és tejtermékfogyasztás alakulása313
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem