kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kir. Magyar Természettudományi Társulat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon Gottermayer kötés |
Oldalszám: | 920 oldal |
Sorozatcím: | Természettudományi Könyvkiadó-vállalat |
Kötetszám: | 87 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 289 fekete-fehér rajzzal a szövegben és öt színes melléklettel illusztrálva. A "Pátria" irod. váll. és nyomdai r.-t. nyomása, Budapest. A XIV-dik (1911-1913. évi) cziklus negyedik kötete a Könyvkiadó-Vállalat aláírói számára. |
Titkári előszó | |
A szerző előszava | |
Tartalomjegyzék | |
Általános bevezető | 1 |
A bakteriológia tárgya | 1 |
A baktériumok jelentősége | 7 |
Néhány adat a járványok történetéből | 10 |
A pestis | 10 |
A kolera | 18 |
A himlő | 20 |
A lepra | 21 |
A kiütéses tífusz | 24 |
A vérhas | 25 |
A lépfene | 26 |
A keleti marhavész | 26 |
A ragadós tüdőgyulladás | 27 |
A száj- és körömfájás | 27 |
A juhhimlő | 28 |
A gümőkór | 28 |
A sertéspestis | 29 |
A sertésorbáncz | 29 |
A bakteriológiai ismeretek fejlődésének története | 32 |
A legrégibb nézetek és sejtelmek a fertőző betegségek okairól | 32 |
A mikroorganizmusok létezésének megállapítása a mikroszkóp segítségével | 36 |
Az ősnemzés körüli vita | 42 |
További lépések a haladás terén | 44 |
Pasteur és kora | 48 |
Koch Róbert munkálkodása és a bakteriológia legújabb haladása | 56 |
A baktériumok elterjedése | 74 |
Különböző anyagok baktériumflórája | 74 |
A levegő és porának baktériumtartalma | 75 |
A víz baktériumtartalma | 80 |
A talaj baktériumtartalma | 86 |
Baktériumok az élelmiszerekben | 88 |
Baktériumok az egészséges szervezetben | 90 |
Baktériumok ruházatunkon. A ruházat szennyeződése az utcza porával | 91 |
A baktériumok vizsgálatának módszerei | 93 |
A bakteriológiai laboratóriumokban való dolgozásról | 93 |
A bakteriológiai vizsgálati módszerek | 102 |
A baktériumok alaki tulajdonságai | 107 |
A mikroszkóp | 107 |
A baktériumok általános morfológiája | 113 |
A baktériumok testének alkotása | 121 |
A baktériumok testének méretei | 121 |
A baktériumsejt belső szerkezete | 131 |
A baktériumok ostorai | 139 |
A baktériumok spórái | 141 |
Elágazást feltüntető baktériumok és a baktériumok alaki rendellenességei | 148 |
A baktériumok rendszeresítése alaki tulajdonságaik alapján | 156 |
A baktériumok biológiai tulajdonságai | |
A baktériumok mesterséges tenyésztéséről általában | 165 |
A fontosabb tenyésztőanyagok | 170 |
Folyékony tenyésztőanyagok | 171 |
A húsleves | 171 |
A folyékony vérsavó | 174 |
A tej | 176 |
A tejsavó | 178 |
Ritkábban használt folyékony tenyésztőanyagok | 179 |
Szilárd tenyésztőanyagok | |
A tenyésztőzselatina | 180 |
Az ágár-ágár | 182 |
A megalvasztott vérsavó | 185 |
A burgonya | 186 |
Ritkábban használt szilárd tenyésztőanyagok | 189 |
A baktériumtenyésztés módjai | 190 |
A baktériumok táplálkozásának élettana | 240 |
A baktériumok chemiai alkotása | 241 |
A baktériumok táplálkozása | 247 |
A hamulakotórészek asszimilálása | 266 |
A baktériumok életének egyéb föltételei | 266 |
A baktériumok szaporodása | 276 |
A baktériumok mozgása | 281 |
A baktériumok melegfejlesztése | 290 |
A fluoreszkáló és a világító baktériumok | 292 |
A baktériumok chemiai működései | 301 |
Redukáló baktériumok | 304 |
Oxidáló baktériumok | 305 |
Az erjesztő baktériumok és az enzimák | 306 |
A szaprogén baktériumok | 326 |
Gázok és szagos anyagok termelése | 336 |
Ízanyagok termelése | 340 |
Sav- és alkálitermelés | 340 |
Indoltermelés | 345 |
A baktériumok színanyagai | 347 |
A baktériumok mérgező termékei | 358 |
A baktérium-proteinek | 360 |
A toxinok | 365 |
A baktériumptomainok | 388 |
A baktériumok szívóssága | 390 |
Fizikai hatások | 391 |
Chemiai hatások | 413 |
A fertőtlenítés | |
A fertőtlenítés történetéből | 427 |
A ferőtlenítés módjai | 434 |
A fertőtlenítő tényezők kipróbálása | 463 |
A fertőtlenítés gyakorlati alkalmazása | 467 |
A baktériumok variálása | 474 |
A baktériumok betegséget okozó hatása | |
Ártalmatlan és betegséget okozó baktériumok | 486 |
A fertőző betegségekről általában | 489 |
A mikroorganizmusok patogén hatásának vizsgálata | |
Az állatkísérlet | 490 |
A kísérleti állatoltás módjai | 494 |
A beoltott kísérleti állatok megfigyelése és tetemeik vizsgálata | 500 |
A fertőzés keletkezésének föltételei | 503 |
A fogékonyság | 503 |
A virulenczia és változásai | 512 |
A fertőzőanyag behatolása a szervezetbe | 522 |
A rejtett fertőzés | 534 |
A fertőzés átörökítése | 538 |
A fertőzőanyag mennyiségének szerepe a fertőzés kifejlődésére | 540 |
A fertőzés forrásai | 543 |
A betegek, mint a fertőzés közvetetlen forrásai | 543 |
Közvetett fertőzések a betegtől szennyezett tárgyak útján | 548 |
A rovarok, mint a fertőzés közvetítői | 551 |
A fertőzést okozó élelmiszerek | 562 |
A víz, mint fertőző betegségek terjesztője | 575 |
A levegő, mint a fertőzés közvetítője | 589 |
A talaj, mint fertőző csírák terjesztője | 593 |
A fertőzés következményeiről általában | 599 |
A betegséget okozó baktériumok osztályozása hatásuk szerint | 611 |
A fertőző betegségek megelőzése | 615 |
A profilaxis módjai | 615 |
Immunitás a fertőző csírákkal szemben | |
Az immunitásról általában | 626 |
Az immunitás alakjai | 628 |
Veleszületett immunitás | 628 |
Szerzett immunitás | 629 |
Az immunitás oka | 633 |
Az immunitás mesterséges előidézése | 648 |
Az immunitás történetéből | 648 |
Az immunitás módjai | 653 |
Az aktív immunitást előidéző eljárásokról általában | 655 |
Az immunanyagok | 698 |
Antioxinok | 699 |
Az opszininek | 772 |
A komplementumlekötés reakczió | 777 |
Az epiphanin- és a meiostagmin-reakczió | 784 |
Az anafilaxiás jelenségek | |
Az anafilaxiáról általában | 786 |
Az anafilaxia gyakorlati jelentősége | 791 |
A szérumbetegség | 801 |
A betegséget okozó protozoonok és a baktériumokhoz közel álló, fejlettebb növényi szervzetek | 805 |
A betegséget okozó protozoonok | 805 |
Az amébák | 808 |
A malária plazmódiumai | 809 |
A tripanozómák | 814 |
A prioplazmák | 816 |
A coccidiumok | 818 |
A chlamydozoonok | 819 |
Betegséget okozó penész- és sarjadó gombák | 822 |
Penészgombák | 823 |
Sarjadó gombák | 836 |
Függelék | |
A baktériumok mikroszkópi vizsgálatának fontosabb módszerei | |
Festetlen mikroszkópi készítmények | 839 |
Festett mikorszkópi készítmények | 841 |
A víz, a levegő és a talaj bakteriológiai vizsgálatáról | |
A víz bakteriológiai vizsgálata | 863 |
A levegő bakteriológiai vizsgálata | 876 |
A talaj bakteriológiai vizsgálata | 879 |
Betürendes név- és tárgymutató | 881 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.