Bevezetés | 7 |
Az állattenyésztés történeti áttekintése | 13 |
Az állattenyésztés fejlődése a XVI. sz.-tól a második világháború befejezéséig | 13 |
Állattenyésztésünk helyzete a felszabadulás után | 22 |
Az állattenyésztés takarmányalapja | 27 |
A takarmánytermesztés fejlődése | 27 |
A szántóföldi takarmánytermesztés | 38 |
Az abraktakarmányok termesztésének területi megoszlása | 38 |
A szálas és lédús takarmányok termesztésének területi megoszlása | 46 |
A rét-legelő területi alakulása | 64 |
A tápérték-termelés területi megoszlása | 73 |
A tápérték-termelés szerkezete | 78 |
Az állatállomány takarmányellátottsága | 90 |
A takarmánymérleg | 90 |
A takarmányozás javításának lehetőségei | 98 |
Szarvasmarha-tenyésztés | 105 |
Az állomány fajtaösszetételének alakulása | 105 |
Az állomány kor- és ivarösszetételének változása | 106 |
A szarvasmarha részesedése az összes számosállatból | 108 |
A szarvasmarha-sűrűség földrajzi alakulása | 111 |
A tehénarány területi különbségei | 116 |
A bruttó termelési érték területi különbségei | 120 |
A szarvasmarha-termékek termelésének és felvásárlásának területi megoszlása | 124 |
A hústermelés és felvásárlás területi különbségei | 124 |
A tejtermelés és felvásárlás területi különbségei | 132 |
A szarvasmarha-tenyésztés körzetei | 138 |
Sertéstenyésztés | 143 |
A sertéstenyésztés fejlődése | 143 |
A sertés részesedése az összes számosállatból | 144 |
A sertéssűrűség területi alakulása | 146 |
A kocaarány területi különbségei | 148 |
A bruttó termelési érték területi különbségei | 149 |
A hústermelés és felvásárlás területi megoszlása | 153 |
A sertéstenyésztés körzetei | 160 |
Baromfitenyésztés | 163 |
A baromitenyésztés fejlődése | 163 |
A bruttó termelési érték területi különbségei | 166 |
A baromfitermékek termelésének és felvásárlásának területi megoszlása | 170 |
A baromfitenyésztés körzetei | 178 |
Juhtenyésztés | 184 |
A juhtenyésztés alakulása | 184 |
A juh részesedése az összes számosállatból | 186 |
A juhsűrűség területi alakulása | 187 |
A bruttó termelési érték területi különbségei | 189 |
A juhtermékek termelésének és felvásárlásának területi megoszlása | 193 |
A juhtenyésztés körzetei | 200 |
Lótenyésztés | 204 |
A lótenyésztés alakulása | 204 |
A ló részesedése az összes számosállatból | 205 |
A lósűrűség területi alakulása | 207 |
Az állattenyésztés egyéb ágai | 209 |
Bivaly-, szamár- és összvértartás | 209 |
Kecsketenyésztés | 209 |
Méhészet | 212 |
Selyemhernyó-tenyésztés | 215 |
Halgazdálkodás | 215 |
Vadgazdálkodás | 217 |
Az állattenyésztés összefoglaló áttekintése | 219 |
Az állattenyésztés területi elterjedése és gazdasági jelentősége | 219 |
Az állattenyésztés területi típusai | 237 |
Irodalom | 247 |