1.066.808

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bicsérdyék Szakácskönyve/Mit egyen a beteg ember/Észszerű és gazdaságos táplálkozás/Táplálkozzunk helyesen

Szerző
Szerkesztő
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 351 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Négy mű egy könyvbe kötve. Néhány fekete-fehér illusztráció található a könyvben. Kiadók a tartalomjegyzékben.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mi a vegetarizmus?
A vegetarizmus 1847-ben megszervezett, erkölcsi alapon nyugvó egészségvédelmi mozgalom, mely az ember ősi természetének megfelelően a táplálkozás céljaira növényi anyagokat... Tovább

Előszó

Mi a vegetarizmus?
A vegetarizmus 1847-ben megszervezett, erkölcsi alapon nyugvó egészségvédelmi mozgalom, mely az ember ősi természetének megfelelően a táplálkozás céljaira növényi anyagokat ajánl. Élő állatok termékét is elfogadhatónak tartja. Alkohol nikotin, bódító- és izgatószerek elvetendők.
Testedzés, napozás, fürdés és torna a szabadlevegőn pedig, jó példával előmozdítandó.
Az elnevezés a következő latin szavak mesterséges származéka:
vegetabilis = növényi
vegeto = éleszt, vidámít, frissít
vegetus erőteljes
A régies "vegetáriánus" szót ma már nem használják. Helyes magyar kifejezést sajnos még nem sikerült találnunk.
A vegetárius élet azonban olyan régi, mint maga az emberiség. G. B. Shaw a tőle megszokott szarkazmussal azt állítja, hogy a húsevés ép olyan megrögzött szenvedély, mint a szeszesital élvezete és a dohányzás. Ebben bizony a dolog elevenére tapint, mert a húsevés nem felel meg az ember természetének, t. i. csak a jégkorszakban szokott rá kényszerűségből. Vissza

Tartalom

Bicsérdy Hédi: Bicsérdyék szakácskönyve
Mi a vegetarizmus?3
Anatomiai szempontok7
Nemzetgazdasági előnyök9
A népegészségügyről10
Hízás, fogyás11
A szépség és ifjuság megőrzése12
Kozmetika15
A vitaminokról17
Ásványi sók18
A fehérjék és a hústalan koszt19
A zsiradékokról20
Fűszerek20
Vegetárius koszt a gyakorlatban21
A szójababról21
Mikor és hogyan együnk?23
Néhány tudnivaló23
Receptek:
Levesek25
Krémlevesek30
Tojásos előételek31
Rizses előételek34
Pudingok34
Pörköltfélék36
Rakott ételek38
Töltött ételek41
Sült ételek43
Rántott szeletek45
Párolt főzelékek47
Főzelékek angolosan, vajjal49
Berántott főzelékek51
Főzelékek habarva54
Sült főzelékek56
Hideg salátamártások57
Mártások58
Burgonyás körítések61
Rizses körítések63
Tésztás körítések63
Kásakörítések65
Főtt saláták66
Zöld levesek saláták68
Paradicsomos saláták68
Káposztasaláták70
Reszelt saláták71
Darált saláták72
Tésztafélék72
Főtt tészták75
Kukoricás tészták és kásák76
Kenyérkészítés77
Szendvicsek78
Gyümölcsételek79
Gyümölcslevek81
Nyers főzeléklevek82
Teák82
Táblázatok83
Étrendek85
Kevésbbé szigorú nyersnap88
Nyers napok88
Déligyümölcsök90
Egytálétel90
Dr. Arany György: Mit egyen a beteg ember - A beteg és az egészséges ember diétás étrendje - Élet és Egészség Kiadás
A szerző előszava3
Bevezetés4
A diétás konyha technikája és elemi fogásai9
Az egyes betegségcsoportok diétái
Lázas beteg étrendje19
Szívbetegek étrendje21
Véredényelmeszesedés étrendje24
Vesebetegségek étrendje26
Gyomorhurut étrendje29
Savtalanság és csökkent savképződés étrendje32
Gyomorsavtúltengés étrendje34
Gyomor- és nyombélfekély diétája36
Székrekedés étrendje (idült)38
Hasmenés étrendje (idült)40
Epekőbetegség étrendje42
Hurutos sárgaság étrendje44
Vese és hólyagkőbetegség étrendje46
Soványító étrend48
Hízlaló étrend51
A köszvény étrendje52
Basedow-kór étrendje55
vészes vérszegénység étrendje57
Cukorbetegség étrendje59
A tüdőbaj étrendje63
Terhesség és gyermekágy étrendje65
Az öregkor étrendje67
Diétás konyhareceptek gyűjteménye
Levesek71
Húsfélék diétás receptjei76
Diétás halételek81
A diétás konyha mártásai84
Diétás főzelékek86
Kombinált nyersfőzelékek91
Diétás burgonya ételek92
Diétás darás, rizses ételek95
Húspótló tésztás, kásás főételek97
Diétás saláták105
torták123
Diétás befőttek és kompótok130
Gyümölcsételek diétás receptjei133
Az egészséges ember diétás kosztja
60 napi változatos étrend139
Tárgymutató150
Somogyi Lászlóné: Észszerű és gazdaságos táplálkozás - Művelt Nép Könyvkiadó - 1952
Bevezetés3
A szervezet tápanyagszükséglete6
A biológiai érték fogalma a táplálkozásban22
Biológiailag magas értékű élelmiszerek és ételek26
Biológiailag magas értékű étkezések37
Helyes és helytelen konyhatechnika43
Az ételek romlása50
Az alkohol53
Befejezés55
Táplálkozzunk helyesen! - M. Kir. Közellátásügyi Miniszter Közellátási Hivatala
A zöldség és főzelékfélék téli tárolásának célja és jelentősége3
A zöldség és főzelékfélék téli tárolásáról általában4
A burgonya téli tárolása6
A káposzta téli tárolása8
Vöröskáposzta téli tárolása9
Kelkáposzta téli tárolása9
Bimbóskel téli tárolása9
Karfiol téli tárolása10
Kalarábé téli tárolása10
Sárgarépa téli tárolása10
Petrezselyem téli tárolása11
Paszternák vagy pasztinák téli tárolása11
Zeller téli tárolása12
Cékla téli tárolása12
Retek téli tárolása12
Feketegyökér vagy pozdor téli tárolása12
Torma téli tárolása12
Kardi téli tárolása12
Rebarbara és articsóka téli tárolása12
Laboda, spenót vagy paraj téli tárolása13
Mezei saláta (madár-, galambbegysaláta) téli tárolása13
Endivia saláta téli tárolása13
Cikória saláta téli tárolása13
Tök téli tárolása13
Vöröshagyma téli tárolása14
Fokhagyma téli tárolása14
Póré vagy pórhagyma téli tárolása14
Csomós vagy salottahagyma téli tárolása14
Metélő vagy gyephagyma téli tárolása15
Zöldpaprika téli tárolása15
Tojásgyümölcs (tojáscsucsor) téli tárolása15
A zöldség és főzelékfélék téli eltevése szárítás, aszalás útján16
Természetes szárítás, aszalás16
Mesterséges aszalás17
Az aszalásra szánt zöldség és főzelékfélék előkészítése18
Burgonya aszalása20
Fejeskáposzta aszalása20
Vöröskáposzta aszalása21
Kelkáposzta aszalása21
Karfiol aszalása21
Kalarábé aszalása21
Sárgarépa és karotta aszalása21
petrezselyem aszalása21
Zeller aszalása22
Vöröshagyma aszalása22
Tök aszalása22
Laboda vagy paraj aszalása22
Sóska aszalása22
Gomba aszalása22
Zöldbab aszalása23
Zöldborsó aszalása23
Az aszalt zöldség és főzelékfélék tárolása23
Zöldség és főzelékfélék téli eltevése savanyítással, sózással24
Káposzta savanyítása25
Tarlórépa savanyítása26
Uborkasaláta sóban eltéve26
Zöldbab sóslében eltéve27
Tök sóslében eltéve27
Uborkasaláta sóban eltéve27
Tök sóban eltéve27
Gomba sóban eltéve28
Kapor, zöldpetrezselyem és egyéb ízesítőanyagok sóban eltéve28
Zöldség és főzelékfélék téli eltevése ecettel29
Ecetesugorka téli eltevése29
Zöldparadicsom ecetben30
Zöldpaprika téli eltevése ecetben30
paprikasaláta téli eltevése ecetben31
Káposztával töltött paprika eltevése ecetben31
Vegyessaláta eltevése ecetben31
Dinnye eltevése ecetben31
Zöldség és főzelékfélék téli eltevése gőzöléssel (dunsztolás)32
Besűrített paradicsom eltevése33
paradicsom eltevése egészben34
Zöldbab sósvízben eltéve35
Zöldbab ecetes sósvízben eltéve35
Zöldbab ecetes vízben eltéve36
Zöldborsó sóslében eltéve36
Zöldborsó eltevése rendes palackokban37
Spárga sósvízben eltéve37
Karfiol eltevése sósvízben38
Tök eltevése sósvízben38
Tök eltevése sós, ecetesvízben38
Tölteni való paprika sóslében39
Tölteni való paprika paradicsomban eltéve39
Lecsó vagy szerbpaprika sósvízben eltéve
Lecsó paradicsomlében eltéve40
Lecsó saját levében eltéve40
Paprikaíz készítése41
Gombasaláta ecetben eltéve41
Vegyessaláta ecetesvízben eltéve41
Sóska saját levében eltéve42
Paraj saját levében eltéve42
Sóska kevés zsírral eltéve42
Kovászosugorka készítése43
Hasznos tudnivalók44
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem