kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Magánkiadás |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 410 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 15 cm |
ISBN: | |
I. KÖTET | |
Szénhidrátok | 1 |
Monoszaharidok | 4 |
Szénhidrátok optikai aktivitása, a királis centrum | 4 |
A monoszacharidok szerkezete vizes oldatban, mutarotáció | 9 |
A monoszacharidok jellemző kémiai reakciói | 14 |
Monoszacharidok redukciója | 14 |
Monoszacharidok oxidációja | 16 |
Észterképzés | 18 |
Éterképzés | 20 |
Glikozidos kötés kialakulása | 22 |
Savak és lúgok hatása a szénhidrátokra | 22 |
Fontosabb monoszaharidok és származékok | 23 |
Pentózok | 24 |
Hexózok és származékaik | 24 |
Diszaharidok és oligoszaharidok | 27 |
Diszaharidok | 28 |
Poliszaharidok (glikánok) | 32 |
Homopoliszaharidok | 32 |
Cellulóz | 33 |
Keményítő | 34 |
Glikogén | 36 |
Heteropoliszaharidok | 38 |
Glikoproteinek, proteoglikánok és glikózaminoglikánok | 43 |
Glikoproteinek | 44 |
Glikózaminoglikánok összefoglalása | 45 |
Baktérium sejtfal poliszaharidok | 47 |
Vércsoport antigének szénhidrát része | 49 |
Egyéb poliszaharidok | 49 |
Szénhidrátok emésztése és orvosbiológiai jelentősége | 50 |
Összefoglalás | 53 |
A szénhidrátok biológiai jelentősége | 53 |
Néhány tápanyag szénhidrát tartalma | 54 |
Lipidek | 54 |
Általános tulajdonságok | 54 |
Zsírsavak | 56 |
Zsírok és olajok | 63 |
Foszfatidsav származékok | 66 |
Plazmánsav és plazménsav származékok | 71 |
Szfingolipidek | 74 |
Foszfoszfingolipidek (szfingofoszfatidok) | 76 |
Glikoszfingolipidek | 76 |
Gangliozidok | 78 |
Szulfatált glikolipidek (szulfatidok) | 79 |
A biológiai membránok, a foszfor- és glikolipidek előfordulása | 80 |
Viaszok | 83 |
Szterinek | 83 |
Terpének és terpénszármazékok | 89 |
Epesavak | 93 |
Szteroid Hormonok | 95 |
Kortikoszteroidok | 95 |
Női nemi hormonok (ösztrogének és progesztinok) | 97 |
A hím nemi hormonok és az androgének | 100 |
Eikozanoidok | 103 |
Zsíroldékony vitaminok | 107 |
A-vitamin | 107 |
D-vitamin | 108 |
E-vitamin | 111 |
K-vitamin | 111 |
Zsíroldékony koenzimek | 114 |
Nukleinsavak | 115 |
Az öröklésért felelős anyag felfedezése | 115 |
A nukleinsavak építőkövei | 117 |
A purin és pirimidin bázisok | 119 |
A nukleozidok | 121 |
A nukleotidok | 122 |
Bázis és nukleozid analógok | 125 |
A polinukleotid lánc és elsődleges szerkezete | 130 |
A polinukleotid lánc másodlagos szerkezete | 132 |
A DNS kettős hélix | 132 |
A DNS szerkezet változások alapja | 136 |
A DNS szerkezet változásai | 143 |
Az egyszálú nukleinsavak másodlagos szerkezete | 148 |
A zárt, curkuláris dns szerkezete | 151 |
A zár, DNS helyi szerkezetváltozásai | 154 |
A DNS molekula hossza, információ tartalma, másolása | 162 |
A DNS kémiai módosítása: a mutációk | 165 |
Rekombinációs dns technológia, nukleinsav hibridizálás az orvosi gyakorlatban | 171 |
Az RNS | 180 |
A tRNS | 183 |
A rRNS | 185 |
A snurp-ok | 187 |
Az RNS enzimként is működhet | 188 |
Vitaminok és koenzimek | 196 |
Vízoldékony vitaminok és koenzimek | 199 |
B1 vitamin, tiamin (aneurin) | 199 |
B2 vitamin, riboflavin | 200 |
Nikotinsavamid (niacin, PP vitamin) | 202 |
B6 vitamin, piridoxin (adermin) | 204 |
Pantoténsav | 205 |
C-vitamin, aszkorbinsav | 206 |
Biotin (H-vitamin) | 208 |
Fólsav | 209 |
B12-vitamin, kobalamin www.kingsofacts.hu | 213 |
A pirrolkinolin kinon (pqq) koenzim | 214 |
Az inozitol és kolin | 215 |
A mioinozitol legfontosabb származékai | 216 |
Kolin | 220 |
Acetilkolin | 221 |
Porfinek és szinezék anyagok | 222 |
II. KÖTET | |
Aminosavak | 1 |
Aminosavak szerkezete, elnevezése | 1 |
A természetes aminosavak térszerkezete | 12 |
Az a-aminosavak előfordulása, előállítása | 16 |
Az a-aminosavak fizikai és kémiai tulajdonságai | 17 |
Az aminosavak abszorpciós spektruma | 22 |
Az aminosavak reakciói | 23 |
Az aminocsoport reakciói | 23 |
A karboxilcsoport reakciói | 25 |
Az oldalláncok reakciói | 26 |
Az aminosavak színreakciói | 27 |
Az aminosavak elválasztása | 29 |
Aminosavak szerepe az élő szervezetben | 31 |
Peptidek és a peptidlánc szerkezete | 33 |
A peptidkötés | 33 |
Peptidek szerkezetfelderítése | 35 |
Peptidek szintézise | 39 |
Peptidek fizikai és kémiai tulajdonságai | 40 |
A peptidek izoelektromos pontja | 41 |
Peptidek és fehérjék kimutatása | 41 |
Peptidek térszerkezet | 42 |
A peptidek biológiai szerepe. Fontosabb peptidek | 54 |
Peptid hormonok | 56 |
A hipofizis és hipotalamusz peptid hormonok | 57 |
A hipofizis elülső lebeny hormonok | 58 |
Növekedési hormon - Prolaktin - Chorio-Szomatomam-motropin hormon csoport | 58 |
Glikoprotein hormon csoport | 60 |
Pro-Opiomelanokortin (POMC) peptid család | 62 |
Hipofizis hátsó-lebeny hormonok | 63 |
Oxitocin és Vasopressin | 63 |
A pankreász és az emésztő rendszer peptid hormonjai | 64 |
Az inzulin | 65 |
Glukagón | 69 |
Szomatosztatin | 69 |
Pankreász Polipeptid | 69 |
Gastrointestinális hormonok | 70 |
Polipeptid antibiotikumok | 70 |
Baktérium sejtfal és tokanyag peptidek | 72 |
A fehérjék és funkciójuk | 74 |
Bevezetés | 74 |
A fehérjék osztályozása | 76 |
A fehérje molekula nagysága és alakja | 79 |
A fehérjék izolálása és tisztítása | 80 |
A fehérjék elektromos töltése | 80 |
A fehérjék elsődleges szerkezete és az evolúció | 81 |
A fehérje szerkezeti "hierarchiája" - az önszerveződés | 84 |
A fehérjék negyedleges szerkezete | 88 |
A fehérjék denaturálása | 88 |
A fehérjék immunogén tulajdonsága | 89 |
Fontosabb fehérjék | 90 |
A vérplazma fontosabb fehérjéi | 90 |
Szérum albumin | 90 |
A véralvadási fehérjék: Fibrinogén - Fibrin | 92 |
A komplement fehérjék | 94 |
Immunglobulinok | 94 |
Az immungobulin osztályok | 98 |
Interferonok | 100 |
Interleukinok | 100 |
Lipoproteinek | 100 |
Fibrilláris (fibrózus) fehérjék | 102 |
Kollagén | 102 |
Elasztin | 104 |
Keratin | 105 |
Fibronektin | 106 |
Laminin | 106 |
Lipokolinok | 107 |
Oxigént szállító fehérjék | 107 |
Mioglobin (Mb) | 108 |
Hemoglobin (Hb) | 110 |
A globin rész | 111 |
A hemoglobin színképe | 113 |
A hemoglobin alloszterikus fehérje | 114 |
A hemoglobin negyedleges szerkezetének változása az oxigenizáció során | 115 |
A hemoglobin oxigenizáció kooperatív mechanizmusa | 118 |
A biszfoszfoglicerát (BPG) csökkenti a hemoglobin O2 affinitását | 119 |
A CO2 kötődése a hemoglobin terminális aminocsoportjához csökkenti az oxigén affinitását | 120 |
A hemoglobin polimorfizmus | 122 |
Kóros hemoglobinok | 123 |
A fehéjék lebontása | 124 |
Enzimek | 125 |
Bevezetés | 125 |
Enzimreakciók | 126 |
Az enzimek elnevezése és osztályozása | 126 |
Az enzimek kémiai reakciók alapján történő azonosításának problémái | 129 |
Enzimkofaktorok | 130 |
Izoenzimek, polimorfizmus | 132 |
Az enzimek mint katalizátorok | 135 |
Az enzimkatalízis termodinamikája | 135 |
Az enzimreakciók kinetikája | 138 |
A Michaelis konstans és a maximális reakciósebesség meghatározása | 144 |
Az enzimműködés kvantitatív jellemzői | 145 |
Az enzimaktivitást befolyásoló tényezők | 146 |
Az enzimaktivitás pH függése | 147 |
Az enzimaktivitás gátlása | 148 |
Enzimaktivitás reverzibilis gátlása | 148 |
Enzimaktivitás irreverzibilis gátlása | 156 |
Az enzimek aktiválása | 157 |
Az enzim szerkezete és működése közötti kapcsolat | 158 |
Az aktív centrum és az enzimkatalízis mechanizmusa | 158 |
A fehérjekonformáció szerepe az enzim működésében | 166 |
Multienzim rendszerek | 168 |
Enzimek működésének szabályozása | 169 |
Szabályozóenzimek | 169 |
A sejtanyagcsere szabályozásának mechanizmusai | 170 |
Az allosztérikus szabályozás molekuláris mechanizmusa | 173 |
Appendix | 179 |
Enzimek elnevezése | 179 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.