1.063.465

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyomor-, bél-, máj- és epehólyagbetegek diétája

A diétás konyha a mindennapos gyakorlatban

Szerző
Budapest
Kiadó: Singer és Wolfner Irodalmi Intézet R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 97 oldal
Sorozatcím: A diétás konyha a mindennapos gyakorlatban
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Dr. Ángyán János egyetemi ny. r. tanár jóváhagyásával a Pécsi Erzsébet Tudományegyetem Belklinikájának gyakorlata alapján összeállította D.-né Mittag Margit dr. a Belklinika diétás tanársegédje. Ötödik kiadás. Hungária Nyomda Rt. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A táplálkozás módja mindig szerepet játszott a különböző betegségek gyógyitási terveiben. Ma azonban ismereteink gyarapodásával a diétás előírások mind határozottabb formái öltenek, úgyannyira,... Tovább

Előszó

A táplálkozás módja mindig szerepet játszott a különböző betegségek gyógyitási terveiben. Ma azonban ismereteink gyarapodásával a diétás előírások mind határozottabb formái öltenek, úgyannyira, hogy egyes esetekben egyedül diétás eljárások segítségével érhetjük csak el a kívánt gyógyítási eredményt. Az orvos ismeri azokat az akadályokat, amelyek ezen annyiszor életbevágóan fontos gyógyitóeszköz következetes alkalmazását a mindennapos gyakorlatban oly küzdelmessé teszik. A szóban adott tanácsokat betegeink gyakran elfelejtik. Magam is és amint látom, számos más orvostársam is ezért már eleve írásban adja át betegeinek a diétás előírást; ez azonban rendkívül időtrabló munka és ezenfelül talán nem is mindig elég kimerítő. Nyilvános rendeléseken szokásos diétás előírások sémáit osztogatni. Sok ilyen sémát ismerek, de klinikámon ezeket alkalmazni nem mertem, mert merevségük folytán sokszor láttam károsító voltukat.
D.-né Mittag dr. könyvének az a feladata, hogy az orvos és a betege számára rendelkezésre álló eszköz legyen. Az eszköz használatát természetesen mindenkor az orvos szabja meg és a beteg az orvos előírása szerint alkalmazza. Az egyes fejezetek rövid bevezetéseiben a beteg saját bajára nézve bizonyos felvilágosítást nyer; ezek szükségesek ahhoz, hogy a beteg megérthesse: nem az orvos mindenáron való tiltó szavait, hanem az orvos célzatos rendelkezéseit követi, ha az étrendet megtartja.
Abban a reményben bocsátom tehát útjára D.-né Mittag M. dr. könyvét, hogy azt mi magunk, orvosok, szívesen fogjuk betegeink kezébe adni, benne velük együtt lapozgatni és ennek alapján a mindennapi étrendet megbeszélni. Abban az esetben, ha ez a reményem beteljesedik, érzem, hogy ugy az orvosok, mint pedig a betegek részéről nem egy levéli fog e könyv szerzőjéhez érkezni. Bizonyos vagyok benne, hogy orvostársaink segítségünkre lesznek abban, hogy e kis segédeszközt tökéletesítsük. Betegeink vagy hozzátartozóik pedig, különösen a kitűnő magyar háziasszonyok nem egyszer kedveskedni fognak olyan ételkészítési módok leírásával, amelyeket ők maguk vagy hozzátartozóik valamely hosszasabb betegség folyamán célszerűen felhasználhattak. Vissza

Tartalom

Általános tudnivalók3
A gyomorbetegségek diétás ellátása5
Tápcsőre10
Gyomorfekélybetegek étrendje10
Állandó fekélyétrend17
Gyomorfekélybetegek diétás ellátásának hetekre való szokásos beosztása22
Savtúltengés (Hyperaciditas) étrendje23
Gyomorsavhiány (Hypaciditas) étrendje23
Achylia étrendje28
Gyomorsüllyedés (Ptosis. Atonia) étrendje28
Gyomorszájszűkület (Stenosis pylori) étrendje31
Vizsgálati diéták34
A bélhurut diétás ellátása35
A heveny gyomor- és bélhurut étrendje37
Rothadásos hasmenés étrendje40
Erjedéses hasmenés étrendje43
Fekélyes vastagbélhurut étrendje46
A máj- és epehólyag betegségeinek étrendi ellátása50
A hurutos sárgaság (Icterus catarrhalis) étrendje52
Epekőroham utáni diéta56
Májzsugorodás (Cirrhosis) étrendje58
Az ételek elkészítése
Folyékony ételek61
Tejes ételek64
Tojásételek65
Főzelékfélék66
Levesek74
Mártások78
Húsételek79
Tészták84
Krémek, sodók és téli befőttek92
Kompótok, édességek, italok95
Levestészták96
Tárgymutató97
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem