1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A diétás konyha a mindennapos gyakorlatban II.

A gyomor-, bél-, máj- és epehólyagbetegségek étrendi ellátása

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 97 oldal
Sorozatcím: A diétás konyha a mindennapos gyakorlatban
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A táplálkozás módja mindig szerepet játszott a különböző betegségek gyógyítása terveiben. Ma azonban ismereteink gyarapodásával a diétás előirások mind határozottabb formát öltenek, ugyanannyira, hogy egyes esetekben egyedül diétás eljárások segítségével érhetjük csak el a kívánt gyógyítási eredményt. Az orvos ismeri azokat az akadályokat, amelyek ezen annyiszor életbevágóan fontos gyógyítóeszköz következetes alkalmazását a mindennapos gyakorlatban oly küzdelmessé teszik. A szóban adott tanácsokat betegeink gyakran elfelejtik. Magam is és amint látom, számos más orvostársam is ezért már eleve irásban adja át betegeinek a diétás előírást; ez azonban rendkivül időtrabló munka és ezenfelül talán nem is mindig elég kimeritő. Nyilvános rendeléseken szokásos diétás előirások sémáit osztogatni. Sok ilyen sémát ismerek, de klinikámon ezeket alkalmazni nem mertem, mert merevségük folytán sokszor láttam kárositó voltukat.
D.-né Mittay dr. könyvének az a feladata, hogy az orvos és a betege... Tovább

Fülszöveg

A táplálkozás módja mindig szerepet játszott a különböző betegségek gyógyítása terveiben. Ma azonban ismereteink gyarapodásával a diétás előirások mind határozottabb formát öltenek, ugyanannyira, hogy egyes esetekben egyedül diétás eljárások segítségével érhetjük csak el a kívánt gyógyítási eredményt. Az orvos ismeri azokat az akadályokat, amelyek ezen annyiszor életbevágóan fontos gyógyítóeszköz következetes alkalmazását a mindennapos gyakorlatban oly küzdelmessé teszik. A szóban adott tanácsokat betegeink gyakran elfelejtik. Magam is és amint látom, számos más orvostársam is ezért már eleve irásban adja át betegeinek a diétás előírást; ez azonban rendkivül időtrabló munka és ezenfelül talán nem is mindig elég kimeritő. Nyilvános rendeléseken szokásos diétás előirások sémáit osztogatni. Sok ilyen sémát ismerek, de klinikámon ezeket alkalmazni nem mertem, mert merevségük folytán sokszor láttam kárositó voltukat.
D.-né Mittay dr. könyvének az a feladata, hogy az orvos és a betege számára rendelkezésre álló eszköz legyen. Az eszköz használatát természetesen mindenkor az orvos szabja meg és a beteg az orvos előirása szerint alkalmazza. Az egyes fejezetek rövid bevezetéseiben a beteg saját bajára nézve bizonyos felvilágositást nyer, ezek szükségesek ahhoz, hogy a beteg megérthesse: nem az orvos mindenáron való tiltó szavait, hanem az orvos célzatos rendelkezéseit követi, ha az étrendet megtartja.
Abban a reményben bocsátom tehát utoljára D.-né Mittag M. dr. könyvét, hogy azt mi magunk, orvosok, szívesen fogjuk betegeink kezébe adni, benne velük együtt lapozgatni és ennek alapján a mindennapi étrendet megbeszélni. Abban az esetben, ha ez a reményen beteljeseik, érzem, hogy ugy az orvosok, mint pedig a betegek részéről nem egy levél fog e könyv szerzőjéhez érkezni. Bizonyos vagyok benne, hogy orvostársainak segítségünkre lesznek abban, hogy e kis segédeszközt tökéletesítsük. Betegeink vagy hozzátartozóik pedig, különösen a kitűnő magyar háziasszonyok nem egyszer kedveskedni fognak olyan ételkészítési módok leirásával, amelyek ők maguk vagy hozzátartozóik valamely hosszasabb betegség folyamán célszerűen felhasználhattak.
Ángyán János dr.
egyetemi ny. r. tanár Vissza

Tartalom

Általános tudnivalók3
A gyomorbetegségek diétás ellátása5
Tápcsöre10
Gyomorfekélybetegek étrendje10
Állandó fekélyétrend17
Gyomorfekélybetegek diétás ellátásának hetekre való szokásos beosztása22
Savtúltengés étrendje23
Gyomorsavhiány étrendje23
Achyila détrendje28
Gyomorsüllyedés étrendje28
Gyomorszájszűkület étrendje31
Vizsgálati diéták34
A bélhurut diétás ellátása35
A heveny gyomor- éás bélhurut étrendje37
Rothadásos hasmenés étrendje40
Erjedéses hasmenés étrendje43
Fekélyes vastagbélhurut étrendje46
A máj- és epehólyag betegségeinek étrendi ellátása50
A hurutos sárgaság étrendje52
Epekőroham utáni diéta56
Májzsugorodás étrendje58
Az ételek elkészítése
Folyékony ételek61
Tejes ételek64
Tojásételek65
Főzelékfélék66
Levesek74
Mártások78
Húsételek79
Tészták84
Krémek, sodók és téli befőttek92
Kompótok, édességek, italok95
Levestészták96
Tárgymutató97

Dr. Ángyán János

Dr. Ángyán János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Ángyán János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem