Előszó | 5 |
Bevezetés | 8 |
A házinyúl elhelyezése a kisüzemben | 11 |
Az elhelyezés biológiai feltételei | 11 |
Az elhelyezés gazdasági feltételei | 15 |
A házinyúl takarmányozása | 29 |
Élettani alapismeretek | 29 |
A házinyúl takarmányai | 33 |
A takarmányok konzerválása és előkészítése | 42 |
A nyúltakarmányok felosztása és az etetési rend | 48 |
A takarmányozás gyakorlati keresztülvitele | 51 |
Tenyésztésbiológiai alapismeretek | 80 |
A környezethatás, fejlődés és növekedés tenyésztésbiológiai módszerek | 80 |
Szaporodás és pároztatás | 91 |
A tenyésztés | 98 |
A fedeztetés | 98 |
A vemhesség és ellés | 103 |
A felnevelés | 106 |
A selejtezés | 115 |
A vedlés | 118 |
A küllem, szervezeti szilárdság, termelési alkat és egészségi állapot elbírálása | 121 |
A házinyúl származása és háziasítása | 131 |
Gazdasági nyúlfajták | 140 |
A bécsi fehér nyúl | 141 |
A csincsilla és a szovjet ezüst nyúl | 142 |
A magyar vadas és vasderes nyúl | 145 |
A bécsi kék nyúl | 148 |
Az új-zélandi nyúl | 149 |
A kaliforniai nyúl | 150 |
A magyar tarka és a zsanetfekete nyúl | 151 |
Az angóranyúl | 153 |
A német világos nagyezüst nyúl | 155 |
Egyéb fajták és fajtátlan nyulak átalakítása gazdasági fajtákká | 156 |
Sportnyúlfajták | 158 |
Röviden a színöröklésről | 158 |
Rövidszőrű nyúlfajták | 161 |
A heterózis hollandi vagy gödöllői tarka nyúl | 162 |
Egyéb sportnyúlfajták | 163 |
A sportfajták bírálati mintamértéke | 166 |
A szőr, szőrme, leprémezés, kikészítés | 168 |
A bőr és gerezna kikészítése | 176 |
Gyapjúismeret | 187 |
Az angóragyapjú minőségét befolyásoló tényezők | 187 |
Az angóragyapjú értékmérő jellegei | 188 |
A gyapjú gondozása élő állaton | 193 |
Nyírás és osztályozás | 194 |
A gyapjú raktározása, molykár elleni megóvása | 197 |
Az angórakészítmények egészségügyi vonatkozásai | 198 |
Hústermelés, pecsenyenyúl-előállítás | 200 |
A pecsenyenyúlról általában | 206 |
Hústermelés nagyüzemben | 215 |
Az állatok elhelyezése | 216 |
Nagyüzemi takarmányozás | 221 |
A nagyüzemi húsnyúl | 222 |
A tenyésztési technológia | 225 |
Egészségvédelmi tanácsok | 228 |
A laboratóriumi és kísérleti nyúl | 230 |
A betegségek megelőzése | 230 |
Gyógyíthatatlan betegségek | 231 |
Gyógyítható betegségek | 239 |
Egyéb tenyésztési akadályok | 243 |
Teendők nyúlvásárláskor | 244 |
A házinyúl bírálata, törzskönyvezése | 245 |
Házinyulak állami törzskönyvi küllemi bírálata (MSZ 19 451) | 247 |
A szabvány tárgya és hatálya | 247 |
Fajtajelleg-leírás | 248 |
Bírálati irányelvek, testrészalakulások | 248 |
A nyúl életkorának meghatározása | 253 |
A nyúl testméreteinek felvétele | 254 |
A törzskönyvi küllemi bírálati eljárás, pontozásos bírálati rendszer | 255 |
Irányelvek a nyúl küllemi tulajdonságainak elbírálásához | 257 |
Magyar Házinyúl- és Prémesállattenyésztő Egyesület házinyúltörzskönyvezési szabályzata | 260 |
Az állatok megjelölése | 260 |
A törzskönyvezési munka szervezeti felépítése | 261 |
A törzskönyvezési felelős díjazása | 261 |
Körzeti törzskönyvi előjegyzés | 262 |
A törzskönyvezés minőségi feltételei | 262 |
Az Országos Törzskönyvbe való bevezetés | 262 |
A Magyar Házinyúltenyésztők Országos Egyesülete elismert törzstenyésztői | 263 |
Távoli törzskönyvbe való belépés | 263 |
Bírálati irányelvek | 263 |
A törzskönyvezéskor vezetendő és ellenőrizendő nyilvántartások | 264 |
Törzskönyvek fektetése | 264 |
A törzskönyvezési szabály módosítása | 265 |
Törzskönyvezési kérdések | 265 |
Hústípusú házinyúlfajták és angóranyulak bírálati szabályai | 265 |
A bírálóbizottság összetétele | 270 |
A téteményvizsgálat | 270 |
A nyúlketrectömb műszaki leírása (MSZ 10 292 I.) | 272 |
A házinyúl értékesítése (Írta: Gárdos Ferenc) | 273 |
Tenyészállatbeszerzési lehetőségek | 275 |
Nyúltenyésztő társulatok alakításának módja | 275 |
Mezőgazdasági szakkörök szervezésének módja | 276 |
A házinyúltenyésztők pénzügyi támogatása | 277 |
Függelék | 278 |
Használati utasítás a vitamin- és ásványianyag-premixekkel kíegészített nyúltáp alkalmazásához | 278 |
Ajánlható magyar nyelvű irodalom | 282 |