1.066.445

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági vállalkozások szervezése és ökonómiája

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 621 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-249-X
Megjegyzés: További szerzők a könyvben. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A technológia megválasztásától az értékesítésig terjedő termelési és értékképző folyamat tudatos ökonómiai szemléletű szabályozását segíti ez a könyv.
Tagoltsága és közérthetősége alkalmassá teszi, hogy a vállalkozó mintegy kézikönyvksént használja munkája során.

Tartalom

Előszó15
Mezőgazdasági üzemek gazdálkodásának alapjai17
A mezőgazdasági vállalkozások szervezésének és ökonómiájának tárgya19
Üzem, vállalat, gazdaság21
A mellékfoglalkozású családi vállalkozások üzemi formái22
Főfoglalkozású családi gazdaságok üzemi formái23
Személyi társaságok24
Jogi személyiségű vállalatok25
Az üzemi formák alakulása26
A gazdálkodási rendszer28
A mezőgazdasági üzemek tevékenysége30
A termelés szerkezete32
A mezőgazdasági üzemek erőforrásai36
A munkaerő37
A termőföld40
A termőföld gazdasági értéke és értékelése47
tárgyi eszközök48
Az állatállomány, mint gazdasági erőforrás52
A forgóeszközök53
fogalomtár59
Ajánlott irodalom60
A növénytermesztés szervezése és ökonómiája61
A szántóföldi termesztés szervezése és ökonómiája63
A vetésszerkezet kialakítása66
Talajmunkák szervezése77
A talajművelés célja, eszközei77
A műveleti költségek meghatározása79
A talajmunkák szervezése80
Talajművelési rendszerek81
A tápanyag-visszapótlás szervezése84
A tápanyag-utánpótlás84
A tápanyag-visszapótlás módjai84
A műtrágyák kijuttatása86
A folyékony műtrágyák kijuttatása90
A műtrágyaszórás költségkalkulációja93
szervestrágyázás szervezése95
Hígtrágyázás103
Növényvédelmi munkák szervezése105
A vegyszerek alkalmazásával kapcsolatos előírások105
A vegyszeres munkák csoportosítása és előfeltételei106
A vegyszeres növényvédelem eszközrendszere107
Kezelési módok a növényvédelemben109
A növényvédelmi munkák szervezése110
Az öntözés szervezése112
Az öntözés célja, sajátosságai112
Az öntözővíz-szükséglet meghatározása113
Az öntözés tervezésével kapcsolatos alapfogalmak és azok értelmezése115
Az öntözés gazdasági megítélése116
Az öntözés költsége117
A szállítások szervezése120
A mezőgazdasági szállítás jellemzői120
A mezőgazdasági szállítás eszközrendszere121
A szállítási folyamat szervezése122
A szállítás költsége124
Az őszibúza-termesztés szervezése és ökonómiája127
Az őszibúza-termesztés nemzetközi és hazai vonatkozásai127
A termesztés üzemi megítélése129
A termesztés szervezése132
A búzatermesztés költségei és jövedelmezősége143
A búzatermesztés fejlesztésének lehetőségei146
Az őszi árpa154
A termesztés célja és üzemi helyzete148
A termesztés szervezése150
Az ősziárpa-termesztés kdöltségei és jövedelmezősége, a termesztés fejlesztése153
A tavaszi árpa154
A termesztés célja, üzemi helyzete154
A termesztés szervezése155
A termesztés gazdaságossága és fejlesztése158
A kukoricatermesztés szervezése és ökonómioája160
A kukoricatermesztés jelentősége és helyzete160
A kukoricatermesztés üzemi megítélése162
A kukoricatermesztés üzemi méretezése163
A termesztés szervezése165
A kukoricatermesztés elemzése171
A silókukorica-termesztés szervezés és ökonómiája174
A kukoricatermesztés fejlesztésének lehetőségei177
A napraforgó-termesztés szervezése és ökonómiája178
A napraforgó jelentősége178
A termesztés üzemi megítélése179
A napraforgó-termesztés szervezése179
Az üzemág elemzése184
Az őszi káposztarepce termesztésének szervezése és ökonómiája188
Az őszi káposztarepce jelentősége és üzemi megítélése188
A termesztés szervezése190
A melléktermékek hasznosítása196
Az üzemág ökonómiai megítélése197
Az őszi káposztarepce termesztésének fejlesztési lehetőségei200
A szárazborsó-termesztés szervezése és ökonómiája201
A borsótermesztés helyzete, jelentősége201
A borsótermesztés üzemgazdasági megítélése201
A termesztés szervezése202
A borsótermesztés költségei és jövedelmezősége202
A szójatermesztés szervezése és ökonómiája204
A szója éghajlat- és talajigénye205
A termesztés szervezése és mérete206
Költség, jövedelem213
A cukorrépa termesztése, szervezése és ökonómiája214
A hazai cukorrépa-termesztés jelentősége és helyzete214
A cukorrépa üzemgazdasági megítélése217
A termesztés szervezése217
A melléktermékek hasznosítása230
Az üzemág ökonómiai megítélése 230
A fejlesztési feladatok és lehetőségek235
A burgonya237
A burgonya jelentősége237
A burgonyatermesztés helyzete237
A termesztés üzemi megítélése239
A termesztés szervezése és mérete239
Az ágazat ökonómiai elemzése, költség- és jövedelemviszonyai245
A termelésfejlesztés fosntosabb tényezői248
A lucernatermesztés szervezése és ökonómiája250
A lucerna üzemgazdasági megítélése250
A termelésszervezés251
Az üzemág ökonómiai megítélése256
A lucernatermesztés költségei és jövedelmezősége259
A lucernatermesztés fejlesztési lehetőségei259
A gyepgazdálkodás szervezése és ökonómiája250
A gyepgazdálkodás jelentősége262
A termesztés szervezése262
Betakarítás, tartósítás, a gyep hasznosítása271
A gyepgazdálkodás ökonómiai megítélése272
A gyepgazdálkodás fejlesztésének lehetőségei273
Fogalomtár275
Ajánlott irodalom279
Kertészeti ágazatok szervezése és ökonómiája283
A kertészeti ágazatok nemzetgazdasági feladata, jelentősége285
A kertészeti termesztés jellemzői286
A hazai fogyasztás és a termékek külkereskedelme288
A zöldségtermesztés szervezése és ökonómiája290
A zöldségtermesztés célja, feladatai, az ágazat problémái290
A szántóföldi paradicsomtermesztés szervezése és ökonómiája296
A szántóföldi zöldpaprika-termesztés szervezése és ökonómiája307
A fűszerpaprika termesztésének szervezése és ökonómiája311
A vöröshagyma termesztésének szervezése és ökonómiája318
A dinnye termesztésének szervezése és ökonómiája323
A zöldborsótermesztés szervezése és ökonómiája337
A gyümölcstermesztés szervezése és ökonómiája348
A gyümölcstermesztés helyzete348
Az almatermesztés szervezése és ökonómiája358
A meggy és a cseresznyetermesztés szervezése és ökonómiája378
A szamócatermesztés szervezése382
A gyümölcstárolás szervezése és ökonómiája386
A gyümölcsértékesítés szervezése, integrálása389
A szaktanácsadás és feltételei az ágazatban390
A szőlőtermesztés és a borászat szervezése és ökonómiája393
A szőlőágazat jellemzése393
A szőlő telepítésének és a támberendezés létesítésének szervezése394
A termesztéstechnológiát meghatározó tényezők396
A termesz téstechnológia szervezési és ökonómiai kérdései397
A szőlőtermesztés költség- és jövedelem-viszonyai409
A borászat szervezése és ökonómiája410
A dísz-, gyógy-, fűszer- és illóolajos növények termesztésének szervezése és ökonómiája419
A dísznövénytermesztés szervezése és ökonómiája419
A gyógy-, fűszer- és illóolajos növények termesztésének szervezése és ökonómiája428
Fogalomtár434
Ajánlott irodalom436
Állattenyésztési ágazatok szervezése és ökonómiája439
Az állattenyésztés szervezése és ökonómiája441
Az állattenyésztés nemzetgazdasági és üzemi jelentősége441
Az állatállomány mérete és összetétele443
Az állatállomány termelése452
A sertéságazat szervezése és ökonómiája461
Az ágazat helyzete, mérete, összetétele, termelési színvonala461
A minőségi vágósertés-előállítás gazdasági összefüggései466
A sertéságazat eszközigénye470
A kocatartás és malacnevelés szervezése474
A hizlalás szervezése, jövedelmezősége479
A baromfiágazatok szervezése és ökonómiája485
A baromfiágazatok gazdasági jelentősége485
Az ágazatok és hasznosítási irányok megválasztása488
A tenyésztés szervezése és ökonómiája490
Tojástermelés szervezése és ökonómiája492
A pecsenyecsirke- (brojler-) hizlalás szervezése és ökonómiája503
A pulykaágazat szervezése és ökonómiája511
A lúdágazat szervezése és ökonómiája519
A kacsaágazat szervezési és ökonómiai sajátosságai524
Integrációs kapcsolatok a baromfiágazatokban526
A szarvasmarha-ágazat szervezése és ökonómiája 533
Az ágazat helyzete, mérete, összetétele, termelési színvonala533
A hasznosítási irány megválasztása539
A tejtermelő hasznosítási irány szervezése539
A szarvasmarha-ágazat eszközigénye542
A tejtermelő tehenek termelésben tartásának ideje, a selejtezés és az állománynövelés gazdasági összefüggései544
A tejtermelés gazdaságossága549
A tejtermelés jövedelmi viszonyai553
Az ellés szervezése559
A borjú- és a növendékállat-nevelés szervezése560
A szarvasmarha-hízlalás szervezése561
A húshasznú tehéntartás szervezése569
A juhágazat szervezése és ökonómiája576
Az ágazat helyzete, mérete, összetétele, termelési színvonala576
A juhágazat termelésének szervezése578
Az ágazat munkafolyamatainak szervezése585
A juhászatban dolgozók érdekeltségi rendszerének kialakítása591
A juhtartás gazdasági értékelésének szempontjai592
A juhászatban használt mutatók593
A takarmánygazdálkodás szervezése és ökonómiája595
A takarmánygazdálkodás jelentősége595
A takarmánygazdálkodás elemei596
A takarmánygazdálkodás szervezése601
A takarmányok gazdasági értékelése605
A takarmánygazdálkodás optimalizálása612
fogalomtár615
Ajánlott irodalom619
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mezőgazdasági vállalkozások szervezése és ökonómiája Mezőgazdasági vállalkozások szervezése és ökonómiája
Állapot:
3.680 ,-Ft
29 pont kapható
Kosárba