A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Munkavédelem és higiénia

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 191 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari szakmunkásképzés tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-931-6
Megjegyzés: 58 fekete-fehér ábrával. Tankönyvi szám: Szm-501.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Minden élőlény, így az ember is kölcsönhatásban él környezetével. Ez a kölcsönhatás abban nyilvánul meg, hogy egyfelől a környezet hat kedvezően vagy kedvezőtlenül az emberre, másfelől viszont az... Tovább

Előszó

Minden élőlény, így az ember is kölcsönhatásban él környezetével. Ez a kölcsönhatás abban nyilvánul meg, hogy egyfelől a környezet hat kedvezően vagy kedvezőtlenül az emberre, másfelől viszont az ember is visszahat környezetére, és képes azt megváltoztatni, átalakítani.
A hirtelen vagy tartósan érvényesülő ártalmas környezeti tényezők - megfelelő védekezés hiányában - enyhébb, súlyosabb balesetet, betegséget okozhatnak. A balesetek és a különböző betegségek nemcsak testi-lelki szenvedéssel járnak, hanem a munkából történő kiesés miatt anyagilag is károsítják az egyént és a társadalmat. Ebből következik, hogy az egészség megóvása, az egészségártalmak elkerülése vagy legalábbis csökkentése nem lehet csupán magánügy, hanem az mindannyiunk közös ügye, közös érdeke. Ahhoz, hogy egészségünket megvédjük, szükségünk van munkavédelmi és higiéniai ismeretekre, valamint arra, hogy az elsajátított ismereteket a gyakorlatban helyesen alkalmazzuk.
Ez a tankönyv a munkavédelmi és higiéniai alapismeretek megszerzéséhez kíván segítséget nyújtani. Vissza

Tartalom

Alapfogalmak 6
A munkavédelem felosztása 7
A higiénia felosztása 7
Összefoglaló kérdések 9
Munkavédelem
Munkaélettan 13
Az izommunka 13
A szervezet anyag- és energiaforgalma 15
A szervezet alkalmazkodása a fizikai munkához 16
A vérkeringés alkalmazkodása 17
A légzés alkalmazkodása 18
Egyéb szervek alkalmazkodása 19
Az idegrendszer szerepe a szervezet alkalmazkodásában 19
A fizikai munkaképesség határa 21
Az izomerő elégtelensége 22
A munka közben észlelt légszomj 22
Az elfáradás 23
A munkaképesség megtartása és fokozása 23
A helyes táplálkozás 24
Az edzés 24
A pihenés 24
A munkaszervezés élettani szempontjai 25
A célszerűen megválasztott és szakszerűen karbantartott
munkaeszközök és a gépesítés 25
A fizikai munka ésszerűsítése a hatásfok javításával 27
A munka ésszerűsítése a statikus terhelés csökkentésével 28
A munka ésszerűsítése a munkaidő és a munkaközi pihenőidő
helyes arányainak kialakításával 32
A futószalagmunka szervezésének élettani szempontjai 34
Összefoglaló kérdések 35
Balesetek 37
A balesetek okai és megoszlása 37
A balesetek okai 38
A baleseti okok megoszlása 39
A balesetek bejelentése és nyilvántartása (Olvasmány) 40
Balesetelhárítás 41
Műszaki balesetelhárítás 41
Az üzemi rend 42
Az anyagtárolás és anyagmozgatás biztonságtechnikája 44
Anyagtárolás 44
Anyagmozgatás 48
A kéziszerszámok biztonságtechnikája 49
Gépek és berendezések biztonságtechnikája 51
A gépek elhelyezése, alapozása, rögzítése 51
A veszélyesség meghatározása 52
Új gépek üzembe állítása 52
Gépek kezelése és karbantartása 52
A gépek üzemeltetése 53
Az elektromosság biztonságtechnikája 53
Az érintésvédelem módjai (Olvasmány) 55
Az áramütéses balesetek megelőzése 59
Tűz- és robbanásveszély (Olvasmány) 59
Tűzvédelem 60
Tűzoltó anyagok 61
Tűzoltó eszközök 61
Lélektani balesetelhárítás 62
Összefoglaló kérdések 63
Foglalkozási ártalmak és betegségek 65
Fizikai ártalmak 65
Hő- és hidegártalom 65
Zaj és rázkódás 69
Sugárzások (Olvasmány) 72
A hibás testhelyzet, a tartós, a túlzott, az egyoldalú megterhelés 74
Porártalmak 77
Vegyi ártalmak 81
Összefoglaló kérdések 88
Elsősegélynyújtás 90
Az élet és halál jelei 90
Élesztési eljárások 91
Sebellátás 95
Vérzéscsillapítás 96
Sérülések ellátása 98
Vérzéscsillapítás 96
Segélynyújtás áramütés esetén 100
Segélynyújtás mérgezés esetén 100
Összefoglaló kérdések 101
Higiénia
Általános járványtani ismeretek 105
Egészség és betegség 106
Az egészséges életmód 106
A fertőzés, a fertőző betegségek 108
A fertőzés forrása 110
A fertőzés terjedése 111
A fertőző betegségek és járványok megelőzése, elfojtása 115
Összefoglaló kérdések 117
Élelmiszeripari biológiai ártalmak 119
Mikrobák által okozott karosodások 119
Hastífusz 121
Paratífusz 122
Vérhas (dizentéria) 122
Gümőkór (tuberkulózis) 122
Bang-féle betegség (brucellózis) 124
Lépfene (anthrax) 124
Fertőző májgyulladás (hepatitisz) 125
Járványos gyermekbénulás (Heine-Medin-kór) 125
Papagájkór (ornithózis) 126
Száj- és körömfájás 126
Trópusi vérhas (amőbás dizentéria) 126
Ételmérgezések 127
Férgek és ízeltlábúak károsító hatása 127
Trichinellózis 128
Galandférgesség 129
Ízeltlábúak károsító hatása 131
A rágcsálók károsító hatása 133
Összefoglaló kérdések 135
Élelmiszerek előállítása és forgalomba hozatala 136
Az üzem tisztasága 136
Tisztítás, takarítás 137
Fertőtlenítés 137
Személyi higiénia 140
Tisztálkodás 141
A közegészségügyi szempontból helyes magatartás 142
Kötelező orvosi vizsgálatok 143
Munkaruhák, védőruhák 144
Az élelmiszer-termelés higiéniája 145
Az élelmiszer-forgalom higiéniája 148
Csomagolás 148
Szállítás 149
Tárolás 152
Élelmiszer-vizsgálat (Olvasmány) 153
Összefoglaló kérdések 155
Az üzem egészségügye 156
Az üzem telepítése és elrendezése 156
Telepítés és helykijelölés 156
Az épületek elrendezése 157
A műhelyek nagysága, belső kiképzése 158
A műhelyek világítása 160
A természetes világítás 160
A mesterséges megvilágítás 161
A műhelyek klímája 165
A műhely levegőjének hőmérséklete 166
A műhelylevegő páratartalma 166
A műhely levegőjének mozgása 167
Hősugárzás a műhelyben 167
A műhelyek fűtése 168
A műhelyek szellőztetése 169
Az üzem vízellátása 172
Szennyvízkezelés, csatornázás 174
Szociális és egészségügyi létesítmények 174
Üzemorvosi rendelő, segélyhely 174
Üzemi konyha és étkező 175
Öltözők, mosdók, zuhanyozók, illemhelyek 177
Összefoglaló kérdések 179
A munkavédelem és a higiénia jogi kérdései
A legfontosabb rendelkezések és jogszabályok 183
Munkavédelmi rendelkezések 183
A dolgozó nők védelme 184
Fiatalkorú dolgozók védelme 185
Higiénés rendelkezések 185
A munkavédelem és higiénia társadalmi és hatósági ellenőrzése 187-191

Dr. Agócs Imre

Dr. Agócs Imre műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Agócs Imre könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Munkavédelem és higiénia Munkavédelem és higiénia Munkavédelem és higiénia

A gerinc kopott. Az előlapon tulajdonosi bejegyzés látható.

Állapot:
1.980,-Ft
10 pont kapható
Kosárba
3 antikvár könyvből 1 INGYEN!