1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermesztők kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 694 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-8439-37-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A világviszonylatban több, mint 200 zöldségnövényként ismert fajból Európában - így hazánkban is - 40-45 fajt termesztenek számottevő mennyiségben. A termesztéstechnika korszerűsödése, a piaci igények növekedése következtében a régebben a ház körül termesztett zöldségfélék közül jó néhány "kinőtte" a konyhakertet, és kikerült a szántóföldre.
Az egészséges táplálkozás iránti igény, valamint a belföldi és az exportpiaci követelmények szükségessé teszik a termesztés állandó fejlesztését, a legújabb szántóföldi és hajtatási technológiák alkalmazását.
Ehhez kíván segítséget nyújtani ez a könyv, közel hatvan zöldségfaj (közöttük a termesztett gombák és a spárga) termesztéséről adva alapos áttekintést. Haszonnal forgathatják a főiskolai és az egyetemi hallgatók, a termesztés irányítói, szervezői és a termesztők.

Tartalom

Általános ismeretek
A zöldségnövény és a zöldségtermesztés fogalma (dr. Balázs Sándor)13
A zöldségnövények származása és csoportosítása (dr. Balázs Sándor)16
A zöldségfélék élelmezési jelentősége (dr. Hodossi Sándor)19
A zöldségfélék szerepe a táplálkozásban19
A zöldségfogyasztás alakulása22
A zöldségfélék táplálkozási értéke25
A magyar zöldségtermesztés jellemzése (dr. Balázs Sándor)27
Területi elhelyezkedés27
Gazdasági feltételek29
A zöldségtermesztés alágazatai35
Szabadföldi zöldségtermesztés35
Zöldséghajtatás35
Zöldségmagtermesztés35
A zöldségtermesztés élettani alapjai (dr. Filius István)36
A fény szerepe43
A hőmérséklet szerepe53
A víz szerepe64
A zöldségnövények tápanyagai73
A növények CO2-angyagcseréje73
Az ásványi anyagok szerepe77
A tápelemek szerepe a zöldségnövényekben82
A zöldségnövények ásványitápanyag-igénye92
A zöldségfélék talajigénye (dr. Terbe István)95
Termesztéstechnikai munkák107
Trágyázási ismeretek (dr. Tarjányi Ferenc)107
Trágyázási alapfogalmak107
Trágyaanyagok108
A trágya mennyiségének meghatározása110
A trágyaelosztás és -bemunkálás módja112
A trágyázás időpontja113
Talajművelés (dr. Tarjányi Ferenc)115
A talajművelés fogalma és célja115
Talajművelési munkák és talajművelő eszközök115
Talajművelési rendszerek119
Alap-talajművelés120
Vetés előtti talaj-előkészítés121
Növényápoló talajművelés122
Öntözés (dr. Tarjányi Ferenc)123
Az öntözés jelentősége és célja123
Az öntözővíz tulajdonságai és forrásai125
Öntözési módok126
Az öntözés időpontja128
Az öntözővíz mennyisége130
Vetésforgó, növényváltás (dr. Tarjányi Ferenc)130
A vetésforgó fogalma, elemei130
A vetésforgó szerkezete134
A zöldségtermesztő üzemek vetésforgói135
Öntözött zöldséges vetésforgó136
Bolgár rendszerű zöldséges vetésforgó136
Kombinált zöldséges vetésforgó136
Kombinált zöldségmagtermesztő vetésforgó137
A zöldséghajtatás (és a palántanevelés) vetésforgói137
A zöldségnövények szaporítása (dr. Zatykó Ferenc)138
A zöldségtermesztésben használt szaporítási módok csoportosítása138
Makroszaporítási módok138
Mikroszaporítási módok139
A vetőmag és tulajdonságai140
Vetés előtti magkezelési eljárások142
Tenyészterület143
Állandó helyre vetés144
A vetés időpontja144
A vetés mélysége145
A magvetés módjai145
A palántanevelés146
Talaj-előkészítés a palántaneveléshez146
Magvetés a palántaneveléshez147
Palántanevelési módok148
A tápkockás (földlabdás) palántanevelés149
A palánták ápolási munkái151
A palánták ültetése153
Termesztőlétesítmények (dr. Gyúrós János)154
Melegágy154
Üvegház155
Műanyag borítású létesítmények157
Kis légterű létesítmények157
Nagy légterű létesítmények160
HYDROSOL (vízfüggönyös) létesítmények162
Ápolási munkák (dr. Szabó István)166
Ökotechnikai eljárások167
Az éghajlat, az időjárás kedvezőtlen hatásával kapcsolatos eljárások167
A talajjal kapcsolatos eljárások171
A növények védelme172
Fitotechnikai eljárások174
A termékenyülés és az érés szabályozása174
Az egyes növényi részek eltávolítása175
A növények rögzítése176
Halványítás177
Betakarítás (dr. Szabó István)178
Szedés, aratás178
Az érettség fogalma178
A betakarítás idejét meghatározó tényezők179
A termés mennyisége, minősége és a betakarítás időpontjának összefüggése179
A szedések gyakorisága180
Betakarítási módok180
A termények előkészítése értékesítésre181
Tárolás (dr. Szabó István)184
A tárolás eredményességét meghatározó tényezők185
A termények előkészítése tárolásra188
Tárolási módok188
Tárolás szabad földön188
Tárolás egyszerű létesítményekben190
Tárolás korszerű létesítményekben191
Részletes termesztési ismeretek
A kétszikűek osztályába tartozó zöldségnövények
Burgonyafélék195
Paradicsom (dr. Farkas József)195
Étkezési paprika (dr. Zatykó Lajos)226
Fűszerpaprika (dr. Kapeller Károly)256
Tojásgyümölcs (dr. Hodossi Sándor)277
Korai burgonya (dr. Gyúrós János)283
Kabakosok288
Sárgadinnye (dr. Nagy József)288
Görögdinnye (dr. Nagy József)305
Uborka (dr. Hódossy Sándor)318
Főzőtök (dr. Nagy József)346
Sütőtök (dr. Nagy József)353
Hüvelyesek 356
Borsó (dr. Nagy József)356
Bokor- és karósbab (dr. Velich István)372
Lóbab (dr. Hodossi Sándor)385
Földimogyoró (dr. Szalay Ferenc)390
Ernyősvirágúak394
Sárgarépa (dr. Szabó István)394
Petrezselyem (dr. Szabó István)409
Zeller (dr. Szabó István)420
Pasztinák (dr. Hodossi Sándor)430
Gumós (édes-) kömény (dr. Hodossi Sándor)434
Fészkesvirágúak438
Fejes saláta (dr. Terbe István)438
Kötözősaláta (dr. Terbe István)453
Tépősaláta (dr. Terbe István)455
Endívia (dr. Hodossi Sándor)456
Cikória (dr. Hodossi Sándor)460
Articsóka (dr. Hodossi Sándor)465
Kárdi (dr. Hodossi Sándor)468
Feketegyökér (dr. Hodossi Sándor)471
Keresztesvirágúak475
Káposztafélék475
Fejes káposzta (dr. Zatykó Ferenc)478
Kelkáposzta (dr. Zatykó Ferenc)493
Karalábé (dr. Zatykó Ferenc)500
Karfiol (dr. Zatykó Ferenc)510
Brokkoli (dr. Zatykó Ferenc)519
Bimbóskel (dr. Zatykó Ferenc)523
Kínai kel (dr. Bittsánszky János)528
Bordáskel (Pakchoy) (dr. Bittsánszky János)535
Leveleskel (dr. Bittsánszky János)537
Étkezési répák (dr. Hodossi Sándor)538
Turnip540
Rutabaga541
Retek (dr. Szabó István)542
Torma (dr. Gyúrós János)556
Kerti zsázsa (dr. Hodossi Sándor)560
Sóskafélék564
Sóska (dr. Terbe István)564
Rebarbara (dr. Terbe István)567
Libatopfélék571
Spenót (dr. Terbe István)571
Kerti laboda (dr. Terbe István)577
Cékla (dr. Szabó István)578
Mangold (dr. Hodossi Sándor)585
Porcsinféle588
Portuláka (dr. Hodossi Sándor)588
Kristályvirágféle591
Új-zélandi spenót (dr. Hodossi Sándor)591
Mályvaféle594
Okra (bámia) (dr. Hodossi Sándor)594
Az egyszikűek osztályába tartozó zöldségnövények
Hagymafélék601
Vöröshagyma (dr. Tarjányi Ferenc)601
Fokhagyma (dr. Szalay Ferenc)618
Póréhagyma (dr. Tarjányi Ferenc)622
Téli sarjadékhagyma (dr. Tarjányi Ferenc)625
Metélőhagyma (dr. Tarjányi Ferenc)627
Salotta- vagy mogyoróhagyma (dr. Tarjányi Ferenc)629
Étkezési kukorica631
Csemegekukorica (dr. Ackerl Iván)631
Pattogatni való kukorica (dr. Ackerl Iván)639
Spárgaféle643
Sárga (Fehér Béláné dr.)643
Termesztett gombák (dr. Balázs Sándor)
A gombákról általában657
Helyük az élővilágban657
Gyakorlati csoportosításuk (felépítettség szerint)658
A termesztés eddigi története659
A gombatermesztés jelentősége659
Csiperkegomba661
Laskagomba669
Harmatgomba674
Gyapjas tintagomba677
Bocskorosgomba679
Shii-take684
Szarvasgomba686
Egyéb gombák687
Téli fülőke688
Ízletes tőkegomba689
Lila pereszke690
Kucsmagomba690
Déli tőkegomba690
Mezei szegfűgomba691
Javasolt irodalom693
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem