1.063.250

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dohányipari anyagismeret

Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumi jegyzet

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 225 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 49532. Fekete-fehér ábrákkal és kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"I. A DOHÁNY ÉS A DOHÁNYZÁS TÖRTÉNETE
1. A dohányzás megismerése

Sokáig vitatott kérdés volt, mely világrész tekinthető a dohány őshazájának és hol alakult ki a dohányzás... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"I. A DOHÁNY ÉS A DOHÁNYZÁS TÖRTÉNETE
1. A dohányzás megismerése

Sokáig vitatott kérdés volt, mely világrész tekinthető a dohány őshazájának és hol alakult ki a dohányzás szokása.
A száraz növényi részek elégetése, szájba vagy orrba való beszívása, belélegzése ősrégi emberi szokás.
Az ókori történetírók megemlékeznek arról, hogy időszámításunk előtt több évszázaddal már szokásban volt különböző kábító és füstölőszerek használata, főképpen vallásos szertartások alkalmával. Füst belélegzését betegségek ellen is javasolták az akkori orvosok. Viszont semmiféle utalás nincs arra, hogy a füstölőszerként használt növény dohány lett volna. Kínában az ásatások alkalmával feltárt mintegy 2500 évvel ezelőtti használati tárgyak között találtak pipamaradványokat, melyek hasonlítanak a Kínában jelenleg is használt pipákhoz.Ugyancsak a kelta falvakban végzett ásatások is pipákat hoztak felszínre, melyek szintén jóval Amerika felfedezése előtti időből származnak. De semmi bizonyíték nincs arra vonatkozólag, hogy a pipák a dohány élvezetét szolgálták." Vissza

Tartalom

Dohányipari anyagismeret
I. A dohány és a dohányzás története 3
1. A dohányzás megismerése 3
2. A dohány elterjedése az óvilágban 4
3. Dohányzást tiltó rendelkezések 6
4. Dohánytermesztés európai elterjedése 6
5. A dohány élvezetének módjai 8
6. A világ dohánytermesztésének megoszlása, főbb
dohánytermesztő államok 10
II. A dohánynövény sajátosságai és termesztése 14
1. A dohány helye a növény-rendszertanban 14
2. A dohánynövény morfológiai és biológiai
sajátosságai 16
3. A dohánynövény fejlődése és növekedése 22
4. A dohány termesztése 23
a/ ökológiai tényezők 23
b/ Növényi sorrend 25
e/ Trágyázás 25
d/ Palántanevelés 26
e/ Talajelőkészítés 30
f/ Ültetés 30
g/ A dohány szántóföldi kezelése 34
h/ Törés 38
i/ A dohány kialakítása ipari nyersanyaggá 40
III. A dohány-nyersanyag tulajdonságai 43
A/ A dohány-nyersanyag minősége 43
1. Levélnagyság 43
2. Levélalak 44
3. Szín 44
4. A levél szöveti finomsága, tartalmassága 45
5. Levélfelület 45
6. A főér és mellékerek vastagsága 45
7. A levél épsége 46
8. Betegségek és kártevők általi megtámadottság 46
9. Rugalmasság, nyújthatóság, szakítási szilárdság 47
10. A dohánylevél higroszkópossága 48
11. Égőképesség 49
12. A dohánylevél illata 49
13. A levél íze 50
14. A dohányfüst tulajdonságai 50
B/ A dohány kémiai összetétele 53
1. Szervetlen vegyületek 53
2. Szerves vegyületek 53
a/ Szénhidrátok 54
b/ nitrogéntartalmú anyagok 55
c/ Nikotin, nornikotin, anabazin 55
d/ Szerves savak 56
e/ Festékanyagok 57
f/ Polifenolok /cseranyagszerű vegyületek/ 57
g/ Illó olajok és gyanták 57
3. A dohány minőségét befolyásoló fontosabb
kémiai összetevők 58
C/ A dohány betegségei és kártevői 59
1. Környezeti hatások 59
2. Fertőző betegségek 59
a/ Kórokozó gombák 60
b/ Baktériumok 60
c/ Vírusok 60
3. Élősködő virágos növények 61
4. Állati kártevők 61
5. Melegágy! betegségek 61
a/ Palántadőlés 61
b/ Nyálkás rothadás 61
c/ Tőfekély 61
d/ Fekete gyökérrothadás 62
e/ Dohányperonoszpóra 62
6. A melegágyi betegségek elleni védekezés 62
7. Szántóföldi betegségek 63
a/ Alterxiariás foltosodás 63
b/ Dohányperonoszpóra 63
c/ Dohányvész 65
d/ Dohánymozaik 65
e/ Uborkamozaik 65
f/ Vírusos fehérfoltosság 65
g/ Gyűrűs vírusbetegség 66
h/ Csúcsklórózis 66
i/ Sztolbur 66
j/ Vonalas, fodros vírusbetegség 66
k/ Érbarnulásos vírusbetegség 66
l/ Vajfű 67
m/ A szántóföldi rovarkártevők 67
8. A dohány szárítása alatt fellépő betegsége a petrezselymesség 68
9. Dohány penészesedés 68
a/ Penészesedést okozó gombák és kártételük 69
b/ Korompenész 72
e/ Kocsányrothadás 72
d/ Szárazrothadás 72
10. Raktári rovarkártevők 72
a/ Lasiodeima 72
b/ Kakaómoly
IV. Dohánymagtermesztés 74
1. A vetőmagtermesztés feladatai 74
2. Hazai vetőmagtermesztés! rendszer 75
3. A vetőmagtermesztés végrehajtása 77
a/ Maghozó tövek kijelölése 77
b/ Maghozó tövek virágzaténak ritkítása 77
c/ Magtokok begyűjtése 78
d/ A vetőmag cséplése, tisztítása, tárolása 78
4. A dohány vetőmag minőségi jellemzői 79
5. Ellenőrzési és vizsgálati módszerek
a vetőmagtermesztésben 80
6. Magtermesztés ipari feldolgozásra 81
V. Cigarettadohányok 83
1/ Keleti /kislevelű/ dohányok 84
1. Általános jellemzés 84
a/ Hazájuk és származásuk 84
b/ Előnyös sajátosságaik 85
c/ Terep, talaj, éghajlat /klíma/ 86
d/ Termesztés 88
e/ Keleti dohánylevél-típusok 90
f/ A "kezek", azaz törési övezetek 91
2. Osztályozási rendszerek 93
a/ A törési övezetek /"kezek"/ levélanyagának jellemzése 93
b/ Klasszikus osztályozások 100
0/ Mai osztályozási rendszerek 103
3. Manipulációs módok 108
a/ Klasszikus manipulációs módok 107
b/ A mai, modern manipuláció 118
4 A keleti dohányokat termelő országok
dohányfajtái 119
a/ Görögország 119
b/ Bulgária 123
c/ Törökország 128
d/ Jugoszlávia 132
e/ Albánia 133
f/ Szovjetunió 133
g/ Románia 135
h/ Olaszország 136
i/ Egyéb, keleti dohányt termelő országok 137
B/ Fél-keleti típusú dohányok 137
C/ Külföldi nagylevelű dohányok 138
1. Virginia jellegű dohányok 138
2. Burley típusú dohányok 140
3. Nagylevelű világos és sötét dohányok 141
a/ Világos dohányok 142
b/ Sötét dohányok 143
D/ Hazai nagylevelű dohányfajták 144
1. Általános jellemzés 144
a/ Cigarettadohány-fajtáink kialakulása 144
b/ Termesztési körzetek 147
c/ Talaj igény 147
2. A dohányfajták részletes leírása 148
a/ Szabolcsi dohány 148
b/ Hevesi dohány 151
c/ Kerti dohány 154
d/ Debreceni dohány 156
3. Nemesítési célkitűzések új cigarettadohányfajták előállítására 158
a/ Nikotinszegény dohányok 158
b/ Betegségekkel szemben ellenálló dohányfajták 159
c/ Heterózis dohány 160
4. Osztályozási rendszerek 162
a/ Hevesi zölddohány átvételi szabványa 164
b/ Természetes úton szárított dohányok
átvételi szabványai 165
c/ Fermentált dohányok minőségi
szabványai 167
d/ A dohány csomózásának, csomagolásának és bálázásának előírásai 168
VI. Szivardohányok 171
A/ Külföldi szivardohányok 172
1. Általános jellemzés 172
2. Szivarbél 172
a/ Havana dohányok 173
b/ Brazil dohányok 176
o/ Jáva dohányok 177
d/ San-Domingó dohányok 178
e/ Argentin dohány 178
f/ Manilla dohány 178
3. Szivarburok anyagok 179
a/ Jáva 179
b/ Florida 180
c/ Conecticut 181
4. Boríték anyagok 181
a/ 181
5. Szivardohány termesztése Európában 183
a/ A Német Demokratikus Köztársaságban 184
b/ Csehszlovákiában 184
c/ Romániában 184
d/ Olaszországban 184
B/ Hazai szivardohány fajták 185
1. Általános jellemzés 185
a/ Termesztési körzetek 186
b/ Talaj igény 186
2. A dohányfajták részletes leírása 187
a/ Szuloki 187
b/ Havana II. C. dohány 187
3. Osztályozási rendszerek 190
a/ Szárított /fermentálatlan/ dohányok
átvételi szabványai 192
b/ Fermentált dohányok minőségi
szabványai 192
c/ A dohány csomózásának, csomagolásának
és bálázásának előírásai 192
YÍI. A dohányfólia, mint gyártási
alapanyag 193
VIII. A dohány, mint nikotingyártási
nyersanyag 195
1. Nagy nikotinhozamú dohányfajták 195
2. A Kapadohány morfológiai jellemzése 195
3. A nikotinhozam nagyságát befolyásoló
tényezők 197
a/ Nagy nikotinhozamú dohányfajták
nemesítése 197
b/ A klimatikus tényezők hatása a
nikotinhozam nagyságára 198
o/ A talajnak és a dohány táplálkozási
viszonyainak szerepe a nikotinhozam nagyságára 199
d/ A Kapadohány agrotechnikája 200
4. A nikotin jelentősége a növényvédelemben 201
IX. Dohány-anyag tárolása 203
1. A tárolás igényei és a tárolásnál
szerepet játszó egyéb tényezők 203
2. Zölddohány rövid időtartamú tárolása 203
3. Szárított dohányok tárolása 204
a/ Természetesen szárított dohányok
tárolása a termesztő gazdaságokban 204
b/ Szárított dohányok fermentálás
előtti tárolása az üzemekben 205
4. Fermentált dohány tárolása 206
5. Dohánytároló helyek fertőtlenítése 207
X. Segédanyagok 208
1. Cigarettapapír 208
2. Szopókapapír 209
3. Ragasztóanyag 209
4. Filtergyártásban felhasznált anyagok 211
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem