1.061.259

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Disznótoros

Szerkesztő
Szeged
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és Termelő Kft
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím: Magyar konyha ízei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 14 cm x 10 cm
ISBN: 963-8459-00-x
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Kóstolót küldünk a következő lapokon - méghozzá az igazit. Azazhogy a disznótorost. Az ételét, italát előszeretettel kínáló magyar ember tartása szerinti valódi kóstolót, ami hurkakolbászos, szármás, friss húsos mivoltával különbözik minden másfélétől. Merthogy nem pár falat, "félfogra való" az éppen soros süteményből, kalácsból, konyhánk különlegességéből, vagy maradék valamiféle ünnepi alkalomra terített asztalról - hanem magának az ünnepnek megosztása másokkal.
A magyar paraszti családban ugyanis a disznóvágás, ami (a kenyérrel együtt) az egész esztendőre alapétket biztosított; valóságos ünnep volt. Bizakodást kifejező, jókedvű, tréfálkozós ünnep, amit a rokonsággal, a barátokkal, a jó szomszédokkal illetett megosztani. Mindenekelőtt a fenséges étkeket felsorakoztató disznótoros vacsorán, illetve az annak alapanyagaiból küldött másnapi kóstolóval. Miben friss ízzel kínálódott minden - s éppen ezzel ettől volt különleges.
Ízeit felidézni, a disznótorok hagyományaival... Tovább

Fülszöveg

Kóstolót küldünk a következő lapokon - méghozzá az igazit. Azazhogy a disznótorost. Az ételét, italát előszeretettel kínáló magyar ember tartása szerinti valódi kóstolót, ami hurkakolbászos, szármás, friss húsos mivoltával különbözik minden másfélétől. Merthogy nem pár falat, "félfogra való" az éppen soros süteményből, kalácsból, konyhánk különlegességéből, vagy maradék valamiféle ünnepi alkalomra terített asztalról - hanem magának az ünnepnek megosztása másokkal.
A magyar paraszti családban ugyanis a disznóvágás, ami (a kenyérrel együtt) az egész esztendőre alapétket biztosított; valóságos ünnep volt. Bizakodást kifejező, jókedvű, tréfálkozós ünnep, amit a rokonsággal, a barátokkal, a jó szomszédokkal illetett megosztani. Mindenekelőtt a fenséges étkeket felsorakoztató disznótoros vacsorán, illetve az annak alapanyagaiból küldött másnapi kóstolóval. Miben friss ízzel kínálódott minden - s éppen ezzel ettől volt különleges.
Ízeit felidézni, a disznótorok hagyományaival megfűszerezni - úgy véljük - maga is különleges. Ezért válogattunk össze ebbe a könyvecskébe réges-régi, na meg újabb kori disznótoros recepteket, "megspékelve" a jeles alkalom népszokásaival, a hozzájuk fűződő hiedelmekkel. AZ orjaleves, a disznófős kása, a toros paprikás, a hurka és a kolbász, a töltött káposzta, a disznófej savanyúan, a tepertős pogácsa, a hájas a fűszeres forralt bor, sok-sok egyéb finomsággal együtt kínálkozik a következő lapokról. (S nemcsak igazi disznótori elkészítésre...) Ínyenceknek, illetve a hagyományos ízeket, és az azokat variálni szeretőknek.
A disznótor ízei mellett annak színeivel; a magyar népi hagyománykincsből röviden ideidézve a disznóölési, feldolgozási "szertartásokat", az ünnepi lakomázás szokásait, tréfáit, csínytevéseit, a toros népséghez szóló kántáló versikéket. Azzal a biztatással, hogy:
"...Tizenkét disznónak elejét, hátulját,
Keresse meg benne, ki fülit, ki farkát!" Vissza

Tartalom

Kóstoló7
Levesek9
Orjaleves9
Csontleves9
Disznótoros leves10
Véreshurkás10
Hagymaleves10
Malacaprólék leves11
Májleves11
Kásás ételek13
Disznófős kása13
Abalés köles13
Hurka14
Körmöskása14
Húsos ételek15
Toros paprikás15
Füle-farka pörkölt15
Disznópaprikás16
Pirított máj16
Pacal parasztosan16
Sült vér17
Abált szalonna17
Kolbász17
Töltött káposzta (Szárma)18
Gömöri káposzta19
Sertéssült hagymamártással19
Disznótoros pecsenye20
Tepsiben sült karaj21
Rakott sertésborda21
Tejes sertésszelet22
Lesütött hús22
Disznósajt22
Disznófej savanyúan23
Tarhonyás tüdő23
Tepertőkrém24
Tepertőpástétom24
Szószok, mártások, savanyúk25
Fokhagymaszósz25
Hagymamártás25
Savanyúhagyma25
Birsalmaszósz26
Sültkáposzta26
Babsaláta26
Céklás saláta27
Tészták, csemegék29
Tepertős pogácsa29
Hájas tészta29
Erdélyi tepertős30
Juhtúrós pogácsa30
Töltött alma30
Sajtos-sós rúd31
Italok33
Forralt bor33
Fűszeres forralt bor33
Boros tea33
Rumos tea34
Teapuncs34
Boros limonádék34
"Disznó(ki)mulató"35
Kántálók43
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem