kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Könyvkiadó Zrt. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 328 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 978-963-226-428-8 |
Megjegyzés: | 2. kiadás. |
Előszó | 17 |
Táplálkozástani ismeretek | 19 |
A hazai táplálkozástudomány és a dietetika fejlődése | 19 |
A diétás gyógykezelés fogalma és célja | 23 |
A konyhatechnikai eljárások szerepe a gyógyélelmezésben | 24 |
Az individuális dietetika szempontjai | 24 |
A diéták elnevezése | 24 |
Élelmezési formák | 25 |
A dietetikában használatos alapfogalmak | 25 |
Táplálkozás-élettani alapismeretek | 28 |
Energiaszükséglet és energiaforgalom | 28 |
Táplálékfelvétel - energiafelvétel | 28 |
Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők | 30 |
Az energiaforgalom zavarai | 32 |
A tápláltsági állapot meghatározása | 32 |
A fehérjék táplálkozás-élettani jelentősége | 34 |
Komplett és inkomplett fehérjék | 34 |
A komplettálás tudománya | 35 |
Fehérjeszükséglet | 35 |
Az aminosavak táplálkozás-élettani szerepe | 36 |
A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban | 39 |
A szénhidrátok felosztása | 39 |
Az összetett szénhidrátok hasznosulása | 40 |
Szénhidrátszükséglet | 42 |
A zsírok táplálkozás-élettani jelentősége | 45 |
A zsírsavak felosztása | 45 |
A zsírok élettani hatásai | 46 |
Lipoidok | 47 |
Zsírszükséglet | 52 |
Vitaminok | 54 |
Vízben oldódó vitaminok | 54 |
Zsírban oldódó vitaminok | 58 |
A marginális vitaminhiány néptáplálkozási jelentősége | 61 |
Az ásványi anyagok táplálkozás-élettani jelentősége | 61 |
Makroelemek | 65 |
Mikroelemek | 68 |
Só- és vízháztartás | 73 |
Az emésztési folyamatok | 76 |
Élelmezési alapismeretek | 82 |
Az élelmiszerek táplálkozás-élettani szerepe | 82 |
Gabonafélék | 82 |
Gyümölcsök | 87 |
Zöldség- és főzelékfélék | 90 |
Tej és tejtermékek | 93 |
Tojás | 95 |
Húsok és húsipari termékek | 96 |
Étkezési zsírok, olajok | 98 |
A táplálkozást kiegészítő italok | 101 |
Ivóvíz | 101 |
Gyümölcs- és zöldséglevek | 101 |
Üdítőitalok | 102 |
Turmixitalok | 103 |
Ásványvizek | 104 |
Gyógyvizek | 105 |
Élvezeti szerek | 106 |
Alkoholtartalmú italok | 111 |
Táplálkozás és életmód | 113 |
A hazai népesség táplálkozásának jellemzői | 113 |
A táplálkozási szokások és a betegségek közötti összefüggés | 114 |
Az egészséges táplálkozás alapelvei | 115 |
Útmutatók az egészséges táplálkozáshoz | 117 |
Arányok a táplálkozásban | 118 |
Táplálkozás és mozgás | 121 |
A káros stresszhatások kivédése | 122 |
A várandós és a szoptató anyák táplálkozása | 123 |
A táplálkozás életkori sajátosságai | 128 |
Diétás konyhatechnika | 135 |
Az étrend összeállítása | 135 |
Diétás ételkészítési műveletek | 136 |
A diétás ételek ízesítése | 139 |
Az élvezeti értéket fokozó tálalás | 143 |
Betegétkeztetés | 144 |
Betegélelmezési rendszerek | 146 |
Az egységes diétás rendszer | 148 |
Az egységes diétás rendszer jellemzői | 148 |
Energia- és tápanyagtartalom szerinti változatok | 149 |
Ételkészítési eljárások szerinti változatok | 160 |
Betegségek diétái | 164 |
Az emésztőszervi betegségek étrendi kezelése | 164 |
A szájüreg és a nyelőcső betegségeinek diétája | 164 |
A gyomor- és bélbetegségek étrendi kezelése | 166 |
A bélbetegségek étrendi kezelése | 170 |
Étrend a székrekedés esetén | 173 |
A colorectalis daganatok esetén alkalmazott étrend | 174 |
A májbetegségek étrendi kezelése | 176 |
Az epehólyag- és epeútbetegségek étrendi kezelése | 180 |
A szív és a keringési rendszer megbetegedéseinek étrendi kezelése | 185 |
A szívelégtelenség kezelése során alkalmazott étrend | 186 |
A szívkoszorúér elmeszesedésének megelőzése és étrendi kezelése | 187 |
Az agyér-elmeszesedés diétája | 194 |
A magas vérnyomás étrendi kezelése | 195 |
A metabolikus szindróma étrendi kezelése | 198 |
A vérszegénység étrendi kezelése | 199 |
A vesebetegségek étrendi kezelése | 202 |
A vese gyulladásos betegségeinek étrendi kezelése | 203 |
A nephrosis-szindróma diétája | 205 |
A veseelégtelenség diétája | 206 |
A dializált betegek étrendje | 207 |
Veseátültetés utáni diéta | 207 |
A vesekőbetegség étrendi kezelése | 208 |
Az anyagcsere-betegségek diétás kezelése | 209 |
A cukorbetegek étrendje | 209 |
Az elhízás és a lesoványodás étrendi kezelése | 217 |
A zsíranyagcsere-zavarok étrendi kezelése | 224 |
A cysticus fibrosis étrendi kezelése | 226 |
A köszvény étrendi kezelése | 228 |
A veleszületett anyagcsere-betegségek étrendi kezelése | 230 |
Az endokrin betegségek étrendi kezelése | 236 |
Pszichiátriai eredetű táplálkozási betegségek | 241 |
Diagnosztikai étrendek | 242 |
A patológiás terhesség diétája | 246 |
A sebészeti betegek étrendi kezelése | 250 |
A daganatos betegségek diétás kezelése | 260 |
A táplálkozás és a daganatos betegségek | 261 |
Táplálkozási és életviteli ajánlások a daganatos betegségben szenvedők számára | 263 |
A mozgásszervi betegségek étrendi kezelése | 264 |
A csontlágyulás diétája | 264 |
A csontritkulás diétája | 265 |
A rheumatoid arthritis diétája | 267 |
A szemészeti betegségek étrendi kezelése | 269 |
A bőrbetegségek étrendi kezelése | 272 |
Az alkoholbetegek étrendje | 274 |
Az AIDS-betegség kezelésének dietetikai szempontjai | 278 |
Diétás előírások a gyakoribb heveny mérgezések kezelésében | 279 |
Egyéb étrendek | 281 |
A lázas betegek étrendje | 281 |
Elektrolitszabályozó étrend | 282 |
Savanyító és lúgosító étrend | 285 |
Cukor- és tejmentes diéta | 286 |
Nyersétrend | 286 |
Gyógyszer-diéta kölcsönhatások | 288 |
A gyógyszerek hatása az étvágyra | 288 |
Felszívódást gátló gyógyszerek | 289 |
A gyógyszerek hatása az anyagcsere-folyamatokra | 289 |
A vitamin-anyagcserét befolyásoló gyógyszerek | 291 |
Az ásványianyag-cserét befolyásoló gyógyszerek | 291 |
A táplálékok befolyása a gyógyszerek hatására | 292 |
Alternatív étrendek | 293 |
Vegetárius étrend | 294 |
Makrobiotikus étrend | 296 |
Hay-féle "elválasztó diéta" | 298 |
A bicsérdizmus és a Schnitzer-féle "intenzív" étrend | 299 |
Az alternatív étrendek megítélése | 300 |
Vallási előírások a táplálkozásban | 300 |
Keresztény és keresztyén vallási előírások | 301 |
Zsidó vallási előírások | 301 |
Hindu vallási előírások | 302 |
Iszlám vallási előírások | 303 |
Irodalom | 305 |
Függelék | 308-328 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.