1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dietetika

Egészségügyi szakiskolák tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 151 oldal
Sorozatcím: Egészségügyi szakiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-242-668-1
Megjegyzés: Tankönyvi szám: MD-102.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A dietoterápia mint minden más tudomány állandóan fejlődik. A joule fogalmának bevezetése, a diétás rostok szerepének megismerése, a magas vérzsírszinttel járó kórképek kedvező befolyásolása, a... Tovább

Előszó

A dietoterápia mint minden más tudomány állandóan fejlődik. A joule fogalmának bevezetése, a diétás rostok szerepének megismerése, a magas vérzsírszinttel járó kórképek kedvező befolyásolása, a középhosszú szénláncú zsírsavak egyre szélesebb körű alkalmazása, a gyógyszerek és a diéták közötti kölcsönhatások mélyebb megismerése, az élelmiszeripar újabb termékei, a COELIPAN és NEPHROPAN kenyérporok, a forgalomba kerülő új gyógytápszerek, újabb diétás eljárások lehetőségét segítik elő.
Mindezek szükségessé tették a tankönyv átdolgozását és az újabb dietetikai eredmények ismertetését.
Bízom abban, hogy tanulóink örömmel forgatják és tanulják ez átdolgozott, újabb ismereteket nyújtó tankönyvet, s megfelelően, biztos tudással hasznosítják a tanult elveket majd a betegágy mellett is. Vissza

Tartalom

Előszó a harmadik kiadáshoz5
Táplálkozásélettani ismeretek7
Alapfogalmak7
A diétás gyógykezelés célja és fejlődése8
Energiaforgalom és tápanyagszükséglet10
Fehérjék13
Szénhidrátok14
Zsírok17
Vitaminok18
Ásványi anyagok23
Víz27
Az emésztés29
Élelmezési alapismeretek34
Élelmianyagok - élelmiszerek34
Tej és tejtermékek34
Tojás37
Hús38
Zöldség- és főzelékek39
Gyümölcsök41
Sütőipari termékek42
Élvezeti szerek, szeszes és üdítőitalok44
Diétás konyhatechnika48
Konyhatechnikai eljárások48
Az ételek ízesítése50
Tálalás51
Betegétkeztetés52
Betegélelmezési rendszerek53
Betegségek étrendi kezelése56
A diéták felosztása56
Étrendi formák57
Gyógyintézeti alapétrend60
Energiagazdag étrend60
Energiaszegény étrend63
Fehérjegazdag étrend65
Fehérjeszegény étrend66
Zsírszegény étrend68
Szénhidrátgazdag étrend69
A cukorbetegségek étrendje70
Elektrolitszabályozó étrend75
Az egyes szervek betegségeinek étrendi kezelése78
A gyomor-bél rendszer betegségeinek étrendi kezelése78
Májbetegségek étrendje83
Epehólyag- és epeútbetegségek étrendje88
Hasnyálmirigy-betegségek étrendje89
A keringési rendszer megbetegedéseinek étrendje 91
Vesebetegségek étrendi kezelése96
Endokrin betegségek étrendje100
A lázas beteg étrendje103
Mozgásszervi betegségek étrendje104
Sebészeti betegek étrendje106
Az élettani és a kóros terhesség étrendje108
Szemészeti betegek étrendje113
Bőrgyógyászati betegek étrendje115
Különleges étrendek118
Nyersétrend118
Liszt- és gluténérzékenység (cöliákia) diétája119
Tejcukorérzékeny betegek diétája120
Purinszegény diéta121
Vizsgálati étrendek122
A gyógyszeres kezelés és az étrend126
Mesterséges táplálás129
Gyógytápszerek131
Tápanyagtáblázat133
Javasolt irodalom152

Dr. Rigó János

Dr. Rigó János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rigó János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem