1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dietetika

Egészségügyi szakközépiskolák és szakiskolák tankönyve

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 328 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-242-705-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az egészségügyi szakiskolák számára készült Dietetika című tankönyv több mint két évtized alatt 11 kiadásban sok egészségügyi dolgozónak nyújtott dietetikai szakismereteket.
Az anyagcsere... Tovább

Előszó

Az egészségügyi szakiskolák számára készült Dietetika című tankönyv több mint két évtized alatt 11 kiadásban sok egészségügyi dolgozónak nyújtott dietetikai szakismereteket.
Az anyagcsere kutatásának rohamos fejlődése miatt szükségessé vált a dietetika jelenlegi ismeretanyagát átfo könyv megírása.
Kívánatossá tette a könyv átdolgozását az a tény is, hogy az utóbbi évtizedekben lakosságunk egészségi állapota jelentősen romlott. Az egészségtelen életmód, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, az élvezeti szerek mértéktelen fogyasztása, a mindennapi nehézségekkel együtt járó stresszhatások, a környezeti ártalmak külön-külön is - és egymást fokozva még inkább - kockázati tényezőként szerepelnek a krónikus nem fertőző betegségek, elsősorban a halálesetek kétharmadát kitevő szív- és keringési, valamint a daganatos betegségek kialakulásában.
Hazánkban ma már közel egymilliós az allergiás megbetegedések esetszáma, s hasonló nagyságrendű az osteoporosis és az alkoholizmus, valamint az emelkedő számot mutató cukorbetegség előfordulása. Mindezek megkövetelik, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a prevencióra.
Ugyancsak fontos megismertetni az újabb kórképek kialakulása megelőzésének lehetőségeit és azok dietoterápiáját; ilyen például a metabolitikus szindróma, amelyben az elhízás, a magas vérzsírszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség együttesen fordul elő. Vissza

Tartalom

Előszó17
Táplálkozástani ismeretek19
A hazai táplálkozástudomány és a dietetika fejlődése19
A diétás gyógykezelés fogalma és célja23
A konyhatechnikai eljárások szerepe a gyógyélelmezésben24
Az individuális dietetika szempontjai24
A diéták elnevezése24
Élelmezési formák25
A dietetikában használatos alapfogalmak25
Táplálkozás-élettani alapismeretek28
Energiaszükséglet és energiaforgalom28
Táplálékfelvétel - energiafelvétel28
Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők30
Az energiaforgalom zavarai32
A tápláltsági állapot meghatározása32
A fehérjék táplálkozás-élettani jelentősége34
Komplett és inkomplett fehérjék34
A komplettálás tudománya35
Fehérjeszükséglet35
Az aminosavak táplálkozás-élettani szerepe36
A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban39
A szénhidrátok felosztása39
Az összetett szénhidrátok hasznosulása40
Szénhidrátszükséglet42
A zsírok táplálkozás-élettani jelentősége45
A zsírsavak felosztása45
A zsírok élettani hatásai46
Lipoidok47
Zsírszükséglet52
Vitaminok54
Vízben oldódó vitaminok54
Zsírban oldódó vitaminok58
A marginális vitaminhiány néptáplálkozási jelentősége61
Az ásványi anyagok táplálkozás-élettani jelentősége61
Makroelemek65
Mikroelemek68
Só- és vízháztartás73
Az emésztési folyamatok76
Élelmezési alapismeretek82
Az élelmiszerek táplálkozás-élettani szerepe82
Gabonafélék82
Gyümölcsök87
Zöldség- és főzelékfélék90
Tej és tejtermékek93
Tojás95
Húsok és húsipari termékek96
Étkezési zsírok, olajok98
A táplálkozást kiegészítő italok101
Ivóvíz101
Gyümölcs- és zöldséglevek101
Üdítőitalok102
Turmixitalok103
Ásványvizek104
Gyógyvizek105
Élvezeti szerek106
Alkoholtartalmú italok111
Táplálkozás és életmód113
A hazai népesség táplálkozásának jellemzői113
A táplálkozási szokások és a betegségek közötti összefüggés114
Az egészséges táplálkozás alapelvei115
Útmutatók az egészséges táplálkozáshoz117
Arányok a táplálkozásban118
Táplálkozás és mozgás121
A káros stresszhatások kivédése122
A várandós és a szoptató anyák táplálkozása123
A táplálkozás életkori sajátosságai128
Diétás konyhatechnika135
Az étrend összeállítása135
Diétás ételkészítési műveletek136
A diétás ételek ízesítése139
Az élvezeti értéket fokozó tálalás143
Betegétkeztetés144
Betegélelmezési rendszerek146
Az egységes diétás rendszer148
Az egységes diétás rendszer jellemzői148
Energia- és tápanyagtartalom szerinti változatok149
Ételkészítési eljárások szerinti változatok160
Betegségek diétái164
Az emésztőszervi betegségek étrendi kezelése164
A szájüreg és a nyelőcső betegségeinek diétája164
A gyomor- és bélbetegségek étrendi kezelése166
A bélbetegségek étrendi kezelése170
Étrend a székrekedés esetén173
A colorectalis daganatok esetén alkalmazott étrend174
A májbetegségek étrendi kezelése176
Az epehólyag- és epeútbetegségek étrendi kezelése180
A szív és a keringési rendszer megbetegedéseinek étrendi kezelése185
A szívelégtelenség kezelése során alkalmazott étrend186
A szívkoszorúér elmeszesedésének megelőzése és étrendi kezelése187
Az agyér-elmeszesedés diétája194
A magas vérnyomás étrendi kezelése195
A metabolikus szindróma étrendi kezelése198
A vérszegénység étrendi kezelése199
A vesebetegségek étrendi kezelése202
A vese gyulladásos betegségeinek étrendi kezelése203
A nephrosis-szindróma diétája205
A veseelégtelenség diétája206
A dializált betegek étrendje207
Veseátültetés utáni diéta207
A vesekőbetegség étrendi kezelése208
Az anyagcsere-betegségek diétás kezelése209
A cukorbetegek étrendje209
Az elhízás és a lesoványodás étrendi kezelése217
A zsíranyagcsere-zavarok étrendi kezelése224
A cysticus fibrosis étrendi kezelése226
A köszvény étrendi kezelése228
A veleszületett anyagcsere-betegségek étrendi kezelése230
Az endokrin betegségek étrendi kezelése236
Pszichiátriai eredetű táplálkozási betegségek241
Diagnosztikai étrendek242
A patológiás terhesség diétája246
A sebészeti betegek étrendi kezelése250
A daganatos betegségek diétás kezelése260
A táplálkozás és a daganatos betegségek261
Táplálkozási és életviteli ajánlások a daganatos betegségben szenvedők számára263
A mozgásszervi betegségek étrendi kezelése264
A csontlágyulás diétája264
A csontritkulás diétája265
A rheumatoid arthritis diétája267
A szemészeti betegségek étrendi kezelése269
A bőrbetegségek étrendi kezelése272
Az alkoholbetegek étrendje274
Az AIDS-betegség kezelésének dietetikai szempontjai278
Diétás előírások a gyakoribb heveny mérgezések kezelésében279
Egyéb étrendek281
A lázas betegek étrendje281
Elektrolitszabályozó étrend282
Savanyító és lúgosító étrend285
Cukor- és tejmentes diéta286
Nyersétrend286
Gyógyszer-diéta kölcsönhatások288
A gyógyszerek hatása az étvágyra288
Felszívódást gátló gyógyszerek289
A gyógyszerek hatása az anyagcsere-folyamatokra289
A vitamin-anyagcserét befolyásoló gyógyszerek291
Az ásványianyag-cserét befolyásoló gyógyszerek291
A táplálékok befolyása a gyógyszerek hatására292
Alternatív étrendek293
Vegetárius étrend294
Makrobiotikus étrend296
Hay-féle "elválasztó diéta"298
A bicsérdizmus és a Schnitzer-féle "intenzív" étrend299
Az alternatív étrendek megítélése300
Vallási előírások a táplálkozásban300
Keresztény és keresztyén vallási előírások301
Zsidó vallási előírások301
Hindu vallási előírások302
Iszlám vallási előírások303
Irodalom305
Függelék308

Dr. Rigó János

Dr. Rigó János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rigó János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem