1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dietetika

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 122 oldal
Sorozatcím: Egészségügyi szakiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az élettankutatás eredményei egyre inkább felhívják a figyelmet arra, hogy a nap nap után elfogyasztott tápanyagok milyen nagymértékben befolyásolják mind az egészséges, mind a beteg szervezet anyagcseréjét. Ennek következtében a diétás kezelés - jelentőségét tekintve - egyre inkább felzárkózik a többi terápiás eljárás mellé.
E tankönyvben a diétás ételeket tápanyagtartalmuk szerint csoportosítottam. Ezt a felosztást követi a nemzetközi szakirodalom, s ezt fogadta el a Magyar Táplálkozástudományi Társaság vezetősége is.
A könyv végén található Tápanyagtáblázat használatát már tanulás közben meg kell ismerni, mert az ápolónőnek gyakran kell tanácsot adnia dietetikai kérdésekben, s ilyen esetben a táblázat segítséget nyújt.
A fejezetek végén található összefoglaló kérdések és feladatok a tanulás ellenőrzését és elmélyítését szolgálják.
A szerző

Tartalom

Előszó3
Táplálkozási ismeretek5
Alapfogalmak5
A diétás gyógykezelés célja és fejlődése6
Energiaforgalom és tápanyagszükséglet7
Fehérjék9
Szénhidrátok11
Zsírok13
Vitaminok14
Ásványi anyagok18
Víz21
Az emésztés23
Élelmezési alapismeretek28
Élelmianyagok-élelmiszerek28
Tej és tejtermékek28
Tojás31
Hús31
Zöldség- és főzelékfélék33
Gyümölcsök34
Sütőipari termékek35
Élvezeti szerek, szeszes és üdítő italok36
Diétás konyhatechnika39
Konyhatechnikai eljárások39
Az ételek ízesítése41
Tálalás42
Betegétkeztetés43
Betegélemezési rendszerek44
Betegségek étrendi kezelése47
A diéták felosztása47
Étrendi formák48
Gyógyintézeti alapétrend50
Kalóriagazdag étrend51
Kalóriaszegény étrend53
Fehérjegazdag étrend55
Fehérjeszegény étrend56
Zsírszegény étrend57
Szénhidrátgazdag étrend58
A cukorbetegek étrendje59
Elektrolitszabályozó étrend64
Az egyes szervek betegségeinek étrendi kezelése66
A gyomor-bél rendszer betegségeinek étrendi kezelése66
Májbetegségek étrendje71
Epehólyag- és epeútbetegségek étrendje74
Hasnyálmirigy-betegségek étrendje76
A keringési rendszer megbetegedéseinek étrendje78
Vesebetegségek étrendi kezelése81
Endokrin betegségek étrendje85
A lázas beteg étrendje88
Mozgásszervi betegség étrendje89
Sebészeti betegek étrendje90
Az élettani és a kóros terhesség étrendje93
Szemészeti betegek étrendje97
Bőrgyógyászati betegek étrendje99
Különleges étrendek101
Nyersétrend101
Vizsgálati étrendek102
A gyógyszeres kezelés és az étrend106
Mesterséges táplálás108
Tápanyagtáblázat111
Javasolt irodalom119

Dr. Rigó János

Dr. Rigó János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rigó János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem