kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Egészségügyi Szakdolgozók Központi Továbbképző Intézete |
---|---|
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 303 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Megjelent 1000 példányban. |
Táplálkozáséletten (Dr. Angeli István) | 13 |
A táplálkozás lényege, célja és szabályozója | 15 |
A tápcsatorna működése, a táplálék útja | 16 |
A száj és szájüreg | 16 |
A gart és nyelőcső, a nyelés és a gyomor | 17 |
A gyomoremésztés | 18 |
A máj, epe, hasnyálmirigy, vékonybél, vastagbél működése és emésztő szerepe | 19 |
Az emésztést befolyásoló tényezők | 20 |
Tápanyagok, víz, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok | 21 |
Szénhidrátok | 21 |
Zsírok | 22 |
Fehérjék | 22 |
Víz- és folyadékszükséglet | 23 |
Ásványi anyagok, sók | 24 |
Vitaminok | 26 |
A táplálék felszívódása | 36 |
A tápanyagok anyagforgalma és hasznosulása | 38 |
A korszerű és egészséges táplálkozás igénye | 40 |
A szója és csicsóka (cukorburgonya) újjászületése | 41 |
A szója | 41 |
A csicsóka (cukorburgonya) | 42 |
A táplálkozás és életmód kölcsönhatás | 43 |
Táplálkozás és fizikai aktivitás | 43 |
Táplálkozás és szeszesital-fogyasztás | 44 |
A kávé- és teafogyasztás kérdéséről | 43 |
Táplálkozás és gyógyszerfogyasztás | 45 |
Élelmiszerkémia (Bangáné Gelencsér Mária) | 47 |
Élelmiszerkémia | 49 |
Alaptápanyagok | 49 |
Járulékos anyagok | 56 |
Salakanyagok | 56 |
Víz | 57 |
Élelmiszer-áruismeret | 58 |
Növényi eredetű élelmiszerek | 58 |
Állati eredetű élelmiszerek | 68 |
Italok | 76 |
Fűszerek és ízesítőszerek | 78 |
Koffeintartalmú élvezeti szerek | 81 |
Az élelmiszerek higiénéje, tartósítása, tárolása | 84 |
Az élelmiszerek higiénéje | 84 |
Az élelmiszerek tartósítása | 87 |
Az élelmiszerek tárolása | 89 |
Élelmezés - egészségügyi ismeretek (Király Istvánné) | 93 |
Mikrobiológiai alapismeretek | 95 |
Baktériumok | 95 |
Egyéb élelmiszer-károsítók | 100 |
Állati eredetű paraziták | 100 |
Élelmiszerkártevő és látogató ízeltlábúak és rágcsálók élelmezésegészségügyi jelentősége | 100 |
Ételmérgezés és ételfertőzés | 103 |
Ételfertőzést okozó mikróbák | 103 |
Ételmérgezést okozó (toxint-méreganyagot termelő) mikróbák | 103 |
Feltételes kórokozók | 103 |
Ételmérgezések felosztása, teendők ételmérgezés esetén | 104 |
Az élelmiszerekben előforduló idegen anyagok | 105 |
Adatlékanyagok | 105 |
Növényekben, állatokban előforduló idegen anyagok | 105 |
Peszticidek | 106 |
Technológiai eredetű szennyeződések | 106 |
A közétkeztetés higiénéje | 108 |
A konyhaüzem létesítésével kapcsolatos előírások | 108 |
A konyhaüzem helyiségei | 108 |
A tálalóhelyiségek és tálalás higiénéje | 113 |
A mosogatás higiénéje | 114 |
A szociális helyiségek higiénéje | 115 |
Az ügyviteli helyiségek higiénéje | 115 |
Az ételszállítás higiénéje | 115 |
A takarítás higiénéje | 116 |
A dolgozók személyi higiénéje és egészségi állapota | 116 |
Konyhatechnikai alapismeretek (Káli József) | 119 |
Ételkészítési technológiai műveletek | 121 |
Előkészítő műveletek | 121 |
Előkészítő műveletek | 122 |
Befejező műveletek | 125 |
Ételismeret | 128 |
Dietetikai alapismeretek (Dr. Angeli István) | 133 |
A diétás szolgálat | 135 |
A diéta fontossága és szolgálatának megszervezése | 135 |
A diétás szolgálat szervezete és a dietetikusok feladata | 136 |
Dietetikai alapfogalmak | 188 |
Az Egységes Diétás Rendszer | 139 |
Tápanyagváltozást kifejező étrendek | 140 |
Ételkészítéssel, konyhatechnikailag módosított diéták | 144 |
Különleges diéták | 145 |
Diagnosztikus diéták | 146 |
Belgyógyászat - dietetika (Dr. Angeli István - Dr. Tóth Tibor) | 147 |
Endokrinológia | 149 |
A hipofízis és hipotalamusz betegségei | 149 |
Pajzsmirigy betegségek | 150 |
Mellékpajzsmirigy betegségek | 151 |
Mellékvese betegségek | 152 |
Anyagcserebetegségek | 153 |
Elhízás | 153 |
Kóros soványság | 155 |
Diabetes mellitus (cukorbetegség) | 155 |
Köszvény | 158 |
A porfiriák | 159 |
Enzimopátiák | 160 |
Hiánybetegségek | 161 |
Szív- és keringési betegségek | 162 |
Fizikai ártalmak, mérgezések | 162 |
Fertőzések | 163 |
Szívelégtelenség | 163 |
Mellkasi fájdalom (Angina pectoris, Infarctus myocardii) | 164 |
Magas vérnyomás betegség | 164 |
Érelmeszesedés (arteriosclerosis) | 165 |
Vénás trombózis, viszérbetegség | 165 |
Légzőszervek betegségei | 167 |
Az orr betegségei | 167 |
A garat betegségei | 167 |
A gége betegségei | 168 |
A légcső-légutak betegségei | 169 |
Tüdőbetegségek | 170 |
A mellhártya betegségei | 170 |
A gátor (a mediastinum) betegségei | 171 |
A rekesz betegségei | 171 |
A vizeletkiválasztás szerveinek betegségei | 172 |
Veseelégtelenség | 172 |
A vér- és vérképzőszervi betegségek | 178 |
Vérszegénység (anaemia) | 178 |
Fehérvérűség (leukaemia) | 179 |
Gyomor- és bélbetegségek diétája | 180 |
A szájüreg betegségei | 180 |
Nyálmirigyek betegségei | 180 |
A nyelőcső betegségei | 181 |
A gyomor betegségei | 181 |
A belek betegségei | 185 |
A máj- és epebetegségek diétája | 187 |
Májgyulladások (hepatitisek) | 187 |
Májzsugorodás (cirrhosis hepatis) | 188 |
Epehólyag és epeút-betegségek | 188 |
A hasnyálmirigy betegségeinek diétája | 190 |
A hashártya betegségei és diétája | 191 |
Mozgásszervi betegségek diétája | 192 |
Fizikai-kémiai ártalmak | 192 |
Fertőzések | 192 |
Anyagcserebetegségek | 192 |
Izületi betegségek | 193 |
Az izmok betegségei | 193 |
Autoimmun betegségek diétája | 195 |
A fertőző betegségek diétája | 196 |
Az égés diétája | 198 |
Szemészeti, fül-orr-gégészeti, ideggyógyászati és bőrgyógyászati betegségek diétája | 199 |
Szemészeti betegségek diétája | 199 |
Fül-orr-gégészeti betegségek diétája | 199 |
Ideggyógyászati betegségek diétája | 200 |
Bőrbetegségek diétája | 200 |
Mesterséges táplálás | 201 |
Szondatáplálás | 201 |
Parenterális táplálás | 201 |
Táplálkozás különböző életkorban és állapotokban | 202 |
A kórházi élelmezési üzem gazdálkodása elszámolási rendszere (Tarján György) | 207 |
Költségvetési gazdálkodás | 209 |
Költségvetés fogalma | 209 |
Az állami költségvetés | 209 |
A nemzeti jövedelem fogalma | 211 |
A nemzeti jövedelem elosztása | 211 |
Egészségügyi intézmények költségvetése | 212 |
A költségvetési tervezés első üteme | 212 |
Tervezési rendszerek | 212 |
A költségvetési beszámoló | 212 |
A költségvetési intézmények beszámolási kötelezettsége | 212 |
A társadalmi tulajdon védelme, leltárkezelés | 213 |
A leltározás szervezése | 213 |
A leltározás és a leltár fogalma | 213 |
Anyagi felelősség | 215 |
Az anyagi felelősség fogalma | 215 |
Gondatlan károkozó | 215 |
Szándékos károkozó | 215 |
Leltárkezelők felelőssége vétkességük miatt | 215 |
A raktári dolgozók anyagi felelőssége | 216 |
A kártérítési megállapítása | 216 |
A kártérítési határozat elleni jogorvoslat | 216 |
Az élelmezési nyersanyagszükséglet költségvetési fedezetének tervezése | 217 |
Az ellátottak élelmezési forintszükségletének tervezése | 217 |
Az alkalmazottak élelmezési forintszükségletének tervezése | 218 |
Az alkalmazotti élelmezés igénybevétele és az élelmezésért fizetendő térítési díjak | 219 |
Az élelmezési feladat ellátásához szükséges nyersanyagok biztosítása és elszámolási rendje | 220 |
Megrendelés | 220 |
Átvétel | 220 |
Termelés, feldolgozás, tartósítás | 220 |
Az élelmezési nyersanyagkészlet nyilvántartása | 221 |
Az élelmezési nyersanyagok raktári nyilvántartása | 222 |
A kórházi élelmezés ügyvitele, elszámolása és bizonylati rendje | 224 |
A napi élelmezési létszám megállapításának információs rendszere | 227 |
A nyersanyagkiszabás | 230 |
Az ételkészítő üzemek nyersanyagellátása | 231 |
Az ételek elkészítése, a készételek ellenőrzése | 232 |
Az elkészült ételek kiosztása | 233 |
Munkavédelem (Káli József) | 235 |
A munkavédelem jogi szabályozása | 237 |
A balesetek bejelentése | 239 |
Az ártalmak elleni védekezés | 240 |
A villamosság biztonságtechnikája | 246 |
Általános tűzrendészeti előírások | 248 |
Az elsősegélynyújtás szabályai, elsősegély munkahelyi balesetek esetén | 249 |
A leggyakrabban előforduló sérülések | 250 |
Munkahelyi ártalmak, foglalkozási betegségek | 253 |
Függelékek | 255 |
Az SI mértékegység-rendszer | 257 |
Fontosabb élelmiszereink energia-kalória és tápanyag táblázata | 261 |
Az élelmi anyagok rosttartalma | 267 |
Az Egységes Diétás Rendszer kódolása | 269 |
Az élelmezési üzemi higénés szabályai. Az idevonatkozó hatályos jogszabályok felsorolása | 271 |
Fertőtlenítő szerek és alkalmazásuk | 271 |
A munkavédelmi szabályozás felépítésének vázlata | 297 |
Fontosabb munkavédelmi jogszabályok | 298 |
Üzemi baleseti jegyzőkönyv | 299 |
Közérdekű címek, telefonszámok | 303 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.