1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dietetika

Az ETI továbbképző sorozatának első kötete

Szerző

Kiadó: Egészségügyi Szakdolgozók Központi Továbbképző Intézete
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 303 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 1000 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Táplálkozáséletten (Dr. Angeli István)13
A táplálkozás lényege, célja és szabályozója15
A tápcsatorna működése, a táplálék útja16
A száj és szájüreg16
A gart és nyelőcső, a nyelés és a gyomor17
A gyomoremésztés18
A máj, epe, hasnyálmirigy, vékonybél, vastagbél működése és emésztő szerepe19
Az emésztést befolyásoló tényezők20
Tápanyagok, víz, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok21
Szénhidrátok21
Zsírok22
Fehérjék22
Víz- és folyadékszükséglet23
Ásványi anyagok, sók24
Vitaminok26
A táplálék felszívódása36
A tápanyagok anyagforgalma és hasznosulása38
A korszerű és egészséges táplálkozás igénye40
A szója és csicsóka (cukorburgonya) újjászületése41
A szója41
A csicsóka (cukorburgonya)42
A táplálkozás és életmód kölcsönhatás43
Táplálkozás és fizikai aktivitás43
Táplálkozás és szeszesital-fogyasztás44
A kávé- és teafogyasztás kérdéséről43
Táplálkozás és gyógyszerfogyasztás45
Élelmiszerkémia (Bangáné Gelencsér Mária)47
Élelmiszerkémia49
Alaptápanyagok49
Járulékos anyagok56
Salakanyagok56
Víz57
Élelmiszer-áruismeret58
Növényi eredetű élelmiszerek58
Állati eredetű élelmiszerek68
Italok76
Fűszerek és ízesítőszerek78
Koffeintartalmú élvezeti szerek81
Az élelmiszerek higiénéje, tartósítása, tárolása84
Az élelmiszerek higiénéje84
Az élelmiszerek tartósítása87
Az élelmiszerek tárolása89
Élelmezés - egészségügyi ismeretek (Király Istvánné)93
Mikrobiológiai alapismeretek95
Baktériumok95
Egyéb élelmiszer-károsítók100
Állati eredetű paraziták100
Élelmiszerkártevő és látogató ízeltlábúak és rágcsálók élelmezésegészségügyi jelentősége100
Ételmérgezés és ételfertőzés103
Ételfertőzést okozó mikróbák103
Ételmérgezést okozó (toxint-méreganyagot termelő) mikróbák103
Feltételes kórokozók 103
Ételmérgezések felosztása, teendők ételmérgezés esetén104
Az élelmiszerekben előforduló idegen anyagok105
Adatlékanyagok105
Növényekben, állatokban előforduló idegen anyagok105
Peszticidek106
Technológiai eredetű szennyeződések106
A közétkeztetés higiénéje108
A konyhaüzem létesítésével kapcsolatos előírások108
A konyhaüzem helyiségei108
A tálalóhelyiségek és tálalás higiénéje113
A mosogatás higiénéje114
A szociális helyiségek higiénéje115
Az ügyviteli helyiségek higiénéje115
Az ételszállítás higiénéje115
A takarítás higiénéje116
A dolgozók személyi higiénéje és egészségi állapota116
Konyhatechnikai alapismeretek (Káli József)119
Ételkészítési technológiai műveletek121
Előkészítő műveletek121
Előkészítő műveletek122
Befejező műveletek125
Ételismeret128
Dietetikai alapismeretek (Dr. Angeli István)133
A diétás szolgálat135
A diéta fontossága és szolgálatának megszervezése135
A diétás szolgálat szervezete és a dietetikusok feladata136
Dietetikai alapfogalmak188
Az Egységes Diétás Rendszer139
Tápanyagváltozást kifejező étrendek140
Ételkészítéssel, konyhatechnikailag módosított diéták144
Különleges diéták145
Diagnosztikus diéták146
Belgyógyászat - dietetika (Dr. Angeli István - Dr. Tóth Tibor)147
Endokrinológia149
A hipofízis és hipotalamusz betegségei149
Pajzsmirigy betegségek150
Mellékpajzsmirigy betegségek151
Mellékvese betegségek152
Anyagcserebetegségek153
Elhízás153
Kóros soványság155
Diabetes mellitus (cukorbetegség)155
Köszvény158
A porfiriák159
Enzimopátiák160
Hiánybetegségek161
Szív- és keringési betegségek162
Fizikai ártalmak, mérgezések162
Fertőzések163
Szívelégtelenség163
Mellkasi fájdalom (Angina pectoris, Infarctus myocardii)164
Magas vérnyomás betegség164
Érelmeszesedés (arteriosclerosis)165
Vénás trombózis, viszérbetegség165
Légzőszervek betegségei167
Az orr betegségei167
A garat betegségei167
A gége betegségei168
A légcső-légutak betegségei169
Tüdőbetegségek170
A mellhártya betegségei170
A gátor (a mediastinum) betegségei171
A rekesz betegségei171
A vizeletkiválasztás szerveinek betegségei172
Veseelégtelenség172
A vér- és vérképzőszervi betegségek178
Vérszegénység (anaemia)178
Fehérvérűség (leukaemia)179
Gyomor- és bélbetegségek diétája180
A szájüreg betegségei180
Nyálmirigyek betegségei180
A nyelőcső betegségei181
A gyomor betegségei181
A belek betegségei185
A máj- és epebetegségek diétája187
Májgyulladások (hepatitisek)187
Májzsugorodás (cirrhosis hepatis)188
Epehólyag és epeút-betegségek188
A hasnyálmirigy betegségeinek diétája190
A hashártya betegségei és diétája191
Mozgásszervi betegségek diétája192
Fizikai-kémiai ártalmak192
Fertőzések192
Anyagcserebetegségek192
Izületi betegségek193
Az izmok betegségei193
Autoimmun betegségek diétája195
A fertőző betegségek diétája196
Az égés diétája198
Szemészeti, fül-orr-gégészeti, ideggyógyászati és bőrgyógyászati betegségek diétája199
Szemészeti betegségek diétája199
Fül-orr-gégészeti betegségek diétája199
Ideggyógyászati betegségek diétája200
Bőrbetegségek diétája200
Mesterséges táplálás201
Szondatáplálás201
Parenterális táplálás201
Táplálkozás különböző életkorban és állapotokban202
A kórházi élelmezési üzem gazdálkodása elszámolási rendszere (Tarján György)207
Költségvetési gazdálkodás209
Költségvetés fogalma209
Az állami költségvetés209
A nemzeti jövedelem fogalma211
A nemzeti jövedelem elosztása211
Egészségügyi intézmények költségvetése212
A költségvetési tervezés első üteme212
Tervezési rendszerek212
A költségvetési beszámoló212
A költségvetési intézmények beszámolási kötelezettsége212
A társadalmi tulajdon védelme, leltárkezelés213
A leltározás szervezése213
A leltározás és a leltár fogalma213
Anyagi felelősség215
Az anyagi felelősség fogalma215
Gondatlan károkozó215
Szándékos károkozó215
Leltárkezelők felelőssége vétkességük miatt215
A raktári dolgozók anyagi felelőssége216
A kártérítési megállapítása216
A kártérítési határozat elleni jogorvoslat216
Az élelmezési nyersanyagszükséglet költségvetési fedezetének tervezése217
Az ellátottak élelmezési forintszükségletének tervezése217
Az alkalmazottak élelmezési forintszükségletének tervezése218
Az alkalmazotti élelmezés igénybevétele és az élelmezésért fizetendő térítési díjak219
Az élelmezési feladat ellátásához szükséges nyersanyagok biztosítása és elszámolási rendje220
Megrendelés220
Átvétel220
Termelés, feldolgozás, tartósítás220
Az élelmezési nyersanyagkészlet nyilvántartása221
Az élelmezési nyersanyagok raktári nyilvántartása222
A kórházi élelmezés ügyvitele, elszámolása és bizonylati rendje224
A napi élelmezési létszám megállapításának információs rendszere227
A nyersanyagkiszabás230
Az ételkészítő üzemek nyersanyagellátása231
Az ételek elkészítése, a készételek ellenőrzése232
Az elkészült ételek kiosztása233
Munkavédelem (Káli József)235
A munkavédelem jogi szabályozása237
A balesetek bejelentése239
Az ártalmak elleni védekezés240
A villamosság biztonságtechnikája246
Általános tűzrendészeti előírások248
Az elsősegélynyújtás szabályai, elsősegély munkahelyi balesetek esetén249
A leggyakrabban előforduló sérülések250
Munkahelyi ártalmak, foglalkozási betegségek253
Függelékek255
Az SI mértékegység-rendszer257
Fontosabb élelmiszereink energia-kalória és tápanyag táblázata261
Az élelmi anyagok rosttartalma267
Az Egységes Diétás Rendszer kódolása269
Az élelmezési üzemi higénés szabályai. Az idevonatkozó hatályos jogszabályok felsorolása271
Fertőtlenítő szerek és alkalmazásuk271
A munkavédelmi szabályozás felépítésének vázlata297
Fontosabb munkavédelmi jogszabályok298
Üzemi baleseti jegyzőkönyv299
Közérdekű címek, telefonszámok303
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem