1.062.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dietetika

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 122 oldal
Sorozatcím: Egészségügyi szakiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


ELŐSZÓ
Az élettankutatás eredményei egyre inkább felhívják a figyelmet arra, hogy a nap nap után elfogyasztott tápanyagok milyen nagymértékben befolyásolják mind az egészséges, mind a beteg... Tovább

Előszó


ELŐSZÓ
Az élettankutatás eredményei egyre inkább felhívják a figyelmet arra, hogy a nap nap után elfogyasztott tápanyagok milyen nagymértékben befolyásolják mind az egészséges, mind a beteg szervezet anyagcseréjét. Ennek következtében a diétás kezelés — jelentőségét tekintve — egyre inkább felzárkózik a többi terápiás eljárás mellé.
E tankönyvben a diétás ételeket tápanyagtartalmuk szerint csoportosítottam. Ezt a felosztást követi a nemzetközi szákirodalom, s ezt fogadta el a Magyar Táplálkozástudományi Társaság vezetősége is.
A könyv végén található Tápanyagtáblázat használatát már tanulás közben meg kell ismerni, mert az ápolónőnek gyakran kell tanácsot adnia dietetikai kérdésekben, s ilyen esetben a táblázat segítséget nyújt.
A fejezetek végén található összefoglaló kérdések és feladatok a tanulás ellenőrzését és elmélyítését szolgálják.
a SZERZŐ Vissza

Tartalom


Előszó
Táplálkozásélettani ismeretek
Alapfogalmak
A diétás gyógykezelés célja és fejlődése
Energiaforgalom és tápanyagszükséglet
Fehérjék .,
Szénhidrátok
'0 Zsírok .
f Vitaminok
Vízben oldódó vitaminok
Zsírban oldódó vitaminok .
Ásványi anyagok
Makroelemek
Mikroelemek Víz i'í. '
Az emésztés
Élelmezési alapismeretek
fiiemianyagok—élelmiszerek
Tej és tejtermékek
Tojás
Hús
Zöldség- és főzelékfélék
; ; Gyümölcsök
Sütőipari termékek
Élvezeti szerek, szeszes és-üdítő italok
Diétás konyhatechnika
Konyhatechnikai eljárások
Az ételek ízesítése •--'
Tálalás 42
Betegétkeztetés 43
Betegélelmezési rendszerek 44
Betegségek étrendi kezelése 47
A diéták felosztása ••• 47
Étrendi formák 48
Gyógyintézeti alapétrend 50
Kalóriagazdag étrend 51
Kalóriaszegény étrend 53
Pehérjegazdag étrend 55
Fehérjeszegény étrend 56
Zsírszegény étrend 57
Szénhidrátgazdag étrend 58
A cukorbetegek étrendje 59
Elektrolitszabályozó étrend 64
Az egyes szervek betegségeinek étrendi kezelése 66
A gyomor—bél-rendszer betegségeinek étrendi
kezelése 66
Májbetegségek étrendje 71
Epehólyag- és epeútbetegségek étrendje 74
V Hasnyálmirigy-betegségek étrendje 76
' A keringési rendszer megbetegedéseinek étrend-
fi je 78
Vesebetegségek étrendi kezelése 31
Endokrin betegségek étrendje ÍI5
A lázas beteg étrendje 38
Mozgásszervi betegségek étrendje 89
Sebészeti betegek étrendje 90
Az' élettani és a kóros terhesség étrendje 93
Szemészeti betegek étrendje 97
• Bőrgyógyászati betegek étrendje 99
Különleges étrendek íoi
Nyersétrend 101
Vizsgálati étrendek 102
A gyógyszeres kezelés és az étrend 106
Mesterséges táplálás 108
Tápanyagtáblázat m
Javasolt irodalom • 119 - 122

Dr. Rigó János

Dr. Rigó János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rigó János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem