1.060.457

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Diétás szakácskönyv

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Kossuth Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 335 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér rajzokkal illusztrálva. A címlapot Erdély János tervezte. Készítette a Franklin-nyomda, Budapest. Dr. Tarján Róbert az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet igazgatója.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az egészséges ember étekzését, táplálkozási szokásait ízlése és az egyes élelmiszerek piaci ára szabja meg. Általában azt eszi, amit készítenek számára és annyit, amennyi jól esik. Táplálkozását... Tovább

Előszó

Az egészséges ember étekzését, táplálkozási szokásait ízlése és az egyes élelmiszerek piaci ára szabja meg. Általában azt eszi, amit készítenek számára és annyit, amennyi jól esik. Táplálkozását elsősorban étkezési szokásai, étvágya szabják meg, természetesen erszényének figyelembevételével.
A táplálkozást általában nem szoktuk munkának tekinteni, inkább élvezetnek, kellemes időtöltésnek. Szervezetünknek azonban az ételek emésztése, a tápanyagok felszívódása jelentékeny munkát ad. A gyomorban megindul az emésztés, a belekből felszívódnak a táplálék egyes részei. Ezek a tápanyag-részecskék átalakulnak, áthasonulnak a szervezetünket alkotó anyagokoz, végül beépülnek szervezetünkbe, a fölösleges részek pedig kiürülnek. a táplálkozás tehát csaknem az egész szervezetet megterheli, igénybe veszi.
Egészséges embernél ez a megterhelés észre sem vehető, semmi zavart nem okoz. Betegség esetén azonban a helyzet megváltozik. Ilyenkor az orvos megállapítja a bajt, és ha a betegség a táplálkozás bonyolult folyamatival bármilyen kapcsolatban van, akkor szigorú előírásokkal korlátozza az étkezés addigi szabadságát. Megszabja, hogy a beteg mit és mennyit ehet, s igen gyakran még abba is beleszól, hogy hogyan készítsék el az egyes ételeket a beteg számára. Ezt az orvos által előirt különleges étkezést nevezzük diétának. Vissza

Tartalom

Bevezetés
Mi a diéta?3
A diétás konyhatechnika6
A korszerű diéta kialakulása16
Különböző betegségekben szenvedők diétája
A lázas beteg diétája20
A gyomorbetegek diétája (gyomorsavhiány, gyomorsav-túltengés)47
A gyomorfekély-beteg diétája90
A bélbeteg diétája (hasmenés, székrekedés, bélfekélyek, stb.)115
A máj-, az epeút- és az epekő-beteg diétája146
A vesebeteg és a vesekő-beteg diétája164
A szívbeteg diétája180
A magas vérnyomásos beteg diétája190
Az anyagcsere-betegségben szenvedő (pajzsmirigy fokozott működése, köszvény) és a reumás diétája200
A tuberkulózis-beteg diétája213
A cukorbeteg diétája230
A rákos beteg diétája273
Egyéb diéták
Vegetáriánus (Húsmentes) étrend 275
Soványító étrend286
Hízlaló, feljavító étrend298
A terhes és szoptatós anya étrendje306
Öregek étrendje314
A receptek betűrendes mutatója323

Dr. Tarján Róbert

Dr. Tarján Róbert műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Tarján Róbert könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem