1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Diétás konyha (rossz állapotú)

Függelék: Vegetáriánus étrend

Szerző
Budapest
Kiadó: Dante Kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 240 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomatta a Fővárosi Nyomda Rt.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

ELŐSZÓ
Mielőtt a betegek étrendjének részletes tárgyalásába bocsátkoznék, engedje meg a szíves olvasó, hogy felhívjam figyelmét azon fontos körülményre, hogy a beteg ember étrendjének... Tovább

Előszó

ELŐSZÓ
Mielőtt a betegek étrendjének részletes tárgyalásába bocsátkoznék, engedje meg a szíves olvasó, hogy felhívjam figyelmét azon fontos körülményre, hogy a beteg ember étrendjének megállapítása az orvosra tartozik. Ne téveszszük szem elől, hogy az étrend .alkalmazása majdnem minden embernél más és más. A laikus szemlélő ne tudákoskodjék és ne kuruzsoljon, mert könnyen betege rovására cselekszik. Mindig kérje ki orvosa tanácsát, hogy milyen étrendet alkalmazzon.
Ez a könyv útmutatással fog szolgálni, hogy miként alkalmazzuk az orvos által előírt étrendet és miként készítsük azt el észszerűen és gazdaságosan.
Az emberi szervezet táplálkozása az idők folyamán bizonyos rendszert állított fel. A rendszer kialakulásához igen nagy mértékben hozzájárult az éghajlat, a kultúra és az egyes ember foglalkozása. Az éghajlat befolyásolja a táplálékok megválasztását. Az északon lakók, hol állandó hideg időjárás honol, nemcsak ruházatukban alkalmazkodnak az időjárás viszontagságaihoz, hanem étkezésük is a sok zsiradékot - különösen állati zsírt - tartalmazó, nehezebben emészthető, sok kalóriát kifejtő ételeket választják, azaz belső fűtést alkalmaznak. A meleg égöv alatt lakók étrendje inkább növényi eredetű ételekből tevődik össze. A mi éghajlatunk emberei a vegyes étrendet kedvelik és a szervezet egyensúlyban tartásának is az felel meg a legjobban, mely szerint húsból, zsírból és növényiekből áll. A szervezet fenntartásához feltétlen szükséges: fehérje, zsír és szénhydrát (vagyis cukor). A fehérjét megkapja a szervezet főként húsból, tojásból és igen sok fajta növényből. A zsír részint állati, részint növényi táplálékainkkal kerül szervezetünkbe. Szénhydrátot (cukrot), legelsősorban kenyérrel és tésztafélékkel juttatunk a szervezetbe. Minél fehérebb a kenyér, annál több cukrot tartalmaz. A legtöbb gyümölcsben is van szénhydrát. Mivel az emberi szervezet felépítése főként fehérjéből, zsírból és szénhydrátból áll, fontos, hogy vegyesen táplálkozzunk, mert ezáltal megkapja a szervezet mindazt, amire szüksége van. Vissza

Tartalom

VEGETÁRIÁNUS ÉTREND
Általános tudnivalók...... 193
Más tudnivalók .......... 194
Levesek:
531. Almaleves ...................194
532. Barnaliszt-leves ....................194
533. Buggyantott tojásleves .. 195
534. Daraleves ............................195
535. Dió- vagy mandulaleves.. 195
536. Feketegyökérleves ............195
537. Finom zöldségleves ________195
538. Gombaleves ........................196
539. Gyümölcsleves ....................196
540. Hamisleves ........................196
541. Parajleves ............................196
542. Salátaleves ...........................196
543. Savóleves ..................197
544. Tejfelleves ............................197
545. Zablisztleves ........................197
546. Zöldborsóleves ....................197
Levesbevalók:
547. Burgonyagombócka ............197
548. Finom kockák .............198
549. Gombóc levesbe ................198
550. Laskatészta ........................198
551. Vajban sült borsó ............198
Húspótló ételek:
552. Buggyantott tojás mártással 198
553. Burgonya burgonyával
töltve ........................................199
554. Burgonyafelfújt ................199
555. Burgonyagaluska darálva .. 199
556. Daraszelet ............................199
557. Finom burgonya rántva .. 199
558. Finom falat ............................200
559. Finom zöldség-omlett .... 200
560. Gomba tojással ................200
561. Gombás töltöttpaprika .. 200
562. Hamis hússzeletek .... 201
563. Kenyér bundában ............201
564. Kirántott burgonyapép .. 201
565. Kirántott töltött-tojás ....201
566. Olasz sajtosétel ................201
567. Pirított tojás burgonyával 202
568. Portugál omlett ................202
569. Rántott gomba ................202
570. Rizsszelet ............................202
571. Sajtos falat ........................202
572. Sajtos étel ............................202
573. Sajtos lepény ....................203
574. Sajtos omlett ....................203
575. Sajtos szeletek ....................203
576. Spárga kirántva .............203
577. Sült rántotta ....................203
578. Tavaszi zöldségszelet........203
579. Tehéntúrós karika ............204
580. Tojáslepény zöldborsóval.. 204
581. Tojásos pirítós ................204
582. Tojástekercs ........................204
583. Töltött burgonyaszelet .. 204
584. Töltött kucsmagombák .. 204
585. Töltött paradicsom .. .. 505
586. Túrós gomba ....................205
587. Zabdara-étel ........................205
Körítésféle:
588. Árpadara ................................205
589. Köleskása ............................205
590. Paradicsomos rizs ............206
591. Rizs ........................................206
592. Rizs vegyeszöldséggel .... 206
593. Sajtos rizs ............................206
594. Tarhonya ............................206
595. Tört burgonya ....................206
596. Kisütött burgonyametélt .. 206
Mártások:
597. Citrommártás ..........207
598. Kapormártás ......207
599. Majonéz olaj nélkül ....207
600. Gombamártás......207
601. Gyümölcsmártás ................207
602. Tormamártás ..................207
603. Uborkamártás ....................208
604. Vegyes mártás .............208
Főzelékek:
605. Borsópüré ............................208
606. Burgonyafőzelék tejfelesen 208
607. Finom tavaszi főzelék...208
608. Gombafőzelék ..................208
609. Karfiol vajjal ....................209
610. Lecsó ......................................209
611. Lucskos káposzta ..........209
612. Paradicsomos káposzta .. 209
613. Paraj ...............................209
614. Rakott kel ........................209
615. Sajtos burgonyafőzelék .. 210
616. Spárga ....................................210
617. Tökfőzelék ........................210
618. Töltött burgonya ................210
619. Töltött kel ........................210
620. Töltött tök ....................211
621. Töltött uborka ...........211
622. Zöldbabfőzelék ................211
623. Zöldborsó ............................211
624. Zöldkáposzta ....................211
625. Zöldséges töltött burgonya 211
Saláták:
626. Angol zöldségsaláta ...........212
627. Babsaláta ............................212
628. Burgonyasaláta ....................212
629. Finom vegyessaláta ...... 212
630. Gombasaláta ........................212
631. Gyenge növénysaláta .. 213
632. Paprikasaláta ........................213
633. Paradicsomsaláta ................213
634. Zöldbabsaláta ....................213
635. Zöldsaláta ............................213
636. Zöldsaláta tárkonyosán .. 213
Kenyérféle, keksz:
637. Graham-kenyér ....................214
638. Keksz ................................214
639. Sajtos keksz ........................214
640. Kétszersült ........................214
Tészták:
641. Alma bundában ....................214
642. Almafelfújt ............................215
643. Almáspite ............................215
644. Apró linzertészta ................215
645. Monyapogácsa ................215
646.Császármorzsa....................215
647. Cseresznye- vagy meggyfelfújt ....................................216
648. Csokoládés kockák .... 216
649 Derelye ....................................216
650. Dióskifli ................................216
651. Galuska ................................216
652. Gesztenyeszelet ....................217
653. Gyümölcsgombóc ................217
654. Gyümölcsgombóc sütve .. 217
655. Habfelfújt ...................217
656. Képviselőfánk ........................217
657. Makaróni ............................218
658. Málé ........................................218
659. Meggyes vajaspite ............218
660. Metélttészta ........................218
661. Mindenes tészta (sült) .. 219
662. Narancs csókocska ............219
663. Palacsintafélék ....................219
664. Puliszka ................................220
665. Puliszka túróval ................220
666. Rizs 1. Gyümölcsrizs --------220
2. Hidegrizs mogyoróval ............................220
3. Narancsos rizs .. 220
4. Rizsgombóc --------222
667. Rétes ........................................221
668. Tehéntúrós táska ................221
669. Túrós pogácsa ....................221
Édesség:
670. Almacsemege ....................222
671. Almaétel ................................222
672. Alma töltve ........................222
673. Csokoládés alma ................222
674. Dinnyecsemege ....................222
675. Egreskrém ............................222
676. Finom gyümölcskrém .... 223
677. Finom gyümölcssaláta .... 223
678. Gyümölcshab ........................223
679. Gyümölcskrém ....................223
680. Narancssaláta ........................223
681. Narancs töltve ....................223
682. Oroszkrém ............................223
683. Szamócacsemege ....... 224
Italok
684. Áfonyaszörp ..................224
685. Árpakávé ................................224
686. Fügéstej ................................224
687. Málnaszörp ............................224
688. Narancsital ............................224
689. Tojáspuncs gyümölcsízzel 224
690. Üdítő ital .................224
Vegetáriánus étrendhez felhasználható receptek fel
sorolása ....................225
TARTALOMJEGYZÉK
Előszó ................................................3
Konyhavegyészet:
Mire van szüksége az emberi
szervezetnek? ....................4
Meddig főzhetjük az ételeket?. 6
Élvezeti cikkek ............................7
Nem ártalmas fűszerek ............8
A főzés ABC-je:
Áztatott zsemlye ........................13
Aszpik ............................................31
Baromfi tisztítása ........................23
Burgonya főzése ............................20
Burgonya sütése ................................20
Citromhéjreszelés ........................13
Cukorpirítás ................................13
Cukor spinnelése ........................131
Csokoládé puhítása........................12
Csontlé felhasználása ................21
Dagasztás ........................................17
Formák kikenése ........................27
Főzés - forralás............................28
Galuskatészta ............................14
Gesztenyetisztítás ....................23
Gombapárolás ............................20
Gombatisztítás ............................22
Gőzben főzés ................................28
Habverés ........................................27
Hagymapirítás ............................19
Hal kellemetlen mellékíze .... 19
Haltisztítás ....................................22
Hirtelensültek ................................18
Húsdarálás .................. 19
Hús spékelése ................................19
Hogyan mossuk meg a főzeléket? .................... 24
Hogyan mossuk meg a húst .. 24
Kirántott dolgok előkészítése .. 26
Kovászolás .................. 18
Krémfélék kiborítása ........ 12
Krumplitészta ................ 15
Leégett húsféle megmentése .. 21
Leves leszűrése .............. 21
Mandula héjalása ............ 12
Mazsola tisztítás .............. 12
Mogyoró pörkölése............ 12
Palacsinta tésztája ............ 17
Paszírozás .................. 25
Párolás ...................... 27
Pirított zsemlyekocka ........ 12
Rántáskészítés .............. 25
Salátapáclé készítése ........ 13
Teakészítés .................. 30
Tejbedara .................. 13
Tejberizs .................... 14
Tejforralás .....30
Tésztagyúrás .............16
Tésztakifőzés .............15
Tésztapróba ...........14
Tojásfőzés ...............20
Tojásszétválasztás .........29
Tojás, tejföl behabarása ...21
Torták bevonása .....11
Vaj habosra verve ......11
Vaniliáscukor készítése....11
Zöldségtisztítás ...........21
Zsír......11
Nyersanyagtáplálékok, alapanyagok ........31
Az anyagok feldolgozása ......32
Heveny fertőző betegek étrendje:
Hastífusz étrendje ....................34
Vérhas étrendje ........................35
Kolera étrendje ........................36
Hólyagos himlő étrendje .... 37
Diftéria étrendje ........................37
Kanyaró étrendje ........................37
Bárányhimlő étrendje ...... 37
Szamárköhögés étrendje ....38
Lázas beteg étrendje:
16. Almalé ................42
17. Aludttej ....................................42
9. Barackhab ................................40
10. Borzselé ....................................40
4. Caramellfagylalt .... ............40
11. Fagyasztott kávéháb ............41
3. Fagylaltkészítés ....................39
18. Finom limonádé ....................42
5. Gyümölcsfagylalt ....................40
6. Gyümölcsfagylalt ....................40
12. Gyümölcskrém ....................41
11. Gyümölcsleves ....................39
13. Jegelt kávé ............................41
14. Kávéhab ................................41
19. Mandula tej ............................42
22. Narancssaláta ............43
8. Parfait ..................40
7. Puncsfagylalt ............................40
20. Tea tejjel ............................42
15. Tejkocsonya ..........................41
2. Tejleves.................................39
21 Tejsodó ..........................42
Lábbadozó étrendje:
Levesek:
23. Borleves . .........44
24. Borjúleves ...........44
25. Burgonyakrémleves.....44
26. Gyümölcsleves ........................44
27. Halleves ................................45
28. Hideg bouillonleves................45
29. Kenyérleves ............................45
30. Kenyérleves húslevesből .. 45
31. Monakoleves .......................45
32. Tavaszileves ........................46
33. Tyúkleves (maradékból is).. 46
34. Zellerleves ............................46
35. Zöldborsóleves borsótésztával ............................................46
36. Zöldségleves ........................46
37. Gombóc a gyümölcsleveshez 47
Hús, főzelék:
42. Borjúláb ................................48
43. Borjúszelet ............................48
44. Borjúvelő ................................48
45. Csirkebecsinált ....................48
39. Finom zöldségomlett ............47
46. Húspüré hirtelen kisütve .. 49
40. Sonkás tojás ........................47
41. Spenót vagy paraj ................47
47. Tök töltve ............................49
38. Vagdalék fánk (levesbe is).. 47
Tészta, édesség:
49. Almafelfújt sülve ................49
53. Almasaláta ............................50
54. Borbanfőtt rizs ....................50
50. Citromfelfujt ........................49
55. Citromkrém ............................50
56. Datolyás étel ....................50
57. Egyszerű narancskrém
(nyers) .................................51
58. Finom gyümölcssaláta .... 51
59. Friss eper (nyers) ................51
51. Kávéfelfujt ............................J9
60. Madártej ................................51
61. Narancsédesség ..........51
62. Narancs habbal ....................51
63. Narancsos rizs ....................52
52. Piskótafelfujt ........................50
64. Rizs naranccsal ....................52
65. Tejbedara ..............52
66. Tejesétel ..............................52
Kétszeresült:
67. Finom kétszersült ................52
68. Kétszersült ..........................53
Italok:
71. Almabor........53
69. Kefir....53
72. Málnaszörp...54
73. Málnaszörp....54
74. Málnaszörp....54
75. Narancsital....55
Ribizlibor....55
70. Yoghurt készítése....53
Idült (chronikus) betegségek étrendje:
Tuberkolózis ................................56
Tuberkulózis betegek étrendjéhez felhasználható receptek
felsorolása ............................58
Vesebetegek étrendje ................59
Hal, főzelékféle:
78. Cukorborsó főzelék ............61
79. Főzelék ....................................61
80. Főzelék ....................................61
77. Hal tokban párolva ............61
81. Paradicsométel ....................61
82. Paradicsomsaláta (nyers) .. 62
83. Sárgarépapüré ........................62
84. Spenót olaszosan ................62
85. Spenót vajjal ........................62
86. Tök spárgamódra ................62
Édességek:
87. Almacsemege ........................63
88. Almakompót ........................63
89. Almasaláta ............................63
90. Alma sülve ............................63
91. Alma tejszínhabbal ............63
97. Angol gyümölcskrém ............64
99. Citromkrém ............................65
93. Gyalogszeder tejszínhabbal... 64
98. Gyümölcskrém ....................65
92. Málnahab ................................64
94. Narancscsemege ....................64
95. Narancskosár ........................64
96. Narancskompót ....................64
100. Vaniliáskrém ........................65
Ital
101. Csokoládé ............................65
102. Forró limonádé ....................65
103. Mancipanci ............................66
Vesebetegek étrendjéhez felhasználható ételek felsorolása.. 66
Szívbetegek étrendje ................67
Szívbetegek étrendjéhez felhasználható leírások felsorolása 69
Leves, főzelék stb.
109. Burgonyakrokett ................70
104. Iróleves ................69
107. Portugál omlett ................70
105. Szágóleves ...........................69
106. Tojáshabkenyér ...................70
110. Tök tejesrizzsel ................70
108. Tükörtojás ............................70
111. Vegyes zöldfőzelék ............71
|112. Zöldborsó rizzsel ............71
Édesség:
113. Almakrém .........71
114. Epercsemege ...............71
115. Gyümölcskocsonya ............72
116. Gyümölcsszörp forrón .... 72
117. Narancsos tojás ................72
Gyomor-bélbetegségek.
Heveny (akut) gyomorhurut étrendje ................ 73
Idült (chronikus) gyomorhurút
étrendje ...................73
Gyomorsavtúltengésesek étrendje .....................74
Leves, hús, főzelékek, stb.:
130. Babfőzelék ............................77
120. Baromfihasé ........................75
131. Burgonya ............. 77
121. Burgonyafelfujt ....................75
132. Burgonyagombóc ................77
134. Cukorborsó ............................77
122. Főtt csirke ............................75
143. Grahamkenyér ....................79
135. Gyöngykásapép ....................77
133. Kirántott burgonya ............77
118. Lisztleves ..... ..................74
123. Olasz sajtosétel ....................75
119. Puretleves ............................75
136. Rizs zöldborsóval ............78
137. Spárga zöldborsószerűen .. 78
124. Sonkás burgonyafelfujt .. 76
125. Tojáslepény főzelékre --------76
126. Tojáslepény zöldborsóval.. 76
127. Tojás sonkával ....................76
138. Tört burgonya vajjal --------78
139. Zöldborsó ............................78
140. Zöldborsópép ....................79
128. Zöldborsós tojás ................76
129. Zöldségpogácsa ................76
141. Zsemlyepép ........................79
142. Zsemlyetöltelék ....................79
Édesség, ital:
144. Banán habbal ....................79
148. Banántej ......................80
145. Gyümölcskrém ....................79
146. Tejkrém ................................80
147. Tejkrém ................................80
149. Tojásos tejszín melegen .. 80
Csökkent gyomorsavuak étrendje ....................................80
Leves:
150. Barnaleves tyúshúsból .... 81
151. Hajnalleves .............81
152. Paradicsomos spárgaleves.. 81
Előétel:
153. Buggyantott tojás paradicsommal ................................82
154. Burgonya tojással töltve .. 82
184. Szardiniás kenyér ................89
Tojás előétel borral ............82
156. Tojásétel citromosan............82
157. Tojás tejfelben stb. ...... 82
Húsféle:
158. Borjúhús hasé ....................83
159. Borjúvelő kagylóban --------83
160. Harcsa rántva ....................83
161. Házinyúl kirántva ............83
162. Sonkás krokett ....................84
163. Sonkás borjúszelet ............84
164. Sonkás tekercs ....................84
165. Tojásomlett récemájjal .. 84
Körítésféle, főzelékek:
167. Áttört főzelékek ................85
168. Burgonyakarikák ................85
169. Kisütött burgonyametélt .. 85
170. Kisütött burgonya szeletekben ...................... 85
171. Majonézes burgonya --------86
172. Pirított burgonya ................86
166. Pirított dara ........................85
173. Sóska tejfellel ........................86
174. Tökfőzelék ............................86
175. Töltött hagyma ....................86
176. Sonkás saláta ........................87
Mártások:
177. Besamel (különböző) .... 87
178. Citrommártás, egyszerű .. .87
179. Egresmártás ........................87
180. Húslémártás ........................88
181. Kapormártás (egyszerű) .. 88
182. Mártás főtt húshoz ............88
183. Narancsmártás ....................88
Tészták:
185. Habrakás .......................89
186. Omlett ................................89
187. Omlett ............................89
188. Sajtos rudak ........................89
189. Tojásomlett ........................90
Édesség:
190. Almapép (nyers) ................90
191. Almapüré ............................90
192. Almasaláta ............................90
193. Alma töltve ........................90
194. Barack tejszínhabbal ________91
195. Citromos narancskrém
(nyers) ....................................91
1%. Epres tejhab (nyers)............91
197. Gyülmölcssaláta ................91
198. Rizs almával, vagy barackkal .......... 91
Gyomor-bélfekélyesek étrendje 92
II. szak.
199. Borjúmirigyleves ................93
200. Borjúvelőleves ....................93
201. Darapép......93
202. Hamisszelet rizsből ............93
203. Hús zselatinnal ....................94
204. Húsnedvfagylalt ................94
205. Húspép .............................94
206. Tejszínes burgonya ............94
III. szak.
207. Burgonya zöldséggel töltve... 94
208. Burgonya burgonyával
töltve ........................................95
209. Cukorborsópüré ................95
210. Mirigy omlettben ................95
211. Szárnyaspüré ........................95
212. Vajas vagdalthús ................96
IV. szak.
213. Balatoni fogas vajjal .... 96
214. Becsinált ................................96
Idült (chronikus) hasmenésben
szenvedők étrendje ............96
Hús stb.
215. Árpakása ............................97
216. Rizsnyák .........................97
217. Húszselé ................................98
218. Hús zselében ........................98
219. Kecsege főve vajjal ............98
220. Pisztráng hidegen ................98
Édesség:
221. Bármilyen gyümölcs tejhabbal ........................................99
222. Borkocsonya ........................99
223. Csokoládécsók ....................99
224. Csokoládékocsonya ............99
225. Csokoládés-ostya ...........99
226. Csokoládés tálbafőtt .... 100
227. Fügeétel (nyers) .............100
228. Gesztenyepép ....................J00
229. Kakakókenyér ....................100
230. Kávékrém ............................100
Ital:
231. Áfonyaszörp ........................100
232. Fügés tej ............................101
233. Forralt bor .......................101
234. Tojásos italok ..........101
Székrekedésben szenvedők étrendje ....................................101
Főzelékfélék:
235. Feketegyökér ......................102
236. Finom tavaszi főzelék .... 102
237. Kalarábé (nyers) ................102
238. Káposztafőzelék ...............102
239. Kelbimbó ..........................103
240. Kelkáposzta rántva ...........103
241. Kukoricafőzelék....103
242. Paraj....103
243. Nyers előétel....103
244. Paradicsom töltve (nyers) 103
245. Saláta tejfellel ....................104
246. Sárgarépa (nyers) ................104
247. Spárgafőzeiék ....................104
248. Spárga ........................104
249. Spárga hollandimódra ________104
250. Spenótétel (nyers) ............105
251. Töltött paradicsom ............105
252. Zöldbab angolosan ............105
253. Zöldfőzelék vajasan ............105
Mártás stb.
254. Majonézmártás ....................105
255. Ribizlimártás erdélyiesen.. 105
256. Sóskaomlett ............................106
257. Zöldségeskenyér (nyers) .... 106
Saláta:
258. Feketegyökérsaláta ............106
259. Finom burgonyasaláta .. 106
260. Gombasaláta (nyers)............106
261. Gyenge növény saláta .... 107
262. Káposztasaláta ....................107
263. Paradicsomsaláta rizzsel .. 107
264. Pikáns gyümölcssaláta .. 107
265. Saláták készítése ................107
266. Zöldbabsaláta ....................108
267. Vegyessaláta ........................108
268. Vegyessaláta ........................108
269. Vöröskápasztasaláta
(meleg) ....................................108
Édesség:
270. Almaétel ................................108
271. Aszaltszilvakompót ............108
272. Eper- vagy málnaétel .... 109
273. Fügesaláta ............................109
274. Gyümölcssaláta ................109
275. Szilva habbal ........................109
Köszvényes betegek étrendje 110
276. Árpakávé ............................110
Köszvényes betegek étrendjéhez
felhasználható leírások felsorolása ................................111
Hizlaló étrend .....................112
Levesek és belé valók:
277. Almaleves ............................114
278. Francialeves ........................114
279. Gerslileves .........................114
280. Mandula- vagy hercegleves 114
281. Gombócka levesbe................114
282. Gyűszűfánk levesbe ............115
283. Velőkocka .............115
Előétel, hús stb.
284. Besameltojás .,..............115
2&5. Burgonyafánk ....................115
286. Burgonyapogácsa ........ 116
290. Csirkerizotto ........................116
287. Egyszerű risotto....................116
288. Sajtos étel ........................116
289. Sonkás piskótatészta --------116
291. Rántott mirigy ....................117
292. Rántott sonka ....................117
293. Rizs sonkával ........................117
194. Velő .............................117
295. Tejszínmártás ....................117
Tészta:
296. Almaomlett ........................117
307. Ananász habbal ........119
297. Császárkenyér ....................118
298. Császármorzsa ....................118
299. Csokoládésfánk ....................118
300 Diós csók ............................118
301. Erzsi csók ............................118
302. Fahéjas lapocskák ................118
303. Grizes kockák ....................119
304. Könnyű omlettlapocskák ..119
305. Omlett ....................................119
306. Rizspudding ........................119
Vérszegénység étrendje ............120
Ételek:
313. Gombás máj ........................121
314. Majonézes máj ....................121
308. Májas levesek ....................120
315. Májgombóc ...............122
322. Májkompót ........................123
310. Májconsommé levesbe .... 120
316. Májpástétom ........................122
317. Májpüré ................................122
318. Májszelet ................................122
319. Májtöltelékek ........................122
321. Mártás májkúrához ............123
320. Nyers májpüré ....................123
311. Összerakott paradicsom .. 121
309. Rizses leves ............................120
312. Töltött paradicsom ............121
Soványító étrend ........................124
Karell kúra ....................................125
Gyümölcsnap étrendje ........ 125
Tea-hús nap étrendje ................126
Burgonyanap étrendje ..............126
Levesek:
323. Finom zöldségleves ............127
324. Gulyásleves ........................128
325. Hideg bouillonleves ............128
326. Kelpüréleves ........................128
327. Paradicsomos spárgaleves.. 128
Főzelékféle:
335. Feketegyökér ............ 130
328. Gomba sütve ........................129
329. Gomba sütve ............ 129
332. Karfiol ................................129
330. Kucsmagomba sonkával .. 129
333. Paradicsomkörítés ................130
336. Spárga finommártással ....130
331. Túrós gomba ............129
334. Zöldkáposzta aludttejjel...130
Saláták:
337. Finom burgonyasaláta ....130
338. Gombasaláta ...........131
339. Gombasaláta ...........131
340. Hússaláta ...............131
341. Lencsesaláta ...........131
342. Reteksaláta .............131
343. Vöröskáposztasaláta melegen ...................131
344. Zöldsaláta citrommal....132
Mártás:
345. Pikáns mártás .......... 132
346. Zöldmártás (nyers) ...... 132
Vegyes ételek:
348. Borjúfej hidegen aszpikban ....132
349. Májfeltét ................................133
350. Svéd hering ........................133
347. Zab nyák ................................132
Soványítókúrához felhasználható
ételek felsorolása ........ 133
Basedowkór étrendje:
Levesek:
351. Gombaleves ........................134
352. Gombás laskaleves ............134
361. Tejleves finom galuskával.. 136
360. Spárgaleves ............................136
353. Gyöngykásaleves ................135
354. Hajnalleves ...................135
355. Kapros, tejfölös leves ________135
356. Kelpüréleves ........................135
357. Kenyérleves ........................135
358. Paradicsomos krumplileves 136
359. Salátaleves ............................136
362. Tejszínhabos zöldborsóleves ........ 136
363. Vörösbableves ....................136
364. Zellerkrémleves ....................137
365. Gyűszűfánk levesbe ............137
Gombás ételek (húspótlók):
366. Gomba tejfölösen ................137
367. Gomba sütve ........................137
368. Gombás rizs ...................137
395. Gombás vaj ........................143
369. Kucsmagomba kenyérrel .. 138
370. Kucsmagomba vagy rókagomba tejfölösen .......138
371. Rántott sampignon gomba...138
Főzelékféle:
372. Angol berakott krumpli ....138
378. Borsópüré .............. 140
373. Burgonyafőzelék ........ 139
374. Burgonyagaluska grízzel .. 139
375. Burgonya petrezselyemmel... 139
376. Burgonyapüré .......... 139
379. Feketegyökér .......... 140
380. Kisütött karfiol ........ 140
377. Paprikás krumpli ...... 140
381. Paradicsomkörítés...141
382. Párolt vöröskáposzta...141
383. Rakott kel...141
384. Salátafőzelék....141
385. Zöldbabfőzelék....141
Mártás:
386. Paradicsommártás
Saláta:
387. Fehérbab saláta (nyers)...142
388. Karfiolsaláta .......142
389. Káposztasaláta ....................142
390. Lencsesaláta ........................142
391. Paprikasaláta ....................143

392. Paradicsomsaláta ................143
393. Sárgarépasaláta ....................143
394. Zöldsaláta ............................143
Tészták
398. Almásgombóc sütve .. 144
399. Aprósütemény .......... 144
400. Barackperecek .......... 144
401. Barackrizs .............. 144
402. Csokoládészeletek ...... 145
403. Daragombóc ............ 145
404. Dióskifli ................ 145
396. Előpataki kifli .......... 143
405. Egyszerű pogácsa ...... 145
397. Finom keksz ............144
406. Gesztenyefelfujt ........ 145
407. Gyümölcsrizs .......... 146
408. Hidegrizs ..............146
409. Hidegrizs mogyoróval ..146
410. Kis vajastorták ........ 146
411. Krumplis tészta ........ 146
412. Máglyarakás ............147
413. Sütemény ..............147
414. Mindenes tészta ........ 147
415. Nougat ................147
416. Omlós burgonyapogácsa ..147
417. Porhanyó kifli .......... 148
418. Puliszka tejjel ..........148
419. Tejfölös pogácsa ........ 148
420. Török puliszka ..........148
Édesség:
421. Almapüré tejföllel ......148
422. Áfonyacsemege....148
423. Egrescsemege .....149
424. Gyümölcssaláta rizzsel...149
425. Panirozás....149
Cukorbetegek étrendje ....150
Éhező nap....150
Főzeléknap....151
Zsíros főzeléknap ........................152
Zablisztnap .................. 152
Vegyes lisztnap ............................153
Szénhydrátszegény (cukor)
étrend ....................................154
A sárgaság étrendje ....................154
Ételek a cukorbetegek diétájához:
Levesek és belé valók:
426. Burgonyaleves ....................155
427. Francialeves ........................155
428. Füst ölthúsleves ................155
429. Galamb gulyásleves ............155
430. Gombaleves ........................155
431. Gombás gulyásleves .... 156
432. Hajnalleves ........................156
433. Halikraleves ........................156
434. Karfiolleves ........................156
435. Kapros tejfölösleves ________157
436. Káposztaleves tyúkkal ________157
437. Korhelyleves ........................157
438. Paprikaleves ........................157
439. Orjaleves ............................157
440. Paradicsomos krumplileves ..........................158
441. Száraz bableves ....................158
442. Zablisztleves ........................158
443. Zabpehelyleves tejjel .... 158
444. Levesbevalók ........................158
445. Tojásgaluska levesbe .... 159
Főzelékféle:
446. Borsópüré ............................159
447. Kisütött burgonyapüré .... 159
448. Krumplipép ........................159
449. Sajtos burgonyapüré .... 160
450. Tejszínes krumpli ................160
451. Gombafőzelék tejfelesen .. 160
452. Lucskos káposzta ................160
453. Sajtos karfiol ....................160
454. Sonkás karfiol ....................161
455. Kelbimbófőzelék ................161
456. Kelkáposzta gombával
töltve ....................................161
457. Rakott kel ............................161
458. Összerakott paradicsom .. 161
459. Paradicsomos káposzta .. 162
460. Kalarábé tejfeles mártással 162
461. Szárazbab főzelék .............162
462. Zöldbabfőzelék ....................162
463. Zsírmentes, rántásnélküli
főzelékek ................................163
Saláták:
464. Majonézes krumpli ...... 163
465. Sonkás saláta ................163
466. Tojássaláta ............................163
1 | 467. Vegyessaláta ............ 163
Mártás:
468. Áfonya mártás .......... 164
469. Majonéz .........................164
470. Majonéz.................164
471. Gombamártás ....................164
472. Kapormártás ........................164
473. Tárkonymártás ....................164
Zabételek:
474. Zabpehely ......................165
475. Zabpehely ...................165
476. Zabpehelykotlettek --------165
477. Zabpép ................................166
478. Zabpép (nyers) ....................166
479. Zsírban sült zabpehely .. 166
Előétel, hús, stb.:
484. Agykolbász ........................167
485. Borjúvelő vajjal ................167
486. Burgonya sonkával összerakva ..............................167
480. Finom tojás előétel ............166
481. Finom tojás előétel ............166
483. Főzelék rántva ....................167
Húsok ............................................169
Hal ....................................................169
487. Karfiolpudding ....................167
488. Pirított borjúvese ................168
489. Pirított marhanyelv ............168
482. Sajtos tojás ........................166
490. Sültkrumpli töltve ............168
491. Tyúkfelfujt ........................168
Különleges eljárások:
492. Gratinirozó mártás ............169
493. Panirozás pótlása ................169
494. Rántás pótlása ....................169
Édesség, tészta:
495. Aszaltszilvakompót ............169
496. Gyümölcssaláta ................170
497. Imperialsajt naranccsal
(nyers) ....................................170
498. Habcsók .................170
499. Omlett ....................................170
500. Sütemény ...................170
501. Sonkás vagy káposztás omlett ............................................170
502. Tekercs ................................171
503. Krém tölteléknek ................171
Befőtt:
504. Bármilyen gyümölcslé eltevése cukor nélkül ................171
505. Eperlé .............................171
506. Málnaszörp cukor nélkül.. 171
Terhesek étrendje ....................173
Gyermekágyasok étrendje .... 174
Levesek stb.:
507. Áttört almaleves ................176
508. Darakrém leves ....................176
509. Finom zöldségleves ............176
510. Gyümölcsleves ................176
511. Húsleves ........................177
512. Köménymagosleves tojással 177
513. Lisztleves ................................177
514. Tejleves ............................177
515. Tejleves finom galuskával 178
516. Tyúkleves szűrve ............178
517. Ujházileves ............................178
518. Zsemlyeleves ........................178
519. Zsemlyeleves ........................178
520. Burgonyapüré ........................179
Édesség:
521. Aszaltszilvasaláta ...............179
522. Almacsemege ........................179
523. Banán tejfellel ....................179
524. Darakrém ............................179
525. Eperkrém ............................180
526. Tojáskrém hidegen ............180
527. Rizs befőttel ............180
528. Sűrű mandulatej ...............180
Egészséges csecsemő táplálása
anyatejjel ............................181
Egészséges anyatejjel táplált
csecsemő elválasztása ________182
Egészséges gyermekek táplálása
egyéves kortól - kétéves
korig ...................187
529. Piskóta gyermeknek ...190
530. Sonkástojás gyermeknek ....190
Tápanyagok élettani értéke...227
Egészséges felnőtt napi tápanyagszükséglete .....228
Húsfélék és egyéb állati anyagok tápértéke ..........238
Tejfélék tápértéke .....229
Sajtok tápértéke ..........229
A tojás tápértéke .....229
Lisztfélék tápértéke ........230
Száraz hüvelyesek tápértéke....230
Gyökérfélék tápértéke...230
Zöldségfélék tápértéke...230
Gombafélék tápértéke ..... 231
Friss gyümölcsfélék tápértéke ...231
Aszalt gyümölcsök tápértéke...231.
Maggyümölcsök tápértéke . .232

Dr. Vincze Jenő

Dr. Vincze Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Vincze Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Diétás konyha (rossz állapotú) Diétás konyha (rossz állapotú) Diétás konyha (rossz állapotú) Diétás konyha (rossz állapotú) Diétás konyha (rossz állapotú) Diétás konyha (rossz állapotú) Diétás konyha (rossz állapotú) Diétás konyha (rossz állapotú) Diétás konyha (rossz állapotú)

Az első és hátsó kötéstábla elvált a könyvtesttől. A borító kopott, megtört, hiányos. A gerinc megtört, hiányos. Több lap különvált egymástól, kijárnak. A lapok sérülékenyek. A 139-140. oldal hiányos.

Állapot: Rossz
2.240 ,-Ft
11 pont kapható
Kosárba