A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Diétás előírások

Gyomor-, máj-, bélhurut-, vese-, szív-, cukor-, epebetegek részére

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Általános Nyomda és Grafikai Intézet RT.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 38 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második bővített kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tabajdy Erzsébet diétás nővér ama kívánságának, hogy könyvéhez néhány ajánló sort írjak, szívesen teszek eleget, mivel az a négy esztendő, amely idő óta a honvéd tiszti kórház diétás konyháját... Tovább

Előszó

Tabajdy Erzsébet diétás nővér ama kívánságának, hogy könyvéhez néhány ajánló sort írjak, szívesen teszek eleget, mivel az a négy esztendő, amely idő óta a honvéd tiszti kórház diétás konyháját vezeti, teljesen meggyőzött arról, hogy ő az alkalmazott, diétás táplálkozástannak valóban szakembere. A dietetika a gyógyító orvostudománynak egyre inkább méltányolt és részleteiben is mindjobban kidolgozott ága. A diétás kezelés megvalósításának a gyakorlatban nagy nehézsége azonban az, hogy megfelelő szakemberek híján egyes kórházi konyhák nem diétás üzemek is egyúttal, továbbá, hogy a házi ellátásba kerülő beteg orvosától étrendjére vonatkozólag részletes utasítások helyett többnyire csak általános irányelvet kaphat, amelyek hibás alkalmazásával táplálkozása rendszerint helytelenné és egyoldalúvá válik.
Ezeken a bajokon akar segíteni Tabajdy Erzsébet könyvecskéje, amely első felében a kórházból távozó diétás betegek számára ad részletes, változatos és az idények szerint összeállított étrendi előírásokat. A könyvecske második fele pedig az ételek konyhatechnikai elkészítésével foglalkozik (receptura), mindenkor tekintettel a sajátos magyaros ízlésre. Meggyőződésem, hogy a könyvecskének nemcsak a diétára rászoruló beteg, hanem a gyakorlati dietetikával foglalkozó szakember is igen jó hasznát veszi.
Dr. THÁN FERENC
m. kir. orvos-szds
a honvéd közegészségügyi intézet élelmezési osztályának vezetője. Vissza

Fülszöveg

Ez a kiskönyv a Tiszti kórház betegei számára készült, hogy a kórházból való távozásuk után összeállíthassák betegségüknek, ízlésüknek és az évszaknak megfelelő étkezést. A könyvben felsoroltam az ételek elkészítési módját és minden diétához téli-nyári étrendet is mellékeltem.

Tartalom

Étrend összeállítások:
Anyagcsere étrend, téli----------14
Anyagcsere étrend, nyári----------15
Bélhurutos étrend, téli-----------21
Bélhurutos étrend, nyári-----------21
Cukorbeteg étrend (fehérje és szénhidrát értékek)--5
Cukorbeteg étrend, téli----------7
Cukorbeteg étrend, nyári---------8
Epeköves étrend------------ 12
Epekőkímélő étrend, téli----------13
Főzeléknap cukorbetegeknek --------9
Falta étrend cukorbetegeknek--------10
Gyomorfekélyes étrend, téli---------19
Gyomorfekélyes étrend, nyári--------20
Nyerskoszt ----------------22
Sárgaságos étrend, téli------ ----11
Sárgaságos étrend, nyári-----------12
Szív- és vesebetegek étrendje, téli-------15
Szív- és vesebetegek étrendje, nyári------16
Veseköves étrend, téli----------.- 17
Vesekövea étrend, nyári-----------18
Receptek:
Édestészták -----34
Főzelékek ----- -26
Húsok ------24
Halak-----25
Köretek-----29
Levesek -----23
Nyerstálak----32
Saláták-----29
Tészták cukorbetegeknek 33
Vacsora ételek---30
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem