1.067.339

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Czifray István magyar nemzeti szakácskönyve

1649 különféle utasitás a hús- és böjti ételek, tészták, sütemények, sültek, nedvek, kocsonyák, fagylaltok, gyümölcsök, likőrök stb. készitésére nézve. Függelékül: hasznos háziszerek, szépitőszerek

Szerző
Budapest
Kiadó: Rózsa Kálmán és neje
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 612 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyolczadik tetemesen javitott és bővitett kiadás. Nyomatja és kiadja Rózsa Kálmán és neje.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jelen szakácskönyvet Czifray István híres szakács-mester, József nádor udvari szakácsa, szerkesztette volt legelsőbben, ugy a saját, mint több hires szakácsmester tapasztalatai nyomán. Tekintettel... Tovább

Előszó

Jelen szakácskönyvet Czifray István híres szakács-mester, József nádor udvari szakácsa, szerkesztette volt legelsőbben, ugy a saját, mint több hires szakácsmester tapasztalatai nyomán. Tekintettel arra, hogy annyiféle s a mi fő, magyaros ételnek leirását ezenkivül egyetlen szakácskönyv sem tartalmazza: nélkülözhetetlen ezen kézikönyv minden magyar gazdasszonynál.
Ezen uj kiadás tetemesen javittatott és bővittetett; a régi mértékek az uj, metrikus rendszer szerint, az ételek minőségéhez különös tekintettel, szakértői vélemény alapján, kellő pontossággal vitettek át.
Különös érdeme pedig e könyvnek a zamatos magyarság, a rövid és értelmes előadás. - Az idegen nyelvekből átvett "konyha-műszavakról" is gondoskodva lett, miután köztudomásu dolog, hogy gazdasszonyaink azokat még mindig nagyban használják.

Budapest, 1888. márczius hóban

A kiadó. Vissza

Tartalom

Hús-levesek, bőjti-levesek, továbbá leves utáni feladatni szokott húsevő- és bőjti-napi ételek avagy aszsziettek
Hús-levesek
Jó hús-leves1
Sodrott-leves2
Cseh-leves
Barna-leves
Kenyér-leves3
Kenyér-leves apró madarakkal
Franczia leves
Vágott-leves4
Vegyes-leves mindenféle zöldségből
Tört-leves sült tyúkokból
Tört-leves kappanokból5
Zöldborsó-leves rizskásával
Velő-leves
Vadász-leves
Császár-gersli-leves6
Borjúhús-leves
Virágoskáposzta- vagy kartfiola-leves
Káposzta-leves
Tápláló vagy beteg-leves7
Krumpli-leves
Leves vajas galuskával
Máj-leves8
Bekötéssel készült leves
Fogolymadár-leves
Sárgarépa-leves
Leves fűszerezett gombóczczal9
Szalonka-leves
Barna leves9
Hajdina (pohánka) kása-leves10
Leves apró húsgombóczczal
Leves lúdaprólékkal
Leves szalonnás-gombóczczal11
Fű-leves
Rizskása-leves
Rák-leves12
Leves agyvelő-gombóczczal
Leves szalonnás-gombóczczal13
Leves tüdős-táskával
Leves velőgombóczczal
Leves agglegénynyel14
Leves hasé-fánkkal
Leves máj-gombóczczal
Leves dara-galuskával15
Olió-leves
Leves krumpli-gombóczczal
Leves hús-gombóczczal16
Leves dörzsölt szalonnagombóczczal
Török-leves17
Orosz-leves
Kaszás-lé
Száraz marhahús-leves, vagy leves-szeletek útra18
Lép-leves
Csontvelő-leves19
Gyökér-leves
Rongyos-leves
Leves paczallal20
Borsó-leves disznófüllel
Barna-leves karórépával
Leves endiviával, kellel vagy sóskával
Franczia fű-leves csiperkegombával21
Gyapju-leves
Császár-leves
Leves dara-lepénynyel22
Panádi-leves
Leves többszinü puddinggal
Leves uszó gombóczczokkal
Tört-mandola-leves23
Szágó-leves
Fű-leves velővel
Fenyőmadár-leves23
Német Olio-leves24
Olasz Olio-leves
Franczia fű-leves másképen
Fehérrépa-leves25
Szágó-leves linczi módra
Tojásgersli
Vegyitett leves húsevő napon
Hurut-leves26
Lencse-leves vén tyúkkal
Galamb-leves
Zöld riskása-leves
Olasz risa leveshez27
Leves velő-lepénynyel
Leves sült borsóval39
Leves irósvaj-galuskával
Gomba-leves
Bőjti-levesek
Fekete leves29
Sör-leves
Kenyér-leves
Zöldborsó-leves30
Bőjti-lé száraz borsóból
Bab-leves
Halbeles-leves
Csuka- vagy ponty-leves31
Rák-leves vagdalt aprólékkal (ragout)
Mandola-leves
Tej-leves32
Halikrás leves
Szegfűgomba-leves
Bor-leves
Zeller-leves33
Szárazborsó-leves
Hal-leves
Lencse-leves
Fű-leves34
Spárga-leves
Tekenősbéka-leves
Csokoládé-leves
Szárcsa-leves35
Kozák-lé
Krumpli-leves
Bőjti-leves gyökerekből
Tört-leves36
Barna leves hal-gombóczczal
Olasz viz-leves37
Vöröshagyma-leves
Ponty-leves
Eper-leves38
Barna hal-leves haltejlepénynyel
Benediktinus-leves
Rántott-leves tojáshabarékkal
Ál-csokoládé-leves39
Haltüdő-leves
Béka-leves
Vegyitett leves halikra-, rák- és csigából40
Gersli-leves aszalt gombával
Turbolya-leves
Karthauzi-leves
Tej-leves tojáshó-karimával41
Bekötéssel készült leves
Vesztfaliai sör-leves
Hal-leves olaszosan42
Mandola-leves habbal
Kolbász-leves bőjtinapon42
Tört-leves43
Tejfel-leves
Kucsmagomba-leves
Birsalma-leves
Czitrom-leves44
Alma-leves
Tej-leves tojáshóval
Leves tojásszékből45
Alsó-németországi leves
Hasché-leves45
Fánk-leves
Czompó-leves piskótagombóczczal
Szágó-leves vörös borral46
Kolbász-leves bőjti-napon másképen
Irósvaj-leves47
Édeskáposzta-leves
Bor-leves mandolával
Póré-leves
Betegek és lábadozók számára való levesek
Kenyér-leves48
Lágyitó hús-lé
Hütő és vértisztitó fűlevesek
Rák-leves gyökerekkel és füvekkel49
Zabkása-leves hús-lével
Erősítő leves lábadozók számára
Erős leves főképen betegek számára
Lágyitó és hűtő lé50
Görcscsillapító lé
Gyengéknek való erős pép
Erős pép lábadozóknak
Betegeknek való főtt zsemlye
Frissitő pép a hideglelésben, bágyadásban s epe-nyavalyákban szenvedőknek51
Rizskása betegek számára
Rizskása-panádli
Fogolymadár-leves betegek számára
Csiga-vagy kagyló-leves52
Hús-gallerte
Gallerte mellfüvekből53
Borjútüdő-pép
Pép mézes bolyonyikból (Zuckerwurzel)
Rizspudding az oly lábadozók számára, kiknek gyomruk már emészthet54
Hús- és böjti-levesekbe valók
Bekötés54
Bekötés böjti-napon55
Csuka-szarvasok
Karórépa-gombócz bajor módra
Sült daragombócz
Sült halgombóczok56
Fojtott gombóczok
Borjúlép-gombóczok
Kappan-gombóczok
Menyhalmáj-gombócz57
Rák-gombócz
Vagdalt (ragout) gombóczok
Szalonnás gombócz bőjti-napon58
Dara-fánczli
Rák-fánczli
Máj-fánczli59
Menyhalmáj-fánczli
Velővel töltött zsemlye
Spanyol rizskása
Császár-lepény60
Dara-lepény fojtva
Malacz-kolbász levesbe61
Rizslepény levesbe
Fojtott habos-kolbász levesbe
Haltáska levesbe62
A leves után feladatni szokott ételek, húsevő- és bőjtinapokon
Húsevő-napi asszittek
Sódar, vajban sült zsemlyeszeletekkel62
Fürj rizskásával63
Sütött szarvasok
Kolbász párolt vöröshagymával64
Karbonád szardellával
Kakastaréjok
Rántott csirke65
Sült krumpli
Béka-karbonád krumplival66
Lúdmáj rizskása-keritésben
Sodrott ostya borjúhússal67
Krumpli-lepény ragúval
Vesepecsenye krumplikásával68
Velő-kása69
Vagdalt lepény
Kappanszegy osztrigával70
Vagdalt kucsmagomba
Borjúhús-meridon71
Ragú-lepény
Ragú sodarral és sült krumplival72
Sodralék csiperkegombával
Sült sodralék krumpliból73
Sódar-lepény
Galamb papiros-tekercsben74
Lepény vagdalttal
Másforma lepény75
Fogoly-szalmit vagdalt apró pástétomokkal
Szalonka-szalmi76
Sodralék palacsintából
Bőjti-napi assziettek
Sült tojás77
Tojás vagdalt aprólékkal (ragout)
Tojás krumplival78
Hollandiai módon készült tojás
Elsikkadt tojás sóskával
Töltött tojás79
Tojás-palacsinta
Tojás-fánczli
Tojás-kelyhecskék80
Buktatott tojás80
Üllepedett tojás81
Krumpli tejben
Töltött csiga
Osztriga csukával vagy menyhal-májjal82
Jászkeszeg heringgel
Hal-karbonád83
Kevert tojás spárgával és rákfarkakkal
Sodralék tojásból
Marhahúsok, mártások, főzelékek
Marhahúsok
Emlékeztetés a húsra nézve84
Marhahús, legjobb mód szerint85
Befojtott marhahús rizskása-boritékkal86
Befojtott marhahús
Befojtott marhahús krumpli-boritékkal87
Befojtott marhahús ugorka-mártással
Angol módra készitett marhahús88
Tormával beborított szegy89
Befojtott marhahús
A marhahús megbarnitásának módja
Marhahús legjobb ízlés szerint90
Marhahús papiros-tekercsben
Sodrott és nyúlhoz hasonlitó marhahús
Marhahús olaszosan91
Marhahús bréz-levesben
Marhahs portugal módra
Marhahús meggy- vagy málna-lével
Mustban főtt marhahús92
Marhahús stofadéval
Cseh módon fojtott marhahús
Marhahús angolosan (beefsteaks)93
Beefsteaks osztriga-mártással
Olasz beefsteaks
Marhahús-szeletek94
Frikasszé hideg marhahúsból
Vese-pecsenye angol módra
Fonott vesepecsenye95
Marhahús hollandiai módra
Rostélyos
Töltött rostélyos
Marhafark96
Marhahús legjobb módra
Szarvasfartő97
Fenyőmagos marhahús
Besózott marhahús98
Bőrös marhahús
Sulykolt marhahús99
Marhahús vérrel bevonva
Sodrott marhahús
Rostélyos burgonyával100
Franczia stofádé
Olasz stofádé101
Mártások
Alma-mártás101
Paradicsomalma-mártás102
Paradicsomalma-mártás másképpen
Sóska-mártás
Szardella-mártás
Birsalma-mártás103
Kaporna-mártás
Csiperkegomba-mártás
Czitrom-mártás
Vörösrépa-, máskép czékla-mártás104
Befojtott vöröshagyma-mártás
Fokhagyma-mártás
Ugorka-mártás105
Mandola-torma
Zsemlyés torma
Olasz mártás
Ribizke-mártás106
Galagonya-mártás106
Hideg mustár-mártás
Mogyoróhagyma-mártás marhahúshoz
Zöld mártás
Fekete-kenyér-mártás107
Komló-mártás
Spanyol mártás
Hideg szardella-mártás
Vaj-mártás108
Fehér mártás
Spanyol módra készült zöldség-mártás
Zöldség-mártás
Kerti-atraczél-mártás109
Torma eczettel és olajjal
Vadhús-mártás
Angol mártás
Besamel-mártás
Hajnal-mártás110
Hollandi mártás110
Szarvasgomba-mártás
Friss szarvasgomba-mártás
Vegyes mártás111
Muszka mártás
Kinyomott ugorka-mártás
Lioni mártás
Királyi mártás112
Patriárka-mártás
Krumpli-mártás
Aszú tőkehal-mártás
Német mártás113
Zsázsa vagy vizi-torma-mártás
Borjúláb-mártás
Narancs-mártás tormával
Gyenge bab-mártás
Tojásszék-mártás hidegen114
Zöld-mártás hidegen114
Gomba-mártás
Petrezselyem-mártás
Póré- vagy párhagyma-mártás115
Sárgarépa-mártás
Metélőhagyma-mártás
Vöröshagyma-mártás barnán
Hering-mártás hidegen
Mustár-mártás karbonádhoz116
Tejfel-mártás vadsülthez
Meggy-mártás
Osztriga-mártás117
Tengeri-rákhoz való mártás
Hal-mártás á la craster
Szalmi
Hal-mártás másképen118
Főzelékek
Savanyu káposzta befojtva118
Befojtott savanyu káposzta rizskásával119
Töltött savanyu káposzta
Kalarábé barnára fojtva120
Kalarábé fehéren fojtva
Töltött kalarábé121
Kartifiola vajas mártásban122
Édes káposzta rántva
Édes káposzta rizskásával és sódarral123
Vagdalt édes káposzta
Kék káposzta gesztenyével124
Zöld borsó
Articsóka zöld borsóval
Krumpli rostélyos-pecsenyével126
Töltött krumpli
Krumpli borjúaprólékkal
Zöld bab
Lencse fogolylyal
Sárgarépa kalarábéval127
Paradicsomalma francziásan128
Spárga vajmártásban
Hoszpót129
Lőtözött-saláta vajmártásban
Vegyitett főzelék
Hajdu-káposzta130
Paréj sóskával
Jóizű krumpli-gombócz
Kartifiola sajttal
Fehérrépa kolbásszal131
Fehérrépa másképpen
Borjúvese savanyu káposztával befojtva
Ugorka sertés-karbonáddal befojtva
Karórépa borjúfodorhájjal132
Karórépa füstölt hússal fojtva
Borsó sertéshússal133
Savanyu káposzta fáczánnal
Hónapos retek
Sóska frikandóval133
Komló134
Tejfeles savanyu káposzta
Savanyu káposzta kolozsvári módon
Kartifiola tejfel-mártással
Fehér káposzta befojtva135
Töltött és buktatott fehér káposzta
Mogyoróhagymával barnára fojtott édes káposzta
Édes káposzta rizskásával, olaszosan136
Gyönge kalarábé sódarral
Édes tejbe fojtott fehérrépa
Kartifiola sódarral és tejfellel
Töltött paréj137
Édes tejben főzött paréj
Endivia, főzeléknek használva
Kifejtett zöld borsó tejszinnel
Kifejtett zöld borsó gyenge csibével
Zeller burgonyával (krumpli)
Zeller sajttal
Törött lencse
Burgonya vöröshagymával139
Tökkáposzta
Burgonya sajttal
Burgonya tejszinnel s petrezselyem-zöldjével140
Fasirozott kartfiolia
Lucskos-káposzta
Burgonya német-alföldiesen141
Párolt burgonya141
Burgonya petrezselyemmártásban
Burgonya szardellával
Zöld bab párolva142
Zöld bab sódarral
Töltött ugorka
Hoszpót más módon143
Káposzta töltve
Káposzta táskában144
Káposztás táska másképen
Káposzta-kolbász
Káposzta-kolbász rántva145
Édes káposzta glászszal
Párolt káposzta almával
Töltött káposzta borsóval146
Vörös káposzta befojtva
Savanyu káposzta csukával és osztrigával
Párolt savanyu káposzta sódarral és burgonyával147
Halikrás káposzta
Káposzta bajor módra148
Kirántott spárga
Káposzta francziásan
Sárgarépa befojtva149
Sárgarépa-kása
Töltött fehérrépa
Fehérrépa befojtva ürühússal150
Többszinü főzelék
Töltött zeller
Káposzta-sarjadék (Sprossen)151
Száraz borsó-pudding
Burgonya majoránával
Frikaszszirozott burgonya152
Töltött articsóka mártással
Különféle főzelékekre valók
Jó hurka152
Hús-pogácsa153
Máj-pogácsa
Füstölt tölgy
Borjúláb rántva154
Tehén-tölgy
Borjúvelő rántva154
Zsidó-pecsenye
Franczia karbonád155
Bárány-karbonád boritékban
Gyönge galamb-karbonád
Borjúmáj-karbonád156
Fasirozott karbonád
Fasirozott karbonád másképen
Hús-fánczli
Hús-fánczli másképen157
Velővel töltött zsemlyeszeletek
Borjúléppel töltött zsemlyeszeletek
Rántott szardella
Hús-lepény158
Rántott borjúmáj
Borral készült kolbász
Rák-kolbász
Hüvely nélküli kolbász159
Rántott kolbász
Rántott kolbász másképen160
Velő-kolbász
Kappan-kolbász
Velő-karbonád
Recze-kolbász
Ostya-kolbász161
Vagdalt-kolbász
Vagdalt-kolbász másképen
Metélt-kolbász (Nudeln-Wurst)162
Becsináltak
Becsinált szárnyas állatok
Csirke fehéren fojtva162
Fasirozott csirkék163
Csirkék krottonban
Csirkék zöld borsóval és rákfarkakkal164
Csirkék zöld borsóval és rákfarkakkal másképen
Csirke felforrázva főve
Csirkék tejfellel és czitrom-szeletekkel165
Csirkék frikaszszéban
Csirke vérmártásban
Csirke kaporna-mártásban166
Csirkék narancs-mártásban
Csirkék vajmártásban kartifoliával
Csirkék paradicsomalma-mártásban167
Befojtott kacsa apró vöröshagymával
Kappan csigával168
Kappan hamis csigamártásban168
Galamb befojtva
Fasirozott galamb169
Páczolt galambok mint foglyok
Fiatal pulyka-karbonád frikandóban170
Fasirozott-pulyka
Paprikás csirke (csibe, pisellye)171
Rizskásával fasirozott kacsa
Befojtott csirke vöröshagymával172
Párolt csirke ragúval töltve
Leforrázva főzött csirke burgonyával
Fasirozott csirkék másképen
Fasirozott csirkék még másképen173
Csirkék tárkony-mártásban173
Csirkék rák-mártásban174
Csirkék máj-mártásban
Csirkék czitrom-mártásban
Csirke hamis csigamártásban175
Csirke rák-vagdalttal
Csirke szalonnával
Csirke kevert étekkel176
Vén tyúk fekete mártásban
Kappan fehéren fojtva177
Kappan á la Dopf
Kappan osztriga-mártással
Kappan lencsével178
Páczolt fogoly
Fasirozott foglyok
Szalonka mártással179
Galamb forrázva főve
Töltött galamb frikaszszéban180
Párolt galamb kartifiolával
Párolt galambok burgonyával
Párolt galambok czitrom-mártásban181
Spékelt galamb kaporna-mártásban
Galamb fekete-mártásban
Galamb sóska-mártásban182
Fasirozott galambok
Galambok lencsével
Vadkacsa fekete mártásban
Vadgalamb barna mártásban183
Vadgalamb leforrázva főve
Tormás tyúk
Barnára párolt csirke184
Csirke vajas mártásban kartifiolával
Párolt csirke metélttel
Párolt csirke rizskásával185
Fojtott csirke bajormódra
Töltött csirke
Befojtott galamb fűszeres-zöldségekkel186
Leforrázva főtt kacsa tárkonyos lében
Befojtott kacsa czitromhéjjal
Kacsa tejfeles mártásban187
Kacsa osztriga- vagy csiga-mártalékkal
Almával töltött sült kacsa, narancs- és czitrom-lével
Kacsa francziásan188
Kacsa görögösen
Fajdtyúk befojtva
Fáczán angolosan189
Fáczán olaszosan
Fürj rizskása-koszoruval190
Húrosrigó szalmiban
Vadlúd befojtva
Vadlúd tejfeles mártásban
Szárcsa párolva192
Becsináltak s vagdalt aprólékok
Borjútej frikaszszéban192
Spárgával, rákkal és zöld borsóval töltött borjúszegy
Borjúszegy glászban
Borjúszegy szagóval194
Borjúszegy czitrom-mártásban195
Borjúagyvelő czitrom-mártásban195
Borjúkarbonád kapornával
Borjúkarbonád barnára fojtva
Spékelt borjúhús-szeletek196
Borjúczomb füstöltö nyelvvel spékelve196
Töltött borjúczomb mártással197
A borjú reczéjében fasirozott
Fasirozott nyúl198
Bárányhús befojtva
Bárányhús tárkonymártásban199
Borjúhúsból készült ragú
Pulyka- és kacsaszárnyakból készült ragú
Ragú zsemlye-pástétomban200
Őzhát-ragú
Nyelv galagonyabogyó-mártásban201
Nyárson sült nyelv szardella-mártásban
Nyelv frikandóban
Nyelv lengyel-mártásban202
Borjúvelő-kompó
Borjúpecsenye-maradékból készült frikaszszé
Gulyásos- és pörkölthús203
Becsinált fehér karikával a tál szélén
Zöld ragú vörös karikával204
Vörös becsinált zöld karikával
Fehér becsinált sárga karikával
Borjú-brézli-ragú
Borjú-fodorháj olasz módra205
Borjú-agyvelő rákvajjal
Közönséges becsinált borjúhús
Ragú borjúhúsból206
Borjúszegy vegyületben (hodgepodge) angol módra
Vágottból készült karbonád
Borjúszeletek skócziai módon207
Tormás borjúfej hig eczettel, lében
Borjú-agyvelő egyveleggel207
Ragú borjúhúsból sódarral és burgonyafánkocskákkal208
Ragú kacsa- vagy libaaprólékból
Ragú borjúlapoczkából és gombából
Ragú gerincz-velőből spárga-és osztrigával209
Ragú borjúveséből irósvajjal
Borjúhús-stofád
Stofád rőtvadból210
Töltött borjúszegy párolva
Vadhús módra készitett borjúszegy
Borjúagyvelő frikaszszéban211
Borjúlép fasirozva
Becsinált borjú-agyvelő
Máj-budin
Becsinált borjú-brézli (Briesl)212
Borjúfül töltve
Borjúfej párolva
Borjúfej mártással213
Fasirozott karbonád mártásban
Fasirozot karbonád másképen
Karbonád kapormártásban214
Karbonád pástétomban
Borjúmáj töltve
Borjúmáj szardellamártásban215
Borjúfej-meridon
Pörkölt-nyelv
Marhanyelv készitésének módja216
Fasirozott nyelv
Marhanyelv sütve217
Borjúhús tengerészmódra
Glasszirozott borjúhús-szeletek
Leforrázva főtt malaczlapoczka218
Tokán
Becsinált bárányhús
Becsinált bárányszegy219
Tormás bárányhús eczetes-lében
Barnára párolt bárány-hús220
Báránylapoczka sóska-mártásban
Bárányhús-ragú
Báránykarbonád tejfeles mártásban221
Bárányfej francziásan
Bárányhús-ragúban
Bárányhús hollandiai módon222
Bárányhús-becsinált zöld borsóval
Báránytüdő czitrom-nedves mártással223
Báránylapoczka ragúval
Bárányhús-budin ragúval
Bárányhús-becsinált csiperke-gombával224
Nyúl módjára készült bárány szardella-mártással
Bárányhús pástétommal
Bárányhús tormával225
Kevert étek bárányhúsból rákmártással
Bárányczomb ugorkamártással225
Fasirozott bárányczomb226
Bárányczomb francziásan
Bárányczomb vöröshagymával
Párolt nyúl kapornamártásban227
Királyi nyúl
Nyúl-aprólék becsinálva
Szarvasszegy mártásban228
Leforrázva főtt szarvashús
Szarvashús pástétomban228
Szarvasmáj párolva229
Szarvashús szardella-mártásban
Szarvasfül párolva
Ragú megmaradt vadsültből
Őzszegy mártással230
Őzhús pástétomban
Őzlapoczka mártással
Szarvasszegy bőrrel231
Gulyásoshus bécsiesen
Marhanyelv tormával
Becsinált marha- és juhhúsok, rostélyos pecsenyék, czombok és aszpikek
Vesepecsenye apró krumplival232
Vesepecsenye angol módra
Betekergetett vesepecsenye233
Spékelt vesepecsenye
Befojtott vesepecsenye234
Rostélyos pecsenye töltve
Töltött rostélyos pecsenye bajor módra235
Rostélyos pecsenye befojtva235
Rostélyos pecsenye francziásan236
Ökörfark
Marhahús-szeletek237
Ürüczomb francziásan
Töltött fehér-pecsenye238
Befojtott ürüczomb
Vaddisznófej239
Vaddisznóhús készitési módja
Aszpik készitési módja239
Kocsonyaszerüleg készült borjúfej240
Fiatal pulyka sajtóban aszpikkal241
Berakott aszpik
Befojtott sodralék242
Ürüczomb rizskásával
Egész marhatölgy fasirozva243
Rostélyos sült tölgyszeletek zöldség-mártásban
Czukorral fényesitett tölgy narancs-mártásban244
Ragú (vágott-hús) sertéslábból
Vékonyan metélt vaddisznóhús
Vadhús-módra készitett ürüczomb245
Sertésvese sampányiborban
Sertésfül pármai sajttal
Fasirozott malacz246
Sertéshús vaddisznóhúsmódra készitve
Nyúlhús matróz-módra
Páczolt vesepecsenye
Nyúl-módra készitett vesepecsenye247
Vesepecsenye tejfeles-mártással
Vesepecsenye-szeletek zöldségekkel
Ugyanaz francziásan248
Fasirozott vesepecsenye párolva
Mustos pecsenye
Rostélyos pecsenye németesen249
Párolt rostélyos pecsenye
Párolt rostélyos pecsenye másképen
Rostélyos pecsenye tejfeles lével250
Rostélyos pecsenye burgonyával
Rostélyos pecsenye burgonyával másképen
Marhahús-karbonádok szardellával251
Marhahús-Collops (angol étek)
Marhahús-Gobbets (angol étek)252
Marhaláb szardellamártással
Ökörfark pástétomban
Felsár-pecsenye mártással253
Marhaczomb páczolva
Marhavese és marhamáj
Marhalép254
Marhahús-kolbász
Párolt czomb mogyoróhagymával spékelve
Ürüczomb paradicsomalma-mártásban
Ürüczomb, őzczomb módjára készitve255
Párolt juhhús fekete mártásban
Ürüczimer256
Ürüczomb portugáli módon
Sült ürüczomb fűszeres lével
Bélelt juhhús-karbonád257
Sódarral és szardellával spékelt juhtar
Juh-karbonád eczetes lében
Juhhús török módra258
Sertéshús tormával
Sertéshús florenczi módra
Sertésfej sajtóban259
Kocsonyázott sertésfej
Párolt sertéshús vadhús-módra
Főtt malacz eczetes lében, tormával260
Malacz kocsonyában
Ugyanaz másképen
Vaddisznó módjára készitett malacz261
Forralt sertésfej eczetes lében
Őzczomb-szeletek borjúhús-szeletek módjára készitve262
Barnára párolt nyúl
Tojás-ételek
Higra főtt tojás263
Kemény tojás
Kemény tojás sóska-mártással
Kemény tojás szardellával264
Tojás franczia módra
Rántotta
Zsemlyemorzsás rántotta
Borjúvesés rántotta265
Rántotta spárgával
Almás rántotta
Rántotta gombával
Heringes rántotta
Sült tojás párolva266
Kemény tojás tejfeles-mártásban
Rántotta rákfarkakkal
Ikrával töltött tojás
Elsikkadt tojás eczettel267
Tormás tojás
Töltött tojás zöld borsóval
Lutheránus tojás
Tojáskelyhecskék gombákkal268
Ugorkával vegyitett tojás
Vajból kirántott tojás
Tálba ütött tojás269
Ökörszem
Tálba ütött tojás szardellával
Tojás-sült270
Tojás-bubbert270
Tojáslepény fűvekkel
Tojás mustár-lével271
Tojás burgonyával
Tojás besamellal
Tojáslepény272
Tojáslepény szalonnával
Meggyes tojáslepény
Borjúvesés tojáslepény
Tojáslepény sárgarépával
Zsemlyemorzsás tojáslepény273
Tojáslepény spárgával
Apró mandolás tojáslepénykék
Savanyú tojásétek
Bécsi vagy tánczoló tojásétek274
Felpuffadt tojáslepény
Tojásgombócz275
Tojásételek olaszosan
Töltött fridatta (tojáslepény)
Töltött kucsmagomba mint tojásétek276
Tojás portugalli módra
Habtojás
Tojáspite277
Pontyvéres tojáspite
Formában sütött tojásétek
Tojás-kolbász278
Tojás-sajt
Hal-ételek
Tőkehal töltve278
Tőkehal szardellával279
Sült ángolna mártással
Kéken főtt pisztráng
Czompó borral280
Sült czompó mártásban
Spékelt harcsa281
Kecsege czitrom-mártásban
Süllő zöld petrezselyemmel
Potyka kéken főzve282
Potyka cseh módra
Kocsonyamódra készitett potyka282
Forrázott csuka tormával283
Szakgatott csuka savanyu káposztával
Sült csuka mártással284
Csuka vagdalt-mártásban
Szardellával spékelt csuka285
Csuka tejfeles-tormával
Kocsonyázott csuka vagy kecsege
Halász-hal vagy kevert hal-étel286
Csuka vagy süllő szardellával
Fasirozott pisztráng287
Csuka osztrigával
Potyka zöld mártásban
Kocsonyázott cseh potyka288
Potyka sóska-mártásban
Ángolna osztrigával289
Ángolna kifejtett csigával és krumplival
Frikaszszirozott kecsege290
Főtt lazacz
Lazacz finom zöldségekkel
Rostélyon sült lazacz291
Szemling ragúval
Frikandó szemlingből
Párolt pisztráng
Pisztráng vajmártásban292
Borban főtt pisztráng
Pisztráng olajbogyómártásban
Pisztráng sülve293
Kövipotyka czitrom-mártásban
Kövipotyka kirántva
Leforrázott főtt kövipotyka
Kövipotyka kék mártásban294
Viza metélőhagyma-mártásban
Füstölt viza294
Vizaikra mártásban
Vizasodralék295
Viza párolva
Sült viza
Nyárson sült viza296
Tok főve
Főtt tok tejfeles tormával
Tok czitrom-mártásban
Tok frikaszszéban297
Márna fekete mártásban lengyelesen
Sült márna szardellamártássla298
Sügér főve
Sügér hollandiai módra
Rántott sügér
Főtt lazacz csípős hideg mártással
Kékre főtt lazacz zöld mártással299
Sült csuka borlében
Csuka mustárral
Sült csuka narancsmártással300
Csuka csiperkegombával
Csuka karfioliával
Csuka szardellavajjal301
Töltött csuka
Csuka angol mártásban
Csuka portugallus módra302
Csuka cseh módra
Csuka lengyel mártásban
Sült csuka hidegen303
Csuka kéken főzve
Csuka karbonád
Párolt csuka bor-mártásban
Fogas paprikás mártásban304
Ponty angol módra
Párolt ponty különféle mártással305
Ponty bajor módra
Ponty francziásan306
Ponty olaszosan
Ponty lengyelesen
Ponty tiroli módra
Ponty vörös borlében307
Töltött ponty307
Füstölt ponty308
Ponty-karbonád szardella-mártásban
Ponty magyarosan
Sült ponty tejfeles mártásban309
Szalonnával spékelt ponty
Ángolna párolva
Menyhal kéken főzve310
Menyhal lengyel mártásban
Menyhal vajban kirántva
Menyhal osztrigával311
Menyhal kifejtett kagylócskákkal
Kékre főtt galócza311
Párolt süllő fűszeres zöldséggel312
Süllő bor-mártásban
Czompó czitromos-mártásban
Rántott czompó mártással313
Párolt tőkehal
Rántott hering
Sült hering mustár-mártással314
Szardella-szeletek
Apró halak
Csik vajban kirántva315
Békák, rákok, szárcsák, tekenősbékák, hódok, vidrák, buvárok, csigák, gombák, osztrigák
Béka kucsmagombával és rákfarkakkal315
Frikaszszirozott békák
Befojtott rák316
Fasirozott rák
Szárcsa barna mártással
Tekenősbéka tulajdon tekenőjében317
Tekenősbéka czitrom-mártásban
Tekenősbéka vér-mártásban
Ragú tekenősbékából318
Békák petrezselyem-mártásban
Rántott tekenősbéka
Tekenősbéka becsinálva
Tekenősbéka osztriga vagy csiga-mártással319
Béka becsinálva
Rántott béka
Leforrázva főtt béka320
Tekenősbéka olasz mártással
Osztriga menyhalmájjal czitrom-mártásban
Rántott osztriga320
Osztriga szardellával321
Főtt csiga tormával
Csiga szardellával
Töltött csiga322
Főtt rák zöld borsóval
Rák tejfeles mártásban
Főtt rák tejfellel és köménymaggal323
Töltött rák
Hódtalpat elkésziteni
Hód mártásban
Vidra sülve324
Vidra vöröshagyma-mártásban
Buvár fekete mártásban
Szarvasgomba325
Szarvasgomba olaszosan
Szegfűgomba párolva
Csiperkegomba irósvajjal
Csiperkegomba tejfellel
Csiperkegomba-ragú326
Rostélyon sült vargánya
Párolt vargánya
Párolt kucsmagomba326
Kucsmagomba tejfeles mártásban327
Töltött kucsmagomba
Kirántott szarvasgomba
Szarvasgomba turini módra
Kolbászok, hurkák, májasok
Kolbász süldőből328
Útravaló kolbász
Kappan-kolbász329
Agyvelő-kolbász
Sajtolt kolbász
Szalámi-kolbász330
Braunschweigi kolbász
Augsburgi kolbász331
Czevelát-kolbász
Lúdmáj-kolbász
Agyvelő-kolbász
Potyka-kolbász332
Csuka-kolbász
Kolbász potykából és füstölt lazaczból
Rák-kolbász herczegi módon333
Ürühús-kolbász
Borjúhúsból velővel készült kolbász
Angol kolbász334
Apró véres-hurka
Véres-hurka
Véres-hurka csukából335
Franczia véres-hurka
Jóféle májas
Jóizű füstölt májas336
Füstölt májas
Marhahús-kolbász
Ugyanaz másképen
Kappan-, csibe-, pulyka- és borjúsültből készült kolbász337
Franczia kolbász
Tüdős hurka338
Rizskásás véres-hurka
Bőrös gömböcz
Viza-kolbász339
Különféle tésztás és gyümölcs-eledelek
Vajas tészta, porhanyó tészta és pástétomok
Olyan vajas tészta készitésének módja, melyet minden koszoruzásra, befoglalásra s pástétomokra lehet használni339
Olyan vajas tészta készitésének módja, melyet minden előforduló tésztás-ételek töltésére használhatni340
Porhanyó-tészta készitésének módja340
Angol tészta341
Marhahús-pástétom
Ökörfark-pástétom
Lúdmáj-pástétom342
Fáczán-pástétom343
Szalonka-pástétom
Hurosrigó-pástétom344
Tengeri-rák-pástétom
Fogoly-pástétom
Hideg fajdtyúk-pástétom345
Osztriga-pástétom
Burgonya-pástétom sódarral
Borjúhús-pástétom346
Genuai-pástétom
Viza-pástétom347
Vidra-pástétom
Borjúagyvelő-pástétom
Ponty-pástétom
Komló-pástétom348
Vén-tyúk-pástétom
Dinnye-pástétom
Vadgalamb-pástétom349
Spanyol pástétom
Rizskása-pástétom csirkével350
Menyhal-pástétom
Spárga-pástétom350
Hideg sódar-pástétom351
Vaniliás-pástétom
Apró-madár-pástétom
Franczia pástétom352
Vadhús-pástétom
Galamb-pástétom
Rizskása-pástétom353
Vagdalt-pástétom
Vaj-pástétom ragúval354
Hideg pástétom355
Sódar-pástétom
Krumpli-pástétom356
Tekenősbéka-pástétom
Nyúl-pástétom357
Tőkehal-pástétom
Csirke-pástétom
Kis pástétom rákkal358
Pudding, Meridon s más apróbb tésztás ételek borzsufával (chaudeauval)
Zsemlye-pudding358
Tört pudding359
Pudding angol módra
Égő-pudding360
Krumpli-pudding sódarral361
Rizskása-meridon
Rák-meridon
Piskóta horzsufával362
Zsemlye-pástétom borral
Boros szarvas363
Spanyol zsemlye borral
Spanyol kenyér
Dara-kolbász borral364
Különös tésztás-étel horzsufával
Császár pudding
Rizskása-pudding365
Sódar-pudding
Spanyol kenyér366
Liszt-pudding
Rizskása-pudding cseresznyével
Mandola-pudding367
Reszkető pudding
Mandola-pudding másképen
Hollandi pudding368
Átlátszó pudding
Wallisi pudding
Czitrom-pudding
Narancs-pudding
Szágó-mártásos pudding369
Maccaroni-pudding
Alma-pudding370
Aszszuszőlő-pudding
Köles-meridon
Lúdmáj-meridon
Hal-meridon371
Különféle kásák
Palacsinta porhanyó tésztában372
Palacsinta rizskásával
Besamel gőzben373
Velő-dinnye
Rizskása csokoládéval és tejzsufával374
Alma-kása
Czukrozott czitromkása375
Eper-kása
Kávé-kása
Czitrom-kása376
Mandola-kása friss meggyel
Mandola-kása töltött almával377
Birsalma-kása
Narancs-kása378
Meggy-kása
Spanyol gyümölcskása379
Bor-kása
Rizskása töltve
Igen jó rák-kása380
Császár kása
Dara-kása381
Habos kása
Krumpli-kása
Kenyér-kása382
Csokoládé-kása382
Franczia kása
Gyermek-kása vanilia-likörrel383
Forditott kása
Csontvelő-kása384
Fánkból készült kása
Svájczi kása
Máj-kása385
Agyvelő-kása
Felpuffadt czitromkása
Felpuffadt zsemlyekása mandolával386
Turó-kása
Csokoládé-kása turóval
Piskóta-kása387
Utánzott pisztáczia-kása
Fahéj-kása fekete kenyérrel388
Vanilia-kása
Spanyol mandola-kása
Szilva-kása389
Málna-kása
Felpuffadt rizskása
Felpuffadt sajt-kása390
Turós palacsinta
Csokoládés palacsinta
Lekváros palacsinta391
Kalácsok, rétesek és vegyes tésztás ételek
Pesti almás kalács391
Kevert mandolás kalács392
Vont czitromos kalács
Meggyes kalács élesztős-tésztából393
Kevert meggyes kalács394
Meggyes kalács más módra
Rácz kalács vagy bitta
Diós kalács395
Metélt kalács
Gyümölcsös kalács396
Rizskása-pite sonkával397
Burgonya-pite
Agyvelő-pite
Májas pite
Rák-pite398
Káposzta-pite
Turós-lepény
Meggyes lepény399
Többszörös sült lepény399
Ángol béles
Menyekzös béles400
Burgonya-pogácsa
Közönséges édes pogácsa401
Tejszines pogácsa401
Rizskása-pogácsa
Portugali pogácsa402
Király-pogácsa
Mandola-pogácsa
Rétesek
Csokoládés rétes403
Czitronát-rétes
Rákos rétes
Tejfeles rétes404
Tiroli rétes
Szilvás rétes405
Rizskása-rétes
Mákos rétes
Finom élesztős rétes406
Krumpli-rétes
Almás-rétes407
Czitromos rétes
Sódaros rétes
Meggyes rétes
Alma vajas tészta-pántlikával408
Turós rétes409
Répás rétes
Darás rétes tejben
Káposztás rétes
Sajtos rétes
Fahéjas rétes411
Gyermekpépes rétes
Csontvelős rétes
Cseresznyés rétes412
Különféle tésztás-ételek
Tésztás-étel almával412
Palacsinta szilvával töltve
Sült palacsinta almával tölve413
Palacsinta habart mandola-tésztával
Piskóta-laska414
Rákos kolbász
Paczal rákvajjal és tejfellel415
Franczia vajas metélt
Tésztás-étel reszelt tésztából
Gőzgaluska piritottal416
Tejfeles galuska rákfarkakkal417
Barnitott galuska tejben
Felpuffadt tejfeles galuska418
Fasirozott metélt419
Dörzsölt metélt-fánczli
Metélt-fánczli
Rizskása-lepény vajas tésztában420
Keresztrakás
Sódaros paczal421
Sódaros paczal más módra421
Rizskása-pruzinka
Diós tészta-étel almával422
Tót pudding
Tarhonya
Vajas laska pármai sajttal423
Piritott tejes galuska
Burgonya sajttal és sódarral
Turós galuska
Káposztás galuska424
Burgonya-laska
Makkaroni425
Sonkás makkaroni
Hollandi laska
Salzburgi galuska426
Rákvajas és tejfeles galuska
Vizás tészta
Édesbélü reszelt tészta427
Burgonya-smóring
Zsemlye-smóring
Liszt-smóring428
Felvert fánczli borban
Alma-fánczli
Felpuffadt sörös tészta
Zsirban sült tésztás-ételek
Égő tészta429
Farsangi fánk
Tejfeles farsangi fánk430
Dörzsölt farsangi fánk431
Tolófánk
Apró tolófánk
Csorogatott fánk mandola-tésztából
Csöves fánk
Hólabda433
Töltött fahéj-fánk
Károlyfürdői pereczek434
Csorogatott czukros tészta
Rózsa-fánk
Straszburgi fánk435
Vanilia-pereczek436
Töltött czukorsüvegek rizskásából
Kis fánkocskák törött tésztából437
Dorongfánk zsirban kirántva
Rizskása-fánk
Birsalma-szarvas438
Boros szarvas
Édes-bélü pástétom-fánkok
Forgács-fánk439
Czukros szivek
Élesztő-tésztás-ételek
Finom élesztő-tészta439
Habart élesztő-tészta440
Hideg élesztő-tészta
Felvert élesztő-tészta441
Gőzlaska
Cseh pampuska442
Arany-laska
Közönséges bajor gőzlaska443
Arany-laska rákvajjal444
Vanilia szarvasok
Finom élesztő-szarvasok445
Császár-bába-kalács
Turós laska
Szilvás laska446
Dörzsölt darázsfészkek
Élesztő-lepény mákkal446
Meggyes laska447
Pozsonyi finom mákos-kalács
Fonott kalács budai mód szerint448
Jó kalács sütésének a módja449
Turós derelye450
Diós béles
Szilvás béles
Köleskása
Nagy-formás bukta451
Töltött formás bukta
Leveles lepény meggyel
Bajor élesztős lepény452
Élesztős fegyver-fánk
Gyümölcs-ételek
Almás tészta453
Alma héjjában, s befőttel töltve
Rántott alma meggyel töltve454
Befojtott cseresznye csokoládéval454
Befojtott meggy sárgabaraczkkal
Rántott meggy
Aszalt szilva rántva455
Rántott gesztenye
Alma-kigyó456
Rántott almaszeletek
Rántott körte
Birsalma-szarvasok457
Rántott sárgabaraczk
Töltött sárgabaraczk
Alma-gombócz458
Alma-kolbász
Zsemlye meggyel töltve
Felpuffadt gyümölcsétel459
Párolt körte459
Alma kocsonyával
Fasirozott alma460
Császári alma
Kucsmagombák almából
Töltött körte461
Portugalos alma
Alma-kolbászkák
Birsalma-sajt462
Áfonya-kása
Kocsonyázott bodzakása
Különféle pecsenyék, kompótok és saláták
Mindennemü sültek vagy pecsenyék
Rántott csirke463
Sült csirke
Sült kappan osztrigával töltve464
Kappan szardellával
Kappan csigával
Pulyka sülve465
Fajdtyúk sülve
Galamb sülve
Borjúczomb sülve466
Borjúczomb vesepecsenyével töltve
Borjúczomb szardellával
Borjúhús-szeletek467
Bárányczomb vesepecsenyével együtt töltve
Malacz sülve
Nyúl sülve468
Szarvasfertály sülve
Pacsirták rostélyon sülve469
Vadkacsa sülve
Fenyőmadarak sülve
Fáczán sülve470
Császármadár sülve
Szárcsa sülve
Fogoly sülve470
Szalonkák sülve471
Fürjek sülve
Vadkacsák spékelve és sülve
Vadgalambok sülve
Őzczomb sülve472
Őzhát sülve
Vadhús módra készült vesepecsenye
Sült lúd473
Sült kacsa
Friss sódar sülve
Rostélyon sült csirke tatár módra
Nyárson sült csirke gesztenyével474
Pacsirta nyárson sülve
Fáczán káposztával
Töltött kappan
Fogoly lencsével475
Szalonkák bélükkel együtt
Rántott galamb
Zergeczomb (Gemsschlegel)
Fáczán angolosan476
Apró madarak
Különféle kompók
Alma kocsonyával476
Alma-kompó477
Vegyitett kompó
Vegyitett kompó másképen478
Őszibaraczk-kompó479
Meggy-kompó
Aszalt-meggy-kompó
Szilva-kompó
Birsalma-kompó480
Kocsonyaszerü kompó
Kajszinbaraczk-kompó481
Cseresznye-kompó
Csipkebogyó- és szőlőkompó
Aszalt-szilva- vagy cseresznye-kompó
Különféle saláták
Ugorka-saláta482
Káposzta-saláta szalonnával
Olasz saláta
Árticsóka-saláta483
Kartifola-saláta
Spárga-saláta
Szardella-saláta
Közönséges zöld saláta484
Szines tojásokkal czifrázott saláta
Fű-saláta virágokkal
Narancs-saláta sült szárnyas-állatokhoz485
Gyökér-saláta485
Csiga-saláta
Hering-saláta krumplival
Meleg pörczös-saláta
Meleg komló-saláta486
Orosz saláta, melyet útra lehet vinni
Dinnye-saláta
Baraczk-saláta
Bab-saláta
Czékla-saláta
Ugorka-saláta erdélyiesen
Czitrom-saláta
Különféle torták s apróbb sütemények
Torták
Piskóta torta488
Leveles torta489
Franczia leveles-torta490
Kenyér-torta491
Csokoládé-torta492
Csokoládé öntés, melyet a torták, más apróbb sütemények s apróbb kenyér bevonására használhatni492
Aludt-leveles-torta493
Gesztenye-torta493
Linczi-torta494
Habart linczi-torta
Mandola-torta495
Habart-mandola-torta
Narancs-torta496
Spanyol szél-torta
Czukor-torta498
Birsalma-torta
Fűszeres-torta499
Császár-torta
Főtt-torta
Leveles-vajas-torta500
Morzsa-torta
Göngyölt piskóta-tészta501
Alma-torta
Franczia leveles torta kávéból502
Burgonya-torta
Zöld torta502
Karmelita-torta503
Pisztácia-torta
Szerecsendiós torta
Lengyel torta504
Rák-torta
Égő-torta
Lepénykék és hajtások
Meggy-lepénykék505
Krumpli-lepénykék
Czitronád-lepénykék
Mandola-lepénykék506
Vajas-tészta-hajtások
Fűszeres hajtások
Narancsjég-hajtások507
Piskóta-hajtások
Vanilia-hajtások508
Mandola-hajtások
Mandola-hajtások pisztácziával. Mandola-hajtások mazsolával. Mandola-hajtások francziásan509
Czitrom-hajtások
Összehajtott ostyák és szeletek
Összehajtott ostya510
Finom összehajtott ostya
Vagdalt mandola ostya511
Makkaroni-ostya511
Fahéjas ostya512
Fegyver-fánk
Mandola-táska
Különféle apróbb czukros sütemények
Ánis-kenyér513
Csokoládé-kenyér
Finom gyümölcs kenyér514
Linczi kenyér
Mandola-kenyér
Mandola-csókocskák515
Mézes báb
Ánis-perecz516
Sárgabaraczkos perecz
Spanyol perecz
Kétszersült franczia módra
Tortácskák517
Birsalma-kalács517
Csokoládé-kalács
Kártyák fűszeres tésztából518
Fűszeres szárak
Czukorral boritott gesztenye519
Mandola-sütemény
Mandola köpönyegben
Piritott mandola520
Czukor-szeletek
Apácza-pogácsa
Muszkazóna521
Bölcsős kenyér
Égi-lajtorja ribizke-kocsonyával521
Gesztenye-kenyér522
Török kenyér
Narancs csókocskák
Fenyőtoboz (Tannenzapfen)523
Paraszt-kenyér
Narancs-kenyér
A kenyérsütésről
Milyen a jó kenyér?524
Fő-fogásai a kenyérsütésnek
Pár
Záporka525
Kovásztevés
Kovászvegyités526
Viz és só
Dagasztás527
A dagasztás czélja és módja
Mikor elég a dagasztás s mit kell azután tenni?527
Kemenczefütés528
Szakasztás
Bevetése a kenyérnek
Mire kell vigyázni a kenyér sütése alatt?529
Mikor sült ki a kenyér s mit kell vele azután tenni?
A rossz kenyér hibái530
Aludt-levek, krémek, habzó-tejek, fagylaltok, jegek, marmeládok, befőtt és becsinált gyümölcsök
Aludt-levek, krémek és habzó-tejek
Ananász-aludt-lé530
Pántlikás aludt-lé531
Csokoládé-aludt-lé532
Czitrom-aludt-lé narancs-szeletekkel
Sárgabaraczk-aludt-lé
Puncs-aludt-lé533
Fekete-kávé-szulcz mandola tejjel
Szagos-szőlő-szulcz534
Vanilia aludt-lé
Aludt-lé meggyből
Aludt-lé tokaji borból535
Aludt-lé ribizliből
Aludt-lé narancsból
Aludt-lé mandolából536
Aludt-lé czitromból
Kávé szulcz tejsürüvel537
Földieper-szulcz vegyitett bogyókkal berakva
Aludt borzsufa538
Aludt rizskása
Aludt-levek befőtt nedvekből oly időtájban, midőn friss gyümölcs nincs539
Fehér étel
Török krém
Vanilia-krém540
Kávé-tajték
Tajtékos tej csokoládéval541
Narancs-tajték
Különféle fagylaltak
A fagylaltakról általában542
Ananász-fagylalt543
Földieper-fagylalt
Málnabogyó-fagylalt544
Czitrom-fagylalt
Őszibaraczk-fagylalt
Narancs-fagylalt
Ribizli-fagylalt545
Meggy-fagylalt
Sárgabaraczk-fagylalt
Fagylalt befőtt-levekből546
Vaj-fagylalt
Csokoládé-fagylalt
Kávé-fagylalt
Puncs-fagylalt547
Vanilia-fagylalt
Tutti-Frutti-fagylalt
Szilva-fagylalt
Muskatályszőlő-fagylalt
Alma-fagylalt
Pergelt-mandola-fagylalt
Birsalma-fagylalt549
Őszibaraczk-fagylalt
Pisztáczia-fagylalt
Makkaroni-fagylalt550
Rózsa-fagylalt
Csipkebogyó-fagylalt
Conservék, geléek és marmeládok
Conservé narancsból551
Conservé málnabogyóból
Gelée birsalmából
Gelée málnabogyóból552
Gelée ribizliből
Marmelád aranykoszos almából553
Marmelád földieperből553
Marmelád őszibaraczkból
Marmelád sárgabaraczkból554
Birsalma-sajt
Befőtt gyümölcsök és levek, becsinált gyümölcsök s különféle növények becsinálásának és eltartásának módja
Galagonyát befőzni555
Zöld mandolát befőzni
Egész sárgabaraczkot befőzni556
Dobzószilvát befőzni
Somot befőzni557
Spanyol-meggyet eczettel befőzni
Egész spanyolmeggyet befőzni558
Zöld olaszdiót befőzni
Ribizlit befőzni559
Sárgabaraczkot befőzni
Fekete cseresznyét befőzni560
Szilvát eczettel befőzni
Vegyitett befőtt
Megygy-levet befőzni561
Málnabogyó vagy ribizli-levet befőzni
Birsalma-levet befőzni
Málnabogyó-levet betegek számára eczettel befőzni562
Cseresznye pálinkában
Dobzó-szilva pálinkában
Sajtolt körte563
Zöld borsó eltartásának módja
Zöld babot télen át eltartani564
Olyan makkaroni készitésének módja, melyet finom tésztás-ételekhez használhatni564
Paradicsomalmát télen át eltartani565
Szarvasgombát befőzni és eltartani
Ugorkát becsinálni
Sódart besózni566
Nyelvet bepáczolni
Vaddisznóhúst megköveszteni és eltartani567
Cseresznyét, meggyet, baraczkot, ribizlit gőzben eltartani
Meleg italok
Király-puncs568
Puncs közönséges módon készitve
Tojásos puncs
Püspök-ital569
Tajtékos forró bor
Barbarász
Legjobb puncs-esszencia569
Püspök-extract570
Csokoládé
Kávé
Thea571
Hideg italok
Limonádé572
Mandola-tej
Földieper-viz572
Cseresznye-viz
Likőrök
Likőr vörös gyümölcsökből573
Likőr ánissal
Czitrom-likőr
Narancs-likőr574
Vanilia-likőr
Birsalma-likőr574
Veszprémi-likőr575
Sárgabaraczk-likőr
Likőr sárgabaraczk-magból
Bor
A borral való bánás módja576
Az eczetességre hajlandó bor megjavitásának módja577
Mesterséges sampányi bor
Másféle sampányi bor
Tokaji bor legközönségesebb borból578
Czukros bor Angliában578
Keserü bor, gyógy-bor
Meggy-bor
Ürmüs és fűszeres-bor579
A sört igen jól megtisztitani
Élesztőt csinálni
Élesztőt szárazon eltartani
Betegek italai
Vegyes kenyér-viz580
Liszitátl kenyér-viz
Ritkitó, lágyitó és hűsitő ital
Árpa-viz581
Eper-, málna-, meggy- és tengeriszőlő-viiz
Szalep-ital
Tojás-ital, tojásszékes ital581
Ital fekete cseresznyéből
Alma-vegyes főtt leve582
Mazsola-ital
Eczet- és czitrom-savó
A húsok, zöldségek kiszáritása, használása, páczolása, besózása és füstölésének módja
Kiszáritás583
A torma hogyan áll el?
A csiperke-, kucsma- vagy más gombák eltartása
A csiperkegombák eltartása584
Gyümölcsök eltartása585
Másféle mód szilvát hosszabb ideig eltartani586
Szőlőt eltartani
Czitromot587
Cseresznyét eltartani
Franczia módra csinálni be a gyümölcsöt587
Őszibaraczk
Petrezselymet zölden eltartani588
Árticsókát eltartani
Csiperkegombát becsinálni589
A spárga
Krumplit eltartani590
Vajat sok ideig frissen eltartani
Tejet eltartani591
Tojást eltartani
Tengeri csigát besózni591
Tekenősbékát sokáig eltartani
Vadhús592
Bepáczolni
Malacz- és vadpecsenyét befüstölni és besózni594
Hamburgban szokásban lévő húsfüstölési mód594
A nyelv besózásának módja Sóvárban (Szalzburg)596
A trancsirozás módja597
Étel-lajstromok599
A szakácsság körül előforduló néhány idegen szavak magyarázása601
Étel-szerek naptára a szerint, a mint azok érettek, vagy megszerezhetők603
A háztartásnál szükséges különféle szerek
Gyomorerősítő likőr (életital)608
Gyomorgörcs elleni cseppek
Mixtura universalis (Rovarcsipés, nátha és migraine ellen)
Rovarpor, mindenféle bogarak kiirtására609
Patkányirtó-szer
Evőeszközök tisztítása
Üvegedények tisztítása
Ruhafoltok eltávolítása610
Szépitő-szerek
Arczkenőcs (szeplő és egyéb foltok ellen. Dr. Spitzer-féle)610
Hajpor. (Poudre des dames)611
Hajhullás ellen
Hajkenőcs
Fogcsepp612

Czifray István

Czifray István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Czifray István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem